Tot ce trebuie să știi despre smochine - cum să le mănânci, ce proprietăți au și ce poți face din ele

smochine
Shutterstock

Smochinele sunt fructele unui arbore numit smochin (Ficus carica), originar din zonele mediteraneene și Orientul Mijlociu.

Au o formă de lacrimă, sunt verzi sau mov închis la exterior, cu un miez roșiatic, asemănător unui gem.

Aceste fructe au o textură moale și suculentă, un gust dulce și sunt pline de semințe mici, care adaugă o notă crocantă. Smochinele pot fi consumate proaspete sau uscate și sunt apreciate pentru conținutul lor bogat de fibre, vitamine (în special vitamina A, C, K) și minerale, cum ar fi potasiul și calciul.

Smochinele sunt unele dintre cele mai vechi fructe din lume și sunt considerate printre primele plante cultivate vreodată de oameni. Miezul este plin de sute de semințe mici și coaja este comestibilă.

Recolta principală și cea mai bogată în smochine are loc din august până în octombrie. În această perioadă, aceste fructe de toamnă, sunt la punctul maxim de coacere și sunt cele mai gustoase.

Citește și
dulceata de smochine
Dulceață de smochine. Rețete și secrete pentru delicioasa dulceață de smochine
Securitatea comunistă, pe urmele fotografului Mark Fiennes. Tatăl celebrilor actori Ralph și Joseph Fiennes a vizitat România în iulie 1989

Beneficiile smochinelor

Smochinele și frunzele lor sunt pline de nutrienți și au o mulțime de beneficii potențiale pentru sănătate.

Ele pot promova o digestie sănătoasă, reduce riscul de boli de inimă și ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Smochinele proaspete sunt bogate în nutrienți, având în același timp un conținut relativ scăzut de calorii.

Câte calorii are o smochină

O smochină proaspătă mică (40 de grame) conține următoarele:

• Calorii: 30

• Proteine: 0 grame

• Grăsimi: 0 grame

• Carbohidrați: 8 grame

• Fibre: 1 gram

• Cupru: 3% din doza zilnică necesară (DZN)

• Magneziu: 2% din DZN

• Potasiu: 2% din DZN

• Riboflavină: 2% din DZN

• Tiamină: 2% din DZN

• Vitamina B6: 3% din DZN

• Vitamina K: 2% din DZN

Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și a inimii, precum și ajutorul în gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Smochinele, folosite ca remediu casnic

Smochinele au fost mult timp folosite ca remediu casnic sau tratament alternativ pentru probleme digestive, cum ar fi constipația. Ele conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și creșterea volumului scaunelor, reducând constipația și servind ca prebiotic — sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin.

În studiile pe animale, extractul sau pasta din fructe de smochin a ajutat la accelerarea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația și îmbunătățind simptomele afecțiunilor digestive, cum ar fi colita ulcerativă. Un studiu efectuat pe 150 de persoane cu sindromul intestinului iritabil cu constipație a constatat că cei care au consumat aproximativ 4 smochine uscate (45 de grame) de două ori pe zi au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor — inclusiv durere, balonare și constipație — în comparație cu un grup de control, arată publicația Healthline.

Mai mult, un studiu similar efectuat pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 de grame de pastă de smochine pe zi, timp de 8 săptămâni, a redus semnificativ constipația, în comparație cu un grup de control.

Smochinele pot îmbunătăți sănătatea vasculară și a inimii

Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelurile de grăsimi din sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea sănătății vasculare și la reducerea riscului de boli de inimă.

Un studiu a constatat că extractul de smochin a redus tensiunea arterială la șobolanii cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri ridicate. Studiile pe animale au arătat, de asemenea, îmbunătățiri în colesterolul total, colesterolul HDL (bun) și nivelurile de trigliceride atunci când s-a suplimentat cu extract din frunze de smochin/

Cu toate acestea, într-un studiu de 5 săptămâni efectuat pe 83 de persoane cu niveluri ridicate de colesterol LDL (rău), cercetătorii au observat că cei care au adăugat aproximativ 14 smochine uscate (120 de grame) la dieta zilnică nu au avut modificări ale nivelurilor de grăsimi din sânge, în comparație cu un grup de control.

Sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a înțelege mai bine relația dintre smochine și sănătatea inimii.

Smochinele pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Un studiu din 1998 efectuat pe 10 persoane cu diabet de tip 1 a constatat că ceaiul din frunze de smochin, consumat la micul dejun, ar putea reduce nevoia de insulină. În luna în care au băut ceai din frunze de smochin, dozele lor de insulină au scăzut cu aproximativ 12%. Mai mult, un studiu mai recent a descoperit că băuturile care conțin doze mari de extract din fructe de smochin aveau un indice glicemic (IG) mai scăzut decât băuturile fără extract din fructe de smochin, ceea ce înseamnă că aceste băuturi ar avea un efect mai favorabil asupra nivelurilor de zahăr din sânge.

Totuși, fructele de smochin — în special smochinele uscate — sunt bogate în zahăr și pot crește nivelul de zahăr din sânge pe termen scurt.

Proprietăți anticancerigene 

Multe studii promițătoare în eprubetă au fost realizate cu privire la efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase.

Frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin au demonstrat activitate antitumorală împotriva cancerului de colon, sân, col uterin și ficat. Chiar și așa, acest lucru nu înseamnă că consumul de smochine sau ceai din frunze de smochin va avea aceleași efecte. Studiile în eprubetă oferă un punct de plecare promițător, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a evalua modul în care consumul de smochine sau extract de frunze de smochin afectează creșterea cancerului.

Dezavantaje potențiale

Deși smochinele pot fi benefice pentru sănătatea generală, ele au unele dezavantaje potențiale. De exemplu, deoarece smochinele sunt uneori folosite ca remediu pentru constipație, consumul de prea multe smochine poate provoca diaree.

Smochinele sunt, de asemenea, destul de bogate în vitamina K, care poate interfera cu medicamentele anticoagulante și le poate face mai puțin eficiente. Dacă iei medicamente anticoagulante, ar trebui să consumi smochine și alte alimente bogate în vitamina K în mod constant, astfel încât medicul să îți poată regla dozele de medicamente în mod corespunzător.

În cele din urmă, unii oameni pot fi alergici la smochine. Smochinele fac parte din familia de plante Moraceae, care include arborii de cauciuc și dudul. Alergia la polenul acestor plante este destul de frecventă, iar unii oameni care au această alergie pot reacționa la smochine.

Cum să adaugi smochinele în dieta ta

Smochinele proaspete sunt sărace în calorii și sunt o gustare excelentă sau le poți pune într-o salată ori alături de un desert. Sunt minunate pe un platou de brânzeturi diverse, cu miere, gem, brânzeturi precum Brie, Camembert, Cheddar sau Roquefort, boabe de struguri și nuci.

dulceata de smochine

Smochinele uscate sunt bogate în zahăr și calorii, așa că ar trebui consumate cu moderație. Ele pot fi folosite și ca o gustare simplă, rapidă sau adăugate la smoothie-uri și deserturi.

Frunzele de smochin sunt nutritive și pot fi utilizate în multe feluri, inclusiv prin înfășurarea alimentelor în ele sau prepararea ceaiului din frunze de smochin. Poți cumpăra ceai din frunze uscate de smochin din magazinele specializate sau să-l faci chiar tu, uscând frunzele proaspete de smochin și fierbându-le în apă.

Ce poți face din smochine

Smochinele sunt delicioase proaspete, dar dacă ai prea multe, poți oricând să le transformi în ceva delicios.

Gem de smochine
- Smochinele coapte și suculente sunt ideale pentru a fi transformate în gemuri de casă. Dulceața de smochine este delicioasă pe pâine prăjită sau amestecată în iaurt sau în ovăzul de dimineață. Există chiar și dulceață de smochine fără zahăr. 

dulceata de smochine

Chutney de smochine proaspete
- Poți face și chutney de smochine, ideal pentru fripturi, cărnuri fragede gătite lent sau pentru a însoți un platou cu brânzeturi. Combină chutney-ul de smochine cu vin de porto pentru o aromă inedită.

Tartă - Smochinele se potrivesc natural cu tartele dulci și pot fi combinate cu o varietate de alte ingrediente, precum ciocolată, miere, nuci și brânză moale. Smochinele pot fi folosite și pentru tartele sărate, perfecte ca aperitive sau prânzuri ușoare.

Salată cu smochine și halloumi
- Încorporează smochinele într-o salată cu halloumi, prosciutto sărat și migdale prăjite.

Smochine cu brânză -
Combinația de smochine suculente și brânzeturi este imbatabilă. Smochinele se potrivesc bine cu brânzeturi precum stilton sau brie.

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Secrete pentru o dulceață de smochine perfectă: trucuri ca să obții textura cea mai bună
Secrete pentru o dulceață de smochine perfectă: trucuri ca să obții textura cea mai bună

Prepararea dulceței de smochine este o metodă excelentă pentru a conserva gustul fructelor pe tot parcursul sezonului de iarnă.

Dulceață de smochine. Rețete și secrete pentru delicioasa dulceață de smochine
Dulceață de smochine. Rețete și secrete pentru delicioasa dulceață de smochine

Dulceața de smochine este un adevărat deliciu culinar, cu un gust dulce și aromat, care aduce aminte de zilele calde de vară.

Ce i-a dat Putin să mănânce oaspetelui său Kim Jong Un la dineul din Rusia
Ce i-a dat Putin să mănânce oaspetelui său Kim Jong Un la dineul din Rusia

Vladimir Putin i-a oferit miercuri oaspetelui său, liderul nord-coreean Kim Jong Un, un dineu la care au mâncat salată de raţă şi smochine, găluşte de crab, sturion şi carne de vită. Delicatesele au fost însoţite de o selecţie de vinuri ruseşti.

Minunății culinare la malul mării. Cu ce preparate s-au delectat turiștii pe litoral
Minunății culinare la malul mării. Cu ce preparate s-au delectat turiștii pe litoral

Sarailii, baclavale, plăcinte cu carne, vinete umplute, dulceață de smochine și nu în ultimul rând, șuberek.

Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente
Dulceața de smochine, rețeta fără zahăr. Desert delicios cu doar cinci ingrediente

Smochinele sunt fructe de dimensiuni mici, aromate și foarte gustoase pe care gospodinele le folosesc pentru a face o dulceață delicioasă.

Recomandări
Alertă în România. Ploile masive ale ciclonului Ashley vin în același timp cu viitura de pe Dunăre. Sfaturi pentru populație
Alertă în România. Ploile masive ale ciclonului Ashley vin în același timp cu viitura de pe Dunăre. Sfaturi pentru populație

Ploi abundente și vijelii aduse de ciclonul mediteraneean vor mătura până luni toată țara, de la vest la est. Pe alocuri vor cădea și 80 de litri pe metru pătrat.  

Pistolarul care voia să spargă o bancă la Iași a ajuns cu arma până într-un sediu AUR din Hunedoara. Ce a urmat
Pistolarul care voia să spargă o bancă la Iași a ajuns cu arma până într-un sediu AUR din Hunedoara. Ce a urmat

Incident la sediul partidului AUR, din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți.  

Incendiu violent la un depozit de mobilă în Timiș: ”Erau flăcările cât blocul”. ”Ardeam toți!”
Incendiu violent la un depozit de mobilă în Timiș: ”Erau flăcările cât blocul”. ”Ardeam toți!”

S-a dat alarma sâmbătă noapte în comuna Dumbrăvița, de lângă Timișoara, după ce un depozit cu materiale pentru mobilă a luat foc.