Căpșuni – fructul vedetă al primăverii cu proprietăți uimitoare. Beneficii, precauții și recomandări de consum

căpșuni
Shutterstock

Dulci, parfumate și pline de nutrienți, căpșunile sunt unele dintre cele mai iubite fructe din lume. Pe lângă gustul lor delicios, acestea au numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă de ce merită să le incluzi în alimentația ta zilnică.        

Căpșuna (genul Fragaria) este un gen care cuprinde peste 20 de specii de plante cu flori din familia trandafirului (Rosaceae) și fructele lor comestibile.

Căpșunile sunt originare din regiunile temperate ale emisferei nordice, iar soiurile cultivate sunt răspândite în întreaga lume. Fructele sunt bogate în vitamina C și sunt consumate frecvent proaspete ca desert, folosite ca umplutură pentru produse de patiserie sau plăcinte și pot fi conservate în diverse moduri. Înainte de a fi consumate, căpșunile trebuie spălate corect. 

Ce sunt căpșunile

Căpșunile sunt plante erbacee de talie joasă, cu un sistem radicular fibros și o coroană din care pornesc frunzele bazale. Frunzele sunt compuse, de obicei cu trei foliole, au margini zimțate și sunt adesea acoperite cu perișori. Florile, în general albe și rareori roșiatice, cresc în mici ciorchini pe tulpini subțiri care pornesc, la fel ca și tulpinile târâtoare de suprafață, din axila frunzelor. Pe măsură ce planta îmbătrânește, sistemul radicular devine lemnos, iar coroana „mamă” emite stoloni care, odată ce ating solul, dezvoltă rădăcini, contribuind astfel la extinderea vegetativă a plantei.

Citește și
capsuni
Înșelăciune cu aromă de căpșuni. Români trimiși în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 2,1 milioane euro

Din punct de vedere botanic, fructul de căpșună este considerat un „fruct accesoriu” și nu o adevărată boabă. Pulpa este formată din receptaculul floral mult mărit, în care sunt încorporate numeroasele fructe adevărate, numite achene, care sunt cunoscute popular drept semințe, conform britannica.

Ce aromă au căpșunile

Căpșunile au o aromă bogată datorită combinației dintre zahăr, aciditate, compuși fenolici și esențele aromatice. Există mulți factori care se presupune că influențează gustul căpșunilor. Unele dintre aceste aspecte sunt susținute de dovezi științifice, în timp ce altele sunt doar impresii subiective.

Căpșunile cultivate local au adesea un gust mai bun decât cele cumpărate din magazine. Unul dintre motive este că acele căpșuni care sunt transportate pe distanțe mari sunt recoltate cu câteva zile înainte de a fi complet coapte. Acest lucru le prelungește durata de păstrare, dar sacrifică aroma. Dacă aștepți cu nerăbdare dulceața căpșunilor proaspete odată cu venirea primăverii, ai noroc. Căpșunile sunt printre primele fructe care se coc în lunile de primăvară și început de vară.

Când apar căpșunile pe piață

Vei vedea căpșuni pe tarabele din piețe vara și primăvara. Adesea vei găsi primele căpșuni românești pe la mijlocul lunii mai, fiind catalogate drept fructe de primăvară. 

În sezon, căpșunile ar trebui să aibă o culoare roșie intensă și uniformă, o formă plină și să fie fără imperfecțiuni. Trebuie să aibă un miros plăcut de căpșuni și o fermitate medie. Dacă sunt prea tari și au părți albe, înseamnă că nu sunt complet coapte. Dacă sunt moi, sunt prea coapte. Trebuie să fie fără mucegai și să aibă codițele verzi intacte. Cele mai bune căpșuni sunt cele care au aproximativ un sfert din codiță atașată.

Odată culese, căpșunile nu mai continuă procesul de coacere. Căpșunile importate sunt adesea culese prea devreme pentru a preveni înmuierea în timpul transportului. Acesta este motivul pentru care căpșunile importate sunt adesea mai tari și au un gust mai puțin intens comparativ cu cele cultivate local. Iunie este, de obicei, vârful sezonului de căpșuni.

Beneficii pentru sănătate aduse de consumul de căpșuni

Vitaminele, mineralele și antioxidanții din căpșuni oferă beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, căpșunile sunt bogate în vitamina C și polifenoli, compuși antioxidanți care pot ajuta la prevenirea unor boli.

Compușii antioxidanți găsiți în căpșuni protejează celulele și țesuturile din corpul tău prin neutralizarea moleculelor instabile numite radicali liberi. Prea mulți radicali liberi care circulă în corpul tău pot duce la stres oxidativ, un dezechilibru care poate afecta celulele și țesuturile.

Prin reducerea radicalilor liberi și a stresului oxidativ, substanțele chimice vegetale din căpșuni pot scădea nivelurile prea ridicate de inflamație, care pot dăuna sistemului tău imunitar și contribui la mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv obezitatea.

În plus, beneficiile pentru sănătate ale căpșunilor includ:

Sensibilitate îmbunătățită la insulină - Polifenolii din căpșuni îmbunătățesc sensibilitatea la insulină la adulții non-diabetici. Nu doar căpșunile sunt sărace în zahăr, dar ele pot ajuta și la metabolizarea altor forme de glucoză.

Protecție pentru piele - Căpșunile au efecte antiinflamatorii care pot ajuta la prevenirea leziunilor pielii. Într-un mic studiu, tratamentele cosmetice pe bază de căpșuni au protejat pielea expusă la radiațiile ultraviolete A dăunătoare, mai ales atunci când erau folosite în combinație cu coenzima Q10.

Gestionarea osteoartritei - Un mic studiu a arătat că beneficiile antiinflamatorii ale căpșunilor pot ajuta și la protejarea altor părți ale corpului, inclusiv articulațiile. Pentru persoanele cu osteoartrită și dureri de genunchi, căpșunile ar putea ajuta la reducerea durerii și inflamației. Într-un studiu, adulții care consumau 50 de grame de căpșuni zilnic timp de 24 de săptămâni au avut mai puțină durere și inflamație, conform webmd.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare - Cercetătorii au descoperit că căpșunile pot promova sănătatea inimii în mai multe moduri. Pe lângă faptul că ajută la îmbunătățirea sensibilității corpului la insulină, ele pot reduce nivelul de grăsimi din sânge numite trigliceride și scădea colesterolul total și LDL (colesterolul "rău").

Consumul regulat de căpșuni poate, de asemenea, să protejeze inima ajutând la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale.

Sănătatea intestinală - Consumul de alimente bogate în fibre, precum fructele, poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la reducerea constipației ocazionale. Căpșunile servesc, de asemenea, ca prebiotice. Aceasta înseamnă că hrănești bacteriile "bune" din intestin atunci când le consumi. Cercetătorii au descoperit că un microbiom intestinal sănătos poate ajuta corpul să utilizeze mai eficient antioxidanții, precum antocianina găsită în căpșuni.

Posibilă scădere a riscului de cancer - Persoanele care consumă multe fructe și legume au, în general, un risc mai mic de a dezvolta cancer, comparativ cu cele care consumă mai puține alimente bogate în nutrienți. Mai mult, anumiți antioxidanți găsiți în căpșuni pot încetini creșterea celulelor canceroase. Dar oamenii de știință încă încearcă să descopere exact cum compușii chimici din căpșuni ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului.

Protecția sănătății creierului - Cercetările pe termen lung arată că persoanele care consumă fructe bogate în antioxidanți, precum afinele și căpșunile, au o rată mai lentă de declin al gândirii și memoriei pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență. Oamenii de știință cred că efectele antiinflamatorii ale fructelor joacă un rol important în modul în care fructele protejează creierul.

Capsuni

Contraindicații ale consumului de căpșuni

Căpșunile sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, dar este posibil să ai o reacție alergică la unii dintre compușii chimici găsiți în aceste fructe și în alte fructe de pădure.

Persoanele alergice la polenul de mesteacăn sunt mai susceptibile de a avea o reacție alergică atunci când mănâncă căpșuni sau alte fructe. Acesta este cunoscut sub denumirea de sindromul alergic oral sau sindromul alergiei alimentare la polen. Acesta apare atunci când sistemul imunitar reacționează la proteinele din căpșuni la fel cum reacționează la alergenii din polen.

Reacțiile alergice la căpșuni provoacă, de obicei, simptome precum umflături, mâncărime sau amorțeală a buzelor, gurii, limbii sau gâtului. Mai rar, o alergie la căpșuni poate provoca greață sau o reacție pe piele dacă atingi fructul. În cazuri foarte rare, pot apărea dificultăți de respirație (anafilaxie). Dacă se întâmplă acest lucru, sună imediat la 112.

Capsuni

Informații nutriționale despre căpșuni

Căpșunile au niveluri ridicate de vitamina C și alți antioxidanți care ajută la reducerea riscului de afecțiuni grave de sănătate, precum cancerul, diabetul, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

De asemenea, sunt o sursă excelentă de:

• Magneziu

• Fosfor

• Calciu

• Potasiu

• Folat

• Vitamina K

• Mangan

Capsuni

Nutrienți 

O porție de 150 de grame conține:

• Calorii: 45

• Proteine: 1.11 grame

• Grăsimi: 0.498 grame

• Carbohidrați: 12.7 grame

• Fibre: 3.32 grame

• Zahăr: 7 grame

Ca majoritatea fructelor, căpșunile nu conțin grăsimi. Sunt, de asemenea, sărace în carbohidrați, având doar 12.7 grame de carbohidrați într-o cană de căpșuni. Conțin zahăr, dar este zahăr natural, nu zahăr adăugat. Fibrele lor ajută, de asemenea, la încetinirea absorbției zaharurilor naturale din corp.

Dulceata de capsuni
Articol recomandat de sport.ro
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Citește și...
Cea mai scumpă căpșună face furori în SUA. Costă 19 dolari și devine cât mai greu de cumpărat. „Stocul a fost epuizat”
Cea mai scumpă căpșună face furori în SUA. Costă 19 dolari și devine cât mai greu de cumpărat. „Stocul a fost epuizat”

Sezonul căpșunilor e tot mai aproape. Doar că, în Statele Unite, prețul acestor fructe este exagerat. În Los Angeles, de exemplu, se vând în aceste zile căpșuni la bucată. Ar fi dintr-un soi aparte, devenit faimos grație rețelei TikTok.

Înșelăciune cu aromă de căpșuni. Români trimiși în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 2,1 milioane euro
Înșelăciune cu aromă de căpșuni. Români trimiși în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 2,1 milioane euro

O persoană și o firmă din România au fost trimise în judecată de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi pentru o fraudă de 2,1 milioane de euro. Banii europeni au fost obținuți ilegal pentru construirea unor sere de căpșuni în Giurgiu.

 

Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni
Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni

Apar primele semnale de alarmă după verificări la fructele și legumele din magazine și piețe.

Fructul care înlocuiește celebrul pepene de Dăbuleni. Ce crește acum în „deșertul” Olteniei
Fructul care înlocuiește celebrul pepene de Dăbuleni. Ce crește acum în „deșertul” Olteniei

Fermierii din Dolj au dat pepenele de Dăbuleni pe căpșuni și au toate șansele să prospere.

Rezultate dezastruoase la simulările examenelor naționale. Elev: „Dacă nu iau Bac-ul mă trimite tata la căpșuni, sincer”
Rezultate dezastruoase la simulările examenelor naționale. Elev: „Dacă nu iau Bac-ul mă trimite tata la căpșuni, sincer”

Simulările examenelor naționale, organizate la nivel de județ, au rezultate dezastruoase. În Maramureș, la clasele a opta n-a fost nici măcar un zece și aproape jumătate dintre participanți nu au luat au note de trecere.

Recomandări
Ce ar însemna pentru România planul de pace propus de americani. Pîrvulescu: Ne-am afla într-o situație foarte complicată
Ce ar însemna pentru România planul de pace propus de americani. Pîrvulescu: Ne-am afla într-o situație foarte complicată

Dacă ar fi acceptat în forma propusă de americani, planul de pace ar avea efecte catastrofale și pentru România.

Alegeri prezidențiale. Unii candidați promit vouchere pentru meditații, iar alții cer ca românii să poarte arme de foc
Alegeri prezidențiale. Unii candidați promit vouchere pentru meditații, iar alții cer ca românii să poarte arme de foc

În mai puțin, de două săptămâni românii sunt așteptați la urne, să-și aleagă noul președinte. 7 candidați susținuți de partide sau alianțe politice și 4 independenți au intrat în luptă. Rând pe rând, își prezintă programele de guvernare.

România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari. Ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți
România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari. Ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți

Cu amenințarea unui război de trei ani aproape de graniță, România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari - inclusiv rezerviști voluntari și personal civil.