Rețete pentru varză la butoi sau în borcan. Când se pune varza la murat și câtă sare se folosește

varza murata

Varza murată este unul dintre cele mai îndrăgite și tradiționale preparate din bucătăria românească, aducând gustul autentic al iernilor din copilărie în casele noastre.

Această delicioasă murătură este o sursă bogată de vitamine și antioxidanți. Varza nu trebuie să lipsească din cămara de conserve pentru iarnă a unei gospodine. În plus, este un igredient esențial pentru sarmale.

Cum să pregătești, care sunt secretele pentru ca varza murată pentru iarnă să iasă perfectă de fiecare dată și când se pune varza la murat. 

Câtă sare se pune la varza murată

Sarea este cel mai important ingrediente la orice murătură, astfel încât cantitatea ei contează foarte mult pentru gustul final al verzei murate. În plus, sarea face ca varza, la fel ca orice alte murături, să rămână crocantă și să nu se înmoaie.

Atunci când faci varză murată trebuie să folosești o lingură de sare specială pentru murături la fiecare litru de apă pe care îl folosești. Proporția este de 25 de grame de sare per litru de apă.

Citește și
Bulion
Secrete pentru cel mai bun bulion de casă. Rețete și trucuri pentru a face suc de roșii ca pe vremuri
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Se folosește sare grunjoasă pentru murături, nu cea cu iod. Așadar, dacă ai 5 litri de apă, vei pune 5 linguri generoase de sare pentru murături pentru saramură.

Este valabil la orice murături faci. De exemplu, pentru un butoi în care îți încap cam 25 de kilograme de varză va trebui să pui cam 2 kilograme de sare pentru murături.

Rețetă de varză murată la borcan

Varza murata

Fie că pui varza murată tocată la borcan sau foi întregi ca să o poți folosi și la sarmale, această rețetă nu dă niciodată greș. Varza tocată murată este ideală pentru tot felul de preparate, de la carne la garniță, friptură de porc, până la cârnați de casă cu mămăliguță.

Dacă ai mâncat vreodată varză murată la borcan, cu siguranță știi cât este de delicioasă. Iată ce îți trebuie ca să o prepari la tine acasă:

· 3 verze mari

· 150 g sare de murături

· Mărar uscat

· Cimbru

· Foi de dafin

· Semințe de mărar și chimen

Pentru început, alege verze cât mai frumoase, cu frunze subțiri și nervuri cât mai fine. Pune pe foc o oală mare cu apă și opărește câte o varză cam 1-2 minute pe fiecare parte. Ia varza și așeaz-o pe prosoape ca să absoarbă toată apa. Începe să tai frunzele opărite și să desfaci foile de varză. Dacă întâmpini rezistență, mai bagă varza la opărit până poți desface toate frunzele fără să le rupi. Acum poți tăia frunzele cam în 3 bucăți.

Pune-le într-un castron mare, apoi amestecă-le cu cimbru, mărar uscat, semințe de mărar și de chimen. Ia frunzele și împachetează-le în rulouri. Pregătește saramura din 5,5 litri de apă în care dizolvi sarea de murături. Adaugă crenguțe de cimbru, semințe de mărar și foile de dafin. Dacă ți-au rămas cotoare, toacă-le bine și pune-le pe fundul borcanului. Aranjează rulourile de varză, toarnă saramura, pune bețe de mărar și alte mirodenii.

Așează câte o farfuie deasupra fiecărui borcan și lasă-le în cămară. În a treia zi începe să fermenteze totul. Pune capacele după cam 10 zile și depozitează-le într-un loc răcoros.

Rețetă de varză murată la butoi

Murăturile în cantitate mare vor fi întotdeauna mai bune decât cele puse în cantități mici. De ce? Ei bine, tot amestecul are timp să fermenteze și aromele se îmbină mult mai bine când este o cantitate mai mare. În plus, trebuie să pui cantitatea corectă de sare pentru ca varza să rămână crocantă.

Iată ce ai nevoie:

·     9 verze cu frunze subțiri

·     18 litri de apă rece

·     450 de grame de sare de murături

·     2 legături cimbru uscat

·     2 legături mărar uscat

·     3 ardei iuți

·     1 lingură semințe de chimen

Alege verze cu frunze subțiri, ele trebuie să fie plate. Îndepărtează frunzele veștejite și scobește fiecare varză. Ia câte o legătură de mărar și de cimbru și pune-le la fundul butoiului. Pune și jumătate din condimente la fundul butoiului și adaugă verzele îndesate bine.

Prepară 18 litri de apă rece și 450 de grame de sare neiodată pentru un butoi de cam 30 de litri. Adaugă ardeii iuți printre verze și introdu furtunul pentru vânturat. Presară chimenul deasupra și încheie cu crenguțe de cimbru și mărar. Acoperă bine verzele cu saramura și pune o farfurie întoarsă peste ele ca să stea îmbibate cu saramura. Peste farfurie poți pune o greutate. Furtunul se introduce în butoi și se înfiletează capacul.

Apoi, se duce butoiul într-o cameră răcoroasă, de preferat beci sau pivniță.

Varza murată trebuie vânturată zilnic în primele 7 zile. Mai exact, scoate cu ajutorul furtunului saramura, amestec-o și apoi o torni înapoi, scrie savoriurbane.

După vânturare se înfiletează la loc capacul, iar după a 7-a zi de vânturare nu se mai umblă la varză aproximativ 7 săptămâni.

Varză murată, rețeta bunicii

Pe vremuri, bunicile aveau propria rețetă de a pune varza murată și era mai delicioasă decât orice altă muratură ai mâncat.

Iată cum să faci varză murată după o rețetă veche:

·     25 kg varză

·     4 legaturi mărar uscat

·     2 legături cimbru uscat

·     1 știulete porumb uscat

·     3 mere

·     2 gutui

·     5-6 rădăcini hrean

·     sare grunjoasă

Pentru a pregăti cea mai bună varză murată folosind o rețetă tradițională veche de zeci de ani, urmează pașii de mai jos:

Curăță varza de foile de deasupra și îndepărtează cotorul.

Înainte de a începe, pregătește butoiul. Asigură-te că butoiul are un furtun pentru pritocit, care trebuie să fie montat pe fundul butoiului, cu un cap tras afară la o palmă deasupra podelei.

Așează primul strat de varză pe fundul butoiului. Dacă există spații mari între bucăți, poți adăuga sferturi sau jumătăți de varză, deoarece acestea vor fi bune pentru varza calită.

Între straturile de varză, pune bucăți de gutuie, sferturi de măr, stiuleți tăiați în două și bucăți de hrean.

Distribuie legăturile de mărar și cimbru pe toată suprafața.

Adaugă un alt strat de varză și, din nou, pune mar, gutuie și hrean între straturi. Continuă acest proces până când butoiul este plin.

Rulează furtunul în butoi și umple-l cu saramură caldă.

Saramura se pregătește folosind 1 lingură de sare sau 25 g sare grunjoasă la fiecare litru de apă caldă.

Lasă butoiul timp de 2-3 ore pentru a permite aerului să iasă, apoi completează cu saramură, pune capacul și așează-l la locul său, de obicei, într-un dulap pe balcon.

După 3 zile, și apoi din 3 în 3 zile, pritocește varza. Acest proces implică amestecarea varzei pentru a asigura o fermentare uniformă.

Când toată cantitatea de saramură este pritocită, rulează furtunul în butoi, pune capacul și lasă-l la loc pentru următoarele 3 zile, când se reia operațiunea.

Continuă pritocea până când varza este complet acrită. După această etapă, scoate furtunul și așează o greutate deasupra pentru a menține varza în saramură.

Varza acrită este foarte gustoasă, iar zeama sa devine galbenă și excelentă pentru consum.

Rețetă de varză murată cu apă fiartă

Una dintre cele mai ușoare rețete de varză murată este aceasta cu apă fiartă. Va ieși o varză perfect crocantă și delicioasă.

Iată ce ai nevoie:

·       16 verze medii

·       4 legături mărar uscat

·       2 legături cimbru uscat

·       sare grunjoasă

Varză aleasă se scobește de cotor și se pune în butoiul pe fundul căruia ai pus mărar și cimbru uscat, dar și cotoarele verzelor tocate mărunt.

Se lasă spațiu între ele, iar printre căpățâni se pun bețe de mărar, crenguțe de cimbru și orice altceva dorești. Poți adăuga boabe de piper, de muștar, de chimen și foi de dagin.

Apa se fierbe cu sarea și se adaugă saramura clocotită peste varză. Ai grijă ca butoiul să fie învelit în pături.

Temperatura nu trebuie să depășească 25 de grade pentru ca varza să se mureze. Dacă scade, murarea va dura mai mult, însă dacă temperatura crește, există varianta ca varza să se strice. După ce procesul de murare s-a încheiat, butoiul trebuie să stea la o temperatură de 15-16 grade. Dacă pui varza la finalul lunii octombrie, atunci cel mai bine este să o consumi de sărbători, la final de decembrie și început de ianuarie. 

De ce să mănânci varză murată - beneficii

Consumul regulat de varză murată poate ajuta la menţinerea echilibrului în microbiomul intestinal şi la îmbunătăţirea digestiei.

Varza murată conţine vitamine şi minerale importante, precum vitamina C, vitamina K, vitamina A, vitamina B6, calciu, magneziu şi acid folic. Este, de asemenea, o sursă bogată de vitamine şi minerale.

Varza murată este un aliment fermentat, iar procesul de fermentare dezvoltă bacterii benefice, cunoscute sub numele de probiotice. Probioticele ajută la menținerea sănătății florei intestinale, susțin digestia și pot îmbunătăți imunitatea. O floră intestinală echilibrată este esențială pentru prevenirea problemelor digestive precum constipația, balonarea sau sindromul de colon iritabil.

Probioticele din varza murată pot stimula sistemul imunitar prin întărirea barierelor intestinale și prin îmbunătățirea comunicării între celulele imunitare. În plus, varza murată conține vitamina C, un antioxidant puternic, esențial pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar.

În plus,varza murată este o sursă excelentă de vitamine precum vitamina C, vitamina K, și vitaminele din complexul B. De asemenea, conține minerale importante, cum ar fi fierul, calciul și magneziul. Vitamina K este crucială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

Datorită conținutului de probiotice și fibre, varza murată poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal și la digestia alimentelor. Fibrele din varza murată contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv, ajutând la prevenirea constipației și la susținerea unei digestii sănătoase.

Contraindicații în consumul de varză murată

Deși varza murată are numeroase beneficii pentru sănătate, precum conținutul ridicat de probiotice și vitamine, există și anumite contraindicații pentru consumul său, mai ales în cazul anumitor afecțiuni sau situații.

Varza murată conține multă sare, necesară pentru procesul de fermentare. Cantitatea ridicată de sodiu poate crește tensiunea arterială și poate agrava afecțiunile cardiovasculare la persoanele care suferă de hipertensiune. Este important ca aceste persoane să limiteze consumul sau să opteze pentru versiuni cu un conținut redus de sare.

Din cauza conținutului mare de sodiu, varza murată poate fi problematică pentru persoanele cu insuficiență renală sau alte afecțiuni renale. Excesul de sare poate pune o presiune suplimentară pe rinichi, care trebuie să regleze echilibrul de sodiu din organism.

Aciditatea ridicată a verzei murate poate irita stomacul, fiind problematică pentru persoanele care suferă de gastrită, ulcer gastric sau alte afecțiuni gastrointestinale care sunt sensibile la alimentele acide. Consumul poate provoca arsuri stomacale și disconfort.

Varza murată poate provoca balonare și flatulență la unele persoane, mai ales la cei care au un intestin sensibil sau suferă de sindromul colonului iritabil.

Deși rare, unii oameni pot avea alergii la varză sau la ingredientele adăugate în procesul de murare (condimente, conservanți). Simptomele pot varia de la disconfort digestiv la reacții alergice severe.

Varza murată este bogată în vitamina K, care poate influența coagularea sângelui. De asemenea, consumul excesiv de zeamă de varză poate reduce eficacitatea medicamentelor pentru hipertensiune arterială sau poate crește riscul de sângerare în cazul administrării de anticoagulante. Aceasta se datorează compușilor din varză care pot influența coagularea sângelui și tensiunea arterială.

Este important ca persoanele cu afecțiunile menționate să consulte un medic sau un nutriționist înainte de a consuma varză murată în mod regulat. De asemenea, o variantă mai sănătoasă ar putea fi varza murată cu un conținut redus de sare.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Gogoșari murați, rețete și secrete pentru cele mai bune murături pentru iarnă. Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
Gogoșari murați, rețete și secrete pentru cele mai bune murături pentru iarnă. Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Românii adoră să consume gogoși murați cu tot felul de mâncăruri. Și pe bună dreptate, sunt delicioși, mai ales dacă îi pui la tine acasă. Există câteva secrete pentru ca gogoșarii murați să iasă perfect crocanți și cu un gust deosebit.

Secrete pentru cel mai bun bulion de casă. Rețete și trucuri pentru a face suc de roșii ca pe vremuri
Secrete pentru cel mai bun bulion de casă. Rețete și trucuri pentru a face suc de roșii ca pe vremuri

Bulionul de casă nu este doar delicios, dar este un ingredient esențial în bucătăria tradițională și poate fi folosit într-o varietate de preparate

Cum se prepară „oul de post”, din legume. Rețete alterantive pentru Postul Mare
Cum se prepară „oul de post”, din legume. Rețete alterantive pentru Postul Mare

Suntem în postul Adormirii Maicii Domnului, considerat la fel de important ca Postul Mare. Nu sunt puțini cei care evită mâncărurile de dulce.  

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.