Alimente bogate în iod și rolul lor într-o dietă echilibrată

Iod alimente

Iodul este un element chimic indispensabil dezvoltării armonioase a organismului uman. Iodul este un microelement constitutiv esenţial al hormonilor tiroidieni, implicaţi în creşterea, dezvoltarea şi funcţionarea normală a creierului şi a corpului.  

Iodul are o singură funcţie în organismul uman, aceea de sinteză a hormonilor tiroidieni la nivelul glandei tiroide. Tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3) au un rol important în creştere şi dezvoltare, modificând expresia genică în hipofiză, ficat, cord, rinichi şi mai ales în celula nervoasă. Hormonii tiroidieni stimulează sinteza enzimatică, consumul de oxigen şi metabolismul bazal, controlând astfel metabolismul hidrocarbonatelor, lipogeneza, funcţia cardiacă şi respiratorie etc.

Iodul din organismul uman se află în proporţie de 70-80% în glanda tiroidă, iar restul, la nivelul muşchiului, tegumentului, scheletului osos. În alte ţesuturi endocrine, sistemul nervos central şi în plasmă există doar cantităţi mici, se arată pe site-ul Universității Harvard.

Iodul se găsește într-o cantitate ridicată la nivelul glandei tiroide. Acesta contribuie la formarea tiroxinei, compus organic care reglementează anumite funcții metabolice. De asemenea, iodul este necesar la oxidarea grăsimilor și proteinelor, precum și pentru îmbunătățirea circulației sanguine. Previne apariția următoarelor afecțiuni: cancer, gușă, mastoză fibrochistică.
Carența de iod se manifestă prin îngrășare, oboseală, lipsă de interes, tulburări circulatorii periferice, căderea părului.

Iodul contribuie la:

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

- producția normală de hormoni tiroidieni și la funcționarea normală a glandei tiroide;
- contribuie la funcția cognitivă normală;
- contribuie la metabolismul energetic normal;
- contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos;
- contribuie la menținerea sănătății pielii.

Top 10 alimente bogate în iod

Iodul nu poate fi stocat în organism perioade îndelungate şi deci organismul nostru are nevoie de un aport constant şi continuu de acest element. Aproximativ 90% din iodul ingerat este extras din alimente şi 10% din apă. Necesarul zilnic de iod este de 150μg. Alimentele marine (peştele marin, crustaceele, untura de peşte) reprezintă o sursă excelentă de iod. Conţinutul în iod al alimentelor de origine animală (carne, ouă, unt, lapte, brânză) depinde de conţinutul în iod al hranei animalelor şi al solului.

Surse naturale de iod sunt:

- organismele marine (algele marine, crustacee, untura de pește, biban de mare, peștele marin, stridii, creveți, somon),
- nuci,
- pâine,
- cereale integrale,
- măsline,
- soia,
- ceapă,
- fasole sau vegetalele cultivate în soluri bogate în iod.

Iodul se mai găsește și în prune, struguri, ridichii, usturoi, cartofi, morcovi, sfeclă, roșii, spanac, castraveți, morcovi, salată verde, muștar, ștevie.

Ce este deficitul de iod 

Aproximativ 70 - 80 % din cantitatea de iod din organism se găseşte în glanda tiroidă, iar restul în sânge, muşchi, ovare şi alte părţi din corp. Organismul uman are nevoie de cantităţi foarte mici de iod, dar aportul trebuie să fie continuu. O atenţie importantă trebuie acordată copiilor deoarece completarea iodului din alimentaţie încă din copilărie garantează o dezvoltare normală a viitorului adult.

Necesarul fiziologic de iod recomandat de OMS este: 90 micrograme la copii, 150 micrograme la adolescenţi şi adulţi, 200 micrograme la femeile însărcinate. Aportul zilnic de iod este important la toate vârstele, deoarece asigură buna funcţionare a tiroidei, potrivit Departamentului de Sănătate din SUA.

Vârstă - Doză recomandată
Sugari 0-6 luni -110 mcg
Copii 7-12 luni - 130 mcg
Copii 1-8 ani - 90 mcg
Copii 9-13 ani - 120 mcg
Adolescenți 14-18 ani - 150 mcg
Adulți - 150 mcg
Tinere însărcinate și femei - 220 mcg
Femei aflate în perioada de alăptare - 290 mcg

Iodul este un microelement nutritiv, care este indispensabil organismului uman. El este parte componentă a hormonilor tiroidieni care au rol important în creşterea şi în funcţionarea normală a unor sisteme ale organismului. Lipsa iodului duce la o producţie insuficientă a acestor hormoni, ceea ce afectează diferite părţi ale corpului: muşchii, ficatul, rinichii şi mai ales creierul, cu precădere în perioada de creştere.

Simptome ale deficitului de iod: oboseală intensă, probleme de memorie, căderea părului, senzaţie de slăbiciune, depresie, crampe, creştere în greutate etc. La copii, lipsa de iod se manifestă prin nelinişte, tulburări de somn, lipsa capacităţii de a se concentra.

Efectele negative ale iodului

Efectele negative ale deficitului de iod asupra creşterii şi dezvoltării se înregistrează la toate vârstele, mai ales în timpul creşterii rapide fetale, neonatale sau infantile. Manifestările clinice variază de la avort spontan sau moarte intrauterină la forme severe de hipotiroidism neonatal, retard fizic şi mental în perioada adolescenţei sau diverse forme de guşă la adult.
Deficitul de iod antrenează modificări diferite în funcţie de vârsta la care se manifestă. În funcţie de deficitul de iod şi/sau de hormoni tiroidieni pot apărea:

- avort sau naştere prematură;
- mortalitate perinatală şi infantilă crescută;
- anomalii congenitale;
- cretinism cu leziuni neurologice (deficit mental, surdomutitate, strabism) sau mixedematoase;
- la copil, hipotiroidismul juvenil cu dezvoltare mentală şi fizică deficitare;
- la adult, guşa (cu complicaţiile sale) şi tulburări ale fertilităţii.

Insuficienţa de iod în organism provoacă hipotiroidismul ce se manifestă prin:

- retard mintal şi alte efecte ale dezvoltării sistemului nervos
guşa (mărirea tiroidei)
- somnolenţă
- tendinţe spre obezitate
- încetinirea creşterii (chiar stagnarea) şi dezvoltare disformică a organismului
- sterilitate
- creşterea mortalităţii în rândul copiilor
- schimbări de comportament
- hipotermie și hipotensiune

Pe de altă parte, excesul de iod în organism poate cauza hipertiroidism.

Excesul de iod poate afecta funcția tiroidiană. Adultul normal poate tolera aproximativ 1000μg iod/zi fără niciun efect secundar. Efectele secundare ale excesului de iod sunt asemănătoare cu deficitul de iod: gușa iodică și hipotiroidismul iod-indus; hipertiroidismul iod-indus; tiroiditele induse de iod; cancerul tiroidian.

Hipertiroidismul se manifesta prin: tremurături ale extremităţilor; tahicardie; stări de agitaţie; insomnii; tendinţe spre slăbire; hipertermie şi hipertensiune; guşă iodică şi exoftalmie (boala Basedow) etc. Boala Basedow este forma gravă a hipertiroidismului prin care unul ori ambii ochi manifestă tendinţe de a ieşi din orbite şi prezenţa guşii.

Intoxicația acută

Intoxicațiile acute sunt rare, dar când apar simptomele includ arsuri ale cavității bucale, gâtului și stomacului, febră, dureri abdominale, greață, vărsături și diaree, puls slab și comă. În tratament, el poate provoca alergii, îngălbenirea pielii şi a unghiilor, agitaţie, dureri de cap, dificultăţi în respiraţie, gust metalic în gură.

Care este cea mai sănătoasă sursă de iod

În zonele "guşogene", cunoscute pentru lipsa de iod, medicii recomandă administrarea periodică a pastilelor de iodură de potasiu. Sarea iodată rămâne o modalitate uşoară și sănătoasă de a aduce zilnic în organism cantitatea necesară de iod.
Sarea iodată este una dintre cele mai convenabile si mai accesibile metode de a preveni deficiența de iod. 

Există și o serie de factori alimentari care au rol guşogen (de exemplu, tiocianaţii din varză, conopidă, napi, gulii etc. sunt inhibitori ai captării tiroidiene a iodului). În zonele cu carenţă în iod se practică fortificarea cu iod a alimentelor (de obicei a sării de bucătărie sau a apei potabile). Sunt recomandate şi băile în mare, curele balneare cu ape minerale cu conţinut ridicat de iod, pentru a preveni deficitul de iod.

Metode de profilaxie în cazul tulburărilor provocate de carenţa iodului:

- utilizarea sării de bucătărie fortificate cu iod;
prescrierea preparatelor de iod – iodomarin, antistrumin, iodat de potasiu, extracte de alge marine etc.;
- utilizarea în alimentaţie a produselor de mare bogate în iod;
fortificarea apei potabile cu iod;
- injectarea uleiului iodat;
- fortificarea cu iod a diferitelor produse alimentare etc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”
Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”

În prag de Paște, 20 de pacienți au primit o șansă la viață după ce rudele a cinci persoane aflate în moarte cerebrală au decis să doneze organele celor dragi.  

Cum să crești consumul de legume fără să te simți “la regim” - idei și trucuri utile
Cum să crești consumul de legume fără să te simți “la regim” - idei și trucuri utile

Știai că poți consuma legume sub nenumărate forme, în preparate delicioase și chiar să îți placă acest obicei? Unele persoane evită legumele deoarece nu le consideră gustoase sau sățioase, iar altele le asociază doar cu noțiunea de „a fi la regim”.

Proiect de lege. Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea avea un nou drept: terapia durerii
Proiect de lege. Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea avea un nou drept: terapia durerii

Un proiect de lege aflat la Senat acordă un nou drept pacienților asigurați în sistemul de sănătate - terapia durerii. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii are prioritate.

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.