Ce este vinul pelin. Curiozități despre una dintre băuturile tradiționale românești puțin cunoscute

Vin pelin
Shutterstock

În timp ce mulți sunt familiarizați cu renumitele vinuri precum Chardonnay, Pinot Gris sau Pinot Noir, există o bijuterie ascunsă în lumea viticulturii care este mai puțin cunoscută - vinul pelin.

Această băutură tradițional românească are caracteristici unice și o istorie lungă. 

Ce este vinul pelin

Vinul pelin este un vin special, care se realizează prin condimentarea vinului cu pelin. Cel mai adesea se folosește pelin alb Artemisia Absinthium. Pelinul este o plantă ierboasă. Pelinul alb sau „pelinul de mai” are flori galbene aromate și are multe utilizări în medicina umană și veterinară.

Pelinul este o componentă foarte importantă în absint, însă vinul pelin nu are nicio legătură cu această băutură spirtoasă.

Ceea ce face ca vinul pelin să fie cu adevărat distinctiv este această plantă erbacee cunoscută sub denumirea științifică de Artemisia absinthium.

Citește și
brad de craciun
Când se împodobește bradul de Crăciun. Originea și semnificația bradului de Crăciun

Gustul și aroma vinului pelin sunt o experiență unică.

Are un parfum bogat, pământesc, cu o prezență dominantă a pelinului, care este echilibrat de alte plante, ierburi și mirodenii. Acest amestec este ceea ce diferențiază vinul pelin de vinurile tradiționale din struguri. Inițial este amar și cu gust de ierburi, însă apoi se dezvoltă și alte arome. Vinul pelin oferă o profunzime și un caracter unic.

Cum se face

Primul pas în crearea vinului pelin este recoltarea atentă a pelinului. Pelinul este ingredientul principal și este cules la apogeul aromei și a gustului său.

Odată recoltate, pelinul și alte ierburi sunt ușor macerate pentru a elibera aromele. Amestecul este apoi lăsat la infuzat, adesea în alcool. Acest proces de infuzare poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de intensitatea dorită a aromei.

După ce infuzia este completă, lichidul este îndulcit pentru a contracara amărăciunea pelinului.

Vinul Pelin nu este de obicei învechit în butoaie de lemn, precum vinurile tradiționale din struguri. În schimb, se maturează în sticle, adesea timp de câteva luni.

Această perioadă de maturare permite diverselor arome să se contopească și să se armonizeze, rezultând un produs final echilibrat și complex.

Istoria vinului pelin

Arta condimentării vinului are rădăcini adânci în istorie, iar originea sa se leagă de eforturile de a revigora vinul care, în timpurile străvechi, se strica sau se transforma în oțet.

Până la înălțarea Imperiului Roman, vinul era conservat și transportat în recipiente speciale de lut, numite amfore, sigilate cu un clei pe bază de rășină de brad.

Această metodă, deși nu foarte eficientă în ceea ce privește spațiul și materialele folosite, oferea o siguranță de neegalat și proteja vinul de contactul prelungit cu aerul.

Ca rezultat, vinul căpăta o notă distinctă de rășină de brad, care se bucură și astăzi de o popularitate deosebită în Grecia, în vinurile cunoscute sub denumirea de "Retsina" (în greacă Ρετσίνα).

Romanii au revoluționat procesul de păstrare și transport al vinului prin introducerea butoaielor din lemn, vase mult mai voluminoase și realizate din materiale mai accesibile, precum lemnul. Cu toate acestea, butoiul nu putea oferi etanșeitatea amforelor, iar vinul era predispus să se deterioreze mai rapid.

Aici intervine arta condimentării. Prin adăugarea de diverse condimente, se mascau mirosurile și gusturile neplăcute. Cea mai de succes rețetă implica folosirea amărăciunii pelinului pentru a crea o băutură cu adevărat plăcută din vinul afectat.

Deși termenul "pelin" este în strânsă legătură cu absintul sau vermutul, varianta românească de pelin nu are nicio legătură cu celelalte două băuturi.

Rețetele pentru vinul de pelin variază de la o podgorie la alta, rezultând un vin ușor și aromatic, perfect pentru sezonul primăverii.

Cu toate acestea, trebuie menționat că procesul de preparare al vinului de pelin este variat și este posibil să existe multiple rețete tradiționale pentru această băutură.

Cu toate că nu are pretenția de a concura cu cele mai faimoase soiuri de vin, vinul pelin este o adevărată comoară ascunsă a viticulturii românești, o încercare de a păstra o tradiție veche.

Cum se bea vinul pelin

Vinul pelin este un vin aperitiv, ușor, care se bea rece. Ca alte vinuri aperitiv, el merge de minune cu o gamă largă de startere, de la aperitive care includ mezeluri, măsline, biscuiți sărați, brânzeturi, până la bruschete, icre, hummus, pastă de măsline, pesto sau orice altă pastă de întins pe pâine.

Acesta este un vin care trebuie răcit bine înainte de consum și se potrivește cu o varietate mare de alimente. Consumă-l ca aperitiv alături de ceva ușor de mâncat, cum ar fi crochete de pește, ciuperci umplute sau salată de andive.

Dar vinul pelin poate fi folosit și în mâncăruri. Adaugă cu încredere 100-200 ml din acest vin la sosurile albe sau fripuri de pui ori curcan. Merge de minune într-un sos lejer pentru păstrăv sau somon.

Pentru fripturi de miel, porc sau vită, folosește vin pelin roșu. Acesta poate fi servit și la cină, alături de o masă copioasă pe bază de carne.

Vara, optează pentru un vin pelin alb, lejer și răcit foarte bine. 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Când se împodobește bradul de Crăciun. Originea și semnificația bradului de Crăciun
Când se împodobește bradul de Crăciun. Originea și semnificația bradului de Crăciun

Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai îndrăgite simboluri ale sărbătorilor de iarnă, o tradiție care aduce bucurie în casele noastre și creează un cadru magic pentru întâlnirile de familie.

Alimentul pe care românii îl consumă din belșug, mai ales în post, dar care trebuie evitat. Mihaela Bilic: „Veți fi uimiți”
Alimentul pe care românii îl consumă din belșug, mai ales în post, dar care trebuie evitat. Mihaela Bilic: „Veți fi uimiți”

Suntem în Postul Crăciunului, iar pentru creștini ar trebui să urmeze o perioadă de reflecție spirituală și de înfrânare a poftelor.

ChatGPT nu a ezitat să facă orice pentru a evita să fie închis. Cât de îngrijorător e
ChatGPT nu a ezitat să facă orice pentru a evita să fie închis. Cât de îngrijorător e

Inteligența artificială transformă deja lumea sub ochii noștri și prezintă un potențial uriaș în viitor, dar avansul accelerat al tehnologiei poate veni la pachet cu aspecte mai puțin dezirabile.

 

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.