Gogonele murate - cele mai bune rețete pentru gospodine. Cum se face tocănița de gogonele
Toamna aduce cu ea o explozie de culori și arome în bucătărie, iar gogonelele murate reprezintă una dintre tradițiile culinare ale acestei perioade.
Gogonelele sunt legume versatile, care pot fi transformate în delicioase murături pentru a fi savurate pe tot parcursul anului. Ele nu trebuie să lipsească din cămara de conserve pentru iarnă a unei gospodine.
Ce sunt gogonele
Gogonele sunt fructele neajunse la maturitate ale pătlăgelelor roșii, de culoare verde sau verde roșiatică. Cel mai adesea, acestea sunt folosite pentru a fi murate, având în vedere că își păstrează textura crocantă și după fermentație.
Aceste roșii verzi sunt printre cele mai delicioase murături pe care le poți pune pentru iarnă. Când sunt consumate verzi, roșiile sunt toxice pentru organism. În schimb, după ce sunt puse la murat, acele substanțe sunt complet inactivate.
Gogonele sunt și foarte bune pentru sănătate. Ele conțin vitamine, fibre și probiotice naturale.
Rețetă gogonele murate la butoi
Delicioase cu mâncare de cartofi, mâncărică de fasole, mazăre, tocănițe, friptură de pui, de porc și orice altă carne pe grătar, cârnați la garniță sau orice ce îți vine în minte, gogonele sunt cu adevărat murătura perfectă. Crocante, suculente și acrișoare, gogonele sunt poate cel mai ușor de pus murături.
Ce ai nevoie:
►3 kg jumătate de gogonele;
►1 morcov;
►1 ceapă albă;
►1 bucată de hrean;
►4 căței de usturoi;
►Țelină și frunze de țelină;
►La fiecare litru de apă o lingură de sare de murături.
Gogonele se spală bine și se așează într-un butoiaș de 5 litri sau poți dubla rețeta și pune într-unul de 10 litri. Printre ele se pun rondele de ceapă și fâșii de morcov, hrean și felii de țelină. Se adaugă și feliuțe de usturoi, iar deasupra frunze de țelină.
Într-o oală se face saramura din 3 litri de apă și 3 linguri jumătate de sare de murături și se lasă să dea un clocot. Se adaugă zeama peste gogonele, se închide capacul și se păstrează la loc întunecat.
Gogonele murate rețeta simplă
Secretul pentru gogonele murate perfect este simplu. Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru a avea gogonele murate crocante și delicioase. Iată ce ai nevoie:
►1 kg de gogonele;
►4 fâșii de hrean;
►6 căței de usturoi;
►1 morcov;
►Bețe de țelină;
►Crenguțe de mărar și cimbru;
►Frunze de țelină verde;
►La fiecare litru de apă câte 20 de grame de sare de murături;
►1 lingură de oțet simplu.
Gogonele se spală și se lasă la scurs pe prosoape de bucătărie. Acum, curăță usturoiul, decojește și feliază morcovul și țelina rădăcină, taie fâșii din rădăcina de hrean ș pregătește bețele de mărar și cimbru uscat.
Spală și curăță bine borcanele de murături, la fel și capacele. Pe fundul borcanului pune crenguțe de mărar și cimbru uscat, o fâșie de hrean și câteva bucățele de țelină și morcov.
Acum, poți tăia gogonele mai mari în jumătăți, ca să intre mai bine în borcan. Îndeasă-le pe toate bine cât să nu ai spații goale și adaugă și usturoi felii sau întregi și 2 fâșii de hrean. Acoperă spațiile oale cu bastonașe de rădăcină de țelină și feliuțe de morcov.
Deasupra mai pune crenguțe de mărar uscat și cimbru, dar și o frunză sau două de țelină.
Pune la fiert apa cu sarea și lasă să clocotească 5 minute, apoi stinge focul și lasă totul să se răcească 5 minute. Pune borcanul pe o tavă metalică și toarnă saramura. Lasă borcanele deschise 24 de ore acoperite parțial cu capacele. Îndepărtează spuma formată apoi a doua zi adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan și completează cu saramura rămasă. Înfiletează capacele ermetic și mută gogonele în cămară.
Salată de gogonele pentru iarnă
Această rețetă de salată de gogonele este ideală pentru iarnă și preparatele din carne. Trebuie să ai această salată pe masă la pomana porcului, dar și atunci când scoți de la garniță cârnați pentru a îi prăji. Este cea mai bună salată de gogonele pe care o poți face și merge de minune cu orice preparat pe bază de carne.
Ai nevoie de:
►2 morcovi;
►2 cepe;
►2 kg de gogonele;
►15 gogoșari;
►Sare;
►Piper boabe;
►4 linguri de zahăr;
►200 g oțet;
►1 linguriță muștar;
►200 ml ulei;
►Foi de dafin.
Morcovii și ceapa se curăță de coajă și morcovii se rad, în timp ce ceapa se taie solzișori. Se călesc în 3 linguri de ulei timp de 10 minute. Gogonelele și gogoșarii se tai felii. Într-o cratiță mare se pun 4 linguri de zahăr, oțetul, foile de dafin și boabe de piper. Se lasă la fiert până se topește zahărul, apoi se adaugă gogonelele și gogoșarii, apoi compoziția de ceapă cu morcovi. Se fierbe 20 de minute, apoi se face o maioneză dintr-o linguriță de muștar și 200 ml de ulei.
După ce compoziția a fiert, se adaugă sosul de muștar și se mai fierbe 10 minute. Se pune totul în borcane fierbinți și se pun sub pături până a doua zi.
Rețetă de gogonele murate cu conopidă
Dacă murăturile tale preferate sunt gogonelele și conopida, atunci această rețetă este ideală pentru tine. Uite cum să le pui pe amândouă la murat pentru iarnă:
►3 kg conopidă;
►1 kg gogonele;
►300 ml oțet;
►Foi de dafin;
►Boabe de muștar;
►Hrean;
►1 legătură frunze de țelină;
►Mărar și cimbru uscate;
►Sare de murături;
►1 morcov;
►Piper boabe.
Conopida se spală și se rupe în buchețele mai mici. Gogonele se spală și se lasă la uscat. Se curăță morcovul și se taie rondele, iar hreanul în fâșii. În borcane curate se pun alternativ gogonele, conopidă, fâșii de hrean, frunze de dafin, rondele de morcovi. Se îndeasă bine astfel încât să nu fie spații goale.
Apa se fierbe cu oțetul, se adaugă sare, piper boabe, boabe de muștar, cimbru, mărar și țelină. Se pun 20 de grame de sare de murături la fiecare litru de apă. Se pune saramura în borcane, se sigilează și se pun în cămară sau într-un loc răcoros și întunecos. După 2-3 săptămâni, murăturile se pot consuma.
Dulceață de gogonele
Dacă nu ai gustat până acum dulceață de gogonele, iată cum o poți face chiar la tine acasă cu foarte puțin efort.
►1,5 kg gogonele;
►7 kg zahăr;
►2 lămâi;
►1 vârf de cuțit de cuișoare măcinate;
►1 baton de scorțișoară;
►1 linguriță esență de vanilie;
►1 linguriță ghimbir măcinar;
►1 vârf de cuțit de semințe de anason.
Gogonele se spală, se taie în jumătăți, se taie cotoarele și se scot semințele. Se toacă cubulețe și se toarnă peste ele sucul celor 2 lămâi. Se lasă să stea o oră, apoi se toarnă gogonele într-o oală alături de zahăr și condimente.
Se lasă la fiert, apoi se reduce focul, lăsând să fiarbă cam o oră și ceva. Se sterilizează borcanele și se toarnă dulceața fierbinte. Se pun sub pături până se răcesc, apoi se depozitează într-un loc răcoros.
Zacuscă de gogonele
Această zacuscă este perfectă pentru a fi făcută toamnă și consumată iarnă. Zacusca de gogonele este delicioasă, iar dacă n-ai încercat niciodată, iată o rețetă simplă:
►2,5 kg de gogonele;
►2 kg de gogoșari;
►1 kg ceapă;
►500 ml ulei;
►250 ml apă;
►2,5 kg roșii.
Se curăță ceapa și se pune la călit în ulei. Se adaugă gogonele tăiate cuburi și gogoșarii tăiați feliuțe cu apa. Se lasă la fiert și se pun roșiile trecute prin mașina de tocat sau roșii la borcan. Se fierbe până când totul s-a transformat într-o pastă. Se adaugă sare, piper și o linguriță de zahăr.
Se toarnă fierbinte în borcanele așezate pe o tavă metalică și se depozitează după ce s-au răcit sub pătură.
Rețetă de tocăniță de gogonele murate
Dacă după ce ai pus gogonelele la murat și ți-au mai rămas câteva, ei bine, poți face din acestea o tocăniță perfectă pentru toamnă pe care să o servești alături de mămăligă.
Această rețetă este perfectă pentru a folosi gogonelele crude care nu au intrat în borcanele de murături.
- 1 ceapă roșie, tocată mărunt
- 1 bucată de praz, tăiat felii
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1/2 ardei gras, tăiat mărunt
- 4 linguri ulei de floarea-soarelui
- 5 gogonele crude, medii, tăiate cubulețe
- 1 lingură bulion
- 1 bucată mică de ardei iute, tocat mărunt (opțional)
- Sare și piper, după gust
Într-o cratiță medie, adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Toarnă 2-3 linguri de apă și călește ceapa la foc mediu, amestecând ocazional, până când devine translucidă. Adaugă prazul tăiat felii și usturoiul tocat în cratiță. Continuă să gătești amestecul timp de 5 minute, până când prazul se înmoaie și usturoiul începe să își elibereze aroma. Pune ardeiul gras tocat în cratiță și amestecă bine.
Acoperă cratița cu un capac și lasă totul să se gătească la foc mic timp de 5-7 minute, până când ardeiul devine moale. Spre final adaugă gogonelele tăiate cubulețe în cratiță și amestecă bine. Lasă-le să se gătească timp de 10-12 minute, până când încep să se prindă ușor de fundul cratiței. Toarnă uleiul de floarea-soarelui peste amestec și continuă să gătești cu capacul pus, amestecând ocazional.
La final adaugă o lingură de bulion și amestecă bine pentru a încorpora sosul în tocăniță. Gătește încă 5 minute pentru ca aromele să se îmbine bine. La final, adaugă sare și piper după gust și, dacă dorești, ardei iute tocat pentru un plus de picant.