Cele mai bune rețete de dulceață de piersici - cu vanilie, ghimbir, cardamom sau oțet balsamic. Sfaturi pentru un gust intens

dulceata de piersici
Shutterstock

Dulceața de piersici este unul dintre acele delicii care îți aduce aminte de copilărie. O poți mânca pe pâine prăjită dimineața sau o poți folosi ca umplutură pentru clătite sau în celebra prăjitură cu gem și aluat ras.

Aceste rețete de dulceață de piersici, inclusiv una cu condimente care o transformă într-un deliciu deosebit, sunt ușor de făcut și te vor convinge să te apuci de făcut dulceață acasă.

Dulceață de piersici - cele mai bune rețete

Dulceață de piersici tradițională

Ingrediente:

· 2 kg piersici (cântărite fără sâmburi)

· 1,5 kg zahăr

Citește și
conserva piersici
Un bărbat a găsit pistonul unei seringi într-o conservă de piersici cumpărată dintr-un magazin VIDEO
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

· 200 ml apă

· sucul de la o lămâie mare

Alege piersici coapte, dar ferme. Spală-le bine în apă rece și adaugă puțin bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta impuritățile. Clătește-le bine și lasă-le la scurs. Cât timp piersicile se scurg, pregătește siropul pentru dulceață. Pune apa într-o cratiță și adaugă zahărul. Fierbe siropul la foc mic, amestecând constant, până când zahărul se topește și siropul fierbe timp de 12-15 minute.

Curăță piersicile de coajă și sâmburi, apoi taie-le în cuburi mici. Stropește-le cu suc de lămâie ca să nu oxideze.

Adaugă cuburile de piersici în siropul fierbinte și amestecă ușor. Lasă piersicile să fiarbă până se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma, stinge focul și acoperă cratița cu un tifon. Lasă dulceața să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-o la frigider pentru 12-24 de ore. Fructele se vor confia în siropul rece.

Dulceață de piersici cu oțet balsamic

Ingrediente:

· 10-12 piersici coapte

· 1 kg zahăr

· 1 lingură oțet balsamic sau de vin roșu

· 1 linguriță unt

Începe prin a curăța piersicile și a le tăia în felii. Pune-le într-o oală mare alături de zahăr, oțet și unt. Amestecă bine pentru a combina ingredientele. Fierbe amestecul la foc mic, amestecând din când în când, până când zahărul se dizolvă complet (aproximativ 25-30 de minute). Apoi, fă focul mediu și continuă să gătești, amestecând frecvent, până când dulceața ajunge la 104-106 grade Celsius pe un termometru de bucătărie (aproximativ 45 de minute). Dulceața va deveni groasă și de culoare chihlimbarie.

Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate de 250 ml. Păstrează borcanele în frigider sau într-un loc întunecat și răcoros.

Chiar dacă ți se pare ciudat să adaugi oțet balsamic într-o dulceață, acest ingredient va echilibra gustul dulce al piersicilor și va adăuga o notă acrișoară plăcută.

Dulceață de piersici cu miere și lămâie

Ingrediente:

· 2,2 kg piersici (aproximativ 15-20 piersici)

· 60 ml suc de lămâie

· 250 ml miere

· 100 g zahăr

Opărește piersicile pentru a le curăța mai ușor de coajă, apoi îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți. Poți folosi un blender sau un robot de bucătărie pentru a le mărunți, dar asigură-te că bucățile nu sunt prea mici. Pune piersicile într-o oală mare și adaugă mierea. Amestecă bine, apoi adaugă sucul de lămâie și zahărul. Fierbe amestecul la foc mare, amestecând frecvent, până începe să fiarbă. Apoi, redu temperatura și lasă să fiarbă la foc mic până când dulceața începe să se îngroașe, aproximativ 30-45 de minute.

Pregătește borcanele calde pentru a preveni crăparea. Umple borcanele cu dulceața de piersici lăsând un spațiu de 6 mm până la margine. Pune capacele și strânge-le bine. Fierbe borcanele în apă fierbinte timp de 10 minute, apoi lasă-le 5 minute înainte de a le scoate. Așază-le pe un prosop și nu le mișca timp de 8 ore.

Dulceață de piersici cu cardamom și scorțișoară

Ingrediente:

· 1,5 kg piersici (aproximativ 10-12 piersici)

· 800 g zahăr brun

· 200 ml apă

· 1 linguriță scorțișoară măcinată

· 1/2 linguriță cardamom măcinat

· Sucul de la 1 lămâie

Spală piersicile și îndepărtează sâmburii. Taie-le în cuburi mici și stropeste-le cu suc de lămâie ca să nu oxideze. Pune zahărul brun și apa într-o oală mare și fierbe la foc mic, amestecând constant, până când zahărul se dizolvă. Adaugă scorțișoara și cardamomul și continuă să fierbi timp de 10 minute.

Adaugă cuburile de piersici în siropul fierbinte și fierbe la foc mic, amestecând din când în când, până când dulceața se îngroașă și fructele devin transparente (aproximativ 45-60 de minute).

Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate și sigilează-le imediat. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat sau în frigider, după ce s-au răcit.

Această rețetă adaugă o aromă foarte bună și perfectă pentru toamnă datorită scorțișoarei și cardamomului.

Dulceață de piersici cu vanilie și ghimbir

Ingrediente:

· 2 kg piersici (aproximativ 12-15 piersici)

· 1 kg zahăr

· 200 ml apă

· 1 lingură extract de vanilie

· 1 linguriță ghimbir proaspăt ras (sau 1/2 linguriță ghimbir uscat)

Curăță piersicile de coajă, îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mici. Stoarce sucul de la o lămâie peste bucăți pentru a preveni oxidarea. Pune zahărul și apa într-o oală mare și fierbe până când zahărul se dizolvă complet. Adaugă bucățile de piersici și ghimbirul și fierbe la foc mic timp de 30-45 de minute, amestecând din când în când.

Când dulceața este aproape gata și a început să se îngroașe, adaugă extractul de vanilie și continuă să fierbi timp de încă 5 minute.

Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate și închide-le bine. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat. Poți folosi această dulceața în prăjituri, ca umplutură pentru clătite sau pur și simplu pe felie de pâine proaspătă de casă unsă cu unt. Vei avea cea mai aromată dulceața de piersici.

Cum să alegi cele mai bune piersici

Cele mai bune piersici ar trebui să aibă pulpă galbenă spre portocaliu și coajă de un galben-roșiatic strălucitor. Uită-te la codiță: un ton galben mai deschis este un semn că piersica este mai puțin coaptă; nuanțele de galben strălucitor sunt semne ale coacerii. Evită fructele cu pete verzi, vânătăi, lovituri sau zone plate. De asemenea, evită piersicile cu coajă încrețită—este posibil să fi fost refrigerate după recoltare și sunt uscate.

Mirosul unei piersici este direct legat de gust. Dacă nu miroase a nimic, probabil că nu va avea niciun gust. Asta nu este întotdeauna adevărat (în funcție de varietate), dar, în general, fructele ar trebui să aibă un parfum distinctiv.

Apoi, ar trebui să atingi piersici și să fie puțin moi. Asta înseamnă că fructul este copt. Dacă este ferm, piersica este necoaptă. Dacă le cumperi înainte, păstrează piersicile la temperatura camerei. Ține-le cu codița în jos într-un singur strat pentru a evita loviturile. Dacă încep să se coacă prea mult, pune-le în sertarul de legume din frigider sau începe să faci dulceața planificată. Ai nevoie de piersici coapte, dar nu foarte coapte pentru că altfel nu vei mai avea bucățele de fruct în dulceață, ci te vei alege mai degrabă cu un gem.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Un bărbat de 63 de ani a violat o fetiță de 6 ani, după ce a ademenit-o din parc în locuința sa, oferindu-i piersici
Un bărbat de 63 de ani a violat o fetiță de 6 ani, după ce a ademenit-o din parc în locuința sa, oferindu-i piersici

Un bărbat de 63 de ani din judeţul Tulcea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a violat o fată de şase ani. Anchetatorii au stabilit că bărbatul a ademenit-o în locuinţa sa dintr-un parc şi i-a promis că îi va da piersici.

Un bărbat a găsit pistonul unei seringi într-o conservă de piersici cumpărată dintr-un magazin VIDEO
Un bărbat a găsit pistonul unei seringi într-o conservă de piersici cumpărată dintr-un magazin VIDEO

Un bărbat a povestit că a găsit parte dintr-o seringă în interiorul unei conserve de piersici, cumpărată dintr-un magazin.

Recoltă bogată de caise și piersici în România. Cât costă un kilogram
Recoltă bogată de caise și piersici în România. Cât costă un kilogram

Caisele și piersicile românești stau mândre pe tarabele din piețe. Anul acesta, sunt fructe din belșug, spun cultivatorii, pentru că vremea a fost prielnică.

România are cu 70% mai puține livezi decât în 1990. Ce spun fermierii
România are cu 70% mai puține livezi decât în 1990. Ce spun fermierii

Situația plantațiilor de pomi fructiferi în România este deplorabilă. Deși avem un potențial uriaș, am ajuns să importăm masiv mere, pere, piersici sau cireșe, în special de la greci, polonezi sau spanioli.

Suma uriașă pe care trebuie să o primească un fermier după ce un erbicid i-a distrus livezile de piersici
Suma uriașă pe care trebuie să o primească un fermier după ce un erbicid i-a distrus livezile de piersici

Grupul german Bayer va contesta despăgubiri de 265 de milioane de dolari impuse de un juriu american împotriva sa şi a grupului BASF, în favoarea unui fermier din Missouri care a afirmat că un erbicid numit dicamba i-a distrus livezile de piersici.

Recomandări
Nicolae Ciucă, față în față cu Andreea Esca. Cum îi vede pe Geoană și Simion
Nicolae Ciucă, față în față cu Andreea Esca. Cum îi vede pe Geoană și Simion

Peste două luni, românii vor fi chemați să aleagă președintele țării. Autoritățile au stabilit ce partide vor avea reprezentanți în secțiile de vot, iar pe 5 octombrie încep oficial depunerile candidaturilor.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Cum a reacționat soția lui Nicolae Ciucă atunci când i-a spus că vrea să candideze la prezidențiale
Cum a reacționat soția lui Nicolae Ciucă atunci când i-a spus că vrea să candideze la prezidențiale

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit despre decizia de a candida în alegerile prezidențiale. Când a fost întrebat despre părerea soției sale despre acest pas, el a explicat că se bucură de sprijinul ei și al familiei.