Gogoșari murați, una dintre conservele preferate ale românilor. Rețete și secrete pentru cei mai buni gogoșari pentru iarnă

gogosari murati
Shutterstock

Românii adoră să consume gogoși murați cu tot felul de mâncăruri. Și pe bună dreptate, sunt delicioși, mai ales dacă îi pui la tine acasă. Există câteva secrete pentru ca gogoșarii murați să iasă perfect crocanți și cu un gust deosebit.

Fie că îți plac în oțet cu zahăr, rețeta clasică sau în ulei la borcan, gogoșarii murați sunt delicioși.

Gogoșari în oțet cu zahăr

Gogoșarii murați în oțet cu zahăr rămân crocanți și sunt delicioși mai ales în salata beuf. Poți adăuga în conservă hrean, mirodenii, frunze de țelină sau alte ingrediente delicioase.

Pentru 5 borcane de câte 800 de ml de gogoșari în oțet cu zahăr, ai nevoie de următoarele:

·     3 kg de gogoșari

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

·     350 ml oțet de mere

·     250 g zahăr tos

·     Sare neiodată pentru murături

·     Boabe de piper

·     Frunze de dafin

·     Fâșii de hrean

·     Frunze de țelină

·     Frunze de vișin

Pentru început, spală și curăță gogoșarii de cotoare și semințe. Taie-i fâșii lungi și curăță o bucățică de hrean pe care o tai și pe ea fâșii.

Separat, amestecă oțetul cu sarea și zahărul, amestecând bine ca să se dizolve totul.

Recomandarea este să folosești sare neiodată, specială pentru murături.

Pune fâșiile de gogoșar într-un castron mare și toarnă peste ele saramura, foile de dafin, o lingură de boabe de piper, fâșiile de hrean, frunze de țelină și frunze de vișin.

Amestecă totul bine astfel încât fâșiile de gogoșar să fie acoperite de apă. Acoperă castronul cu un prosop curat și lasă să stea pe masa din bucătărie peste noapte, la temperatura camerei.

A doua zi, gogoșarii sunt înmuiați. Pune gogoșarii cu zeama și condimentele în borcanele sterilizate și pune capacele. Dacă vrei, pune fâșiile de gogoșari prima dată, hreanul, celelalte condimente și apoi toarnă zeamă.

gogosari murati

Rețeta clasică de gogoșari în oțet

Rețeta clasică de gogoșari este preferata românilor. Este extrem de ușor de făcut și foarte delicioasă. Gogoșarii în oțet se pot mânca cu orice tocăniță, mâncare de cartofi sau orice altă mâncare cu legume și carne.

Ai nevoie de:

·     1 kg de gogoșari

·     500 ml oțet

·     500 ml apă

·     2 linguri de sare de murături

·     2 linguri de zahăr

·     4-5 boabe de piper negru

·     2-3 foi de dafin

·     Borcane sterilizate

Spală bine gogoșarii și îndepărtează codițele și semințele. Poți tăia gogoșarii în felii sau bucăți, în funcție de preferință.

Într-un vas mare, combină oțetul, apa, sarea și zahărul. Adu amestecul la fierbere și amestecă până când sarea și zahărul se dizolvă complet.

Adaugă boabele de piper și foi de dafin în lichidul fierbinte. Lasă amestecul să fiarbă timp de aproximativ 5 minute pentru a se infuza cu aromele.

Introdu bucățile sau fâșiile de gogoșar în lichidul infuzat cu condimente și fierbe-le timp de aproximativ 5-7 minute. Gogoșarii trebuie să fie încă crocanți. Nu ăi fierbe prea mult, deoarece aceștia își vor pierde textura.

În timp ce gogoșarii sunt în fierbere, pregătește borcanele. Clătește-le bine și sterilizează-le fie într-un cuptor preîncălzit la 120°C pentru aproximativ 10-15 minute, fie în apă clocotită pentru același interval de timp. Lasă borcanele la aer.

Scoate gogoșarii din lichid și așează-i în borcanele uscate și sterilizate.

Pune peste gogoșari boabele de piper și foi de dafin din lichidul de marinare. Reîncălzește lichidul de marinare și toarnă-l peste gogoșarii din borcane. Asigură-te că lichidul acoperă complet gogoșarii.

Închide ermetic borcanele cu capacele și așează-le într-un vas mare cu apă fierbinte pentru a le steriliza.

Asigură-te că borcanele sunt acoperite cu apă.

Fierbe borcanele timp de aproximativ 10-15 minute pentru a le steriliza complet. Scoate borcanele din apă și lasă-le să se răcească la temperatura camerei.

Verifică dacă capacele sunt bine sigilate și așează borcanele într-un loc răcoros și întunecat pentru a le depozita.

gogosari murati

Gogoșari cu conopidă opăriți

Gogoșarii cu conopidă opăriți sunt printre cele mai bune borcane de murături pe care le poți pune pentru iarnă.

Ai nevoie de:

·     1,5 kg gogoșari

·     500 de grame de conopidă

·     1,2 litri de apă

·     250 ml. oțet de vin alb

·     250 de grame de zahăr

·     90 de grame de sare de murături

·     1 lingură rasă boabe de piper negru

·     1 lingură rasă boabe de muștar

·     1 rădăcină de hrean proaspăt, curățat de coajă și tăiat în bastonașe

Spală bine borcanele și sterilizează-le pe foc sau în cuptor.

Alege buchețele mici de conopidă.

Se curăță și se taie gogoșarii pe la cotor, decupând cu grijă și lăsându-i goi.

Pune la fiert apa, oțetul, sarea și restul mirodeniile. Când fierbe apa, pune gogoșarii la opărit și scoate-i cu o paletă, apoi lasă-i să se răcorească. Fă același lucru și cu buchețelele de conopidă.

Fiecare gogoșar în parte se ia și se umple cu buchețele mici de conopidă și se așează în borcane, aranjând printre ei bețișoare de hrean.

Borcanele se pun pe o tavă metalică, se adaugă saramura fierbinte și se închide cu capac sau se acoperă cu celofan în câteva straturi și se leagă cu sfoară.

După o săptămână, gogoșarii sunt buni de consumat. Borcanele de gogoșari cu conopidă trebuie să stea într-un loc întunecos și cât mai răcoros.

Gogoșari în oțet tradiționali

Cea mai simplă metodă de a pune gogoșari în oțet este rețeta clasică și tradițională. Este o rețetă care nu dă niciodată greș și în care gogoșarii rămân crocanți și îi poți păstra mult timp.

Ai nevoie de:

·       3 kg gogosari

·       700 ml otet

·       200 g zahar sau miere de albine

·       100 ml ulei

·       40 g sare

·       2 linguri boabe de mustar

·       1 lingura piper boabe

·       3 frunze de dafin

·       1 legatura hrean

·       1 lingurita boabe de ienibahar

·       telina frunze

·       telina radacina-cateva felii

·       2-3 morcovi pentru decor

Spală bine gogoșarii și taie-i în sferturi. Îndepărtează cotoarele și semințele. Se pune pe foc într-o oală oțetul, sarea, zahărul, piperul, ienibaharul, uleiul și frunzele de dafin. Când clocotește oțetul, se adaugă gogoșarii ca să se opărească. Se lasă doar 3 minute la opărit.

Apoi, se așează gogoșarii în feliuțe în borcane, adăugând frunze de țelină, felii de morcov și țelină rădăcină.

Se adaugă și bucățele de hrean. Deasupra se adaugă oțetul clocotit, se pun semințele de muștar, se pun capacele și se întorc borcanele cu gura în jos, se acoperă cu o pătură și se lasă 24 de ore ca să se mureze rapid.

După o săptămână, gogoșarii în oțet se pot servi. Borcanele se lasă la răcoare și întuneric ca să se păstreze bine.

Gogoșari în ulei la borcan

gogosari murati

Pentru această rețetă de gogoșari în ulei la borcan vei avea nevoie de foarte puține ingrediente. Dacă nu ai încercat până acum, trebuie să faci această rețetă senzațională de gogoșari crocanți, ideali de servit lângă o friptură la grătar sau chiar un gulaș.

Ai nevoie de:

-1 kg de oțet de mere

-250 g zahăr

-250 ml ulei

-250 ml apă

-2 linguri sare de murături

-Foi de dafin

-Piper boabe

-Gogoșari

-Bucăți de hrean

-Frunze de țelină cu tulpini

-Buchețele de conopidă

-Câțiva morcovi

Ia gogoșarii, spală-i bine și taie-i felii. Pregătește borcanele pe o tavă, spălate, curate și dezinfectate.

Separat, se pune la fiert oțetul, uleiul, apa, zahărul, sarea, piperul și foile de dafin.

Când dă în clocot marinada, se lasă focul mic și se opăresc gogoșarii.

După ce sunt scoase din apă, bucățile de gogoșar se pun în borcane alternând cu țelina, hrean, conopidă și bucăți de morcovi. Se umplu borcanele cu saramură și se închid capacele.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Românii se pregătesc de 1 Mai. Centrul vechi din București a fost plin de oameni dornici să petreacă. „O plăcere să fim aici”
Românii se pregătesc de 1 Mai. Centrul vechi din București a fost plin de oameni dornici să petreacă. „O plăcere să fim aici”

Se face încălzirea pentru maratonul de petreceri anunțate de 1 mai.  În București, de exemplu, tinerii și-au exersat vineri seară mișcările de dans, în cluburile din Centrul Vechi.

 

Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării
Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării

O comună de la poalele munților Făgăraș nu poate scăpa de poluare, motiv pentru care ar putea fi organizat un referendum local.

A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”
A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”

Un locuitor din Arizona a crezut că a dat peste mai mulți pisoi, ascunși în spatele unei magazii, și le-a dus la o organizație nonprofit pentru animale.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.