Orez - beneficii, proprietăți, tipuri și rețete. Cum se gătește corect fiecare tip de orez

Orezul este o cereală de bază cultivată în întreaga lume, fiind principala sursă de hrană pentru miliarde de oameni. Este bogat în carbohidrați și există în mai multe varietăți, precum orez alb, brun, basmati sau jasmine.
Aproximativ jumătate din populația lumii, incluzând aproape toată Asia de Est și Sud-Est, depinde în totalitate de orez ca aliment de bază - 95% din recolta mondială de orez este consumată de oameni.
Orezul se gătește prin fierbere sau poate fi măcinat sub formă de făină. Este consumat ca atare sau într-o mare varietate de supe, garnituri și feluri principale, în bucătăriile asiatice, din Orientul Mijlociu și multe alte regiuni. Alte produse în care se folosește orezul includ cerealele pentru micul dejun, tăițeii și băuturile alcoolice, precum sake-ul japonez.
Ce fel de orez este recomandat
Pe lângă furnizarea de energie și nutrienți de bază, orezul alb rafinat nu oferă beneficii semnificative pentru sănătate. Pe de altă parte, consumul regulat de orez brun sau integral poate aduce beneficii pentru sănătate. Este important să compari etichetele produselor atunci când faci cumpărături.
Orezul alb este adesea considerat o alegere mai puțin nutritivă în comparație cu orezul brun, din cauza procesului de rafinare la care este supus. În timpul acestui proces, stratul exterior al boabelor de orez (care conține fibre, vitamine și minerale) este îndepărtat, lăsând doar endospermul, care este în mare parte amidon. Iată beneficiile orezului brun:
Potrivit American Heart Association, cerealele integrale îmbunătățesc nivelul colesterolului din sânge și reduc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și obezitate.
Orezul brun conține mai mulți compuși benefici pentru inimă, cum ar fi minerale, antioxidanți, lignani și fibre alimentare.
Consumul de orez bogat în fibre, ca substitut pentru orezul alb, poate sprijini pierderea în greutate și scăderea colesterolului.
Orezul brun conține și alți compuși vegetali pe care cercetările i-au asociat cu beneficii pentru sănătate.
Orezul alb este o sursă slabă de antioxidanți și alți compuși vegetali. În schimb, orezul pigmentat, inclusiv varietățile roșii sau mov, este deosebit de bogat în antioxidanți.
Tărâța de orez brun poate fi o sursă bună de lignani și acid ferulic:
• Lignanii sunt antioxidanți asociați cu un risc mai scăzut de boli de inimă, simptome de menopauză, osteoporoză și cancer de sân.
• Acidul ferulic este un antioxidant puternic găsit în tărâța de orez. Studiile arată că are efecte antiinflamatorii și antimicrobiene și poate ajuta la prevenirea cancerului și diabetului.
Sursă de vitamine și minerale
Valoarea nutritivă a orezului depinde de varietate și de metoda de preparare. Tărâța și germenele orezului conțin o concentrație ridicată de vitamine și minerale. Orezul alb nu conține tărâță sau germeni, lipsindu-i astfel acești nutrienți esențiali, scrie MedicalNewsToday.
Principalele vitamine și minerale din orez sunt:
• Mangan: Un mineral esențial pentru metabolism, creștere, dezvoltare și sistemul antioxidant al organismului.
• Niacină: Cunoscută și sub numele de vitamina B-3, este prezentă în orez sub forma acidului nicotinic. Înmuirea orezului în apă înainte de gătire poate crește absorbția sa.
• Tiamină: Cunoscută sub numele de vitamina B-1, este vitală pentru metabolism, funcționarea inimii, mușchilor și sistemului nervos.
• Seleniu: Un mineral esențial pentru ADN, combaterea daunelor oxidative și reglarea hormonilor.
• Magneziu: Mineral important pentru tensiunea arterială, sinteza proteinelor și producerea de energie.
Orezul mai conține și acid pantotenic, fosfor, riboflavină, vitamina B-6, cupru și folat.
Tipuri de orez
Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre orez este că există în 3 lungimi principale: orez cu bob lung, cu bob mediu și cu bob scurt.
Orezul cu bob lung tinde să fie ușor, pufos și să nu se lipească atunci când este gătit, în loc să se aglomereze.
Orezul cu bob mediu tinde să fie mai umed și mai fraged, în timp ce orezul cu bob scurt se adună la gătire și formează ceea ce se numește orez lipicios.
Deși toate tipurile de orez sunt natural fără gluten, termenul „lipicios” se referă la textura sa asemănătoare cu adezivul sau lipicioasă.
Orezul cu bob lung este o varietate tradițională de orez pentru gătit, foarte versatilă, având un gust neutru și o textură ușoară și pufosă cu o compoziție bogată în amidon. Pentru cele mai bune rezultate, folosește orez alb în stir-fries, pilafuri de orez și umpluturi. Este perfect pentru orice, de la o simplă garnitură de orez până la un pilaf delicios.
Cum se gătește orezul
Clătește orezul în apă rece până când apa devine limpede. Fierbe 1 parte orez cu 2 părți apă și un praf de sare, dacă folosești un orez comun. Acoperă și lasă să fiarbă la foc mic 10-15 minute, până absoarbe apa. Lasă-l la odihnit 5 minute, apoi amestecă ușor cu o furculiță.
Proporția perfectă: 2 căni de apă pentru fiecare cană de orez (raport 2:1).
Orez brun
Orezul brun are o culoare caracteristică brună pentru că este un orez 100% integral, recoltat cu stratul de cereale și tărâțe intact, oferindu-i un gust cu aromă de nucă și o textură mai mestecabilă. La gătire, orezul cu bob lung rămâne pufos și separat.
Cum se gătește orezul brun? Se adaugă 2 ¼ căni de apă pentru fiecare cană de orez (raport 2¼:1).
Orez basmati
Aceasta este o varietate plină de savoare, iar atunci când este gătit, boabele lungi rămân subțiri și separate, fiind perfect pentru umpluturi, salate care conțin orez și chiar budinci de orez. De fapt, rețeta tradițională de orez cu lapte se prepară folosind aceste boabe de orez, datorită capacității lor de a absorbi toate aromele dulci ale laptelui cremos, scorțișoarei și zahărului.
Cum se gătește orezul Basmati? Se adaugă 1¾ căni de apă pentru fiecare cană de orez (raport 1¾:1).
Orez Jasmine Thailandez
Acest orez este cultivat tradițional în Thailanda, locul de unde își trage numele. Această varietate este un alt orez cu bob lung, cu un gust aromatic, floral și exotic, care se gătește umed și cu o textură moale, perfectă pentru a fi combinat cu condimente. Deoarece boabele lungi rămân separate la gătire, aroma se distribuie uniform.
Cum se gătește orezul Jasmine? Se adaugă 1½ căni de apă pentru fiecare cană de orez (raport 1½:1).
Orez cu bob mediu
Următoarea lungime de orez este mai scurtă și mai lată decât orezul cu bob lung și este considerată de mijloc pe scala de lipiciozitate, făcând-o ideală atât pentru risotto-urile italiene cremoase, cât și pentru delicioasele paellas spaniole.
Orez Arborio
Deși acum este cultivat în multe părți ale lumii, această varietate de orez este originară din Italia și este cel mai frecvent întâlnită în mâncărurile tradiționale italiene cum ar fi risotto. Pentru acest tip de orez, se recomandă să nu-l clătești înainte de gătire, deoarece conține amidonuri necesare care se eliberează la căldură, dând preparatului o textură cremoasă.
Cum se gătește orezul Arborio? Se adaugă 2 căni de apă pentru fiecare cană de orez (raport 2:1).
Orez cu bob scurt
A treia lungime de orez este cea mai rotundă, cea mai scurtă și cea mai lată dintre cele trei varietăți și de departe cea mai lipicioasă. Acesta este orezul pe care vrei să-l folosești pentru sushi.
Orez lipicios
Acest orez tinde să fie mai moale la gătire, iar conținutul său de amidon îl ajută să se lege, devenind mai compact, ceea ce îl face perfect pentru orezul lipicios și pentru prepararea de sushi sau onigiri. Folosește acest tip de orez pentru Poke Bowl (sushi deconstruit) sau pentru niște role simple precum cele cu cremă de brânză și somon afumat.
Cum se gătește orezul pentru sushi? Se adaugă 1½ căni de apă pentru fiecare cană de orez (raport 1 ½:1).
Sursa: stiri.botosani.ro
Etichete: cereale, ingrediente, retete, orez,
Dată publicare:
08-02-2025 16:22