Avantajele semințelor de dovleac. Cum trebuie consumate pentru o dietă echilibrată
Cel mai sănătos desert în această perioadă este dovleacul. Pulpa și semințele fac parte dintr-o dietă echilibrată.
Aflăm mai multe despre calitățile nutriționale la Doctor de bine.
Ce avantaje au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, peste 500cal/100g, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn pe zi. Ideal ar fi să fie de bostan românesc. Sunt gustoase și au coaja subțire.
Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor.
Crude sau coapte? Sunt bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante. Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă - prea multe semințe deranjează colecistul.
Cât despre dovleacul copt, avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 de calorii, la fel ca o felie de pâine. Conține 4.000 micrograme de provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, două miligrame de fier și trei grame de fibre.
Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal. Profitați de sezonul dovlecilor.