Alimente bogate în fibre. Ce ar trebui să mănânci pentru a îmbunătății digestia

Alimente bogate in fibre

O alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia sănătății. Cu cât mai variat ne este meniul, cu atât mai bine. Nutriționiștii ne recomanda ca din dieta noastră să nu lipsească alimentele bogate în fibre, ideale pentru îmbunătățirea digestiei.

Fibrele alimentare sunt foarte importante în accelerarea digestiei, în prevenirea constipaţiei şi a hemoroizilor. Dar în exces pot determina tulburări digestive şi pot deregla procesul de absorbţie a sărurilor minerale esenţiale, cum ar fi fierul sau calciul.

Aportul recomandat de fibre constituie 30 de grame pe zi sau în jur de 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii, scrie healthline.com.

Sursele principale de fibre alimentare sunt cerealele integrale, leguminoasele uscate, fructele și legumele, nucile și semințele. Cerealele integrale includ preparate din grâu integral, ovăz, secară, orz, orez brun, hrişcă, bulgur, mei şi quinoa.

Beneficiile fibrelor alimentare pentru organism

• Procesul de digestie este accelerat
• Contribuie la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase
• Contribuie la un tranzit intestinal mai bun şi la detoxifierea organismului
Menţine sub control nivelul glicemiei
• Reduc pofta de mâncare
• Scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
• Întăresc sistemul imunitar
• Contribuie la creşterea eficientă a limfocitelor în lupta împotriva bolilor
• Scade nivelul colesterolului din sânge
• Reduce senzaţia de oboseală, prin aportul de energie

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Top 10 alimente bogate în fibre

Includeți alimente bogate în fibre în alimentația de zi cu zi atât în mesele obișnuite, precum și în gustări sau smoothie-uri. Iată o lista cu alimente bogate în fibre, pe care să le adăugați în dietă:

- Tărâțe de grâu
- Fasole roșie
- Semințe de chia
- Linte
- Avocado
- Zmeură
- Pere
- Pudră de cacao
- Mazăre
- Scorțișoară

Alimente bogate în fibre pentru constipaţie

Constipația este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale intestinului. O dietă bogată în fibre ne poate ajuta să rezolvăm această problemă supărătoare. O sursă importantă de fibre sunt cerealele integrale: pâine și paste din făină integrală, orez brun, fulgi simpli de ovăz. Fibrele se regăsesc și în legumele și fructele verzi, însă în cantități mai mici. Consumul a circa 2 l de lichide zilnic sporesc eficacitatea dietei bogate în fibre prin stimularea tranzitului intestinal, scrie Institutul Național de Diabet și Boli Digestive din SUA.

Listă de alimente bogate în fibre recomandate contra constipației:

- cartofi dulci
- mere
- prune
- kiwi
- struguri
- semințe de in
- pere
- fasole
- smochine
- linte
- semințe de chia
- avocado

În cazul constipaţiei este recomandat și sucul sau compotul de prune sau pere.

Alimente bogate în fibre pentru hemoroizi

Constipația este principala cauză a apariției hemoroizilor, de aici și importanța adoptării unui regim alimentar adecvat, bogat în fibre. Sunt numeroase date care confirmă că anumite practici alimentare, așa cum ar fi consumul sporit de fibre, legume și fructe, vitamina C și seleniu, au un efect protectiv asupra intestinului, potrivit Medical News Today.
.
Fibrele reprezintă o parte esențială a unei diete pentru hemoroizi și au multe beneficii. Printre alimentele sănătoase ce conțin fibre și pot ajuta în lupta cu hemoroizii se află: fasolea, broccoli, avocado, cartofi, anghinare, năut, ovăz, somon.

Cele mai bune fructe bogate în fibre, în dieta hemoroidală sunt: perele, căpșunele, merele, zmeura, bananele, afinele.

Alimente bogate în fibre, care nu balonează

Balonarea abdominală apare atunci când tractul gastrointestinal se umple cu aer sau cu gaze. Cu ajutorul unei diete bogate în fibre putem preveni sau ameliora acest disconfort.

Unul dintre alimente care nu provoacă balonare este hrișca. Terciul de hrișcă îmbunătățește motilitatea intestinală și normalizează procesul digestiv. Cele mai bune alimente bogate în fibre. care nu balonează: morcovii, afinele, fugii de ovăz sub formă de terci, strugurii, dovleceii, quinoa, spanacul, anghinarele, orezul brun, semințele crude, fructele de pădure, avocado.

De cealaltă parte, există o serie de alimente bogate în fibre care produc cel mai frecvent balonare și gaze intestinale precum: fasolea, lintea, mazărea, broccoli, varză, pere, mere, prune, cereale integrale (grâul şi tărâţele).

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Secretele cafelei. Puțini știu care este doza recomandată de cafea. Vezi ce beneficii pentru sănătate are
Secretele cafelei. Puțini știu care este doza recomandată de cafea. Vezi ce beneficii pentru sănătate are

Pentru multe persoane, cafeaua este de nelipsit la micul-dejun și în cursul zilei. O bei în fiecare dimineață pentru doza zilnică de energie și aroma sa unică, dar cât de multe știi, de fapt, despre proprietățile sale?

Alimente care te scapă imediat de balonare și alte trucuri utile pentru o digestie optimă
Alimente care te scapă imediat de balonare și alte trucuri utile pentru o digestie optimă

Meteorismul sau balonarea este o problemă comună și deranjantă, manifestată prin acumularea de gaze intestinale, distensia temporară a abdomenului și disconfort.

Ce sunt tulburările alimentare, cum le identificăm și cele mai bune practici în astfel de situații
Ce sunt tulburările alimentare, cum le identificăm și cele mai bune practici în astfel de situații

Tulburările alimentare sunt condiții medicale caracterizate de un comportament alimentar anormal, care afectează atât sănătatea mintală, cât și cea fizică. De asemenea, ele pot interfera cu viața socială și cea profesională.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra
Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra

Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, a estimat joi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.