Salicilul, folosit de gospodine la conserve, va dispărea din magazine. Ce efecte negative are asupra organismului

×
Codul embed a fost copiat

Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor va dispărea de pe rafturile magazinelor.

Autoritatea Națională pentru Siguranța a cerut retragerea substanței din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar. Experți de nivel mondial susțin că poate avea efecte negative dacă este consumată pe termen lung.

Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”

Mai mulți experți, atât de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cât și de la Organizația Mondială a Sănătății au verificat efectele substanței asupra organismului uman.

Citește și
Suplimente alimentare
Suplimentele alimentare dezvoltate de universitățile din România, tot mai căutate de companii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.

Adina Cornea, farmacist: „El provoacă eroziuni gastrice, deci aceasta ar fi primul simptom, vărsături, amețeli, simptome care sunt specifice intoxcațiilor. Ca să ajungă la probleme renale ar trebui ca doza ingerată să fie foarte mare, la fel și la problemele hepatice.”

Femeile mai folosesc și aspirină, pe post de conservant.

Gospodină: „Le-am dat jumătate de tabletă de aspirina la borcan. Și anul viitor stau cu aspirina și peste doi ani, nu se strica.”

Dar nici aceasta nu e indicată.

Felix Arion, USAMV Cluj:Există produse conservante speciale pentru așa ceva, care sunt certificate și care se găsesc și pot fi consumate.”

Cei care au cumpărat acid salicilic sunt sfătuiți să-l returneze în magazin.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
O româncă a descoperit o metodă prin care se poate prelungi prospețimea alimentelor, dar fără conservanți
O româncă a descoperit o metodă prin care se poate prelungi prospețimea alimentelor, dar fără conservanți

Cum păstrăm produsele din carne proaspete mai multă vreme, în condiții optime? Cu ambalaje bio-degradabile, tratate cu extracte vegetale.

Suplimentele alimentare dezvoltate de universitățile din România, tot mai căutate de companii
Suplimentele alimentare dezvoltate de universitățile din România, tot mai căutate de companii

Suplimente alimentare pe bază de polen sau de ciuperci, caserole biodegradabile care prelungesc perioada de valabilitate a cărnii sau conservanți alimentari făcuți din pătrunjel și păstârnac sunt tot mai căutate.

Cât de periculoși sunt nitriții și care sunt alimentele care îi conțin
Cât de periculoși sunt nitriții și care sunt alimentele care îi conțin

Suntem în prag de Sărbători, așa că discutăm despre produsele preparate din carne ce necesită conservare. Astfel încât să fie sigure pentru consum.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.