Leuștean - beneficii pentru sănătate și contraindicații. Ce trebuie să știi despre proprietățile sale

leuștean
Shutterstock

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă din familia Apiaceae, originară din sudul Europei.

Este cultivat pentru tulpinile și frunzele sale, care sunt utilizate pentru ceaiuri din plante, ca legumă și pentru a da savoare mâncărurilor, în special ciorbelor și supelor.

Rizomii săi (tulpinile subterane) sunt folosiți ca medicament, iar semințele ca aromatizant în cofetărie și lichioruri.

Leușteanul are un gust dulce, asemănător cu cel al țelinei. Uleiul său esențial se obține din vârfurile florale și este folosit în parfumerie și pentru aromatizarea alimentelor.

Diversele părți ale plantei au o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională. Este singurul membru al genului Levisticum.

Citește și
biserica
Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri

Leuștean - ce nu știai despre această plantă

Leușteanul este o plantă mare, cu frunze abundente, care poate crește până la 180 de centimetri în înălțime și se poate răspândi până la 80 de centimetri lățime, sau chiar mai mult. Are o asemănare cu pătrunjelul și țelina, având tulpini lungi și subțiri, goale pe interior, și frunze dințate, lucioase, de culoare verde închis.

Când ajunge la maturitate, planta înflorește cu flori galbene, dispuse în ciorchini tip umbrelă. Frunzele cu margini zimțate au un miros și gust proaspăt, similar cu cel al țelinei, dar mai dulce și mai robust, cu note de anason sau fenicul și un ușor iz citric, asemănător cu pătrunjelul.

Leușteanul este disponibil primăvara și la începutul verii.

Numele „Leuștean” provine indirect din numele latin Ligusticum, care înseamnă „ceea ce provine din Liguria”, o regiune din Italia, unde leușteanul era nativ și cultivat pe scară largă. Î

n Italia, leușteanul este denumit Sedano Di Monte sau Țelină de Munte. În Anglia și în alte părți ale Europei, este adesea numit Smellage sau Maggi Plant, iar germanii îl numesc colocvial Maggikraut, deoarece gustul său este similar cu cel al condimentului Maggi, folosit pe scară largă și în România în ciorbe și super.

Popularitatea leușteanului a fost întotdeauna concentrată în Europa, unde, deși are o lungă istorie de utilizare, în prezent este mai puțin folosit.

Leușteanul este plin de vitamina C și diverse vitamine din complexul B și conține cantități semnificative de calciu, potasiu și magneziu. De asemenea, leușteanul este cunoscut pentru conținutul său de quercetină, un flavonoid cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care a fost studiat pentru potențialul său de a reduce tensiunea arterială, de a sprijini sistemul imunitar, de a calma iritațiile pielii și de a acționa ca un analgezic.

Nu este o surpriză faptul că diversele părți ale plantei au fost folosite încă din antichitate în medicina tradițională, fiind folosite ca remediu pentru afecțiuni precum inflamațiile, indigestia, durerea articulară și durerile de cap. A fost utilizat istoric ca diuretic, stimulant și tratament pentru o varietate de afecțiuni, de la icter și dureri de gât, până la reglarea ciclurilor menstruale. Din punct de vedere cosmetic, leușteanul este frecvent transformat în unguente pentru calmarea erupțiilor cutanate, psoriazisului și combaterea acneei.

Beneficii pentru sănătate

Leușteanul a fost folosit în medicina tradițională. De asemenea, este utilizat ca aditiv alimentar pentru îmbunătățirea gustului. Leușteanul conține mai multe compuși, printre care se numără ftalida și cumarinele. Pe lângă aceștia, sunt și polifenoli. Diversitatea acestor compuși a dus la multe studii privind utilizările leușteanului. Deși nu există suficiente cercetări clinice privind utilizările leușteanului, acesta a fost folosit tradițional pentru tratarea multor afecțiuni de sănătate, inclusiv:

• Infecții ale tractului urinar

• Efect diuretic

• Pietre la rinichi

• Sindromul intestinului iritabil

• Malarie

• Durere în gât

• Amigdalită

• Reumatism

• Gută

• Furuncule

• Icter

Pe lângă utilizările menționate mai sus, rezultatele unor studii preliminare susțin unele dintre utilizările promovate ale leușteanului:

• Efect antibacterian

• Efect antiinflamator

• Efect anticancerigen

• Cistinurie

Un studiu din 2016, realizat pe 18 participanți pentru a testa eficiența leușteanului în caz de cistinurie (o afecțiune rară și ereditară ce implică pietre la vezică și rinichi), a descoperit că leușteanul a redus nivelurile de cisteină și creatinină la persoanele cu cistinurie ereditară. Autorii studiului au menționat că ar fi avantajos să se realizeze mai multe studii implicând un număr mai mare de participanți cu cistinurie.

Care sunt efectele secundare ale leușteanului

În general, există foarte puține efecte secundare grave cunoscute ale leușteanului. Acesta este considerat un agent de aromatizare natural și poate fi utilizat în siguranță. Există câteva efecte secundare comune acceptate, dar cercetările în acest sens sunt limitate.

Efecte secundare comune

Inducerea menstruației (cauzând-o): Leușteanul conține o proprietate care induce eliminarea mucoasei uterine. Astfel, planta poate provoca menstruația.

Fotosensibilitate: S-a observat că compusul furocoumarinele poate provoca fotosensibilitate. Acesta este un efect larg acceptat; prin urmare, se recomandă limitarea expunerii la razele UV în timpul utilizării leușteanului. Menționăm însă că cercetările privind acest efect de fotosensibilitate sunt limitate. Sunt necesare studii suplimentare pentru a face o afirmație concludentă.

Efecte secundare grave

Nu au fost raportate efecte secundare grave în urma utilizării leușteanului. Există posibilitatea reacțiilor alergice, deoarece reacțiile alergice pot apărea la plantele din familia Apiaceae. Totuși, datele din studiile clinice referitoare la efectele secundare ale leușteanului sunt insuficiente.

Leușteanul nu trebuie folosit de copii și nu trebuie administrat în timpul sarcinii sau al alăptării decât dacă un specialist în sănătate v-a sfătuit să faceți acest lucru.

Deoarece leușteanul este considerat un diuretic, se recomandă precauție pentru persoanele cu probleme cardiace sau renale. Datorită efectelor sale iritante asupra țesuturilor, utilizarea sa ar trebui evitată de persoanele cu funcție renală afectată. În general, leușteanul nu trebuie folosit de către nimeni cu o afecțiune medicală fără a consulta mai întâi un specialist în sănătate.

Este important de menționat că leușteanul este considerat, în general, sigur, dar nu este potrivit pentru toată lumea. În anumite cazuri, nu se recomandă utilizarea leușteanului.

Femeile însărcinate sunt descurajate să utilizeze leușteanul din cauza efectului său de inducere a menstruației.

Nu există cercetări clinice privind efectele leușteanului asupra copiilor. Frunzele de leuștean pot fi adăugate în mâncare fără probleme privind efecte adverse, cel mai adesea. Cu toate acestea, ar trebui evitată utilizarea leușteanului dacă tu sau cineva din familie este alergic sau hipersensibil la planta Levisticum officinale, componentele sale sau plante din familia Apiaceae.

Articol recomandat de sport.ro
Florentino Perez, președintele lui Real Madrid, a ordonat transferul internaționalului român! Ancelotti și-a dat acordul
Florentino Perez, președintele lui Real Madrid, a ordonat transferul internaționalului român! Ancelotti și-a dat acordul
Citește și...
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului, 25 mai 2023. De ce se bat vacile cu leuștean
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului, 25 mai 2023. De ce se bat vacile cu leuștean

Înălţarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 25 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Cincizecime-Rusalii, începând din secolul al IV-lea.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri
Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri

Ortodocşii sărbătoresc joi Înălţarea Domnului, cunoscută, la ortodocşi şi ca Ispasul, ultima zi în care se pot înroşi ouă până la Paştele viitor, în care se taie mieii, iar în unele zone oamenii se “bat” cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli.

Produsele de Paşte, mai scumpe din cauza frigului. Preţul leuşteanului a explodat
Produsele de Paşte, mai scumpe din cauza frigului. Preţul leuşteanului a explodat

Pregătiţi-vă pentru un Paşte în care o să preţuiţi fiecare fir de leuştean şi pătrunjel. Verdeţurile româneşti sunt puţine şi scumpe anul acesta.

Anunțul morții unui vloger cunoscut din Vaslui interpretat drept farsă. ”Nu mai insistați cu prostiile”
Anunțul morții unui vloger cunoscut din Vaslui interpretat drept farsă. ”Nu mai insistați cu prostiile”

Tbo-Pablo, un vloger cunoscut în județul Vaslui, a murit sâmbătă într-un spital din Iași. Anunțul morții lui Andrei Mihai Leuștean, 29 de ani, a fost făcut pe pagina acestuia de Facebook, de către logodnica lui.

Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari
Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari

Un verde crud coloreaza in aceste zile pietele din toata tara. Tarabele sunt pline de verdeata: spanac, loboda, leurda sau urzici, care pot deveni niste mancaruri delicioase si pline de vitamine.

Recomandări
Percheziții și rețineri în țară. Sunt vizați toți cei care au incitat la acte de violență extremă, revoltă și antisemitism
Percheziții și rețineri în țară. Sunt vizați toți cei care au incitat la acte de violență extremă, revoltă și antisemitism

Eugen Sechila, și el luptător în Legiunea Străină, acum apropiat al lui Călin Georgescu, a fost dus la Parchetul General cu mandat și plasat sub control judiciar. Potrivit unor surse din anchetă, ar fi vrut să plece în Ciad.

Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor
Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor

Continuă negocierile dintre partidele pro-europene pentru noul cabinet și programul de guvernare. Responsabilii au fost de acord cu o reformă a administrației publice și nu iau în calcul măriri de taxe și impozite.

Schimbarea plănuită de Ucraina la granița cu România. Ce s-ar putea întâmpla la frontieră
Schimbarea plănuită de Ucraina la granița cu România. Ce s-ar putea întâmpla la frontieră

Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.