Dulceață de smochine. Rețete și secrete pentru delicioasa dulceață de smochine

dulceata de smochine
Shutterstock

Dulceața de smochine este un adevărat deliciu culinar, cu un gust dulce și aromat, care aduce aminte de zilele calde de vară.

Smochinele sunt fructe pline de savoare și nutrienți, iar transformarea lor în dulceață este o modalitate minunată de a le păstra gustul de-a lungul întregului an.

Când se culeg smochinele și curiozități despre fructe 

Indiciile de coacere a smochinelor includ aspectul, textura și gustul. La vedere, smochinele coapte au tendința de a cădea în timp ce atârnă pe copac sau pe tufă, au o dimensiune mai mare decât fructele verzi imature și, cu excepția câtorva soiuri, au o schimbare de culoare.

La atingere, smochinele coapte trebuie să fie moi atunci când sunt strânse ușor. Smochinele necoapte rămân ferme.

La gust, smochinele coapte sunt dulci și au o textură moale. Smochinelor necoapte le lipsește dulceața și pot fi oarecum cauciucate. Este important de reținut că nu toate smochinele se vor coace în același timp.

Citește și
Dulceata de capsuni
Trucul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată corect
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Plantele de smochin au o perioadă lungă de tinerețe înainte de a produce fructe, de la 2 până la 6 ani de la plantare.

Factorii sezonieri care influențează momentul formării și coacerii smochinelor sunt temperaturile scăzute din timpul iernii, irigarea necorespunzătoare, fertilitatea scăzută a solului, vremea caldă și uscată sau lumina insuficientă a soarelui.

Smochinele culese chiar înainte de maturitatea deplină vor continua să se înmoaie și să devină mai dulci dacă sunt lăsate într-un loc uscat, la o temperatură moderată.

Smochinele trebuie culese când au culoarea potrivită, un maroniu/violet, dar cel mai important este felul în care se simt. Ele ar trebui să fie moi la capătul țuguiat, pentru că se coc de jos în sus. Așa că nu atinge fundul smochinei, ci partea de sus pentru a vedea dacă e coaptă.

Lucruri interesante despre smochine

Smochinii sunt specii-cheie în multe păduri tropicale, producând fructe pe tot parcursul anului, care sunt surse importante de hrană pentru mii de specii de animale, de la lilieci la maimuțe și păsări.

Florile de smochin sunt de fapt ascunse în interiorul fructului, ceea ce a determinat multe culturi timpurii să creadă că plantele nu au flori.

Smochinele sunt unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute din lume.

Smochinele erau cunoscute sub numele de "mâncarea săracului".

Smochinele uscate sunt bogate în fibre, fier și minerale.

Smochinii pot ajunge la o înălțime de peste 30 de metri!

Smochinele sunt fructele menționate cel mai des în Biblie.

Smochinele au calități laxative ușoare; potrivit chieftainwildrice.com.

Smochinele produc enzime de digestie a proteinelor care descompun mușchii și țesutul conjunctiv din carne, ceea ce le face un excelent frăgezitor, precum și un potențiator de aromă.

În cazul în care smochinele uscate par tari sau prea uscate, acestea pot fi înmuiate, fierte la aburi sau scufundate pentru a restabili umiditatea.

Smochinele uscate pot fi folosite interschimbabil cu prunele uscate, caisele uscate și curmalele în majoritatea rețetelor.

Beneficiile dulceții de smochine

În primul rând, smochinele sunt foarte dulci, fructele proaspete pot conține 20-30% glucoză și fructoză, iar fructele uscate sunt și mai dulci. Acest lucru sugerează că smochinele sunt o sursă de carbohidrați rapizi, scrie Health.com.

Smochinele uscate se aflau întotdeauna în geanta negustorilor care traversau deșertul pe cămile. Un fruct uscat de mici dimensiuni nu ocupa mult spațiu, dădea energie, avea un conținut ridicat de calorii, era depozitat pentru o perioadă lungă de timp și nu se deteriora.

În ciuda faptului că fructul este dulce, el potolește perfect setea. Smochinele au ajutat caravanele să supraviețuiască.

În plus față de zahăr, smochinele au proteine, carbohidrați, taninuri, acizi. Există multe vitamine în fructe - potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fosfor, magneziu. Din cele mai vechi timpuri, smochinele sunt considerate o sursă de nutrienți.

Asiaticii din cele mai vechi timpuri tratau multe boli cu smochine. Fructele au un efect antiinflamator, sunt foarte eficiente pentru răceli și pot face față unei dureri de gât.

Pentru a face acest lucru, se frământă fructele coapte într-un pahar, se toarnă apă clocotită sau lapte fierbinte, se lasă să se infuzeze și se bea.

O altă proprietate a smochinelor este că fructele au un puternic efect expectorant. Ele diluează eficient sputa și facilitează excreția de mucus. Smochinele sunt utile pentru bronșită, pneumonie, tuse convulsivă, iar gemul de smochine este recomandat pentru astm.

Smochinele conțin o cantitate uriașă de fier, care este perfect absorbit. Smochinele au mai mult fier decât merele verzi. Prin urmare, dulceața de smochine este o excelentă prevenire a anemiei.

Un astfel de „medicament” gustos este deosebit de popular printre copii și femeile însărcinate - pentru că nu este doar o modalitate eficientă, ci și sigură de a crește hemoglobina.

Fructul are un efect diuretic pronunțat, datorită căruia fructele de smochine sunt folosite în lupta împotriva edemelor și umflăturilor.

Consumul curent de smochine ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Proprietatea diuretică poate curăța organismul de toxine și toxine, deoarece are o cantitate mare de cumarină - această substanță este apărarea naturală a organismului împotriva radiațiilor.

În ciuda faptului că smochinele sunt destul de bogate în calorii, o cantitate mică de 1-2 smochine poate satisface foamea instant. Aceasta este o gustare sănătoasă și sănătoasă

Smochinele conțin o cantitate uriașă de potasiu, care este utilă pentru sistemul cardiovascular.

dulceata de smochine

Rețete de dulceață de smochine

Dulceață de smochine verzi

• 2 kilograme de smochine verzi curățate de coajă și tăiate în bucăți;

• 350 g. de zahăr;

• 60 ml suc de lămâie;

• 150 ml apă.

Într-o cratiță mare amestecă bucățile de smochine cu zahărul și se lasă să stea, amestecând din când în când, timp de aproximativ 15 minute, până când zahărul este dizolvat în mare parte și smochinele sunt suculente.

Adaugă sucul de lămâie și apa și adu la fierbere, amestecând până când zahărul se dizolvă complet.

Se fierbe dulceața de smochine la foc moderat, amestecând din când în când, până când fructele sunt moi și lichidul se scurge de pe marginea unei linguri în picături groase și grele, aproximativ 20 de minute.

Pune dulceața cu lingura în trei borcane, lăsând un spațiu de câțiva cm în partea de sus.

Închide borcanele și lasă-le să se răcească la temperatura camerei. Păstrează dulceața în frigider timp de până la 3 luni.

Dulceață de smochine întregi

• 500 g smochine proaspete întregi;

• 280 g zahăr;

• 1 baton de scorțișoară;

• 2 semințe cardamom verzi (întregi);

• 1 lingură de suc de lămâie;

• 1 linguriță de extract de vanilie;

• 1 sfert de linguriță de șofran;

• 40 ml de apă clocotită.

Se înmoaie șofranul în 2 linguri de apă clocotită timp de o jumătate de oră.

Pune smochinele într-un vas, adaugă zahărul și lasă-le să stea timp de 7-8 ore la temperatura camerei.

Pune totul într-o cratiță și gătește-le foc mediu timp de aproximativ 15 minute sau până când zahărul este bine dizolvat.

Îndepărtează spuma cu ajutorul unei spatule. Adaugă scorțișoara și semințele de cardamom măcinate în oală și amestecă.

Fierbe încă 15 minute sau până când smochinele încep să aibă un aspect translucid.

Adaugă în oală sucul de lămâie, extractul de vanilie și șofranul înmuiat și amestecă bine.

Adăugați 40 ml de apă clocotită și continuă să fierbi timp de 5 minute. Pune dulceața în borcane și bucură-te de ea.

Dulceață de smochine rețetă grecească

• 65-70 de smochine mijlocii/mari coapte;

• 400 g de zahăr granulat (depinde cât de dulce îți place sau cât de dulci sunt smochinele);

• 1 cană de apă;

• un strop de extract de vanilie;

• busuioc proaspăt;

• coaja și sucul de la 1/2 lămâie.

Clătește smochinele și taie-le tulpinile, apoi taie-le în două. Se pun într-o oală cu zahărul, apa și vanilia și se aduc la fierbere. Se fierb timp de 45 de minute, apoi se lasă să se răcească complet (durează aproximativ 4 ore).

Se pasează smochinele până la consistența dorită.
Întoarce oala pe aragaz, la foc mic, adaugă busuiocul, redu focul la mediu și fierbe încă 5 minute.

Adaugă coaja de lămâie (plus sucul de lămâie) și fierbe până când se obține consistența dorită. Îndepărtează frunzele de busuioc și lasă să se răcească complet.

Gem de smochine fara zahăr

• 900 g smochine proaspete coapte, spălate și tăiate în sferturi (cu tot cu coajă);

• 60 ml de apă;

• 60 ml suc proaspăt de lămâie;

• 2 lingurițe de coajă de lămâie;

• 1 linguriță de extract de vanilie.

Combină smochinele apa și coaja de lămâie într-o cratiță mare.

Fierbe ingredientele la foc mediu mic amestecând constant. Când amestecul devine gros și lipicios, adaugă sucul de lămâie. Acoperă și fierbe la foc mic timp de o oră, amestecând ocazional.

Adaugă extractul de vanilie. Amestecă ușor toate ingredientele cu un blender vertical. Nu amestecați prea mult. Prin mixarea ingredientelor elimini și resturile de coajă.

Lasă toate ingredientele să fiarbă timp de cincisprezece minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Apoi, poți umple borcanele preferate cu dulceață.

Dulceață de smochine coapte

• 2,5 kilograme de smochine proaspete (curățate de tulpină și tăiate în patru);

• 700 g zahăr granulat;

• 60 ml de suc de lămâie proaspăt stors;

• 1 lingură de oțet balsamic;

• un buchet de crenguțe de cimbru.

Îndepărtează tulpinile și taie smochinele în patru. Pune-le într-un vas cu fundul gros, ușor uns cu grăsime.

Se adaugă zahărul, sucul de lămâie și oțetul și se amestecă. Cantitatea de zahăr pare multă, dar ai nevoie de zahăr pentru a conserva fructele. După ce s-a amestecat, se pune în frigider și se lasă la macerat timp de minimum două ore sau peste noapte.

Când ești gata să faci dulceața, preîncinge cuptorul la 160 de grade. Adaugă în oală cimbru și fierbe la foc mic timp de aproximativ douăzeci de minute.

Toarnă smochinele fierbinți în două tăvi și lasă-le la cuptor până au fiert suficient.

Un mod de a îți da seama dacă au fiert suficient de mult timp pentru a se gelifica după ce s-au răcit este să trasezi o traiectorie prin smochine și să vezi dacă cele două părți rămân separate. Dacă o fac, înseamnă că sunt gata. Ar trebui să le poți simți mirosul dacă sunt suficient de prăjite.

Dacă le coaceți prea mult, vor deveni groase și gumoase când se vor răci. Este mai bine să nu se gătească suficient decât să se gătească prea mult.

Toarnă gemul fierbinte în borcane curate, șterge marginile, acoperă-le cu capace cu filet și întoarce-le cu capul în jos până se răcesc. Le poți păstra până la 2 luni într-un loc răcoros.

 
Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Dulceață de ardei iute. Cum se prepară și cu ce se consumă delicatesa
Dulceață de ardei iute. Cum se prepară și cu ce se consumă delicatesa

Dulceața de ardei iute este o combinație surprinzătoare de arome, care îmbină dulceața zahărului cu intensitatea și iuțeala ardeiului iute.

Trucul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată corect
Trucul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată corect

Dulceața de căpșuni este o delicatesă de vară, în special, apreciată de toți iubitorii de fructe. Cu gustul său dulce-acrișor, dulceața de căpșuni transformă orice mic dejun într-o adevărată bucurie.  

Ce au în comun mierea, dulceața, fructele uscate și zacusca? Explicațiile medicilor
Ce au în comun mierea, dulceața, fructele uscate și zacusca? Explicațiile medicilor

Gem, dulceață, fructe uscate și zacuscă. Ce au în comun toate aceste produse? Glucide, adică zahăr tratat termic. Prin încălzire, descarcă așa numitul HMF. Ce înseamnă?

Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente

Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.

Dulceața de rubarbă, o delicatesă din Ardeal de care prinţul Charles s-a îndrăgostit
Dulceața de rubarbă, o delicatesă din Ardeal de care prinţul Charles s-a îndrăgostit

Este sezonul rubarbei, planta acrișoară cultivată în Ardeal, care l-a încântat și pe moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.