Pătrunjel - beneficii, proprietăți și contraindicații. De ce este bine să mâncăm pătrunjel
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este una dintre cele mai populare ierburi folosite în bucătărie, atât pentru aroma sa, cât și pentru valoarea sa nutrițională.
Frunzele de pătrunjel erau utilizate de grecii și romanii antici pentru a condimenta și orna mâncărurile. Frunzele sunt folosite atât proaspete, cât și uscate, având o aromă ușoară, plăcută, ideală pentru pește, carne, supe, sosuri și salate.
Cum arată și ce gust are pătrunjelul
Ca plantă bienală, pătrunjelul crește vegetativ în primul sezon de creștere, trece peste iarnă, iar în al doilea sezon înflorește. Frunzele compuse — verde-închis, plate sau crețe — se dezvoltă în primul sezon în formă de rozete și sunt recoltate pentru consum. Mulți agricultori nu lasă plantele de pătrunjel pe câmp după sezonul productiv de frunze. Dacă sunt lăsate pentru al doilea sezon de creștere, tulpinile cu semințe se înalță până la aproximativ 1 metru. Răsadurile de pătrunjel sunt mici și fragile. Pătrunjelul conține mai puțin de 0,5% ulei esențial, al cărui component principal este apiolul, un lichid verde, uleios și cu miros înțepător.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Frunzele de pătrunjel au o culoare verde intens și seamănă cu o pană. În general, planta crește până la o lungime de aproximativ 10–25 cm. Se sprijină pe o singură rădăcină pivotantă și are numeroase frunzulițe. Tulpina produce flori de culoare galben-verzuie până la galben-pal. De asemenea, tulpina este acoperită cu frunze rare.
Pătrunjelul proaspăt și cel uscat au același gust. În general, pătrunjelul are un gust ușor amărui și erbaceu. La fel ca și coaja de lămâie, acesta ajută la accentuarea altor arome din preparatele în care este adăugat. Gustul vegetal și proaspăt al pătrunjelului îl face un ingredient ideal în diverse preparate.
Frunzele de pătrunjel sunt, de asemenea, un substitut perfect pentru o serie de ingrediente, precum busuiocul, frunzele de țelină, andiva, cepșoara, oregano, frunzele de morcov și tarhonul.
Istoria pătrunjelului
Pătrunjelul are o istorie de cultivare interesantă, datând de peste 2.000 de ani. Conform credințelor grecești populare, pătrunjelul a evoluat din sângele vărsat al lui Archemorus.
Grecii antici considerau pătrunjelul o plantă sacră și nu-l foloseau în scopuri culinare. În schimb, îl utilizau în scopuri religioase. De asemenea, pătrunjelul era folosit în scopuri medicinale pentru a trata diverse dureri și afecțiuni, scrie greenjeeva.
Pătrunjel - beneficii pentru sănătate
Beneficiile pătrunjelului sunt derivate din proprietățile sale diuretice, antioxidante, antibacteriene, antidiabetice, imunomodulatoare, citotoxice și protectoare pentru rinichi. Toate aceste proprietăți se datorează flavonoidelor prezente în pătrunjel, numite miristicină și apigenină, precum și compușilor apiol, alfa-pinene și beta-pinene, vitamina C și carotenoizi.
Pătrunjelul poate fi folosit în tratarea afecțiunilor renale, cum ar fi infecțiile tractului urinar (ITU) sau pietrele la rinichi. Poate fi de asemenea util în tratarea hipertensiunii arteriale datorită efectelor sale diuretice.
Frunzele, semințele și rădăcina de pătrunjel pot fi folosite în remedii naturale, vitamine, ceai și ca condiment. Este disponibil atât în formă proaspătă, cât și deshidratată.
Tratarea infecțiilor tractului urinar - Pătrunjelul are acțiuni antimicrobiene și diuretice, care pot ajuta la apariția recurentă a infecțiilor urinare. Verifică rețetele pentru ceai de pătrunjel care pot fi folosite pentru a trata infecțiile tractului urinar, sfătuiește tuasaude.
Întărirea sistemului imunitar - Pătrunjelul poate contribui la creșterea imunității și la întărirea sistemului imunitar, fiind bogat în vitamina C, zinc și vitamina A și având în plus proprietăți antimicrobiene. Unele studii arată că pătrunjelul este deosebit de eficient împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Escherichia coli. Este eficient și în tratarea virusurilor de răceală și gripă.
Ajută la gestionarea diabetului - Consumul de pătrunjel poate fi benefic pentru diabetici, contribuind la reglarea zahărului din sânge și protejarea ficatului datorită acțiunii sale antioxidante, arată un studiu pe șobolani. De asemenea, flavonoidele din pătrunjel ajută la prevenirea apariției diabetului, făcându-l o opțiune excelentă pentru persoanele cu prediabet.
Îmbunătățirea tensiunii arteriale și combaterea retenției de apă - Pătrunjelul este bogat în potasiu, esențial pentru eliminarea sodiului prin urină. De asemenea, are proprietăți diuretice, ambele ajutând la scăderea tensiunii arteriale și la combaterea retenției de apă. Descoperă alte diuretice naturale care ajută la retenția de apă.
Prevenirea și tratarea anemiei - Această plantă este bogată în fier și acid folic, fiind utilă în tratarea anemiei. Fierul este unul dintre componentele globulelor roșii, responsabile de transportul oxigenului în sânge, iar acidul folic este necesar pentru formarea și dezvoltarea acestor celule. În plus, pătrunjelul conține vitamina C, care ajută la absorbția fierului în intestin.
Promovarea sănătății ochilor și a vederii - Pătrunjelul este bogat în carotenoizi, în special luteină și zeaxantină, compuși care ajută la menținerea vederii și a sănătății ochilor. Unele studii arată că acești compuși ajută la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, o afecțiune ce poate duce la orbire.
Protejarea pielii - Pătrunjelul conține luteină, un tip de carotenoid cu acțiune antioxidantă, care ajută la reducerea daunelor oxidative în straturile superioare ale pielii, cauzate de razele UV, fumul de țigară și poluare. Acest lucru poate preveni îmbătrânirea prematură. În plus, pătrunjelul conține vitamina C, un puternic antioxidant, care promovează formarea colagenului în corp, reducând astfel flaciditatea pielii și făcând-o mai fermă și elastică.
Prevenirea apariției pietrelor la rinichi - Pătrunjelul ajută la stimularea eliminării fluidelor din corp. Un studiu raportează că poate contribui, de asemenea, la excreția urinară a calciului și la creșterea pH-ului urinar. Aceste aspecte pot împiedica formarea pietrelor la rinichi. Află mai multe despre cauzele pietrelor la rinichi și cum sunt tratate.
Prevenirea cancerului și a bolilor cronice - Pătrunjelul este bogat în antioxidanți, flavonoide și carotenoizi, compuși care combat deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi și stresul oxidativ. Aceste procese sunt asociate cu dezvoltarea cancerului și a altor boli cronice. Flavonoidele sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer de colon și obezitate. Carotenoizii, precum luteina, pot inhiba creșterea celulelor canceroase în cancerul de sân. Vitamina C din pătrunjel poate reduce riscul de cancer de prostată, conform betterbones.
Prevenirea bolilor cardiace - Pătrunjelul este bogat în folat, o vitamină din complexul B, care previne formarea plăcilor grase pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și previne afecțiuni precum ateroscleroza, infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Conține și vitamina K, care îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge, menținându-le elastice și prevenind acumularea de calciu, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.
Îmbunătățirea digestiei - Unele studii științifice arată că pătrunjelul poate fi benefic în tratarea ulcerelor intestinale. Această plantă poate proteja mucoasa gastrică și inhiba secreția gastrică. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a susține aceste concluzii.
Promovarea sănătății oaselor - Pătrunjelul este bogat în vitamina K, care contribuie la formarea oaselor prin activarea osteoblastelor. De asemenea, este responsabilă de activarea unor proteine care cresc densitatea osoasă și pot stimula o mai bună aderență a calciului în oase și dinți, prevenind osteoporoza.
Pătrunjel - contraindicații
Pătrunjelul este sigur atunci când este consumat în cantități întâlnite în mod obișnuit în alimente. Acesta este sigur pentru majoritatea adulților atunci când este administrat pe cale orală ca medicament, pe termen scurt. La unele persoane, pătrunjelul poate provoca reacții alergice pe piele.
Consumul unor cantități foarte mari de pătrunjel este nesigur, deoarece poate provoca efecte secundare precum anemie și probleme la ficat sau rinichi.
De asemenea, uleiul din semințe de pătrunjel aplicat pe nu este sigur, deoarece poate face pielea mai sensibilă la soare și poate provoca o erupție cutanată. Nu se cunosc suficiente informații despre siguranța aplicării rădăcinii și frunzelor de pătrunjel pe piele.
Pătrunjelul în cantități alimentare este sigur, dar pătrunjelul în cantități medicinale mai mari este probabil nesigur atunci când este luat pe cale orală în timpul sarcinii. Unele studii sugerează că administrarea unui produs pe bază de plante care conține pătrunjel și dong quai, în primele trei luni de sarcină, crește riscul unor malformații grave. Așadar, dacă ești însărcinată, limitează consumul la cantitățile de pătrunjel care se găsesc în mod obișnuit în alimente. Nu se cunosc suficiente informații despre siguranța utilizării pătrunjelului în cantități medicinale în timpul alăptării.
Pătrunjelul poate reduce nivelul glicemiei. Fii atent la semnele de hipoglicemie și monitorizează cu atenție glicemia dacă ai diabet și iei suplimente pe bază de pătrunjel, scrie rxlist.