Vinul alb. De câte feluri sunt vinurile albe și care sunt cele mai cunoscute din lume

Vin alb
Shutterstock

Cine iubește vinurile albe știe că nu toate sunt la fel. Dar cum sunt făcute vinurile albe, de câte feluri sunt, cu ce le servești și cum alegi un vin alb bun?

Dacă nu știi, continuă să citești pentru a afla tot ce trebuie să știi despre un vin alb perfect pentru momentul zilei, ocazia și felul de mâncare pe care îl servești.

Cum se obține vinul alb

O concepție greșită despre fabricarea vinului alb este că se folosesc struguri decojiți. Este adevărat că nu se folosesc pielițe de struguri în cele mai multe fermentații de vin alb, dar tehnica nu este atât de laborioasă.

Vinurile albe pot fi făcute cu struguri de vin alb sau roșu.

Pentru a face vin alb se pot folosi struguri de vin roșu sau alb. Motivul pentru care este posibil să folosești struguri pentru vin roșu este acela că nu se folosesc pielițele în timpul fermentației (pielițele strugurilor sunt cele responsabile pentru culoare).

Citește și
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Acestea fiind spuse, majoritatea vinurilor albe folosesc struguri de culoare verde și galbenă. De exemplu, Chardonnay și Riesling sunt amândoi struguri de culoare galbenă!

Iată alți doi factori importanți pe care vinificatorii îi iau în considerare pentru recoltare:

Când se recoltează strugurii: Maturarea este un factor major care afectează aroma vinului, așa că este important să culegi strugurii la momentul exact al maturității.

Culege strugurii la temperaturi scăzute: Recoltarea strugurilor dimineața sau noaptea asigură obținerea unor vinuri albe cu gust mai proaspăt.

Strugurii pentru vinurile albe se culeg de obicei mai devreme în sezonul de recoltare a strugurilor decât vinurile roșii.

Vin alb

Strugurii culeși se îndreaptă imediat spre vinărie și intră într-o presă de vin. Presa stoarce sucul din struguri, care este colectat într-un rezervor.

În timpul acestei etape, strugurii primesc, de asemenea, dioxid de sulf pentru a opri deteriorarea bacteriană înainte de începerea fermentației.

Decantarea permite precipitarea din suc a solidelor cu gust amar.

Sucul proaspăt stors este tulbure și dulce. Acesta se așează într-un rezervor pentru o perioadă de timp pentru a se decanta și a se răci. Procesul de decantare ajută la eliminarea solidelor în suspensie care, în mod normal, ar adăuga amărăciune vinului finit.

Se adaugă drojdia pentru a începe fermentarea vinului.

Ceea ce se întâmplă este că bacteriile mici din drojdie care mănâncă zahăr consumă zaharurile din struguri și produc alcool. Drojdia provine fie dintr-un pachet comercial, fie apar spontan în suc.

Fermentația spontană folosește drojdia care se găsește în mod natural pe struguri!

Fermentația alcoolică. Este nevoie de aproximativ 14 zile pentru a fermenta un vin alb. Pentru a păstra aromele florale delicate, vinurile albe fermentează la temperaturi mai scăzute decât vinurile roșii.

În plus, vinul alb este rareori plasat într-un rezervor de fermentare deschis. Scopul este de a reduce expunerea la oxigen, care poate arde toate acele arome delicate din vinul alb.

Un lucru interesant de reținut despre vinificație în general este că vinificatorul controlează nivelul de dulceață. Dacă un vinificator dorește un vin ușor dulce sau demisec, poate pur și simplu să împiedice drojdia să mănânce zaharurile (de obicei, prin super-refrigerare).

Fermentația malolactică nu este o fermentație alcoolică, ci o conversie acidă realizată de o mică bacterie.

Bacteria mănâncă acidul malic care se găsește în vin și elimină acidul lactic.

Rezultatul este un vin cu adevărat cremos, neted și cu gust de unt.

Fermentația malolactică este opțională și nu este folosită la multe vinuri albe. Cu toate acestea, odată ce o recunoști în vinul alb, vei putea să o identifici aproape de fiecare dată!

Când vinul este gata, acesta stă în rezervoare sau în butoaie pentru o perioadă de timp. În acest timp, unii vinificatori folosesc un instrument care arată ca o crosă de golf pentru a agita vinul, scrie winefolly.

Agitarea face ca toate aceste mici particule de drojdie moartă, numite drojdie, să plutească în sus în vin.

Drojdia adaugă aromă vinului (are un gust asemănător cu cel al berii sau al pâinii) și, de asemenea, conferă vinului o textură mai cremoasă.

După ce vinul a terminat de învechit, este timpul pentru amestec! Vinificatorul poate trece printr-un proces de selecție a butoaielor pentru a crea un amestec de un singur soi.

Deoarece vinul nu e încă bun în această etapă, vinificatorul se concentrează cu atenție asupra texturii pentru a crea un vin final.

În acest moment, vinul este încă tulbure. Deci, pentru a-l face limpede, mulți vinificatori adaugă agenți de clarificare sau "colare" pentru a elimina proteinele în suspensie din vin (proteinele fac ca vinul să fie tulbure).

Agenții de colmatare includ cazeina (un derivat al laptelui) sau albușul de ou, dar există un grup tot mai mare de vinificatori de vinuri albe care folosesc argila bentonită, deoarece este vegană.

În cele din urmă, vinul este trecut printr-un filtru pentru igienizare. Această etapă reduce probabilitatea de deteriorare bacteriană.

Câteva vinuri albe rare (inclusiv vinul portocaliu) nu primesc colare și filtrare. Vinificatorul poate pur și simplu să aștepte cu răbdare ca vinul alb să devină limpede cu timpul!

Vinul se îmbuteliază cu expunere cât mai mică la oxigen. Adesea se adaugă o cantitate mică de dioxid de sulf pentru a ajuta la conservarea vinului.

Tipuri de vinuri albe

Cele mai populare tipuri de vin alb sunt cele seci, printre care Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Grigio, în timp ce vinurile dulci populare includ Riesling și Muscat Blanc.

Chardonnay

Cel mai popular tip de vin alb este Chardonnay. Renumit în întreaga lume pentru gustul său fructat și pentru versatilitatea sa, finisajul său general depinde foarte mult de locul în care au fost cultivați strugurii.

Chardonnay-ul francez, de exemplu, tinde să fie mai ascuțit și mai ușor în aromă, în timp ce Chardonnay-ul american și australian are o textură cremoasă și onctuoasă.

Sauvignon Blanc

Unul dintre cele mai vechi vinuri albe cunoscute, Sauvignon Blanc a rămas unul dintre preferatele celor care doresc un vin alb răcoritor, dar și foarte aromat.

Deși Sauvignon Blanc este un vin alb sec, de culoare galben pal, are un corp mediu și se adresează atât admiratorilor de vinuri seci, cât și celor de vinuri dulci.

Dezvoltat cu struguri cu coajă verde, este unic datorită compușilor aromatici, numiți pirazine, care oferă un parfum minunat, atrăgându-vă înainte de prima înghițitură.

Pinot Grigio (Pinot Gris)

Pinot Grigio (cunoscut și sub numele de Pinot Gris) este unul dintre cele mai renumite vinuri albe seci și poate avea o nuanță trandafirie sau un galben intens și vibrant, în funcție de pielița strugurilor.

Făcând parte din familia Pinot, care include Pinot Blanc și Pinot Noir, acest vin alb cu corp ușor spre mediu are o aciditate mai scăzută decât Chardonnay și Sauvignon Blanc, dar încorporează mai multă profunzime și este renumit pentru aromele sale picante și tonurile florale.

Riesling

În mod similar cu Sauvignon Blanc, Riesling poate fi foarte aromat și este popular printre cei care iubesc vinurile ușoare, ușor de băut.

Poate fi sec sau foarte dulce, în funcție de locul în care sunt cultivați strugurii, de momentul în care sunt recoltați și de metodele de vinificare folosite.

Riesling este adorat pentru aciditatea sa ridicată, care îl face incredibil de prietenos cu mâncarea și ideal pentru a fi transformat în vinuri dulci răcoritoare și bine echilibrate.

A fost sinonim cu Germania timp de mulți ani, unde există termeni individuali pentru fiecare stil de Riesling, cum ar fi Kabinett pentru stilurile seci, Spätlese pentru cele ușor mai dulci și Trockenbeerenauslese pentru cele ultradulci.

Muscat Blanc (Moscato)

Muscat (sau Moscato, pentru a folosi denumirea sa italiană) devine din ce în ce mai popular în Marea Britanie și în SUA și este clar de ce. Un vin alb cu un corp ușor spre mediu, cu un conținut scăzut de alcool, dar cu o aromă puternică, acesta se adresează atât pasionaților de vinuri seci, cât și celor de vinuri dulci.

Muscat a devenit, de asemenea, foarte popular în Italia în producția de vin spumant, mulți dintre noi deschizând o sticlă de Moscato Spumante la ocazii speciale.

Vin alb

Sémillon

Sémillon este un strugure versatil, care este adesea folosit ca o componentă de amestec în multe regiuni. Stilul și structura sa se schimbă odată cu vârsta, Semillon-ul tânăr fiind ușor și citric, în timp ce vârsta îi poate conferi vinului calități mai mieroase.

Băutorii de vinuri dulci sunt, de asemenea, probabil, fani ai strugurelui Semillon, acesta fiind componenta principală în Sauternes - un vin dulce produs în regiunea Bordeaux cu struguri afectați de putregaiul nobil.

Chenin Blanc

Chenin Blanc este un strugure divers, folosit pentru a produce vinuri de stiluri diferite. De la curat și crocant până la dulce, sau chiar spumant. Prin urmare, stilul și structura diferă considerabil, variind de la foarte palid și ușor corpolent până la unul mult mai profund, cu o culoare mai ambrată și mai corpolent.

De asemenea, în ultimii ani s-a pus un accent sporit pe producerea unor opțiuni mult mai bogate, care au fost învechite în stejar pentru a adăuga textură vinului.

Pinot Blanc

Folosit pentru a produce vinuri liniștite, spumante și dulci, PinoBlanc este un soi care se străduiește să obțină același nivel de atenție ca și vărul său, Pinot Noir.

Atunci când este folosit pentru a produce vinuri liniștite, este adesea comparat cu Chardonnay datorită stilului său similar.

În general destul de sec, cu un corp mediu spre plin și o aciditate ridicată, acest strugure are o textură delicioasă. Este, de asemenea, un soi care se pretează la învechirea în stejar. Atunci când se face acest lucru, vinul devine mult mai bogat în stil.

Vinuri albe românești

Soiurile de struguri românești folosite pentru vinuri albe sunt Aromat de Iași, Creață de Banat, Crâmpoșie, Fetească Albă, Fetească Regală, Frâncușă, Galbenă de Odobești, Grasă de Cotnari, Iordana de Târnave, Majarcă Albă, Mustoasă de Măderat, Plăvaie, Șarbă, Tămâioasă Românească și Zghihară

Sunt trei vinuri albe clasate între primele zece în topul celor mai bune vinuri românești: Transylvanian Ice Wine de la Liliac, din 2016 – alb dulce, Avincis de la Avincis, din 2017 – alb sec și Premium Fume de la Budureasca, din 2017 – alb sec.

În afara celor trei vinuri albe clasate între primele zece, cel mai bine clasate sunt Anima de la Crama Aurelia Vișinescu (2017), Lechburg, de la Lechburg (2017) și Nectar of Transylvania de la Liliac (2016). Primele două sunt seci, iar al treilea este dulce.

Beneficiile vinului alb

Vin alb

Vinul alb are multe dintre aceleași beneficii pentru sănătate ca vinul roșu. De fapt, vinurile albe ar putea avea chiar o capacitate antioxidantă mai mare decât vinurile roșii!

Vinul alb conține acei antioxidanți magici despre care auzi atât de mult. Antioxidanții favorizează pierderea în greutate atunci când consumi unul sau două pahare de vin alb pe zi. Totuși, excesul va avea efectul opus, deoarece caloriile se pot aduna rapid.

Cercetările arată că vinul alb poate proteja împotriva unor forme de cancer, în special a cancerului intestinal. Acesta conține flavonoide care au proprietăți antioxidante - la fel ca vinul roșu, care ajută la prevenirea împotriva cancerului.

Dar asta nu este tot. În 2002, s-a descoperit că vinul alb protejează celulele împotriva cancerului de sân la fel de eficient ca și vinul roșu.

Vinul alb a fost asociat cu îmbunătățirea funcției de memorie și prevenirea bolii Alzheimer. Această boală afectează peste 5 milioane de persoane.

Fanii vinului alb să se bucure. Un nou studiu sugerează că vinul alb este la fel de bun pentru inimă ca și vinul roșu.

Aparent, vinul alb nu primește suficient credit! Coaja strugurilor este bogată în antioxidanți și nutrienți. Recent, s-a descoperit că și pulpa strugurilor este sănătoasă. Două pahare de vin alb pe zi pot reduce riscul de boli de inimă cu cel puțin 25 la sută.

Un studiu al Universității din Buffalo relevă faptul că consumul de vin alb este direct corelat cu o mai bună funcționare a plămânilor. Cum? Vinul alb posedă nutrienții necesari pentru a menține țesuturile pulmonare sănătoase și în bună stare de funcționare.

Deși și consumul de vin roșu aduce beneficii plămânilor, vinul alb s-a dovedit a fi mult mai puternic. Cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează faptului că vinul alb conține antioxidanți care opresc dezvoltarea moleculelor numite "radicali liberi" care distrug țesutul pulmonar.

De ce avem mahmureală după ce bem? Există un lucru supărător în băuturile alcoolice numit "congeneri", un produs chimic secundar responsabil pentru gustul, aroma și culoarea băuturii.

Din fericire, vinul alb are un nivel scăzut de congeneri în comparație cu vinul roșu. Consumând vin alb, este mai puțin probabil să fii mahmur a doua zi.

Cu ce se bea vinul alb

Vin alb

Asocierea vinurilor albe este o treabă serioasă. Un mod simplu de a te gândi la asocierea vinurilor este să îți amintești că vinurile ușoare se potrivesc bine cu mâncăruri ușoare, iar vinurile grele se potrivesc bine cu mâncăruri mai grele.

Cu cât este mai puțin complicat felul de mâncare, cu atât mai ușor ar trebui să fie vinul. Acest lucru poate părea o simplificare excesivă, dar este mai ușor atunci când ai o selecție atât de mare de vinuri din care să alegi.

Fructe de mare - Ce poate fi mai bun decât să bei un vin spumant sec cu o farfurie plină de homar, crab și creveți? Aciditatea șampaniei sau a prosecco funcționează bine cu o cină cu homar la cuptor sau la grătar.

Vinurile albe spumante sunt versatile și funcționează bine cu rețete cu conținut ridicat de grăsimi. Denumită și Sfânta Treime a fructelor de mare, această combinație este excelentă cu un Sauvignon Blanc sau Riesling sec. Deoarece riesling-ul poate fi mai dulce, acesta completează aromele savuroase și oceanice ale fructelor de mare.

Păsări de curte - Aceasta este cea mai ușoară dintre toate perechile de vinuri albe. Aceleași vinuri folosite cu fructele de mare sunt perfecte cu păsările de curte. Un Trimbach Riesling cu un curcan sau un fel de mâncare de pui s-ar putea să nu fie prima asociere de vin alb care îți vine în minte, dar este una delicioasă.

Salate și aperitive - Cu cât este mai ușor felul de mâncare, cu atât mai ușor este vinul, iar vinul alb este perfect pentru salate și aperitive. Orice vin alb se va potrivi bine cu mâncăruri mai ușoare.

Pește - Atunci când peștele este la grătar, prăjit la tigaie sau la cuptor, cel mai bine este servit cu vin alb.

Brânză - Oricând este un moment bun pentru vin și brânză. Brânzeturile mai ușoare merg bine cu vinurile albe, în timp ce brânzeturile mai puternice și robuste sunt cele mai bune cu vinurile roșii.

Nu uitați, însă, că asocierea vin alb - mâncare ține de preferințele personale, așa că poți experimenta cu diferite tipuri de vinuri, de la cele seci la cele dulci și tot ce se află între ele. 

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Trei autoturisme au fost luate de ape şi duse la o distanţă de un kilometru, în Prahova, în urma unei ploi torențiale. VIDEO
Trei autoturisme au fost luate de ape şi duse la o distanţă de un kilometru, în Prahova, în urma unei ploi torențiale. VIDEO

O viitură puternică s-a format, duminică seară, în localitatea Vâlcăneşti, judeţul Prahova, unde, în urma unei ploi torenţiale, apele pârâului Sărata au ieşit din matcă.

Noaptea de Înviere, plină de încercări pentru pompieri și forțele de ordine. „Pleci la biserică și te trezești că mori”
Noaptea de Înviere, plină de încercări pentru pompieri și forțele de ordine. „Pleci la biserică și te trezești că mori”

Noaptea de Înviere a fost una plină de încercări pentru pompieri și forțele de ordine. În Vaslui, o bunică de 85 de ani a fost zdrobită de o mașină, în timp ce mergea spre biserică.

Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.