Magiunul de prune - beneficiile gemului tradițional românesc
Magiunul de prune este unul dintre deserturile preferate ale românilor. Realizat după o rețetă tradițională, magiunul poate fi consumat în mai multe feluri și este mai sănătos decât gemul clasic.
Sezonul prunelor a început la jumătatea lunii august și durează până la finalul lunii octombrie. Dulci, zemoase și pline de vitamine, prunele sunt folosite de gospodine pentru a prepara magiun, gem sau marmeladă.
Magiunul de prune, un produs tradițional românesc
Magiunul de prune este un produs tradițional românesc, care se obține prin fierberea prunelor până când se transformă într-o pastă groasă. Pentru a obține gustul autentic de magiun, prunele trebuie fierte în cazan, la foc de lemne, sau în groapă cu jăratic.
Secretul magiunului de prune, și ceea ce îl face diferit de alte dulcețuri, constă în faptul că la prepararea sa nu se adaugă zahăr peste fructe.
Cel mai cunoscut magiun de prune se prepară în orașul Topoloveni, din județul Argeș. Începând cu 8 aprilie 2011, Magiunului de prune de Topoloveni a primit certificare de Indicație Geografică Protejată și este recunoscut internațional drept un produs tradițional românesc.
Cum se prepară Magiunul de Topoloveni
„Magiunul de prune Topoloveni este preparat după o rețetă tradițională, atestată documentar din 1914. Prunele sunt fierte în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa.
Datorită acestei metode de preparare, Magiunul de prune de Topoloveni nu are nevoie de conservanți”, potrivit magiun-sonimpex.ro.
Beneficiile magiunului de prune
Datorită faptului că magiunul de prune se prepară fără zahăr, acesta poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet. De asemenea, magiunul de prune este bogat în fibre și poate ajuta la digestie, fiind benefic pentru cei care suferă de constipație.
Magiunului de prune are un conținut ridicat de potasiu, magneziu, fier, calciu, bor și seleniu.
Potrivit nutriționiștilor, un consum regulat de magiun de prune oferă protecție sistemului nervos și central.
De asemenea, magiunul de prune întăreşte sistemul imunitar și ajută la detoxifierea organismului.
Consumul de magiun de prune ajută organismul să absoarbă calciul, magneziul și vitamina D.
România, cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană
În România există peste 34 de milioane de pruni. Datorită acestui număr record, România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de prune.
În 2021, România a avut o la producția de 801 de mii de tone de prune, aproape dublu față de următoarea țară în clasamentul producătorilor.
Topul țărilor care se situează după România, în ceea ce privește producția de prune:
• Serbia - 412,78 mii de tone
• Turcia - 333 mii de tone
• Spania - 153,59 mii de tone
• Italia - 137,777 mii de tone
• Bosnia și Herțegovina - 131,57 mii de tone