Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.
Smochinele au un gust dulce acrișor și sunt esențiale pentru organism datorită conținutului de vitamine, precum vitamina A, B, C, fier și magneziu.
Smochinele sunt delicioase dacă sunt consumate atât în variantă crudă, cât și în dulceață.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un beneficiu al smochinelor este că își păstrează nutrienții chiar dacă sunt făcute dulceață.
Rețetă de dulceață de smochine fără zahăr
Dulceața de smochine este un preparat îndrăgit care se face la începutul toamnei, mai exact în lunile septembrie, octombrie, atunci când se coc fructele.
Dulceața de smochine se poate face, atât cu cele care au coaja verde, cât și cu cele violet. Totuși, dulceața din smochinele violet este mai gustoasă.
Ingrediente
Dulceața de smochine fără zahăr se prepară foarte ușor și sunt necesare doar câteva ingrediente. Principalul igredient este smochina, după care se adaugă apă, suc de lămâie și puțină vanilie pentru aromă, potrivit thevergreen.com.
Dozarea ingredientelor este următoarea:
• 2 kilograme de smochine coapte, care se folosesc întregi
• 50 de ml apă
• 50 de ml suc de lămâie
• 2 lingurițe de coajă de lămâie
• 1 linguriță de esență de vanilie
Mod de preparare
Într-o cratiță mare puneți la fiert smochinele cu apă și coaja de lămâie și amestecați.
Când amestecul devine lipicios, adăugați sucul de lămâie și puneți un capac deasupra.
Conținutul se va fierbe timp de oră, iar pentru a nu se lipi se amestecă din când în când.
După ce s-a fiert conținutul ridicați capacul și adăugați vanilia. Se dă întreaga compoziție prin blender pentru a fi păcut pastă.
După ce s-a obținut o pastă luați conținutul și mai puneți-l pe foc încă 15 minute.
După cele 15 minute, dați cratița de pe foc și lăsați conținutul să se răcească. După ce conținutul s-a răcit se poate pune în borcane.
Beneficiile smochinelor
Potrivit bbcgoodfood.com, o porție de 80g de smochine proaspete are:
• 34 kcal/148KJ
• 1 g proteine
• 0,2 g grăsime
• 7,6 g de carbohidrați
• 1,6 g de fibre
• 160 mg potasiu
• 12 mg magneziu
• 30 mg calciu
• 120 mcg caroten
Beneficiile smochinelor
Smochinele și frunzele de smochin au un conținut bogat de substanțe nutritive cu multiple beneficii pentru sănătate.
Smochinele contribuie la digestie, pot reduce riscul de boli de inimă și mențin sănătatea pielii.
1. Smochinele ajută sistemul digestiv
Smochinele sunt adesea recomandate pentru beneficiile lor asupra intestinelor, datorită conținutului ridicat de fibre.
Fibrele din smochină au, de asemenea, proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile intestinale, îmbunătățind sănătatea digestivă.
2. Smochinele mențin o tensiune arterială sănătoasă
Mulți dintre noi consumă prea mult sodiu (sare), care se găsește în alimentele procesate.
Consumul ridicat de sodiu poate duce la deficiențe de potasiu, iar acest dezechilibru poate duce la hipertensiune arterială.
O dieta bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește in mod natural nivelul de potasiu și, prin urmare, menține un nivel optim al tensiunii arteriale.
3. Smochinele au grijă de sănătatea pielii
Potrivit studiilor, extractul din frunzele de smochin poate suține sănătatea pielii, în special în cazul persoanelor care se confuntă cu dermatită alergică sau cu piele uscată.