Cum se pregătesc cârnații de porc. Rețete și secrete pentru cei mai buni cârnați
Ignatul este ziua în care se sacrifică porcii în România și este în fiecare an pe 20 decembrie. Odată cu tăierea animalelor se pregătesc și bucatele tradiționale precum tobă, caltaboș, cârnați de casă, slănină afumată și altele.
Cei care fac aceste lucruri știu secretele și trucurile pentru a prelucra carnea de porc în preparate delicioase. Cârnații de porc sunt o adevărată operațiune și nu sunt mulți care știu să îi facă.
Cum se fac cârnații de porc de casă
Pentru început, trebuie să știi că fiecare regiune a țării are propriul mod de a face cârnații de porc. Apoi, intervin preferințele pentru anumite condimente sau cantitatea de usturoi. Mai este și pasul final: unii aleg să îi lase proaspeți, în timp ce alții îi afumă, lucru care prelungește perioada de timp în care pot fi consumați.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O primă regulă pentru cârnați de porc delicioși este să ai carne proaspătă. O combinație de carne de porc macră și o cantitate bună de grăsime este esențială pentru a asigura o consistență perfectă și o aromă bogată. Unele rețete recomandă carne din pulpă de porc și slănină.
Apoi, trebuie să știi să alegi condimentele, care dau tot gustul cârnaților. Usturoiul, boiaua de ardei dulce sau iute, cimbrul și sarea sunt doar câteva exemple de condimente nelipsite din rețetele de cârnați de casă.
Cârnați de porc de casă - rețete tradițională
Rețeta tradițională de cârnați de porc se face din pulpă și burtă, iar pentru aromă se folosește boia, cimbru, usturoi și vin alb.
Cârnați de porc – rețeta tradițională
Ai nevoie de:
· 1 kg pulpă de porc
· 1 kg burtă de porc
· 30 g sare
· 6 g piper
· 1 lingură boia dulce
· 1 căpățână de usturoi
· 400 ml vin alb
· 4 metri de intestine de porc
Carnea de porc, pulpa și burta, se taie cubulețe mici și se pune într-o oală. Se adaugă vinul, usturoiul pisat, piperul și sarea, se amestecă bine și se acoperă cu o folie. Totul trebuie să stea în frigider până a doua zi.
După ce carnea a stat în marinată, se scurge și se toacă. Poți folosi un satâr sau o mașină de tocat. Se adaugă cimbrul uscat, boiaua dulce și se frământul totul 20 de minute.
Apoi, se umplu mațele cu carnea făcută și se leagă la capete, apoi se înțeapă din loc în loc.
Cârnații trebuie să stea într-un loc răcoros și aerisit cam o zi sau două înainte de a fi afumați, dacă vrei. În cazul în care îi vrei proaspeți, îi poți lăsa la rece sau îi poți pune în congelator.
Cârnați de porc – rețetă moldovenească
· 1 kg carne de porc
· 500 g carne de vită
· 3 căpățâni de usturoi
· Sare
· Piper
· Cimbru
· 1 pahar de vin
Carnea se toacă și se amestecă cu usturoiul zdrobit și restul ingredientelor. Se lasă la rece cam 10 ore, apoi se umple mațele bine spălate și se leagă cu ață sau se face un nod.
Cârnații se lasă la uscat și apoi se prăjesc sau se pun în congelator la păstrat. Ei se mai pot prăji și apoi păstra în untură, la garniță, pentru a fi consumați pe parcursul anului.
Cârnați de porc ca în Banat
· 3 kg de carne de porc cu grăsime
· 1 căpățână de usturoi
· Boia de ardei dulce
· Piper
· Apă rece
· Sare
· Intestine de porc
Carnea de porc și slănina se taie bucăți mici și se dă prin mașina de tocat sau o poți cumpăra direct tocată la măcelărie. Se amestecă cu usturoiul pisat bine și cu sare, apoi cu puțină apă rece, boiaua și piperul. Se frământă bine și se lasă cam 12 ore la frigider.
Se umplu mațele cu ea și se fac noduri, apoi se înțeapă din loc în loc și se lasă la uscat cam o zi sau două. După, se prăjesc sau se pun la congelator.
Secrete pentru cei mai buni cârnați
Să faci cârnați este o artă și românii o stăpânesc extrem de bine. În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, se taie porcul în mod tradițional și tot atunci încep pregătirile de Crăciun.
Pe lângă tobă și caltaboș, cârnații sunt o delicatesă nelipsită de sărbători și nu e de mirare de ce. În timp ce unii aleg să îi afume acasă, alții îi preferă la garniță, adică prăjiți și puși la conservat în borcane cu untură, ca să își păstreze
Ca să îți iasă cârnați de casă delicioși, folosește carne proaspătă și de calitate, cu un conținut ridicat de grăsime pentru a obține cârnați suculenți. Vei avea nevoie de o carne din pulpa animalului, altfel va trebui să suplimentezi cu slănină.
Un alt truc este frământatul compoziției. Asigură-te că ingredientele sunt bine amestecate. Carnea, condimentele și celelalte ingrediente trebuie să formeze o pastă omogenă.
Folosește condimente proaspete pentru a adăuga arome intense. Usturoiul și cimbrul proaspete sunt necesare pentru o explozie de arome.
După ce ai frământat compoziția bine, ai răbdare și lasă toate aromele să se întrepătrundă de preferat minimum 10 ore, de preferat până la 24 de ore.
Folosește pe cât posibil condimente naturale și de calitate. Un alt secret este să obții o consistență fină, dar nu prea fină, a amestecului de carne. Unele bucăți mici de grăsime rămase pot contribui la suculența cârnaților. Așadar, poți da totul prin mașina de tocat de două ori, păstrând câteva bucățele de grăsime mai mari.
După ce ai format cârnații, ai grijă să îi înțepi. Apoi, ei trebuie să stea la zvântat în locuri răcoroase și aerisite. Acest lucru permite condimentelor să pătrundă în carne și să se dezvolte aromele.
Ceea ce mulți dintre cei care prepară cârnați fac este ca înainte de a umple membranele cu amestecul de carne, să formeze mici biluțe și să le prăjească pentru a verifica gustul și ajusta condimentele, dacă este necesar.
De asemenea, când cârnații sunt gata, ei trebuie gătiți la temperaturi moderate, ca să nu se usuce excesiv. Dacă îi faci la cuptor, nu da focul prea tare pentru că se vor usca și vor ieși fără textura aceea zemoasă.
Experimentează cu diferite condimente. Poți adăuga în compoziție ardei iute sau chiar chimen ori boabe de coriandru, dacă îți place aroma.