Vinul rosé. Tipuri de vin rosé, cum se obține și cu ce se consumă această băutură
Vinul rosé a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani. Adesea asociat cu vremea caldă și cu întâlnirile în aer liber, acest stil de vin versatil are un farmec unic care face legătura între vinurile roșii și cele albe.
Dar cum se obține vinul rosé, cu ce se consumă și ce beneficii are această băutură?
Cum se prepară vinul rosé
Producerea vinului rosé este un proces meticulos care necesită delicatețe. Spre deosebire de vinurile roșii, unde pielițele strugurilor rămân în contact cu sucul pentru o perioadă îndelungată și de vinurile albe, unde pielițele sunt îndepărtate imediat, vinurile rose își găsesc echilibrul între ele.
Vinul rosé este întotdeauna obținut din struguri negri, excepție făcând șampania rosé, care folosește Chardonnay în amestec. Prin urmare, primul pas pentru a produce un vin rosé este de a recolta strugurii negri.
O mulțime de vinificatori vor cultiva un soi cu care intenționează să facă vin roșu, dar alocă o cantitate mică din recoltă pentru a produce un vin roz pal din aceeași recoltă.
Strugurii sunt zdrobiți până la obținerea sucului, fie cu ajutorul unei mașini, fie în mod tradițional, folosind picioarele și mâinile. Câteva crame mai mici preferă încă să zdrobească fructele în cuve, cu picioarele goale.
Aceasta este partea interesantă care transformă strugurii în alcool. Sucul de struguri negri este plasat într-un rezervor de fermentare din oțel inoxidabil, apoi se adaugă drojdie pentru a transforma zahărul din fructe în alcool și dioxid de carbon.
La fel ca în cazul producției de vin roșu, pielițele sunt lăsate în timpul fermentației pentru a se asigura că culorile, aromele și taninurile sunt transmise din pielițele strugurilor în vin.
Cu toate acestea, spre deosebire de vinul roșu (care poate fi fermentat timp de săptămâni), pentru a crea un vin rose este esențial să se fermenteze la o temperatură mult mai scăzută (la fel ca în cazul producției de vin alb) și timp de numai 12 până la 36 de ore, astfel încât contactul cu pielița strugurilor să fie minim.
Singurul moment în care ai fermenta fără pielița strugurilor pentru un vin rosé este dacă adopți metoda Saignee. În acest caz, strugurii zdrobiți stau într-o cuvă timp de 1-2 zile și apoi sunt filtrați, ceea ce înseamnă că pielițele nu sunt prezente în momentul în care sucul este transferat în rezervorul de fermentare.
Astfel, pentru această metodă, culorile și taninurile sunt transmise în amestec chiar înainte de fermentare și nu în timpul acesteia.
După o fermentare scurtă vinul trebuie presat pentru a elimina orice urmă de pielițe de struguri din amestecul final (cu excepția cazului în care ai folosit metoda Saignée și ai filtrat pielițele înainte de fermentare).
În acest stadiu, vei vedea că vinul rezultat este roz pal, datorită faptului că a fost în contact cu pielițele doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.
Cele mai multe vinuri rosé sunt îmbuteliate imediat pentru a le surprinde aromele delicate de fructe și sunt consumate cel mai bine tinere.
Singura excepție de la această regulă este șampania rosè de epocă, care beneficiază foarte mult de învechirea în sticlă. Înainte de a fi îmbuteliat, vinului rosé i se adaugă agenți de colare pentru a elimina orice aspect neclar al vinului. Acesta va fi apoi gata pentru consum imediat.
Beneficiile vinului rosé
Vinul rosé oferă o serie de beneficii care se extind dincolo de gustul său încântător, scrie livestrong.com.
Beneficiile vinului rosé includ un aport de antioxidanți sănătoși pentru inimă, reducerea colesterolului și chiar scăderea riscului de cancer, toate acestea într-o băutură cu mai puține calorii.
Aceste efecte pozitive asupra sănătății se datorează sursei sale de pigment. Mai multă interacțiune cu pielițele de struguri roșii înseamnă un pahar de vin mai sănătos. Diferența față de vinurile albe constă în faptul că vinurile albe sunt făcute de obicei din struguri albi, care nu au la fel de multe beneficii pozitive pentru sănătate ca strugurii roșii.
Rarele vinuri albe făcute din struguri roșii au foarte puțină interacțiune cu acele pielițe. Acesta este motivul pentru care vinurile albe variază în culoare, de la aproape translucidă până la o culoare apropiată de cea a caiselor.
Vinurile roșii pot sta cu pielițele lor de la câteva zile până la câteva luni. Cu cât vinul este mai roșu, cu atât mai mult timp a stat la „înmuiat” cu acele pielițe de struguri.
Producția de vin rosé implică o perioadă mai limitată de timp în care se lasă la înmuiat pielițele strugurilor roșii din soiuri precum pinot noir, syrah sau grenache înainte de fermentare. Aceasta poate dura de la câteva ore la câteva zile, în funcție de preferințele vinificatorului.
Mai mult resveratrol decât vinul alb
Vinul rosé conține mai mult resveratrol, un binecunoscut antiinflamator, decât vinul alb.
Resveratrolul este un compus vegetal care se găsește în pielițele strugurilor roșii. Multe dintre beneficiile vinului roșu despre care auzi cel mai des provin din resveratrol. Compusul este un polifenol, un antioxidant și antiinflamator cunoscut.
Beneficiile resveratrolului includ:
Rezultate cardiovasculare îmbunătățite;
Reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer;
Proprietăți anti-îmbătrânire și protecție împotriva declinului cognitiv;
Scăderea tensiunii arteriale;
Reducerea riscului de artrită reumatoidă;
Vinul rosé nu va avea la fel de mult resveratrol ca și vinul roșu, deoarece interacționează mult mai mult cu pielițele de struguri roșii în timpul procesului de fermentare al vinificatorilor. Acest lucru face ca vinul roșu să fie cel mai sănătos vin.
Reduce colesterolul rău
Aceiași polifenoli din vinul roșu care promovează sănătatea inimii se găsesc și în vinul rosé, doar că în cantități mai mici.
Consumul moderat de rosé poate ajuta la scăderea colesterolului LDL, sau a colesterolului rău, la reducerea riscului de diabet de tip 2 și chiar la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Toate acestea sunt componente cheie în prevenirea bolilor de inimă și a atacurilor de cord.
După un anumit punct, însă, orice alcool în general poate crește colesterolul și poate cauza probleme la nivelul ficatului, printre o mulțime de alte probleme.
Moderația este importantă atunci când vorbim despre oricare dintre beneficiile consumului de alcool, chiar și atunci când vine vorba de vin, și nicio cantitate de alcool nu este sigură dacă ești însărcinată sau alăptezi.
Are magneziu și potasiu
Vinul rosé are o cantitate decentă de magneziu și potasiu, care ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de sodiu în organism, reducând tensiunea arterială ridicată. Manganul din rosè promovează sănătatea oaselor și funcția nervoasă.
Vinul rosé are, de asemenea, o doză mai mare de sulfiți decât multe vinuri. Dacă ești sensibil la sulfiți - care se pot manifesta prin mahmureală oribilă, simptome digestive sau erupții cutanate - este posibil ca rosè să nu fie băutura potrivită pentru tine.
Totuși, poate fi băutura potrivită pentru tine dacă ești sensibil la taninuri. Cele mai multe vinuri rosè sunt sărace în taninuri, care se găsesc în principal în vinurile roșii tari.
Soiuri de struguri rosé
Alegerea soiurilor de struguri influențează profund aromele și aromele vinurilor rosè. Strugurii obișnuiți folosiți pentru a face vinuri rosé includ:
Grenache: Cunoscut pentru notele sale fructate și florale, Grenache contribuie la multe amestecuri de rosé.
Cinsault: Acest strugure conferă un caracter ușor și elegant vinurilor rosè, îmbunătățind adesea caracterul lor potabil.
Syrah: Syrah adaugă structură și o notă de picant la vinurile rosè, creând un profil mai complex.
Mourvèdre: Adesea regăsit în rosè-urile de stil provensal, Mourvèdre contribuie la vinuri cu profunzime, corp și, uneori, note savuroase.
Tipuri de vin rosé
Vinurile rosé vin în diverse stiluri, dar și culori, așa că dacă nu îți place vinul rose, cu sigur nu l-ai găsit pe cel potrivit și ar trebui să mai încerci.
Vin rosé sec: Puternice și răcoritoare, vinurile rose seci au un minim de zahăr rezidual. Sunt versatile și se potrivesc bine cu o varietate de alimente.
Vin rosé demi-sec: Găsind un echilibru între sec și ușor dulce, aceste vinuri rosè oferă o notă de dulceață fără a fi copleșitoare.
Vin rosé demidulce: Aceste vinuri se înclină mai mult spre dulceață, ceea ce le face perfecte pentru cei cărora le place un vin puțin fructat și lejer ca o zi de vară.
Vin rosé dulce: Cu o dulceață notabilă, aceste rosè-uri sunt adesea savurate ca vinuri de desert, prezentând arome bogate și luxuriante care se potrivesc ideal cu deserturi răcoroase cu fructe.
Vinuri rosé românești
Iată câteva vinuri rosé românești foarte bine cotate:
· Mysterium Jidvei
· Jiana Rose Crama Oprișor
· Rose Far Niente Vincon
· Alira Rose
· Terra Romana Rose SERVE
· Roze Sâmburești
· Alira Flama Rose 2016
· Rose Busuioaca de Bohotin
· Corcova Rosé
· Issa Rosé
Cu ce se servește vinul rosé
Asocierea vinului rosé cu mâncărurile potrivite poate îmbunătăți orice experiență de prânz sau cină.
Vinurile rosé sunt un companion ideal pentru mâncăruri ușoare și proaspete, cum ar fi salatele, fructele de mare și legumele la grătar.
Bucătărie mediteraneană
Vinurile rosé se armonizează minunat cu aromele mediteraneene, inclusiv măslinele, humusul și puiul la grătar.
Mâncăruri picante
Dulceața și aciditatea blândă a vinurilor rosé pot ajuta la echilibrarea căldurii preparatelor picante.
Brânză și mezeluri
Rose se potrivește bine cu o varietate de brânzeturi, de la cele moi și cremoase până la opțiunile mai tari, învechite. Dacă faci un platou de brânzeturi, nuci și fructe, un vin rosè este perfect de servit lângă el.
Deserturi cu fructe
Vinurile rosé demi-dulci sau dulci se pot potrivi încântător cu deserturile pe bază de fructe. De la pavlova cu fructe, un pandișpan ușor cu fructe și bezea, clafoutis sau alte deserturi încântătoare și fresh de vară, vinul rosé demi-dulce nu va face decât să completeze și mai bine orice desert.
Fie că te bucuri de o după-amiază însorită, împarți o masă cu prietenii sau savurezi un moment de relaxare, vinul rosé, la fel ca orice fel de alcool, ar trebui consumat cu moderație.