Spanac - beneficii și contraindicații. Cum să alegi și să consumi această plantă versatilă

spanac
Shutterstock

Spanacul este o plantă versatilă, plină de nutrienți esențiali, care aduce multiple beneficii pentru sănătate. Pentru a profita de avantajele sale, aflp cum să alegi și să consumi acest superaliment, având grijă totodată de eventualele contraindicații.

Spanacul (Spinacia oleracea) este o plantă perenă rezistentă, cu frunze comestibile, din familia amarantului (Amaranthaceae).

Cultivat pe scară largă în nordul Europei și în Statele Unite, spanacul este comercializat proaspăt, conservat sau congelat.

Frunzele tinere sunt adesea vândute sub denumirea de „spanac baby”.

Cultivarea spanacului a cunoscut o expansiune semnificativă în anii 1920, când i s-a atras atenția asupra conținutului său ridicat de fier și vitaminele A și C.

Citește și
pesticide
Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni

Spanacul este servit ca salată sau gătit, fiind printre cele mai iubite verdețuri de primăvară. 

Cum arată și ce gust are spanacul

Spanacul este o verdeață versatilă care este folosită în aproape fiecare bucătărie de pe planetă. Cultivat inițial în Persia (acum Iran), spanacul a fost introdus în Europa de comercianții arabi în secolul al XIII-lea.

Ușor de crescut și gătit, popularitatea spanacului s-a răspândit rapid în toată Europa. Mai recent, spanacul a fost popularizat de personajul de desene animate Popeye, ca o sursă aproape mitică de mare putere.

Spanacul se potrivește bine cu produsele lactate, în special cu brânzeturile. În Orientul Mijlociu și Grecia este adesea asociat cu feta sau haloumi, în timp ce italienii îl combină cu ricotta sau parmezan.

Spanacul este o verdeață foarte hrănitoare. Pigmenții verzi indică prezența nutrienților antioxidanți și fitochimicale, cum ar fi beta-carotenul, luteina și zeaxantina – importante pentru ochi sănătoși. Spanacul este o sursă bună de vitaminele A, K și vitamina B folat, care susține dezvoltarea normală a fătului în timpul sarcinii.

Spanacul tânăr sau baby spanac este o verdeață cu frunze plate, moi, fragede și cu gust proaspăt, ușor aromat, ușor amărui și puțin acrișor. De obicei este vândut deja spălat, așa că nu necesită pregătire prealabilă. Este perfect crud în salate și poate fi adăugat în ultimul moment în preparate cu paste, amestecat în supe sau folosit în tarte cu brânzeturi, patiserie sau omlete. Deoarece tulpinile sunt atât de fragede, nu este nevoie să le îndepărtezi.

Când apare spanacul în piețe

Spanacul crește pe tot parcursul anului, cu o perioadă de vârf între martie și noiembrie, așa că nu ar trebui să ai probleme să-l cumperi proaspăt. Tulpinile ar trebui să fie destul de subțiri; cele groase și bătrâne indică un spanac prea crescut, care poate fi tăbăcit și amar. Găsești spanac pe tarabele din piețe primăvara, alături de lobodă, leurdă, măcriș sau ștevie.

Când alegi spanac, caută frunze rotunjite (mai degrabă decât ascuțite), de un verde intens și cu o textură crocantă și elastică.

Frunzele nu trebuie să fie ofilite sau să arate prea multă daună provocată de insecte. Tulpinile trebuie să fie ferme. Dacă nu e în sezon, poți cumpăra spanac congelat pe care să îl gătești și integrezi în preparate. Cu toate acestea, spanacul proaspăt și spanacul tânăr este cel mai bine consumat crud, pentru a își păstra toate proprietățile și nutrienții.

Spanac - beneficii și proprietăți

Spanacul este o plantă cu frunze verzi, nutritivă, care poate aduce beneficii pentru sănătatea pielii, părului și oaselor. În plus, spanacul furnizează minerale și vitamine ce oferă diverse beneficii.

· O porție de 100 de grame de spanac conține 28,1 miligrame de vitamina C, adică 34% din doza zilnică recomandată.

· Spanacul conține, de asemenea, fier, potasiu, vitamina E și magneziu.

· Diferitele metode de gătire pot modifica conținutul nutrițional al spanacului.

Scăderea tensiunii arteriale - Spanacul este bogat în mai multe minerale de care corpul tău are nevoie, inclusiv potasiu. Consumul de alimente bogate în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Ochi sănătoși - Spanacul este o sursă excelentă de luteină, un antioxidant cunoscut pentru protecția împotriva bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Studiile au arătat că persoanele care iau suplimente de luteină au un risc mai scăzut de degenerescență maculară, care este principala cauză a pierderii vederii și a orbirei, conform medicalnewstoday.

Cataracta este o afecțiune oculară cauzată de oxidarea cristalinului ochiului. Studiile au arătat că luteina pare să prevină deteriorarea cristalinului cauzată de razele ultraviolete. Un studiu a constatat că femeile care aveau mai multă luteină în dieta lor aveau cu 23% mai puține șanse să dezvolte cataractă decât cele care aveau o dietă săracă în luteină.

Abilități de gândire îmbunătățite - S-a demonstrat, de asemenea, că luteina ajută la păstrarea abilităților de gândire. Studiile efectuate pe adulți mai în vârstă au arătat că aceia cu niveluri mai mari de luteină aveau o fluență verbală, memorie, abilități de raționament și viteză de procesare mai bune decât cei cu cantități mici de acest nutrient.

Oase sănătoase - Vitamina K este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea oaselor, iar spanacul este plin de această vitamină. Consumul a doar 1 cană de spanac îți oferă cantitatea zilnică recomandată de vitamina K.

Piele sănătoasă - Corpul tău folosește vitamina A, cum este cea găsită în spanac, pentru a crește țesuturi, inclusiv cel mai mare organ al corpului tău – pielea. Nu numai că vitamina A susține sistemul imunitar al pielii (previne bolile și daunele), dar ajută și pielea să rămână hidratată, ceea ce poate reduce apariția liniilor fine și ridurilor.

Sânge sănătos - Spanacul este o sursă excelentă de fier, care ajută corpul să producă hemoglobină. Hemoglobina ajută la transportul oxigenului de la plămâni către restul corpului. De aceea, unul dintre principalele simptome ale deficienței de fier este oboseala intensă.

spanac

Valorile nutriționale ale spanacului

Valorile nutriționale pentru 100 de grame de spanac crud sunt:

• Calorii: 23

• Apă: 91%

• Proteine: 2,9 grame

• Carbohidrați: 3,6 grame

• Zahăr: 0,4 grame

• Fibre: 2,2 grame

• Grăsimi: 0,4 grame

Carbohidrați - Majoritatea carbohidraților din spanac provin din fibre, care sunt extrem de benefice pentru sănătate. De asemenea, spanacul conține cantități mici de zahăr, în principal sub formă de glucoză și fructoză.

Fibre - Spanacul este bogat în fibre insolubile, care pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea adaugă volum scaunului în timpul digestiei, contribuind astfel la prevenirea constipației.

Contraindicații provind consumul de spanac


Ca multe alte verdețuri, spanacul poate fi contaminat cu germeni precum E. coli, care pot provoca boli de origine alimentară.

Simptomele bolilor de origine alimentară includ crampe abdominale severe, diaree și vărsături. Deși bolile de origine alimentară pot fi periculoase pentru oricine, persoanele de peste 65 de ani și cele sub 5 ani sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi grav. De asemenea, riscul de îmbolnăvire gravă este mai mare dacă ai un sistem imunitar slăbit sau dacă ești însărcinată. Gătirea spanacului este cea mai bună metodă de a preveni infecțiile. Dacă servești spanacul crud, asigură-te că îl speli și usuci bine înainte de a-l consuma.

Cum se consumă spanacul 

Spanacul poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Fie că prepari o mâncărică de spanac pe care o servești cu ou prăjit sau folosești frunze de spanac tânăr în salate, această verdeață este plină de beneficii și nutrienți.

Amestecă spanac cu brânză proaspătă pentru a umple aluat de foietaj, clătite sau pentru a face o plăcintă sărată de casă.

Folosește spanac în omlete sau în frittata, un tip de omletă spaniolă care include și cartofi. Poți pune spanac în mâncărurile de ștevie, urzici, leurdă sau în ciorbe și supe.

Articol recomandat de sport.ro
Fotbalistul român dorit de AC Milan: "Europa a luat foc, m-au sunat zeci de impresari"
Fotbalistul român dorit de AC Milan: "Europa a luat foc, m-au sunat zeci de impresari"
Citește și...
Fermierii care cultivă legume în sere ar putea primi mai mulţi bani. Noi condiții pentru cultivatorii de tomate
Fermierii care cultivă legume în sere ar putea primi mai mulţi bani. Noi condiții pentru cultivatorii de tomate

Fermierii care cultivă legume în sere ar putea primi mai mulţi bani în funcţie de suprafaţa cultivată. Însă li se va cere să nu planteze doar roşii, ci şi spanac, salată, ceapă verde sau câteva tipuri de ardei.

Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni
Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni

Apar primele semnale de alarmă după verificări la fructele și legumele din magazine și piețe.

Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise au fost descoperite în verdețurile de sezon
Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise au fost descoperite în verdețurile de sezon

În sezonul verdețurilor, Autoritatea Naţională Fitosanitară anunță că a depistat reziduuri de pesticide, peste limita maximă admisă, la spanac, ceapă verde, mărar și pătrunjel.

O femeie a găsit o broască într-o pungă de spanac pe care o cumpărase dintr-un supermarket. Reacția angajaților
O femeie a găsit o broască într-o pungă de spanac pe care o cumpărase dintr-un supermarket. Reacția angajaților

O femeie din Australia a avut un șoc atunci când a găsit o broască în punga de spanac pe care o cumpărase dintr-un supermarket. Ea a făcut publice imaginile pe o rețea socială, care s-au viralizat rapid.  

Aliment care ar putea conţine ”urme de corp străin”, retras din magazine. Consumatorii trebuie să îl returneze de urgență
Aliment care ar putea conţine ”urme de corp străin”, retras din magazine. Consumatorii trebuie să îl returneze de urgență

Un sortiment de cremă tartinabilă cu spanac a fost retras de la vânzare din magazinele Mega Image întrucât ar putea conţine ”urme de corp străin”, relatează News.ro.

Recomandări
Nicușor Dan, la Știrile ProTV: ”România are nevoie de reformă și eu sunt cineva care a făcut asta aproape 20 de ani”
Nicușor Dan, la Știrile ProTV: ”România are nevoie de reformă și eu sunt cineva care a făcut asta aproape 20 de ani”

Știrile ProTV continuă seria interviurilor cu candidații la prima funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai cu Nicușor Dan, candidat independent.

România va fi parte din planul Uniunii europene de a acoperi 40% din necesarul de materii prime critice până în 2030
România va fi parte din planul Uniunii europene de a acoperi 40% din necesarul de materii prime critice până în 2030

Comisia Europeană va sprijini trei proiecte strategice pentru România. Anunţul a venit marți de la guvern.

Cine sunt cei trei politicieni despre care Victor Ponta spune că l-au trădat de-a lungul timpului. Doi sunt din PSD
Cine sunt cei trei politicieni despre care Victor Ponta spune că l-au trădat de-a lungul timpului. Doi sunt din PSD

Candidatul independent la Președinția României, Victor Ponta, a mărturisit în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV cine sunt cei trei politicieni pe care el i-a trădat de-a lungul timpului, precum și cine sunt cei care l-au trădat pe el.