Ce este vinul pelin. Curiozități despre una dintre băuturile tradiționale românești puțin cunoscute

Vin pelin
Shutterstock

În timp ce mulți sunt familiarizați cu renumitele vinuri precum Chardonnay, Pinot Gris sau Pinot Noir, există o bijuterie ascunsă în lumea viticulturii care este mai puțin cunoscută - vinul pelin.

Această băutură tradițional românească are caracteristici unice și o istorie lungă. 

Ce este vinul pelin

Vinul pelin este un vin special, care se realizează prin condimentarea vinului cu pelin. Cel mai adesea se folosește pelin alb Artemisia Absinthium. Pelinul este o plantă ierboasă. Pelinul alb sau „pelinul de mai” are flori galbene aromate și are multe utilizări în medicina umană și veterinară.

Pelinul este o componentă foarte importantă în absint, însă vinul pelin nu are nicio legătură cu această băutură spirtoasă.

Ceea ce face ca vinul pelin să fie cu adevărat distinctiv este această plantă erbacee cunoscută sub denumirea științifică de Artemisia absinthium.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Gustul și aroma vinului pelin sunt o experiență unică.

Are un parfum bogat, pământesc, cu o prezență dominantă a pelinului, care este echilibrat de alte plante, ierburi și mirodenii. Acest amestec este ceea ce diferențiază vinul pelin de vinurile tradiționale din struguri. Inițial este amar și cu gust de ierburi, însă apoi se dezvoltă și alte arome. Vinul pelin oferă o profunzime și un caracter unic.

Cum se face

Primul pas în crearea vinului pelin este recoltarea atentă a pelinului. Pelinul este ingredientul principal și este cules la apogeul aromei și a gustului său.

Odată recoltate, pelinul și alte ierburi sunt ușor macerate pentru a elibera aromele. Amestecul este apoi lăsat la infuzat, adesea în alcool. Acest proces de infuzare poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de intensitatea dorită a aromei.

După ce infuzia este completă, lichidul este îndulcit pentru a contracara amărăciunea pelinului.

Vinul Pelin nu este de obicei învechit în butoaie de lemn, precum vinurile tradiționale din struguri. În schimb, se maturează în sticle, adesea timp de câteva luni.

Această perioadă de maturare permite diverselor arome să se contopească și să se armonizeze, rezultând un produs final echilibrat și complex.

Istoria vinului pelin

Arta condimentării vinului are rădăcini adânci în istorie, iar originea sa se leagă de eforturile de a revigora vinul care, în timpurile străvechi, se strica sau se transforma în oțet.

Până la înălțarea Imperiului Roman, vinul era conservat și transportat în recipiente speciale de lut, numite amfore, sigilate cu un clei pe bază de rășină de brad.

Această metodă, deși nu foarte eficientă în ceea ce privește spațiul și materialele folosite, oferea o siguranță de neegalat și proteja vinul de contactul prelungit cu aerul.

Ca rezultat, vinul căpăta o notă distinctă de rășină de brad, care se bucură și astăzi de o popularitate deosebită în Grecia, în vinurile cunoscute sub denumirea de "Retsina" (în greacă Ρετσίνα).

Romanii au revoluționat procesul de păstrare și transport al vinului prin introducerea butoaielor din lemn, vase mult mai voluminoase și realizate din materiale mai accesibile, precum lemnul. Cu toate acestea, butoiul nu putea oferi etanșeitatea amforelor, iar vinul era predispus să se deterioreze mai rapid.

Aici intervine arta condimentării. Prin adăugarea de diverse condimente, se mascau mirosurile și gusturile neplăcute. Cea mai de succes rețetă implica folosirea amărăciunii pelinului pentru a crea o băutură cu adevărat plăcută din vinul afectat.

Deși termenul "pelin" este în strânsă legătură cu absintul sau vermutul, varianta românească de pelin nu are nicio legătură cu celelalte două băuturi.

Rețetele pentru vinul de pelin variază de la o podgorie la alta, rezultând un vin ușor și aromatic, perfect pentru sezonul primăverii.

Cu toate acestea, trebuie menționat că procesul de preparare al vinului de pelin este variat și este posibil să existe multiple rețete tradiționale pentru această băutură.

Cu toate că nu are pretenția de a concura cu cele mai faimoase soiuri de vin, vinul pelin este o adevărată comoară ascunsă a viticulturii românești, o încercare de a păstra o tradiție veche.

Cum se bea vinul pelin

Vinul pelin este un vin aperitiv, ușor, care se bea rece. Ca alte vinuri aperitiv, el merge de minune cu o gamă largă de startere, de la aperitive care includ mezeluri, măsline, biscuiți sărați, brânzeturi, până la bruschete, icre, hummus, pastă de măsline, pesto sau orice altă pastă de întins pe pâine.

Acesta este un vin care trebuie răcit bine înainte de consum și se potrivește cu o varietate mare de alimente. Consumă-l ca aperitiv alături de ceva ușor de mâncat, cum ar fi crochete de pește, ciuperci umplute sau salată de andive.

Dar vinul pelin poate fi folosit și în mâncăruri. Adaugă cu încredere 100-200 ml din acest vin la sosurile albe sau fripuri de pui ori curcan. Merge de minune într-un sos lejer pentru păstrăv sau somon.

Pentru fripturi de miel, porc sau vită, folosește vin pelin roșu. Acesta poate fi servit și la cină, alături de o masă copioasă pe bază de carne.

Vara, optează pentru un vin pelin alb, lejer și răcit foarte bine. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Imagini virale cu un polițist local din Cluj care ajută o rață cu boboci să ajungă înapoi în lac. ”Ce bine faceți!” VIDEO
Imagini virale cu un polițist local din Cluj care ajută o rață cu boboci să ajungă înapoi în lac. ”Ce bine faceți!” VIDEO

Imagini cu un poliţist local care ajută o raţă şi câţiva boboci să ajungă înapoi în lac au fost publicate de către primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, agentul fiind apreciat de către cei pe lângă care trece.

 

Cum pot duce injecțiile contra obezității la creșterea economiei. Prețul unui tratament din România care ”arde” 8 kg/lună
Cum pot duce injecțiile contra obezității la creșterea economiei. Prețul unui tratament din România care ”arde” 8 kg/lună

Experții au făcut calcule și susțin că noile generații de tratamente injectabile pentru obezitate pot avea și un important impact economic, pe lângă scăderea în greutate.  

Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege
Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege

Cozile sunt unul dintre lucrurile sensibile pentru români. Nu de puține ori s-au iscat adevărate scandaluri pe această temă, așa că mulți se întreabă cine are dreptul să meargă în fața cozii din punct de vedere legal?

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.