Dulceață de gogonele. Rețete perfecte pentru toamnă. În ce combinații poți să o mănânci

Dulceata de gogonele
Getty

Toamna e momentul perfect pentru a te bucura de roadele grădinii, iar gogonelele, acele roșii verzi care încă n-au ajuns la maturitate, se pot transforma într-un preparat dulce și surprinzător: dulceața de gogonele.

Deși majoritatea suntem obișnuiți cu gogonele murate și idea de dulceață sună neobișnuit, gustul te va cuceri cu siguranță, mai ales dacă o prepari cu atenție și îți alegi condimentele potrivite.

Mai jos vei găsi câteva rețete de dulceață de gogonele, fiecare dintre ele unice și delicioase. În plus, vei afla câteva combinații interesante în care poți să savurezi acest deliciu al toamnei.

Dulceață de gogonele - rețete perfecte pentru toamnă

Dulceață de gogonele cu nucă

Gogonelele și nucile sunt o combinație surprinzătoare de care te vei îndrăgosti. Dulceața de gogonele nu trebuie să lipsească din cămara de conserve pentru iarnă a unei gospodine.

Ingrediente:

Citește și
dulceata de macese
Dulceață de măceșe. Cele mai bune rețete și secretele pentru a obține cea mai fină pastă din măceșe
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

• 3 kg gogonele (spălate și decojite)

• 1 kg zahăr

• 100 g miez de nucă

• Zeama de la 2 lămâi

Începe prin a fierbe gogonelele într-o oală mare, până când pielița lor începe să se desprindă. Odată ce s-au răcit, decojește-le și taie-le felii subțiri. După aceea, lasă-le la scurs, fiindcă gogonelele sunt destul de zemoase. După ce au pierdut din apă, pune-le la fiert fără zahăr, să mai scadă puțin.

După ce observi că lichidul a scăzut aproape la jumătate, adaugă zahărul și mai lasă-le să fiarbă la foc mic. Când dulceata e aproape gata, adaugă nucile tăiate bucăți mari. Se toarnă fierbinte în borcane, se înfiletează și se lasă la răcit. Această dulceață merge de minune pe un platou de brânzeturi datorită contrastului dintre dulce și sărat.

Dulceață de gogonele cu scorțișoară și ghimbir

Dacă vrei să aduci în casă un strop din aroma sărbătorilor, dulceața de gogonele cu scorțișoară și ghimbir e alegerea perfectă. Condimentele calde te vor trimite direct în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Ingrediente:

• 1,5 kg gogonele (curățate și tăiate cubulețe)

• 700 g zahăr

• Sucul de la 2 lămâi

• Coaja rasă de la 1 lămâie

• 1 baton de scorțișoară

• 1 vârf de cuțit de cuișoare măcinate

• 1/2 linguriță de ghimbir măcinat

• 1 linguriță de esență de vanilie

• 1 vârf de cuțit de semințe de anason

După ce ai tăiat gogonelele cubulețe, stropește-le bine cu zeama de lămâie și lasă-le la marinat o oră. Apoi, într-o oală cu fund gros, adaugă zahărul, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele și anasonul. Toarnă și esența de vanilie și coaja de lămâie, apoi lasă totul la foc mic să fiarbă, amestecând din când în când. Proba clasică a picăturii pe farfurie e metoda sigură pentru a verifica dacă siropul s-a legat.

Dulceata de gogonele

Dulceață de gogonele verzi - rețeta tradițională

Ingrediente:

• 2 kg gogonele verzi

• 1 kg zahăr

• Zeama de la 2 lămâi

• 2 batoane de scorțișoară

Spală gogonelele și taie-le în cubulețe mici sau dă-le pe răzătoare. Amestecă-le cu zeama de lămâie și lasă-le o oră să se înmoaie puțin. După ce au stat, adaugă zahărul și batoanele de scorțișoară și pune totul la foc mic. Lasă dulceața să fiarbă până când siropul s-a legat, făcând proba picăturii de sirop pe farfurie. Dacă rămâne ca o perlă, e gata. Poți lăsa deoparte scorțișoara, dacă nu îți place sau poți înlocui zahărul cu un îndulcitor, pentru o variantă mai dietetică.

Dulceață de gogonele umplute

Aceasta e o rețetă mai aparte, pentru că folosești gogonelele mici, care sunt umplute cu miez de nucă și arome intense. Este un adevărat spectacol pe masă, mai ales când vin oaspeții!

Ingrediente:

• 50 de gogonele mici

• 500 g zahăr

• 200 ml apă

• 4 linguri zeamă de lămâie

• Miez de nucă (opțional, pentru umplut)

• Esență de vanilie

Gogonelele mici se golesc de semințe cu ajutorul unei lingurițe, apoi se opăresc de câteva ori în apă fierbinte, ca să devină moi. Separat, fierbi zahărul cu apa și zeama de lămâie până obții un sirop gros. Apoi adaugi gogonelele și continui să le fierbi încet, până când dulceața se leagă bine.

Dacă vrei să le umpli cu nucă, asta se face înainte de a le introduce în sirop. Adaugi miezul de nucă în fiecare gogonea golită și apoi o pui în oală. După ce sunt gata, le torni în borcane, adaugi esența de vanilie și lași borcanele să se răcească încet.

Dulceață de gogonele picantă

Ingrediente:

• 1,5 kg gogonele verzi

• 800 g zahăr

• 2-4 ardei iuți (în funcție de cât de picantă vrei dulceața)

• Sucul de la 2 lămâi

• 1 baton de scorțișoară

• 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras

• 1 linguriță de sare

• 1 linguriță de oțet de mere

Spală bine gogonelele și taie-le în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință. Pune-le într-un bol mare și presară sarea peste ele. Lasă-le să stea o oră pentru a se înmuia și pentru a-și elimina excesul de apă.

Între timp, toacă mărunt ardeii iuți, scoțând semințele dacă vrei să reduci puțin din intensitatea picantului.

După ce gogonelele s-au scurs, pune-le într-o cratiță mare și adaugă zahărul, sucul de lămâie, ghimbirul ras și batonul de scorțișoară. Pune totul pe foc mic și lasă la fiert, amestecând din când în când, timp de 30 de minute.

Adaugă ardeii iuți și oțetul de mere, continuând să fierbi dulceața încă 10-15 minute, până când siropul s-a îngroșat, iar gusturile s-au amestecat perfect.

Testează consistența și dacă este bună, oprește focul. Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, sigilează-le și lasă-le să se răcească lent.

Cum să mănânci dulceața de gogonele

Dulceata de gogonele

Deși dulceața de gogonele este un deliciu în sine, o poți combina cu multe alimente și preparate. Unii o preferă simplă, pe o felie de pâine cu unt, în timp ce alții o folosesc ca un sos, punând-o pe carne sau pe un platou cu brânzeturi, nuci, fructe uscate și biscuiți sărați, creând un contrast de gusturi.

Dacă servești dulceața de gogonele alături de brânzeturi maturate, vei obține un echilibru perfect de dulce și sărat. Orice gem funcționează cu brânzeturi precum brie sau Camembert și puțină pâine prăjită, așa că dulceața de gogonele nu face excepție. De asemenea, pe o felie de pâine cu unt proaspăt sau alături de carne de porc la grătar, această dulceață va fi apreciată. Dacă știi că o vei folosi mai mult cu preparate precum carne sau brânzeturi, asigură-te că adaugi puțină iuțeală în dulceață: un ardei iute, fulgi de chilli sau orice altceva picant preferi.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Cele mai bune rețete de dulceață de piersici - cu vanilie, ghimbir, cardamom sau oțet balsamic. Sfaturi pentru un gust intens
Cele mai bune rețete de dulceață de piersici - cu vanilie, ghimbir, cardamom sau oțet balsamic. Sfaturi pentru un gust intens

Dulceața de piersici este unul dintre acele delicii care îți aduce aminte de copilărie. O poți mânca pe pâine prăjită dimineața sau o poți folosi ca umplutură pentru clătite sau în celebra prăjitură cu gem și aluat ras.

Dulceață de măceșe. Cele mai bune rețete și secretele pentru a obține cea mai fină pastă din măceșe
Dulceață de măceșe. Cele mai bune rețete și secretele pentru a obține cea mai fină pastă din măceșe

Măceșele, acele fructe mici și roșii care au proprietăți incredibile, sunt pline de vitamina C și au fost apreciate de secole pentru beneficiile lor.

Dulceață de merișoare - cele mai bune rețete pe care să faci toamna asta
Dulceață de merișoare - cele mai bune rețete pe care să faci toamna asta

Dulceața de merișoare este una dintre acele delicii de care nu te poți sătura. Mai puțin celebră decât alte dulcețuri, acest preparat este unul care funcționează de minune atât în preparate dulci, cât și cu mâncăruri sărate, fripturi sau chifteluțe.

Dulceață de lămâi. Secretele pentru a obține un desert exotic acasă. Ce lămâi să folosești
Dulceață de lămâi. Secretele pentru a obține un desert exotic acasă. Ce lămâi să folosești

Dacă te-ai săturat de dulcețurile obișnuite și vrei să încerci ceva cu adevărat special, dulceața de lămâi este exact ce-ți trebuie.

Dulceață de ardei iute. Rețete delicioase cu miere, caise, ghimbir sau usturoi. Cum se prepară această delicatesă
Dulceață de ardei iute. Rețete delicioase cu miere, caise, ghimbir sau usturoi. Cum se prepară această delicatesă

Dulceața de ardei iute este o combinație surprinzătoare de arome, care îmbină dulceața zahărului cu intensitatea și iuțeala ardeiului iute.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.