Cum să pregătești varza murată pentru iarnă. Rețete și trucuri de la bunica pentru murătura preferată a românilor

varza murata

Varza murată este unul dintre cele mai îndrăgite și tradiționale preparate din bucătăria românească, aducând gustul autentic al iernilor din copilărie în casele noastre.

Această delicioasă murătură este o sursă bogată de vitamine și antioxidanți. În plus, este un igredient esențial pentru sarmale. Cum să pregătești și care sunt secretele pentru ca varza murată pentru iarnă să iasă perfectă de fiecare dată.

Câtă sare se pune la varza murată

Sarea este cel mai important ingrediente la orice murătură, astfel încât cantitatea ei contează foarte mult pentru gustul final al verzei murate. În plus, sarea face ca varza, la fel ca orice alte murături, să rămână crocantă și să nu se înmoaie.

Atunci când faci varză murată trebuie să folosești o lingură de sare specială pentru murături la fiecare litru de apă pe care îl folosești. Proporția este de 25 de grame de sare per litru de apă.

Se folosește sare grunjoasă pentru murături, nu cea cu iod. Așadar, dacă ai 5 litri de apă, vei pune 5 linguri generoase de sare pentru murături pentru saramură.

Citește și
gogosari murati
Gogoșari murați, una dintre conservele preferate ale românilor. Rețete și secrete pentru cei mai buni gogoșari pentru iarnă
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Este valabil la orice murături faci. De exemplu, pentru un butoi în care îți încap cam 25 de kilograme de varză va trebui să pui cam 2 kilograme de sare pentru murături.

Varză murată la borcan

Varza murata

Fie că pui varza murată tocată la borcan sau foi întregi ca să o poți folosi și la sarmale, această rețetă nu dă niciodată greș. Varza tocată murată este ideală pentru tot felul de preparate, de la carne la garniță, friptură de porc, până la cârnați de casă cu mămăliguță.

Dacă ai mâncat vreodată varză murată la borcan, cu siguranță știi cât este de delicioasă. Iată ce îți trebuie ca să o prepari la tine acasă:

· 3 verze mari

· 150 g sare de murături

· Mărar uscat

· Cimbru

· Foi de dafin

· Semințe de mărar și chimen

Pentru început, alege verze cât mai frumoase, cu frunze subțiri și nervuri cât mai fine. Pune pe foc o oală mare cu apă și opărește câte o varză cam 1-2 minute pe fiecare parte. Ia varza și așeaz-o pe prosoape ca să absoarbă toată apa. Începe să tai frunzele opărite și să desfaci foile de varză. Dacă întâmpini rezistență, mai bagă varza la opărit până poți desface toate frunzele fără să le rupi. Acum poți tăia frunzele cam în 3 bucăți.

Pune-le într-un castron mare, apoi amestecă-le cu cimbru, mărar uscat, semințe de mărar și de chimen. Ia frunzele și împachetează-le în rulouri. Pregătește saramura din 5,5 litri de apă în care dizolvi sarea de murături. Adaugă crenguțe de cimbru, semințe de mărar și foile de dafin. Dacă ți-au rămas cotoare, toacă-le bine și pune-le pe fundul borcanului. Aranjează rulourile de varză, toarnă saramura, pune bețe de mărar și alte mirodenii.

Așează câte o farfuie deasupra fiecărui borcan și lasă-le în cămară. În a treia zi începe să fermenteze totul. Pune capacele după cam 10 zile și depozitează-le într-un loc răcoros.

Varză la butoi

Murăturile în cantitate mare vor fi întotdeauna mai bune decât cele puse în cantități mici. De ce? Ei bine, tot amestecul are timp să fermenteze și aromele se îmbină mult mai bine când este o cantitate mai mare. În plus, trebuie să pui cantitatea corectă de sare pentru ca varza să rămână crocantă.

Iată ce ai nevoie:

·     9 verze cu frunze subțiri

·     18 litri de apă rece

·     450 de grame de sare de murături

·     2 legături cimbru uscat

·     2 legături mărar uscat

·     3 ardei iuți

·     1 lingură semințe de chimen

Alege verze cu frunze subțiri, ele trebuie să fie plate. Îndepărtează frunzele veștejite și scobește fiecare varză. Ia câte o legătură de mărar și de cimbru și pune-le la fundul butoiului. Pune și jumătate din condimente la fundul butoiului și adaugă verzele îndesate bine.

Prepară 18 litri de apă rece și 450 de grame de sare neiodată pentru un butoi de cam 30 de litri. Adaugă ardeii iuți printre verze și introdu furtunul pentru vânturat. Presară chimenul deasupra și încheie cu crenguțe de cimbru și mărar. Acoperă bine verzele cu saramura și pune o farfurie întoarsă peste ele ca să stea îmbibate cu saramura. Peste farfurie poți pune o greutate. Furtunul se introduce în butoi și se înfiletează capacul.

Apoi, se duce butoiul într-o cameră răcoroasă, de preferat beci sau pivniță.

Varza murată trebuie vânturată zilnic în primele 7 zile. Mai exact, scoate cu ajutorul furtunului saramura, amestec-o și apoi o torni înapoi, scrie savoriurbane.

După vânturare se înfiletează la loc capacul, iar după a 7-a zi de vânturare nu se mai umblă la varză aproximativ 7 săptămâni.

Varză murată rețeta bunicii

Pe vremuri, bunicile aveau propria rețetă de a pune varza murată și era mai delicioasă decât orice altă muratură ai mâncat.

Iată cum să faci varză murată după o rețetă veche:

·     25 kg varză

·     4 legaturi mărar uscat

·     2 legături cimbru uscat

·     1 știulete porumb uscat

·     3 mere

·     2 gutui

·     5-6 rădăcini hrean

·     sare grunjoasă

Pentru a pregăti cea mai bună varză murată folosind o rețetă tradițională veche de zeci de ani, urmează pașii de mai jos:

Curăță varza de foile de deasupra și îndepărtează cotorul.

Înainte de a începe, pregătește butoiul. Asigură-te că butoiul are un furtun pentru pritocit, care trebuie să fie montat pe fundul butoiului, cu un cap tras afară la o palmă deasupra podelei.

Așează primul strat de varză pe fundul butoiului. Dacă există spații mari între bucăți, poți adăuga sferturi sau jumătăți de varză, deoarece acestea vor fi bune pentru varza calită.

Între straturile de varză, pune bucăți de gutuie, sferturi de măr, stiuleți tăiați în două și bucăți de hrean.

Distribuie legăturile de mărar și cimbru pe toată suprafața.

Adaugă un alt strat de varză și, din nou, pune mar, gutuie și hrean între straturi. Continuă acest proces până când butoiul este plin.

Rulează furtunul în butoi și umple-l cu saramură caldă.

Saramura se pregătește folosind 1 lingură de sare sau 25 g sare grunjoasă la fiecare litru de apă caldă.

Lasă butoiul timp de 2-3 ore pentru a permite aerului să iasă, apoi completează cu saramură, pune capacul și așează-l la locul său, de obicei, într-un dulap pe balcon.

După 3 zile, și apoi din 3 în 3 zile, pritocește varza. Acest proces implică amestecarea varzei pentru a asigura o fermentare uniformă.

Când toată cantitatea de saramură este pritocită, rulează furtunul în butoi, pune capacul și lasă-l la loc pentru următoarele 3 zile, când se reia operațiunea.

Continuă pritocea până când varza este complet acrită. După această etapă, scoate furtunul și așează o greutate deasupra pentru a menține varza în saramură.

Varza acrită este foarte gustoasă, iar zeama sa devine galbenă și excelentă pentru consum.

Rețetă de varză murată cu apă fiartă

Una dintre cele mai ușoare rețete de varză murată este aceasta cu apă fiartă. Va ieși o varză perfect crocantă și delicioasă.

Iată ce ai nevoie:

·       16 verze medii

·       4 legături mărar uscat

·       2 legături cimbru uscat

·       sare grunjoasă

Varză aleasă se scobește de cotor și se pune în butoiul pe fundul căruia ai pus mărar și cimbru uscat, dar și cotoarele verzelor tocate mărunt.

Se lasă spațiu între ele, iar printre căpățâni se pun bețe de mărar, crenguțe de cimbru și orice altceva dorești. Poți adăuga boabe de piper, de muștar, de chimen și foi de dagin.

Apa se fierbe cu sarea și se adaugă saramura clocotită peste varză. Ai grijă ca butoiul să fie învelit în pături.

Temperatura nu trebuie să depășească 25 de grade pentru ca varza să se mureze. Dacă scade, murarea va dura mai mult, însă dacă temperatura crește, există varianta ca varza să se strice. După ce procesul de murare s-a încheiat, butoiul trebuie să stea la o temperatură de 15-16 grade. Dacă pui varza la finalul lunii octombrie, atunci cel mai bine este să o consumi de sărbători, la final de decembrie și început de ianuarie. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Secrete pentru cel mai bun bulion de casă. Rețete și trucuri pentru a face suc de roșii ca pe vremuri
Secrete pentru cel mai bun bulion de casă. Rețete și trucuri pentru a face suc de roșii ca pe vremuri

Bulionul de casă nu este doar delicios, dar este un ingredient esențial în bucătăria tradițională și poate fi folosit într-o varietate de preparate

Gogoșari murați, una dintre conservele preferate ale românilor. Rețete și secrete pentru cei mai buni gogoșari pentru iarnă
Gogoșari murați, una dintre conservele preferate ale românilor. Rețete și secrete pentru cei mai buni gogoșari pentru iarnă

Românii adoră să consume gogoși murați cu tot felul de mâncăruri. Și pe bună dreptate, sunt delicioși, mai ales dacă îi pui la tine acasă. Există câteva secrete pentru ca gogoșarii murați să iasă perfect crocanți și cu un gust deosebit.

Cum se prepară „oul de post”, din legume. Rețete alterantive pentru Postul Mare
Cum se prepară „oul de post”, din legume. Rețete alterantive pentru Postul Mare

Suntem în postul Adormirii Maicii Domnului, considerat la fel de important ca Postul Mare. Nu sunt puțini cei care evită mâncărurile de dulce.  

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.