Ce se mănâncă în Postul Sfintei Marii. Preparate culinare pentru micul dejun, prânz și cină
De pe 1 august 2022, creștinii ortodocși au intrat în Postul Sfintei Marii, și timp de două săptămâni nu au voie să mănânce produse de origine animală.
Conform tradiției creștine, postul este cea mai veche poruncă dată de Dumnezeu.
De cele mai multe ori, oamenii percep postul doar ca pe o abținere de la produsele de origine animală, însă postul înseamnă mai mult de atât.
În perioada de post, oamenii se apropie de Dumnezeu, ceea ce înseamnă că pe lângă abținerea de la mâncarea de dulce, oamenii trebuie să-și schimbe comportamentul, să nu vorbească urât, să nu bârfească, să nu mintă și să fie calmi și răbdători cu cei apropiați.
De asemnea, pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc în special Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului.
„Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău. Dacă birui, bine îţi va fi, iar dacă nu, să ştii că toate relele de la stomac încep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are următorul rost: să curăţească trupul până acolo încât să nu mai fie nici o piedică pentru suflet. Şi nu luptător nătâng, împotriva Duhului Sfânt”, spunea părintele Arsenie Boca.
În perioada postului, medicii nutriționiști recomandă să fim cumpătați în ceea ce privește mâncarea și să nu consumăm produse îmbibate în ulei.
"Postul nu trebuie privit ca o perioada în care putem mânca mult pentru că mâncarea este mai ușoara. Nu sunt recomandate mâncărurile îmbibate cu ulei și nici acele produse cu aspectul unor mezeluri sau brânzeturi. Acesta nu este post. Un post adevărat înseamnă cumpătare alimentară, cu legume și fructe, salate și mai ales mâncarea bunicilor noastre, varză, fasole, cartofi", a explicat medicul specialist în nutritie și boli metabolice Simona Tivadar, într-un interviu pentru știrileprotv.
Importanța postului pentru detoxifierea organismului
Consumul zilnic de mâncare procesată aduce organismului o cantitate mare de toxine, care în timp creează probleme și poate duce chiar la îmbolnăvire.
De obicei, oamenii urmează cure de detoxifiere de două ori pe an, după Paște și după Sărbătorile de Iarnă, pentru a face o pauză de la mâncărurile grele, bogate în grăsimi.
Potrivit specialiștilor, postul reprezintă cea mai bună metodă de detoxifiere a organismului, pentru că în perioadă în care nu mâncăm produse de origine animală putem obține multiple beneficii atât pentru corp, cât și pentru minte.
Preparatele consumate în post pot duce la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale, la creșterea concentrării și a nivelului de energie și de asemenea la refacerea sistemului imunitar și implicit la ușurarea digestiei.
Secretul unui post eficient stă în găsirea unor rețete care să ofere organismului același aport de substanțe nutritive pe care îl lua din produsele de origine animală.
Alimente recomandate în post
În perioada de post foarte mulți oameni aleg să consume cartofi prăjiți, orez, paste și produse de origine vegetală, alimente care nu vor aduce niciun beneficiu, ba chiar se vor trezi la sfârșit cu câteva kilograme în plus.
Pentru a mânca sănătos în perioada de post și pentru a oferi corpului nutrienții de care are nevoie, specialiștii recomandă să introducem în alimentație cât mai multe fructe și legume, oleaginoase, quinoa, fructe uscate, soia, fasole, năut linte.
Fructele și legumele se pot mânanca fierte sau la cuptor și vor asigura corpului vitaminele de care are nevoie pentru a funcționa corect.
De exemplu, cartofii și afinele au un conținut ridicat de iod, legumele verzi sunt bogate în fier, sfecla conține o multitudine de minerale, iar ciupercile sunt legumele vedetă în perioada de post, deoarece conțin foarte mulți nutrienți.
Oleaginoasele se numără printre alimentele de care corpul are nevoie, datorită conținutului lor ridicat de fibre, proteine și grăsimi esențiale (Omega-3 și Omega-6).
Din categoria alimentelor oleaginoase menționăm:
Nuci și alune de pădure
• Migdale
• Nuci braziliene
• Nuci caju
• Nuci de macadamia
• Nuci pecan
• Semințe de susan, dovleac, in, și floarea soarelui
Fructele uscate, precum, goji, smochine, caise, prune, curmale, stafide și caiese sunt recomandate în post datorită conținutului bogat în fibre.
Soia este o leguminoasă care conține nenumărați aminoacizi esențiali, printre care, ilzină, glutamină și triptofan. În soia se mai regăsesc și lipide, glucide, săruri minerale și vitamine.
Fasolea, năutul si lintea conțin proteine vegetale, vitamina B și fier.
Vă prezentăm mai jos o serie de recomandări ale nutriționiștilor pentru mic-dejun, prânz și cină.
Preparate de post pentru micul dejun
1. Quinoa cu fructe uscate
2. Pâine prăjită cu humus
3. Budincă de chia
4. Terci de ovăz cu fructe și miere
5. Guacamole
6. Sandwich cu unt de arahide și banane
7. Bruschete cu avocado
8. Salata de mere, pere și migdale care s-au lăsat în apă peste noapte
9. Felii de pâine cu pastă de măsline și rucola
10. Smoothie de fructe
Preparate de post pentru prânz
1. Supă cremă de ciuperci
2. Ghiveci cu legume
3. Salată cu legume
4. Chiftele de linte verde
5. Mâncare cu fasole verde
6. Musaca de vinete
7. Varză călită
8. Ratatouille
9. Cartofi țărănești
10. Ardei umpluți cu orez și legume
Preparate de post pentru cină
1. Ciuperci trase la tigaie cu verdeață și tofu;
2. Supă de linte cu crutoane;
3. Pasta de linte cu crackers și ciuperci la tigaie;
4. Caponata alla siciliana cu vinete și zuchini;
5. Salată risotto cu orez, legume și arahide coapte;
6. Sarmale cu orez și legume;
7. Burrito cu legume, de post;
8. Falafel;
9. Zacuscă;
10. Mâncare de conopidă cu mazăre;
Sursa: sanovita.ro
Etichete: mancare, post, sfanta maria, retete de post,
Dată publicare:
03-08-2022 13:04