Avem mii de producători de bunătăți tradiționale certificate, dar nu au unde să-și vândă marfa. Site-ul care rezolvă problema
Avem mii de producători locali care și-au certificat mâncărurile și băuturile - de la vinuri și siropuri, până la brânzeturi, conserve, cărnuri și deserturi.
Asta înseamnă că atât Ministerul Agriculturii, cât și Comisia Europeană garantează pentru autenticitatea lor. Însă, nu există și un sistem bine pus la punct pentru vânzarea lor, așa că cei care vor să le cumpere trebuie să le caute în băcănii sau la târgurile de profil. Pentru a simplifica lucrurile, responsabilii s-au gândit la o platformă online.
Puși pe harta țării, producătorii români cu alimente certificate încap cu greu, mai ales dacă ne uităm în vestul, nordul și centrul României. Există mai multe categorii de certificări pe care le dau atât autoritățile de la noi, cât și cele europene.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Numărul produselor cu certificare națională sau europeană depășește în prezent 4.700. Cele mai multe sunt produsele montane, tradiționale sau cele cu indicație geografică protejată.
Pentru că sunt tot mai multe, autoritățile de la noi le-au centralizat pe acestă platformă, foarte ușor de folosit. Se numește Catalogul Produselor Certificate, iar aici putem găsi, în funcție zonele care ne interesează, producătorii cu alimentele atestate. Tot ce trebuie să facem este să mărim această hartă. Fiecare produs certificat are pe etichetă un logo specific pentru a fi ușor de recunoscut.
Daniela Popa, reprezentantul Ministerului Agriculturii: ”E materia primă locală, este din acel areal geografic. Asta este o condiție și pentru produsul tradițional și pentru produsul montan. Prelucrarea are loc în arealul respectiv, unde există unitatea de procesare sau de prelucrare”.
Avem printre cele mai puține produse certificate din UE
Marian Cuzdrioreanu a moștenit pasiunea pentru mâncarea din pește de la mama lui. A vrut să ducă mai departe rețetele familiei, iar certificarea a fost o variantă bună pentru a le proteja și a câștiga, totodată, încrederea clienților. Acum are cinci produse certificate - două tipuri de salată de icre, file de scrumbie, sardeluță marinată și zacusca din pește.
Marian Cuzdrioreanu, producător: ”Este un produs tradițional atestat și este numărul fiecărui certificat în parte. Și este normal ca să îl pun. Lumea vrea să știe. Gustul lor este un gust românesc și cu rimă adecvată - dumnezeiesc!”.
Deși sunt tot mai apreciate, aceste produse sunt greu de găsit. Nu există un sistem prin intermediul căruia să ajungă ușor în magazine și asta pentru că sunt fabricate în cantități mici și nu le pot oferi comercianților constanță. Așadar, clienții care le vor, au de umblat.
”Client: În magazine specializate și dacă am posibilitatea, direct la producător.
R: Și aveți posibilitatea?
Client: Nu prea, nu prea!”.
Variantele cele mai la îndemână sunt băcăniile sau târgurile gastronomice, dar asta înseamnă automat și prețuri mai mari.
Sunt și câțiva producători care au magazinele lor sau care se încumetă să livreze direct la ușa clienților. Chiar și așa, suntem printre țările europene cu cele mai puține produse certificate.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, producatori, certificat, produse traditionale,
Dată publicare:
09-09-2024 19:21