Leurdă - beneficii și contraindicații. De ce este recomandat să consumăm planta minune a primăverii

Leurda
IMAGO

Leurda (Allium ursinum), cunoscută și sub denumirile de usturoi sălbatic, sau usturoi cu frunze late, este o rudă sălbatică a arpagicului.

Denumirea sa latină provine de la faptul că urșii bruni sunt atrași de bulbii acestei plante și obișnuiesc să sape pământul pentru a-i consuma; de asemenea, este o delicatesă și pentru mistreți.

Leurda este una dintre primele verdețuri de primăvară, apărând din bulbii subterani în februarie și martie, iar recoltarea începe în această perioadă. Recoltarea bulbilor se oprește atunci când planta începe să înflorească, între aprilie și iunie, însă frunzele pot fi culese pe tot parcursul verii.

Florile sunt hermafrodite (conțin atât organe masculine, cât și feminine) și sunt polenizate de albine și alte insecte.

Semințele se coc în iulie, moment în care planta se usucă complet, permițând altor specii să crească în același loc.

Citește și
Carlo Acutis, sfant
Episcop catolic, revoltat după ce relicvele „influencerului lui Dumnezeu” au fost scoase la vânzare: „E mâna Satanei”

Iată tot ce trebuie să știi despre leurdă, inclusiv beneficiile sale pentru sănătate și moduri în care să consumi această legumă.

Ce este, cum arată și ce gust are leurda

Primele dovezi ale utilizării leurdei de către oameni provin din așezarea mezolitică Barkaer (Danemarca), unde s-a descoperit o impresiune de frunză. În așezarea neolitică elvețiană Thayngen-Weier (cultura Cortaillod), s-a identificat o concentrație ridicată de polen de leurdă, interpretată de unii cercetători drept dovadă a utilizării acestei plante ca furaj, conform gallowaywildfoods.

Leurda are un gust puternic de ceapă verde și usturoi. Toate părțile plantei sunt comestibile: lăstarii, frunzele, mugurii, florile, tulpinile florale, semințele și bulbii/rădăcinile. Cu toate acestea, bulbii nu ar trebui scoși din pământ, deoarece au un gust și o textură slabă și afectează regenerarea populației.

Frunzele sunt lanceolate (sub formă de oval îngust, ascuțite la ambele capete), măsoară între 10-30 cm lungime și 3-6 cm lățime la punctul lor maxim de creștere. Sunt netede, de un verde aprins și emană un miros puternic de usturoi și ceapă atunci când sunt zdrobite. Cresc din bulbi mici, cu rădăcini fine, asemănătoare celor de ceapă verde.

Florile sunt mici, albe, cu 6 petale și sunt aranjate într-un glob, situat mai sus decât frunzele, pe o tulpină lipsită de frunze, cu secțiune triunghiulară. Semințele sunt inițial verzi, cu un diametru de 2-3 mm în stadiul comestibil, devenind negre și tari odată cu înaintarea în vârstă.

Când apare leurda în piețe

Leurda își finalizează mare parte din ciclul de viață înainte ca pădurile să fie complet acoperite de frunziș, profitând astfel de lumina naturală și de stratul bogat de humus format din frunzele căzute în anii precedenți.

În mod obișnuit, leurda devine vizibilă la începutul lunii februarie, însă apare pe piețe primăvara. O poți găsi pe tarabele din piețe în perioada martie-aprilie, uneori chiar și până în lunile mai-iunie.

Leurdă - beneficii și proprietăți

În sezonul leurdei, află ce proprietăți benefice are această plantă, cum a fost utilizată de-a lungul timpului și cum poți prepara mâncăruri delicioase din ea.

Leurda conține compuși sulfurați specifici familiei usturoiului și cepei (metiină, aliină) și alți nutrienți importanți:

• Compuși fenolici (flavonoide, kaempferol);

• Glicozide steroidale;

• Lectine;

• Polizaharide (în special fructani);

• Acizi grași (palmitic, linoleic, oleic, palmitoleic, stearic, α-linolenic și miristic);

• Aminoacizi (asparagină, glutamină, acid aspartic, acid glutamic, arginină, alanină, glicină, treonină).

Leurda

Utilizările tradiționale ale leurdei

Există dovezi că leurda a fost folosită de oamenii din epoca mezolitică de celți și romani. Toate părțile plantei sunt comestibile. În scopuri medicinale, se folosesc frunzele recoltate în aprilie și mai, iar bulbii în septembrie și octombrie. De obicei, leurda este culeasă din natură, dar în unele țări, cum ar fi Polonia, planta este protejată și nu poate fi recoltată din sălbăticie.

În medicina populară europeană, leurda este recomandată pentru stimularea digestiei, ca agent antimicrobian, pentru eliminarea toxinelor din organism și prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, este utilizată ca remediu pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi răcelile sau bronșitele.

Extern, leurda este folosită pentru vindecarea rănilor, în afecțiuni cronice ale pielii și în tratamentul acneei.

Beneficiile leurdei

Susținerea digestiei

Proprietățile antimicrobiene naturale ale leurdei ajută la echilibrarea bacteriilor intestinale, reducând balonarea și disconfortul. Studiile moderne sugerează că tot usturoiul sălbatic are proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile benefice din intestin și susținând digestia.

Întărirea imunității

Reputația usturoiului de a ține bolile la distanță nu este doar un mit. Bogată în vitamina C și alicină, leurda ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea agenților patogeni.

Îmbunătățirea sănătății metabolice

Alicina s-a dovedit eficientă în reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale. Integrarea leurdei în alimentație, alături de o nutriție echilibrată și un stil de viață sănătos, poate contribui la reducerea riscului de sindrom metabolic.

Susținerea sănătății creierului

Leurda a fost dintotdeauna considerată benefică pentru minte — iar știința modernă confirmă acest lucru. Proprietățile sale antioxidante combat stresul oxidativ, un factor asociat cu declinul cognitiv.

Consumul de leurdă poate sprijini funcția cognitivă și poate reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative legate de îmbătrânire. Un ingredient atât de simplu și gustos care îți susține sănătatea creierului? 

Valori nutriționale ale leurdei

Leurda

Această plantă perenă erbacee din genul Allium, aparținând familiei Amaryllidaceae, apare primăvara și este o sursă bună de vitamine.

100 g de frunze de leurdă conțin 45 mg de vitamina C și aproape 5 mg de beta-caroten.

100 g de bulbi de leurdă conțin 16 mg de vitamina C și peste 2 mg de proteine.

Leurda are o valoare nutrițională bogată în vitaminele A și C, calciu, fier, fosfor și cupru. De asemenea, conține compuși organosulfurici, compuși fenolici, glicozide steroidice, lectine și o varietate de aminoacizi esențiali, ceea ce contribuie la profilul său nutrițional asemănător cu cel al usturoiului.

Leurda conține, de asemenea, carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloză, un ulei eteric complex, săruri minerale precum calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru, dar și proteine.

Aceasta are efecte depurative, detoxifiante, antiseptice, antivirale și antimicrobiene.

Contraindicații

Unii oameni sunt alergici la plantele înrudite cu usturoiul, iar efectele secundare raportate după consumul de leurdă variază de la respirație urât mirositoare și tulburări stomacale la reacții alergice. Consumul excesiv al plantei ar putea provoca, de asemenea, balonare și arsuri la stomac.

Totodată, leurda prezintă un risc ușor de toxicitate atât pentru pisici, cât și pentru câini. Ingestia oricărei părți din leurdă poate duce la simptome precum tulburări gastrointestinale sau disconfort fizic. Este necesar un consult veterinar imediat dacă se suspectează o intoxicație, pentru a gestiona eficient simptomele și a asigura sănătatea și siguranța animalului de companie.

Rețetă de pesto din leurdă

Leurda

Leurda are un gust delicat de usturoi și primele frunze de primăvară sunt extrem de fragede. Poate fi folosită ca ingredient în salate sau transformată într-un delicios pesto.

Ingrediente:

• 100 g leurdă

• 150 ml ulei de măsline

• 100 g brânză maturată (parmezan sau peccorino)

• 60 g nuci (nuci, migdale sau alte tipuri de nuci)

• Sare, după gust

Mod de preparare:

Frunzele de leurdă se spală și se scurg bine de apă. Se îndepărtează tulpinile și se taie grosier.

Se mixează în blender împreună cu nucile și brânza, adăugând treptat uleiul de măsline. Pesto-ul obținut se păstrează într-un borcan de sticlă la frigider. Îl poți folosi pentru paste, gnocchi, în sandwichuri sau pe pizza. 

Articol recomandat de sport.ro
Anchetă în Germania! Arbitra Fabienne Michel, victima unor abuzuri sexuale
Anchetă în Germania! Arbitra Fabienne Michel, victima unor abuzuri sexuale
Citește și...
Episcop catolic, revoltat după ce relicvele „influencerului lui Dumnezeu” au fost scoase la vânzare: „E mâna Satanei”
Episcop catolic, revoltat după ce relicvele „influencerului lui Dumnezeu” au fost scoase la vânzare: „E mâna Satanei”

Un episcop italian critică vânzarea unor șuvițe de păr care au aparținut sfântului Carlo Acutis, numit și „influencerul lui Dumnezeu”. Pe lângă condamnarea morală, episcopul a depus și o plângere la poliție.

Aeroclubul României atrage un număr record de cursanți. 800 de tineri se pregătesc pentru a sări cu parașuta
Aeroclubul României atrage un număr record de cursanți. 800 de tineri se pregătesc pentru a sări cu parașuta

Din ce în ce mai mulți tineri sunt gata să cucerească cerul. Doar la Aeroclubul României s-au înscris, anul acesta, mii de cursanți.

Domeniul în care România a ajuns a șasea din Uniunea Europeană, cu producție mare, dar export mic. Stocuri la nivel record
Domeniul în care România a ajuns a șasea din Uniunea Europeană, cu producție mare, dar export mic. Stocuri la nivel record

Deși vremea este tot mai schimbătoare, industria vinului românesc înflorește. Avem tot mai multe crame, iar consumul intern a depășit 24 de litri anual pe cap de locuitor.

Recomandări
Cu cât vor crește facturile la electricitate, după expirarea plafoanelor. „Cu cât se amână mai mult, șocul va crește”
Cu cât vor crește facturile la electricitate, după expirarea plafoanelor. „Cu cât se amână mai mult, șocul va crește”

Începând din aprilie, prețurile plafonate pentru energie electrică au fost prelungite de Guvern pentru încă trei luni.

Benzina și motorina s-au ieftinit în România, după prăbușirea prețurilor petrolului. Cât plătesc șoferii acum pentru un plin
Benzina și motorina s-au ieftinit în România, după prăbușirea prețurilor petrolului. Cât plătesc șoferii acum pentru un plin

Scăderea prețului țițeiul înseamnă carburanți mai ieftini, inclusiv pentru șoferii din România. Dar, deși plătim mai puțin la pompă, nu este neapărat o veste bună pentru noi.

Prințul Paul al României a fost arestat la Paris. România reîncepe procedurile de extrădare pentru a treia oară
Prințul Paul al României a fost arestat la Paris. România reîncepe procedurile de extrădare pentru a treia oară

Fugarul Prinţul Paul Phillipe al României a fost plasat în arest la domiciliu la Paris, luni dimineaţă, în baza mandatului de arestare european emis de autorităţile române, afirmă surse judiciare.