Ce este vinul pelin. Curiozități despre una dintre băuturile tradiționale românești puțin cunoscute

Vin pelin
Shutterstock

În timp ce mulți sunt familiarizați cu renumitele vinuri precum Chardonnay, Pinot Gris sau Pinot Noir, există o bijuterie ascunsă în lumea viticulturii care este mai puțin cunoscută - vinul pelin.

Această băutură tradițional românească are caracteristici unice și o istorie lungă. 

Ce este vinul pelin

Vinul pelin este un vin special, care se realizează prin condimentarea vinului cu pelin. Cel mai adesea se folosește pelin alb Artemisia Absinthium. Pelinul este o plantă ierboasă. Pelinul alb sau „pelinul de mai” are flori galbene aromate și are multe utilizări în medicina umană și veterinară.

Pelinul este o componentă foarte importantă în absint, însă vinul pelin nu are nicio legătură cu această băutură spirtoasă.

Ceea ce face ca vinul pelin să fie cu adevărat distinctiv este această plantă erbacee cunoscută sub denumirea științifică de Artemisia absinthium.

Gustul și aroma vinului pelin sunt o experiență unică.

Are un parfum bogat, pământesc, cu o prezență dominantă a pelinului, care este echilibrat de alte plante, ierburi și mirodenii. Acest amestec este ceea ce diferențiază vinul pelin de vinurile tradiționale din struguri. Inițial este amar și cu gust de ierburi, însă apoi se dezvoltă și alte arome. Vinul pelin oferă o profunzime și un caracter unic.

Cum se face

Primul pas în crearea vinului pelin este recoltarea atentă a pelinului. Pelinul este ingredientul principal și este cules la apogeul aromei și a gustului său.

Odată recoltate, pelinul și alte ierburi sunt ușor macerate pentru a elibera aromele. Amestecul este apoi lăsat la infuzat, adesea în alcool. Acest proces de infuzare poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de intensitatea dorită a aromei.

După ce infuzia este completă, lichidul este îndulcit pentru a contracara amărăciunea pelinului.

Vinul Pelin nu este de obicei învechit în butoaie de lemn, precum vinurile tradiționale din struguri. În schimb, se maturează în sticle, adesea timp de câteva luni.

Această perioadă de maturare permite diverselor arome să se contopească și să se armonizeze, rezultând un produs final echilibrat și complex.

Istoria vinului pelin

Arta condimentării vinului are rădăcini adânci în istorie, iar originea sa se leagă de eforturile de a revigora vinul care, în timpurile străvechi, se strica sau se transforma în oțet.

Până la înălțarea Imperiului Roman, vinul era conservat și transportat în recipiente speciale de lut, numite amfore, sigilate cu un clei pe bază de rășină de brad.

Această metodă, deși nu foarte eficientă în ceea ce privește spațiul și materialele folosite, oferea o siguranță de neegalat și proteja vinul de contactul prelungit cu aerul.

Ca rezultat, vinul căpăta o notă distinctă de rășină de brad, care se bucură și astăzi de o popularitate deosebită în Grecia, în vinurile cunoscute sub denumirea de "Retsina" (în greacă Ρετσίνα).

Romanii au revoluționat procesul de păstrare și transport al vinului prin introducerea butoaielor din lemn, vase mult mai voluminoase și realizate din materiale mai accesibile, precum lemnul. Cu toate acestea, butoiul nu putea oferi etanșeitatea amforelor, iar vinul era predispus să se deterioreze mai rapid.

Aici intervine arta condimentării. Prin adăugarea de diverse condimente, se mascau mirosurile și gusturile neplăcute. Cea mai de succes rețetă implica folosirea amărăciunii pelinului pentru a crea o băutură cu adevărat plăcută din vinul afectat.

Deși termenul "pelin" este în strânsă legătură cu absintul sau vermutul, varianta românească de pelin nu are nicio legătură cu celelalte două băuturi.

Rețetele pentru vinul de pelin variază de la o podgorie la alta, rezultând un vin ușor și aromatic, perfect pentru sezonul primăverii.

Cu toate acestea, trebuie menționat că procesul de preparare al vinului de pelin este variat și este posibil să existe multiple rețete tradiționale pentru această băutură.

Cu toate că nu are pretenția de a concura cu cele mai faimoase soiuri de vin, vinul pelin este o adevărată comoară ascunsă a viticulturii românești, o încercare de a păstra o tradiție veche.

Cum se bea vinul pelin

Vinul pelin este un vin aperitiv, ușor, care se bea rece. Ca alte vinuri aperitiv, el merge de minune cu o gamă largă de startere, de la aperitive care includ mezeluri, măsline, biscuiți sărați, brânzeturi, până la bruschete, icre, hummus, pastă de măsline, pesto sau orice altă pastă de întins pe pâine.

Acesta este un vin care trebuie răcit bine înainte de consum și se potrivește cu o varietate mare de alimente. Consumă-l ca aperitiv alături de ceva ușor de mâncat, cum ar fi crochete de pește, ciuperci umplute sau salată de andive.

Dar vinul pelin poate fi folosit și în mâncăruri. Adaugă cu încredere 100-200 ml din acest vin la sosurile albe sau fripuri de pui ori curcan. Merge de minune într-un sos lejer pentru păstrăv sau somon.

Pentru fripturi de miel, porc sau vită, folosește vin pelin roșu. Acesta poate fi servit și la cină, alături de o masă copioasă pe bază de carne.

Vara, optează pentru un vin pelin alb, lejer și răcit foarte bine. 

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Târgul de Crăciun din Craiova. Tot ce trebuie să știi, de la program la atracții și spectacole
Târgul de Crăciun din Craiova. Tot ce trebuie să știi, de la program la atracții și spectacole

Târgurile de Crăciun sunt o reală atracție pentru adulți și copii, iar România se mândrește anul acesta cu câte un târg de Crăciun în fiecare mare oraș.  

Fenomenul „magic” de la Sfinx, din 28 noiembrie. De ce este specială această zi din an | VIDEO
Fenomenul „magic” de la Sfinx, din 28 noiembrie. De ce este specială această zi din an | VIDEO

Sute de oameni au urcat să vadă Sfinx-ul pe 28 noiembrie, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile.

 

„Sticlele vrăjitoarelor”care au băgat în sperieți localnicii. Oamenii dintr-un oraș de coastă se tem să le deschidă
„Sticlele vrăjitoarelor”care au băgat în sperieți localnicii. Oamenii dintr-un oraș de coastă se tem să le deschidă

„Sticlele vrăjitoarelor” au creat panică într-o localitate din America, pentru că oamenii care le-au găsit se tem să le deschidă, de teama blestemelor. Totuși, cei care s-au încumetat au făcut descoperiri uimitoare - și grețoase, în același timp.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.