Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente

Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Shutterstock

Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.

Smochinele au un gust dulce acrișor și sunt esențiale pentru organism datorită conținutului de vitamine, precum vitamina A, B, C, fier și magneziu.

Smochinele sunt delicioase dacă sunt consumate atât în variantă crudă, cât și în dulceață.

Un beneficiu al smochinelor este că își păstrează nutrienții chiar dacă sunt făcute dulceață.

Rețetă de dulceață de smochine fără zahăr

Dulceața de smochine este un preparat îndrăgit care se face la începutul toamnei, mai exact în lunile septembrie, octombrie, atunci când se coc fructele.

Citește și
alimente preturi
Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu Franța, Italia și Spania. Țara noastră are creșteri de aproape 40%

Dulceața de smochine se poate face, atât cu cele care au coaja verde, cât și cu cele violet. Totuși, dulceața din smochinele violet este mai gustoasă. 

Ingrediente

Dulceața de smochine fără zahăr se prepară foarte ușor și sunt necesare doar câteva ingrediente. Principalul igredient este smochina, după care se adaugă apă, suc de lămâie și puțină vanilie pentru aromă, potrivit thevergreen.com.

Dozarea ingredientelor este următoarea:

• 2 kilograme de smochine coapte, care se folosesc întregi

• 50 de ml apă

• 50 de ml suc de lămâie

• 2 lingurițe de coajă de lămâie

• 1 linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Într-o cratiță mare puneți la fiert smochinele cu apă și coaja de lămâie și amestecați.

Când amestecul devine lipicios, adăugați sucul de lămâie și puneți un capac deasupra.

Conținutul se va fierbe timp de oră, iar pentru a nu se lipi se amestecă din când în când.

După ce s-a fiert conținutul ridicați capacul și adăugați vanilia. Se dă întreaga compoziție prin blender pentru a fi păcut pastă.

După ce s-a obținut o pastă luați conținutul și mai puneți-l pe foc încă 15 minute.

După cele 15 minute, dați cratița de pe foc și lăsați conținutul să se răcească. După ce conținutul s-a răcit se poate pune în borcane.

Beneficiile smochinelor

Potrivit bbcgoodfood.com, o porție de 80g de smochine proaspete are:

• 34 kcal/148KJ

• 1 g proteine

• 0,2 g grăsime

• 7,6 g de carbohidrați

• 1,6 g de fibre

• 160 mg potasiu

• 12 mg magneziu

• 30 mg calciu

• 120 mcg caroten

Beneficiile smochinelor

Smochinele și frunzele de smochin au un conținut bogat de substanțe nutritive cu multiple beneficii pentru sănătate.

Smochinele contribuie la digestie, pot reduce riscul de boli de inimă și mențin sănătatea pielii.

1. Smochinele ajută sistemul digestiv

Smochinele sunt adesea recomandate pentru beneficiile lor asupra intestinelor, datorită conținutului ridicat de fibre.

Fibrele din smochină au, de asemenea, proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile intestinale, îmbunătățind sănătatea digestivă.

2. Smochinele mențin o tensiune arterială sănătoasă

Mulți dintre noi consumă prea mult sodiu (sare), care se găsește în alimentele procesate.

Consumul ridicat de sodiu poate duce la deficiențe de potasiu, iar acest dezechilibru poate duce la hipertensiune arterială. 

O dieta bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește in mod natural nivelul de potasiu și, prin urmare, menține un nivel optim al tensiunii arteriale.

3. Smochinele au grijă de sănătatea pielii

Potrivit studiilor, extractul din frunzele de smochin poate suține sănătatea pielii, în special în cazul persoanelor care se confuntă cu dermatită alergică sau cu piele uscată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Ce se mănâncă în Postul Sfintei Marii. Preparate culinare pentru micul dejun, prânz și cină
Ce se mănâncă în Postul Sfintei Marii. Preparate culinare pentru micul dejun, prânz și cină

Din 1 august, creștinii ortodocși au intrat în Postul Sfintei Marii, și timp de două săptămâni nu au voie să mănânce produse de origine animală.

Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu Franța, Italia și Spania. Țara noastră are creșteri de aproape 40%
Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu Franța, Italia și Spania. Țara noastră are creșteri de aproape 40%

Preţurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, conform unei analize a Comisiei Europene, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%.

Cum s-au schimbat prețurile la cazare și mâncare pe litoralul din România
Cum s-au schimbat prețurile la cazare și mâncare pe litoralul din România

Preţul pentru o cameră dublă pe noapte pe Litoralul românesc este, în medie, de 284 de lei, în creştere cu 15% faţă de 2020, în timp ce preţurile la mâncare au crescut cu aproximativ 10%-15%, potrivit unei analize realizate de o platformă de rezervări.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.