Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente

Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Shutterstock

Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.

Smochinele au un gust dulce acrișor și sunt esențiale pentru organism datorită conținutului de vitamine, precum vitamina A, B, C, fier și magneziu.

Smochinele sunt delicioase dacă sunt consumate atât în variantă crudă, cât și în dulceață.

Un beneficiu al smochinelor este că își păstrează nutrienții chiar dacă sunt făcute dulceață.

Rețetă de dulceață de smochine fără zahăr

Dulceața de smochine este un preparat îndrăgit care se face la începutul toamnei, mai exact în lunile septembrie, octombrie, atunci când se coc fructele.

Citește și
alimente preturi
Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu Franța, Italia și Spania. Țara noastră are creșteri de aproape 40%
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dulceața de smochine se poate face, atât cu cele care au coaja verde, cât și cu cele violet. Totuși, dulceața din smochinele violet este mai gustoasă. 

Ingrediente

Dulceața de smochine fără zahăr se prepară foarte ușor și sunt necesare doar câteva ingrediente. Principalul igredient este smochina, după care se adaugă apă, suc de lămâie și puțină vanilie pentru aromă, potrivit thevergreen.com.

Dozarea ingredientelor este următoarea:

• 2 kilograme de smochine coapte, care se folosesc întregi

• 50 de ml apă

• 50 de ml suc de lămâie

• 2 lingurițe de coajă de lămâie

• 1 linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Într-o cratiță mare puneți la fiert smochinele cu apă și coaja de lămâie și amestecați.

Când amestecul devine lipicios, adăugați sucul de lămâie și puneți un capac deasupra.

Conținutul se va fierbe timp de oră, iar pentru a nu se lipi se amestecă din când în când.

După ce s-a fiert conținutul ridicați capacul și adăugați vanilia. Se dă întreaga compoziție prin blender pentru a fi păcut pastă.

După ce s-a obținut o pastă luați conținutul și mai puneți-l pe foc încă 15 minute.

După cele 15 minute, dați cratița de pe foc și lăsați conținutul să se răcească. După ce conținutul s-a răcit se poate pune în borcane.

Beneficiile smochinelor

Potrivit bbcgoodfood.com, o porție de 80g de smochine proaspete are:

• 34 kcal/148KJ

• 1 g proteine

• 0,2 g grăsime

• 7,6 g de carbohidrați

• 1,6 g de fibre

• 160 mg potasiu

• 12 mg magneziu

• 30 mg calciu

• 120 mcg caroten

Beneficiile smochinelor

Smochinele și frunzele de smochin au un conținut bogat de substanțe nutritive cu multiple beneficii pentru sănătate.

Smochinele contribuie la digestie, pot reduce riscul de boli de inimă și mențin sănătatea pielii.

1. Smochinele ajută sistemul digestiv

Smochinele sunt adesea recomandate pentru beneficiile lor asupra intestinelor, datorită conținutului ridicat de fibre.

Fibrele din smochină au, de asemenea, proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile intestinale, îmbunătățind sănătatea digestivă.

2. Smochinele mențin o tensiune arterială sănătoasă

Mulți dintre noi consumă prea mult sodiu (sare), care se găsește în alimentele procesate.

Consumul ridicat de sodiu poate duce la deficiențe de potasiu, iar acest dezechilibru poate duce la hipertensiune arterială. 

O dieta bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește in mod natural nivelul de potasiu și, prin urmare, menține un nivel optim al tensiunii arteriale.

3. Smochinele au grijă de sănătatea pielii

Potrivit studiilor, extractul din frunzele de smochin poate suține sănătatea pielii, în special în cazul persoanelor care se confuntă cu dermatită alergică sau cu piele uscată.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce se mănâncă în Postul Sfintei Marii. Preparate culinare pentru micul dejun, prânz și cină
Ce se mănâncă în Postul Sfintei Marii. Preparate culinare pentru micul dejun, prânz și cină

De pe 1 august 2022, creștinii ortodocși au intrat în Postul Sfintei Marii, și timp de două săptămâni nu au voie să mănânce produse de origine animală.

Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu Franța, Italia și Spania. Țara noastră are creșteri de aproape 40%
Cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu Franța, Italia și Spania. Țara noastră are creșteri de aproape 40%

Preţurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, conform unei analize a Comisiei Europene, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%.

Cum s-au schimbat prețurile la cazare și mâncare pe litoralul din România
Cum s-au schimbat prețurile la cazare și mâncare pe litoralul din România

Preţul pentru o cameră dublă pe noapte pe Litoralul românesc este, în medie, de 284 de lei, în creştere cu 15% faţă de 2020, în timp ce preţurile la mâncare au crescut cu aproximativ 10%-15%, potrivit unei analize realizate de o platformă de rezervări.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.