Salicilul, folosit de gospodine la conserve, va dispărea din magazine. Ce efecte negative are asupra organismului
Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor va dispărea de pe rafturile magazinelor.
Autoritatea Națională pentru Siguranța a cerut retragerea substanței din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar. Experți de nivel mondial susțin că poate avea efecte negative dacă este consumată pe termen lung.
Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”
Mai mulți experți, atât de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cât și de la Organizația Mondială a Sănătății au verificat efectele substanței asupra organismului uman.
Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.
Adina Cornea, farmacist: „El provoacă eroziuni gastrice, deci aceasta ar fi primul simptom, vărsături, amețeli, simptome care sunt specifice intoxcațiilor. Ca să ajungă la probleme renale ar trebui ca doza ingerată să fie foarte mare, la fel și la problemele hepatice.”
Femeile mai folosesc și aspirină, pe post de conservant.
Gospodină: „Le-am dat jumătate de tabletă de aspirina la borcan. Și anul viitor stau cu aspirina și peste doi ani, nu se strica.”
Dar nici aceasta nu e indicată.
Felix Arion, USAMV Cluj: „Există produse conservante speciale pentru așa ceva, care sunt certificate și care se găsesc și pot fi consumate.”
Cei care au cumpărat acid salicilic sunt sfătuiți să-l returneze în magazin.