Conserve pentru iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din cămara unei gospodine. Idei de rețete de murături, dulceață și zacuscă
Gospodinele fac toamna inventarul cu cele mai delicioase și sănătoase conserve pentru iarnă. Zacusca, murăturile crocante și dulceața aromată sunt preparatele care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie.
Aceste rețete tradiționale păstrează gustul legumelor și fructelor de sezon, fiind o modalitate excelentă de a conserva prospețimea și bogăția toamnei pentru lunile reci. Fiecare borcan umplut cu grijă devine o mică comoară, oferind o masă plină de savoare și nostalgie în zilele lungi de iarnă.
Fie că vorbim despre murături, zacuscă , compoturi, siropuri, gemuri sau dulcețuri fără zahăr, aceste conserve de iarnă nu trebuie să lipsească din cămara unei gospodine.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Murăturile asortate sunt potrivite pentru mâncărurile grase pe care le consumăm iarna, cum ar fi friptura de porc, caltaboș, lebăr, cârnați de porc etc.
Din cămara pentru iarnă nu ar trebui să lipsească nici gemurile și dulcețurile, făcute din tot felul de fructe, cum ar fi prune, căpșuni, vișine, cireșe, etc, dar nici compoturile. Acestea sunt mult mai gustoase iarna, mai ales în perioadele în care nu se găsesc astfel de fructe în supermarketuri.
Pentru a te asigura că din cămara pentru iarnă nu lipsește nimic esențial, există câteva conserve care merită mereu încercate: murături crocante, dulceață aromată și, bineînțeles, zacuscă.
Unul dintre cele mai importante aspecte, când vine vorba de conserve și borcane, este alegerea corectă a sării. De obicei, se recomandă folosirea sării grunjoase neiodate pentru a menține murăturile tari și gustoase.
Momentul în care începi pregătirile este la fel de important. Murăturile pentru iarnă se pun, de obicei, în lunile de toamnă, când temperaturile încep să scadă, favorizând astfel o fermentație lentă și corectă.
Totodată, este util să știi câteva trucuri și sfaturi practice pentru a obține conservele perfecte, cum ar fi metoda corectă de sterilizare a borcanelor, un pas esențial pentru a te asigura că preparatele tale vor rezista pe termen lung. De asemenea, și alegerea legumelor de toamnă pentru conservele de iarnă este un pas esențial.
Pentru cei care iubesc varza, adăugarea unui pic de zahăr în saramura pentru varza murată, poate fi secretul care face diferența. Acest mic truc nu doar că echilibrează gusturile, dar ajută și la obținerea unei fermentații optime.
Conserve pentru iarnă
Conserve
· Zacuscă
· Bulion
· Ardei copți la borcan
· Vinete coapte la borcan
Zacuscă
Murături
· Ardei umpluți cu varză
· Morcovi murați
· Țelină murată
Dulcețuri
· Dulceață de smochine fără zahăr
· Dulceață de cireșe
· Dulceață de zmeură
· Dulceață de prune fără zahăr
· Dulceață de mure
· Dulceață de fructe de pădure
· Dulceață de coacăze
· Dulceață de gutui fără zahăr
· Dulceață de rodie
Compot
Băuturi artizanale
· Zmeurată
· Vișinată
· Vin roșu
· Vin alb
· Vin rose
Legume la congelator pentru iarnă
Deși nu le poți depozita în cămară și vei avea nevoie de un congelator încăpător sau de o ladă frigorifică, ar fi bine să îți pregătești și câteva legume congelate. Mai ales pentru că, spun medicii, în legumele congelate găsim de patru ori mai multă vitamina C decât în cele proaspete.
Poți pregăti câteva pungi cu zarzavaturi pentru ciorbe, cum ar fi morcov, țelină, păstârnac, etc. De asemenea, mai poți păstra la rece și verdețuri, cum ar fi leuștean, pătrunjel, mărar, etc.
· Morcovi
· Ardei (gras, capia, iute)
· Fasole verde
· Conopidă
· Broccoli
· Mazăre
· Dovlecei
· Spanac
· Țelină (apio)
· Porumb
· Vinete
· Păstârnac
· Ciuperci
Verdețuri pentru iarnă
Acestea sunt verdețurile care se păstrează bine în congelator și sunt excelente pentru gătit pe timp de iarnă:
- Pătrunjel
- Mărar
- Leuștean
- Țelină (frunze)
- Busuioc
- Cimbru
- Oregano
- Coriandru
- Salvie
- Tarhon
- Dafin
- Rozmarin
- Chives (cepșoară)
- Frunze de spanac
- Urzici
- Leurdă
Cereale
În cămară trebuie neapărat să avem și cereale. Acestea sunt pline de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și proteine.
Acestea sunt ușor de depozitat și nu au un termen scurt de valabilitate, motiv pentru care sunt perfecte pentru a le pune pe raft și a le folosi la nevoie, conform orientbazar.ro.
Având o varietate de cereale integrale în cămară, poți asigura un aport nutritiv constant și opțiuni versatile pentru prepararea meselor, chiar și pe timp de iarnă. Iată care sunt cerealele care nu ar trebui să lipsească din cămara dumneavoastră:
Ovăz
Ovăzul este bogat în fibre și poate fi folosit pentru a pregăti fulgi de ovăz, terciuri sau fursecuri. Pentru a introduce această cereală în alimentația ta poți încerca să mănânci biscuiți cu ovăz fără zahăr.
Orez
Varietățile de orez precum orezul brun sau cel sălbatic sunt excelente pentru a însoți diverse feluri de mâncare. În plus, medicii susțin că orezul contribuie la digestie.
Quinoa
Quinoa este o sursă de proteine complete și poate fi folosită în loc de orez sau în salate.
Hrișcă
Hrișca este o cereala bogată în nutrienți și poate fi adăugată în salate sau gătită ca și garnitură.
Cuscus
Cuscusul este ușor de preparat și poate fi utilizat într-o varietate de rețete, de la salate la preparate cu legume.
Fulgii de porumb
Fulgii de porumb sunt o opțiune rapidă pentru micul dejun sau gustări. Ăot fi consumați cu lapte sau iaurt.
Griș
Potrivit pentru a prepara budinci sau terciuri. De asemenea, nicio supă nu este completă fără găluști cu griș.
Mei
O cereala integrală cu un gust caracteristic, potrivită pentru prepararea mâncărurilor sau în combinație cu alte cereale.
Făina și mălaiul ar trebui să fie, de asemenea, nelipsite din cămara noastră de iarnă.
Alune și nuci
Specialiștii recomandă să consumăm alune, nuci, și alte alimente asemănătoare o dată pe zi. Atenție însă, pentru că nucile și alunele pot afecta digestia.
Le putem consuma ca atare, sau le putem adăuga în diverse deserturi sau chiar mâncăruri. Datorită conținutului lor bogat în grăsimi saturate, omega, vitamine și minerale, acestea se pot dovedi ideale pentru consum în sezoanele reci, când sistemul imunitar poate fi mai vulnerabil.
Nu trebuie să îți lipsească din cămară alunele de pădure, caju, migdale, nucile, semințele de in, semințele de dovleac, fisticul etc.
Iată o listă cu alune și nuci care nu ar trebui să lipsească din cămara unei gospodine:
· Nuci (românești)
· Migdale
· Alune de pădure
· Caju
· Fistic
· Nuci pecan
· Nuci macadamia
· Arahide
· Nuci braziliene
· Semințe de floarea-soarelui
· Semințe de chia
· Semințe de in
· Pinoli (semințe de pin)
· Semințe de susan
Aceste alune și nuci sunt esențiale pentru gustări, deserturi, salate sau diverse preparate, oferind nutrienți valoroși și un plus de savoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: gospodine, retete, muraturi, conserve, zacuscă, dulceata, gem,
Dată publicare:
17-09-2024 17:20