Mărar - beneficii pentru sănătate și contraindicații. Cum să îl folosești ca să te bucuri de toate avantajele

mărar
Shutterstock

Mărarul este o plantă aromatică folosită frecvent în bucătărie și în scopuri medicinale. Este cunoscut pentru aroma sa intensă și caracteristică, fiind apreciat în diverse preparate culinare.  

Originar din țările mediteraneene și sud-estul Europei, mărarul este acum cultivat pe scară largă în Europa, India și America de Nord. Se folosește în salate, în mâncăruri, la murături și chiar pentru a face ceaiuri. 

Ce gust are și cum arată planta

Mărarul are un gust cald, ușor ascuțit, care amintește de chimen. Are frunzele, tulpinile mici și umbrelele florale imature sunt folosite proaspete sau uscate pentru a da savoare supelor, salatelor, sosurilor, peștelui, mâncărurilor și, în special, murăturilor.

Această plantă aromatică este deosebit de populară în bucătăria din Europa de Est și Scandinavia. Semințele întregi și uleiul din semințe au proprietăți carminative (care calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale) și au fost utilizate pentru tratamentul colicilor , conform Britannica.

Planta cultivată are tulpini cu frunze fin divizate, compuse din multe segmente liniare. Frunzele sunt dispuse alternativ de-a lungul tulpinilor și sunt învelite la bază. Florile mici, galbene, sunt dispuse în umbele (grupuri plate de flori). Fructele mici și uscate, adesea confundate cu semințele, sunt de formă ovală, cu trei creste longitudinale dorsale și două creste laterale asemănătoare unor aripi. 

Citește și
pesticide
Pesticide în mâncare. Produse retrase de la vânzare din două mari lanțuri de magazine din România

Mărar - beneficii pentru sănătate

Mărarul, ca plantă și condiment, este folosit frecvent pentru a intensifica gustul diferitelor preparate. Este adesea asociat cu somonul, cartofii și sosurile pe bază de iaurt.

Pe lângă utilizările culinare, mărarul este bogat în mai mulți nutrienți și a fost utilizat tradițional pentru tratarea unor afecțiuni, inclusiv probleme digestive, colici la sugari și respirație urât mirositoare.

Bogat în antioxidanți - Antioxidanții sunt compuși care apar natural și ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de molecule instabile, cunoscute sub numele de radicali liberi. Astfel, cercetările sugerează că consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la reducerea inflamației cronice și poate preveni sau chiar trata anumite afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, Alzheimer, artrita reumatoidă și anumite tipuri de cancer. Atât semințele, cât și frunzele plantei de mărar s-au dovedit a fi bogate în mai mulți compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, inclusiv:

Flavonoide. Acești compuși vegetali au fost asociați cu un risc scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer. De asemenea, pot juca un rol important în sănătatea creierului (14Trusted Source, 15Trusted Source, 16Trusted Source).

Terpenoide. Acești compuși se găsesc în uleiurile esențiale și pot proteja împotriva bolilor ficatului, inimii, rinichilor și creierului (1Trusted Source7Trusted Source).

Tanine. Responsabile pentru gustul amar din multe alimente vegetale, taninele au demonstrat a avea proprietăți antioxidante puternice, dar și efecte antimicrobiene (18Trusted Source).

În plus, mărarul este o sursă bună de vitamina C, care a demonstrat și ea proprietăți antioxidante puternice (6Trusted Source, 7Trusted Source).

Beneficii pentru sănătatea inimii - Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 75% din cazurile de boli de inimă ar putea fi prevenite prin reducerea factorilor de risc, precum o dietă nesănătoasă, fumatul și lipsa exercițiilor fizice.

Alți factori de risc pentru bolile de inimă includ tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate de trigliceride și colesterol LDL (colesterolul „rău”), precum și inflamația cronică.

Flavonoidele, cum ar fi cele găsite în mărar, au demonstrat că pot proteja sănătatea inimii datorită proprietăților lor puternice antioxidante și antiinflamatorii.

Mai mult, studiile pe animale sugerează că extractul de mărar poate avea efecte de reducere a colesterolului și trigliceridelor. Totuși, cercetările pe oameni sunt mai mixte.

Un studiu realizat pe 91 de persoane cu niveluri ridicate de colesterol total și trigliceride a arătat că administrarea a 6 tablete de extract de mărar zilnic timp de 2 luni a îmbunătățit semnificativ nivelurile de colesterol total și trigliceride, dar nu a schimbat nivelurile de colesterol HDL (colesterolul „bun”).

Totuși, un alt studiu realizat pe 150 de persoane cu colesterol ridicat și trigliceride nu a observat modificări semnificative ale nivelurilor de colesterol sau trigliceride după 6 săptămâni de administrare zilnică de tablete de mărar.

Este important de menționat că majoritatea studiilor care analizează efectele mărarului asupra sănătății inimii au utilizat extracte. Prin urmare, nu se știe cum ar putea afecta sănătatea inimii mărarul proaspăt sau uscat în dieta ta. În general, deși antioxidanții din extractele de mărar pot beneficia sănătatea inimii, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a evalua eficacitatea mărarului asupra nivelurilor de colesterol și trigliceride.

Poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge - Nivelurile ridicate de zahăr din sânge cronice sunt îngrijorătoare, deoarece pot crește riscul unor afecțiuni precum rezistența la insulină, sindromul metabolic și diabetul de tip 2. S-a sugerat că mărarul are efecte de scădere a zahărului din sânge.

De fapt, mai multe studii realizate pe animale cu diabet au arătat o îmbunătățire semnificativă a nivelurilor de zahăr din sânge pe nemâncate prin administrarea zilnică de extract de mărar. Totuși, cercetările pe oameni sunt limitate.

Alte beneficii potențiale

Mărarul poate beneficia sănătatea ta în următoarele moduri:

Proprietăți antibacteriene. Uleiurile esențiale din mărar au efecte antibacteriene care combat bacteriile potențial dăunătoare, cum ar fi Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus.

Sănătatea oaselor. Mărarul conține calciu, magneziu și fosfor, toate importante pentru sănătatea oaselor .

Crampele menstruale. Uleiurile esențiale din mărar pot ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de crampele menstruale. Totuși, cercetările sunt limitate și mixte.

Cum să îl folosești în afara bucătăriei

Mărarul este folosit pentru probleme digestive, inclusiv pierderea apetitului, gaze intestinale (flatulență), probleme hepatice și afecțiuni ale vezicii biliare. De asemenea, este utilizat pentru tulburări ale tractului urinar, inclusiv boli ale rinichilor și urinare dureroasă sau dificilă.

Alte utilizări ale mărarului includ tratarea febrei și răcelilor, tusei, bronșitei, hemoroizilor, infecțiilor, spasmelor, durerilor nervoase, ulcerațiilor genitale, crampelor menstruale și tulburărilor de somn.

Semințele de mărar sunt uneori aplicate pe gură și gât pentru durere și umflături (inflamație). În industrie, uleiul de mărar este utilizat ca parfum în cosmetice, săpunuri și parfumuri.

Ca să te bucuri de beneficiile plantei, poți folosi uleiuri sau suplimente alimentare care conțin extract din planta de mărar. Totuși, cel mai bine ar fi să discuți cu un medic înainte să folosești orice supliment alimentar sau tratament pe bază de plante.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a fost doborât de virusul HMPV, dar mărturisește: ”Prima dată în viața mea când mă bucur că am fost bolnav!”
Gigi Becali a fost doborât de virusul HMPV, dar mărturisește: ”Prima dată în viața mea când mă bucur că am fost bolnav!”
Citește și...
Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise au fost descoperite în verdețurile de sezon
Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise au fost descoperite în verdețurile de sezon

În sezonul verdețurilor, Autoritatea Naţională Fitosanitară anunță că a depistat reziduuri de pesticide, peste limita maximă admisă, la spanac, ceapă verde, mărar și pătrunjel.

Pesticide în mâncare. Produse retrase de la vânzare din două mari lanțuri de magazine din România
Pesticide în mâncare. Produse retrase de la vânzare din două mari lanțuri de magazine din România

ANSVSA a anunțat retragerea de la vânzare a unui produs comercializat de Carrefour și a altuia aflat pe rafturile lanțului Penny. Este vorba despre mărar mărunțit în care s-au descoperit pesticide, respectiv un sortiment de înghețată.

18 tone de verdeţuri ilegale, găsite de vameşi ascunse în cutii de ţigări
18 tone de verdeţuri ilegale, găsite de vameşi ascunse în cutii de ţigări

Captură uriaşă de verdeţuri interzise de lege, în Republica Moldova.

"Peste 80% dintre pensionarii care vand la metrou lucreaza pentru mafie". Cat castiga zilnic o batranica care aduce marar

Afirmatii socante ale oficialilor rusi, care sustin ca au dat de urma gruparilor criminale organizate printre batranelele care vand la metrou.

Bomba de la Piatra Neamt. Imagini cu momentul in care dispozitivul exploziv este amplasat. VIDEO
Bomba de la Piatra Neamt. Imagini cu momentul in care dispozitivul exploziv este amplasat. VIDEO

Alerta de gradul zero in zona Moldovei, unde rafuielile din lumea interlopa capata proportii incredibile. O fractiune de secunda a lipsit ca un cartier din Piatra Neamt sa fie complet distrus, intr-o reglare de conturi fara precedent.

Recomandări
Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați
Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați

Eliminarea facilităților fiscale din IT pune o presiune suplimentară pe industria din țara noastră, deja afectată de un val de concedieri în domeniu și de proiecte pierdute în fața altor state cu mână de lucru mai ieftină.

Explozia Cybertruck Tesla din Las Vegas: Suspectul a folosit AI generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul
Explozia Cybertruck Tesla din Las Vegas: Suspectul a folosit AI generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul

Militarul găsit mort în Cybertruck-ul Tesla care a explodat în faţa Hotelului Trump din Las Vegas pe 1 ianuarie, Matthew Livelsberger, s-a folosit de inteligenţă artificială generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul.

Copii mutilați pe viață de petarde. Medicii cer interzicerea lor: „Trebuie luate măsuri drastice”
Copii mutilați pe viață de petarde. Medicii cer interzicerea lor: „Trebuie luate măsuri drastice”

Medicii cer interzicerea vânzării petardelor către persoanele fizice. Apelul lor vine în contextul în care în spitale încă suferă mulți dintre cei care s-au rănit de Crăciun și Revelion.