Conopidă murată, cele mai bune rețete. Secrete pentru cele mai bune murături cu conopidă
Conopida murată este nelipsită din orice casă. Versatilă și ușor de pregătit, conopida este una dintre cele mai apreciate murături de toamnă, aducând pe masă un gust crocant, ușor acrișor și plin de arome
Acest deliciu de iarnă merge de minune cu o mulțime de preparate, de la mâncare de cartofi, pilaf, tocăniță cu carne, până la feluri mai simple, cum ar fi o simplă friptură cu cartofi prăjiți.
Dar conopida murată perfect crocantă are câteva trucuri și secrete pe care doar cei mai experimentați gospodari le știu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conopida murată este o delicatesă populară în bucătăria românească și nu trebuie să lipsească din cămara de conserve pentru iarnă a unei gospodine. Cu gustul său unic și prospețimea păstrată în fiecare îmbucătură, conopida murată este o alegere ideală pentru orice masă. Conopida este ideală inclusiv în murăturile asortate. În acest articol, vă vom dezvălui cele mai bune rețete pentru a prepara conopida murată, împreună cu trucuri și secrete pentru a obține murături de calitate superioară.
Aceasta se recoltează în principal toamna, fiind una dintre legumele care se dezvoltă cel mai bine în acest sezon. Conopida recoltată în acest anotimp are o textură crocantă și o aromă intensă, perfecte pentru conservare.
Beneficii pentru sănătate
Conopida murată are numeroase beneficii pentru sănătate. Această murătură furnizează probiotice care ajută la menținerea florei intestinale sănătoase, stimulează sistemul imunitar și favorizează digestia.
De asemenea, conopida murată este bogată în vitamina C, vitamina K și antioxidanți, contribuind la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la menținerea sănătății oaselor.
Conopidă murată în saramură
Cea mai clasică și tradițională rețetă de conopidă murată este cea în saramură. Pentru asta ai nevoie de:
• 3 kg conopidă
• 1 rădăcină de hrean
• Crenguțe de mărar cu flori
• Apă
• 1 lingură de sare de murături la fiecare litru de apă
• Boabe de muștar
• Boabe de piper și de coriandru
• 3 căței de usturoi
Conopida se curăță și se spală bine, apoi se rupe în buchețele mici. Rădăcina de hrean se curăță și se taie. În borcane sterilizate se pun câteva felii de hrean și buchețelele de conopidă. Se pune apă la fiert.
Când apa a fiert, se adaugă sarea, boabele de piper, de muștar și coriandru. Oprește focul și lasă totul să se odihnească câteva minute. Toarnă saramura fierbinte în borcane și închide-le cu capacul, punând o pătură peste ele. Lasă-le la răcit și pune-le într-un loc întuncat și răcoros.
Conopida murată cu sfecla roșie
Această rețetă este ideală dacă vrei să ai conopidă roz și delicioasă. Sfecla roșie se îmbină bine cu aroma conopidei și îi dă o culoare fantastică.
Ingrediente:
• 2 căpățâni de conopidă
• 3 bucăți de sfeclă roșie
• 12 căței de usturoi
• 1 legătură mare flori mărar uscate
• 10 tije de țelină
• 4 fire de hrean
• 90 ml oțet
• 120 g sare pentru murături
• 4 litri apă
• 1 lingură piper negru boabe
• 1 lingură semințe de muștar
Pentru început, asigură-te că sterilizezi borcanele în care urmează să pui conopida la murat. Curăță
conopida bine și desfă-o în buchețele mici. Curăță și sfecla roșie, îndepârtând coaja, apoi tai-o în fâșii.
Tijele de mărar se rup, păstrând vârfurile cu semințe. Cățeii de usturoi se curăță, iar hreanul se spală și se taie fâșii subțirele, cât să încapă în borcane.
Se prepară saramura pentru conopidă din patru litri de apă, 120 g de sare pentru murături, boabele de piper și semințele de muștar. Se lasă la fiert cinci minute.
În fiecare borcan sterilizat se pun straturi de conopidă și sfeclă, adăugând frunze de țelină, mărar uscat, căței de usturoi și câteva fâșii de hrean.
Se adaugă saramura și se acoperă fiecare borcan cu o farfurie. Acum, trebuie lăsate peste noapte să fermenteze. A doua zi, se adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan și se sigilează cu capacul, păstrând borcanele undeva la răcoare și întuneric.
După șase săptămâni, murăturile sunt gata.
Conopida murată rapid
Această rețetă este ideală dacă ai poftă de conopidă murată, dar nu ai chef să stai să aștepți până e gata. Conopida se poate mura super rapid, dacă respecți acești pași.
Ai nevoie de:
• 1 conopidă medie
• 1 litru de apă
• 3 linguri de sare
• 1 lingură de oțet de mere
• 2 căței de usturoi
• 1 linguriță de boabe de muștar
• 1 linguriță de boabe de piper negru
Spală conopida și desfă-o în buchețele mici.
Într-un vas mare, amestecă apa cu sarea, oțetul, usturoiul, boabele de muștar și piperul.
Așează conopida într-un borcan și toarnă amestecul de apă sărată peste ea.
Închide ermetic borcanul și lasă-l la fermentat la temperatura camerei timp de 24-48 de ore, apoi păstrează-l la frigider și consumă-l în decurs de o săptămână.
Gogonele și conopida murată
Combinația de gogonele și conopidă murată este delicioasă și crocantă. Procesul de murare este asemănător cu cele de mai sus, dar gustul va fi și mai bun odată cu adăugarea de gogonele.
Ingrediente:
• 3 kg gogonele
• 1 conopidă mare
• 2 cepe
• Boabe de muștar
• Boabe de piper
• Frunze de țelină
• Usturoi
• 4 l de apă
• 7 linguri sare de murături
• 300 ml oțet
• 200 g zahăr
• salicilat
Gogonele se spală bine și se taie în patru. Ceapa se curăță și se taie felii, iar conopida se spală și se desface în buchețele. În borcanele sterilizate se pun gogonele, conopidă și ceapă. Se adaugă boabe de piper, boabe de muștar, usturoi și o foaie de dafin opțional. Se adaugă un vârf de linguriță de salicilat la fiecare borcan.
Apa se pune la fiert cu oțetul, sarea și zahărul. După ce a dat în fiert, se lasă la răcit puțin și se pune peste gogonele și conopidă.
Conopidă murată cu varză roșie
Conopida și varza roșie se potrivesc foarte bine cu diverse fripturi sau preparate din carne, dar sunt delicioase și ca atare, servite ca garnitură la o masă de iarnă.
Ingrediente:
- 1 conopidă medie (aproximativ 1 kg)
- 1/2 varză roșie medie (aproximativ 500 g)
- 1 litru de apă
- 500 ml oțet de 9%
- 2 linguri de sare grunjoasă (neiodată)
- 2 linguri de zahăr
- 5-6 căței de usturoi
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 linguriță boabe de muștar
- 2-3 frunze de dafin
- 2-3 crenguțe de mărar uscat
- 1 linguriță boabe de coriandru (opțional)
Mod de preparare:
Spală bine conopida și rupe-o în buchețele mici. Varza roșie se spală și se taie fideluță (fâșii subțiri).
Usturoiul se curăță și se taie feliuțe sau se lasă cățeii întregi, în funcție de preferințe.
În borcanele sterilizate (borcane de 1-2 litri), pune câteva boabe de piper, muștar, coriandru (dacă folosești), 1-2 căței de usturoi și o frunză de dafin.
Așază straturi alternante de conopidă și varză roșie, presând ușor pentru a nu rămâne goluri de aer, dar fără să strivești legumele. Poți adăuga și câteva crenguțe de mărar uscat între straturi.
Într-o oală, pune la fiert apa, oțetul, sarea și zahărul. Lasă să dea în clocot, apoi oprește focul.
Lasă saramura să se răcească ușor (aproximativ 10 minute), dar să fie încă caldă.
Toarnă saramura caldă peste legumele din borcane, acoperindu-le complet. Asigură-te că toate legumele sunt scufundate.
Închide borcanele bine cu capace. Lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei, apoi depozitează-le în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.
Murăturile vor fi gata în aproximativ 2-3 săptămâni, dar pot fi păstrate luni întregi.
Poți adăuga și alte arome, precum hrean, felii de ardei iute sau frunze de vișin, pentru un gust mai complex.
Conopidă murată în oțet
Una dintre cele mai apreciate rețete de murături este conopida murată în oțet. Iată ce ai nevoie:
• 2 kg conopidă
• 1 l de apă
• 500 ml oțet
• 200 g zahăr
• 1 lingură și jumătate de sare de murături
• 1 lingură boabe de piper
• Boabe de muștar
• 1 rădăcină de hrean
În borcanele sterilizate se pun buchețele mici de conopidă, bine spălate și curățate. Se curăță hreanul și se adaugă și el în borcane. Se face saramura punând zahărul sarea, piperul, boabele de muștar, apa și oțetul într-o oală. Se lasă să dea în clocot și se pun borcanele pe o tavă metalică.
Se toarnă saramura peste conopidă în borcane. Pune capacele și înfiletează-le bine, apoi depozitează-le într-un loc răcoros.
Așteaptă o săptămână până să consumi conopida murată în oțet.
Conopida murată dulce-acrișoară
Această variantă de conopidă murată este ideală pentru cei preferă murături puțin dulci, dar și acrișoare în același timp.
• 1 conopidă
• 1 bucată de hrean
• 1 ardei iute
• 1 morcov
• Sare de murătur
• Oțet
• Zahăr
• Apă
Spală bine conopida și desfă-o în buchețele apoi pune-le în borcane curate. Adaugă feliuțe de ardei, bucățele de hrean și feliuțe de morcov.
La fiecare borcan de 780 de ml se adaugă oțet de 9 grade, 1 lingură de zahăr și o jumătate de lingură de sare pentru murături.
Se adaugă crenguțe de mărar și se completează cu apă. Se închid borcanele și se pun la fiert pentru sterilizare, la foc mic timp de 20 de minute.