Un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Cronologia lacrimilor și a distrugerilor provocate de ruși

Cele mai importante momente într-un an de război în Ucraina. Cronologia lacrimilor și a distrugerilor
IMAGO

Invazia în Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Pretextul anunțat de Vladimir Putin a fost că „operațiunea militară specială” avea ca scop eliberarea etnicilor ruși de sub jugul „nazist” al ucrainenilor.

În realitate, a fost o escaladare a conflictului pornit în 2014, care a culminat atunci cu anexarea Crimeii de către Federația Rusă și cu o serie de măsuri punitive ale comunității internaționale, cu UE și America în frunte, măsuri care, retroactiv, s-au dovedit insuficiente pentru a descuraja un nou atac al Rusiei. În scurt timp, "operațiunea specială" s-a dovedit un război în toată regula, o invazie a Rusiei în Ucraina.

În declaraţia prin care a anunţat iniţierea unei operaţiuni militare în Donbas, Putin a denunțat încă o dată un "genocid" orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia, al cărei instrument ar fi Ucraina. Vladimir Putin a declarat și că nu vrea o "ocupare" a Ucrainei, ci o "demilitarizare" a ei.

În a șasea zi de la debutul invaziei ruse, turnul TV din Kiev, emblemă a Ucrainei a fost lovit de rachete rusești. Au continuat bombardamente în Harkov, iar o coloană de blindate rusești a început înaintarea către Kiev.

24 februarie 2022. Putin a făcut o invitație unor state să participe la împărțirea Ucrainei, au interpretat mai mulți analiști români mesajul implict al liderului de la Kremlin.

Citește și
Macron
Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Rușii au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, iar Republica Moldova a decretat stare de urgență

25 februarie 2022. Președintele Ucrainei a semnat un decret potrivit căruia bărbații care au între 18 și 60 de ani nu mai aveau voie să părăsească țara.

Treisprezece poliţişti de frontieră ucraineni ar fi murit apărând Insula Şerpilor, capturată de forţele armate ale Rusiei. Ulterior însă, s-a descoperit că erau în viață. În media a apărut dialogul emblematic dintre soldații ucraineni și cei ruși de pe nava rusească care lansa obuze.

Suntem o navă militară rusă. Repet: suntem o navă militară rusă. Vă sugerez să lăsați armele jos imediat pentru a evita o vărsare de sânge și decese nejustificate. Dacă nu, veți fi bombardați. Repet: suntem o navă miltară rusă și vă propun să lăsați armele jos. Dacă nu, veți fi atacați. Ați înțeles?

-Să vă ia .. (dracu)!

-Lua-v-ar ... (dracu!) cu nava voastră rusă."

27 februarie 2022. Armata rusă a recunoscut pentru prima oară existenţa unor „morţi şi răniţi" în conflict. Orașul Kiev a fost încercuit de forțele ruse, iar evacuarea civililor a încetat. Mai multe bănci europene și internaționale au exclus Rusia din sistemul de transfer SWIFT și Japonia s-a alăturat acestui demers. Între timp, românii și-au arătat solidaritatea cu refugiații ucraineni. Sute de voluntari veniți la vama Siret au făcut un culoar de sprijin pentru refugiații din Ucraina.

Tot atunci, printr-o decizie istorică. președintele Comisiei Europene a anunțat că UE va furniza tehnică militară Ucrainei. Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a lăudat pe “inteligentul” Vladimir Putin şi i-a criticat pe liderii occidentali “atât de proşti”, după părerea lui.

2 martie 2022. S-a aflat că președintele rus Vladimir Putin ar fi plănuit să cucerească Kievul într-o singură zi și să îl pună la conducere pe fostul președinte ucrainean, fugar în acel moment, Viktor Ianukovici, care se afla deja la Rostov pentru a prelua puterea, scria atunci presa din Ucraina. Armata rusă a preluat controlul asupra celei mai mari centrale atomoelectrice din Ucraina, Zaporojie. Turcia a început să trimită arme Ucrainei. Între timp, mii de ruși au ieșit în stradă pentru a condamna agresiunea militară din Ucraina, iar copii din Moscova, de 7 și de 9 ani, au fost reținuți o noapte întreagă la poliție, pentru că au participat la manifestațiile împotriva războiului, susținea ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Invadarea Ucrainei de către Putin a fost „premeditată și neprovocată” a spus președintele american Joe Biden.

19 martie 2022. Rusia a desfășurat rachete hipersonice în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus un depozit subteran din vestul Ucrainei folosind rachete hipersonice.

Depozitul din regiunea Ivano-Frankivsk ar fi conținut rachete și muniție pentru avioane, deși acest lucru nu a fost confirmat din surse independente.

Rusia susține că a distrus și centrele militare ucrainene de radio și de recunoaștere din apropierea orașului-port Odessa folosind un sistem de rachete de coastă, potrivit agenției de știri Interfax.

Declarația Papei Francisc

2 aprilie 2022. Papa Francisc l-a criticat pentru prima dată pe Vladimir Putin.

Aflat într-o vizită în Malta, Papa Francisc l-a criticat pentru prima dată pe Vladimir Putin, fără să-i spună numele, însă.

Încă o dată, un potentat, care din păcate este captiv unor pretenții anacronice reprezentând interese naționaliste, provoacă și ațâță conflicte, în vreme ce oamenii simpli simt nevoia să își construiască un viitor. Din estul Europei, tărâmul răsăritului de soare, umbra întunecată a războiului s-a răspândit acum. Credeam cu toții că invadarea altor țări, lupte sălbatice de stradă și amenințări nucleare sunt amintiri teribile ale unui trecut îndepărtat. Cu toate acestea, vântul rece al războiului aducător doar de moarte, distrugere și ură a început să bată puternic peste noi, afectându-ne viețile tuturor”, a declarat Papa Francisc.

Masacrul de la Bucea

4 aprilie 2022. Masacrul făcut de ruși în Bucea a îngrozit întreaga lume: ”Sute de oameni au fost torturați și executați” iar cadavrele lor au fost, pur și simplu, împrăștiate pe străzi.

Volodimir Zelenski: ”Sute de oameni au fost uciși, torturați și executați. Cadavre pe străzi, zone minate. Chiar și cadavrele au fost minate. Se văd urmările jafurilor peste tot. Răul profund a călcat pe pământul nostru. Ucigașii, călăii, violatorii, tâlharii care îşi spun militari merită moartea pentru ce au făcut”.

Îi invit pe fostul cancelar Angela Merkel și pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy să vină în Bucea să vadă la ce a dus politica de concesii față de Rusia din ultimii 14 ani”.

Numai în Bucea, peste 300 de oameni ar fi fost uciși, mulți dintre ei fiind aruncați în gropi comune. Imagini din satelit arată un șanț de aproximativ 13 metri lungime săpat în curtea bisericii Sf. Andrei. Rușii intrau în case și împușcau oamenii, la întâmplare.

Ucraina a publicat datele soldaţilor ruşi care au acţionat în oraşul Bucea, unde sute de civili au fost masacrați

14 aprilie 2022. Ministerul rus al Apărării: Nava amiral Moskva, emblematică pentru Rusia, s-a scufundat, după ce a fost avariată în Marea Neagră.

16 aprilie 2022. Înregistrarea unei convorbiri în care o femeie din Rusia l-a îndemnat pe soțul ei, soldat implicat în război, să violeze femeile din Ucraina, a făcut înconjurul lumii. Ea l-a rugat „să se protejeze”.

Zelenski: „Nu vom renunța la teritorii”

17 aprilie 2022. Zelenski a declarat că nu va renunţa la teritorii pentru a pune capăt războiului. „Este foarte important pentru noi să ne menţinem pe poziţii, să nu le permitem”, a adăugat el.

28 aprilie 2022. Rusia acuză Polonia că vrea să „rupă” bucăți din Ucraina și să trimită trupe de "menţinere a păcii".

Serghei Narâşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR, instituție care a preluat mare parte din atribuțiile KGB), a declarat că dispune de informaţii operative, care nu au mai fost publicate până în prezent, potrivit cărora Statele Unite şi Polonia, aliate în cadrul NATO, ar complota pentru a restabili controlul polonez asupra unei părţi din vestul Ucrainei.

7 mai 2022. Toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din uzina Azovstal, aflată sub asediul trupelor ruse. Militarii au rămas în continuare în catacombe.

13 mai 2022. Rușii se retrag din Harkov. Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea mare oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează cotidianul american The New York Times, preluat de EFE. Ziarul, care citează surse oficiale ucrainene şi ale aliaţilor occidentali, dă asigurări că ruşii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

16 mai 2022. Rușii au tras în Ucraina cu flechette, un tip de proiectil folosit în Primul Război Mondial, dar interzis în zonele locuite.

18 mai 2022. Rusia folosește o nouă generație de arme laser în Ucraina, pentru a „topi” drone și sateliți. Rusia a declarat că folosește o nouă generație de arme laser puternice în Ucraina pentru a arde dronele, desfășurând unele dintre armele secrete ale Moscovei pentru a contracara un val de arme occidentale furnizate fostului său vecin sovietic, potrivit Reuters. Finlanda şi Suedia au depus cererile de aderare la NATO.

19 mai 2022. A avut loc prima convorbire a şefilor de stat-major american şi rus de după invadarea Ucrainei.

Şeful marelui stat-major al SUA, generalul Mark Milley, a discutat telefonic cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat Departamentul american al Apărării.

Conducătorii militari au discutat mai multe probleme de interes legate de securitate şi au convenit să menţină deschise liniile de comunicare”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Milley, citat de Reuters.

Conform practicilor de până acum, detaliile exacte ale conversaţiei lor vor fi confidenţiale”, a adăugat oficialul de la Pentagon.

Prima țară care se dezice de energia rusească

22 mai 2022. Lituania a fost prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia.

24 mai 2022. Primul soldat rus care a fost condamnat pentru crime de război, în urma acestei invazii. Un tribunal din Kiev a dat verdictul în primul proces pentru crime de război în Ucraina.

Serhiy Agafonov, judecător: „Vadim Yevgenevech Shishimarin, născut la 17 octombrie 2000, a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă”.

Tânărul comandant de tanc a recunoscut că a împuşcat în cap, mortal, un civil neînarmat, care mergea pe bicicletă, în primele zile ale războiului. Avocatul susţine că soldatul a urmat ordinele şi a făcut recurs la această sentinţă.

28 mai 2022. Un ucrainean a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou al Ucrainei” în timp ce forțele ruse continuă să câștige teren în regiune.

8 iunie 2022. Peste șapte milioane de oameni au plecat din Ucraina de la începutul invaziei ruse.

9 iunie 2022. Regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie vor forma un district federal încorporat de Rusia. Republicile separatiste Luhansk și Donețk, alături de cele ocupate de ruși - Herson și Zaporojie, urmează să fie unite într-un singur district federal care va fi încorporat de Rusia, scrie Meduza.

12 iunie 2022. Un lunetist ucrainean l-a ucis pe unul dintre cei mai temuți mercenari ai lui Putin, ”Călăul”. Vladimir Andonov, în vârstă de 44 de ani, supranumit ”Călăul”, ar fi murit după ce a fost împușcat de un lunetist ucrainean lângă Harkov, Ucraina, pe 5 iunie, potrivit mai multor publicații rusești, inclusiv ziarul Moskovskij Komsomolets.

Rusia folosește „arme de distrugere în masă”

13 iunie 2022. Rusia folosește "arme de distrugere în masă" în Ucraina, afirmă Finlanda.

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, susține că atât Ucraina, cât și Rusia folosesc arme mai grele, inclusiv, în cazul Rusiei, bombe termobarice.

Vorbind cu reporterii în timpul discuțiilor privind politica de securitate de la reședința sa de vară din Naantali, Niinistö a declarat:

„Sprijinim Ucraina cu armament din ce în ce mai greu. Și, pe de altă parte, Rusia a început să folosească și ea arme foarte puternice, bombe termobarice care sunt, de fapt, arme de distrugere în masă”, a afirmat Niinistö, citat de The Guardian.

15 iunie 2022. ONU a transmis că peste 4.400 de civili ucraineni au fost uciși de la izbucnirea războiului. Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au vorbit astăzi la telefon și au convenit să intensifice cooperarea economică în fața sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, anunță Kremlinul, citat de BBC.

S-a convenit să se extindă cooperarea în domeniul energetic, financiar, industrial, al transporturilor și în alte domenii, ținând cont de situația din economia globală, care a devenit mai complicată din cauza politicii ilegale de sancțiuni a Occidentului", a declarat Kremlinul.

17 iunie 2022. Marea Britanie a anunțat că va coordona instruirea soldaților ucraineni

Premierul Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie va superviza un nou program de instruire de trei săptămâni pentru soldații ucraineni, care ar „schimba fundamental ecuația războiului".

7 iulie 2022. Ramzan Kadîrov, liderul regiunii separatiste Cecenia, îi cere permisiunea președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l lăsa să atace capitala Ucrainei.

21 iulie 2022. Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita „prăpastia războiului nuclear", a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei.„Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo", a spus el, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse, preluat de Agerpres.

27 iulie 2022. Serghei Lavrov susține că următoarea țintă a Occidentului va fi China.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că următoarea țintă a Occidentului va fi China, în ceea ce privește lista „inamicilor” care pot fi sancționați.

Moscova avertizează asupra consecințelor în cazul în care Ucraina va folosi arme americane împotriva teritoriului rus.

Imagini oribile de pe front

29 iulie 2022. Un videoclip în care apare un soldat rus care castrează un prizonier de război din Ucraina a apărut pe Telegram.

3 august 2022. Rușii trag în Ucraina cu rachete de 100 de milioane de dolari bucata. „Putin condamnă Rusia la sărăcie, în loc să investească în viitorul ţării". Este mesajul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, după ce rușii au tras asupra Ucrainei cu rachete de croazieră.

5 august 2022. UE a impus sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii Ucrainei.

6 august 2022. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, după atacul de la centrala nucleară de la Zaporijia

Plutonul generalilor ruși demiși

7 august 2022. Şase generali ruşi au fost demişi din cauza performanței slabe a armatei, conform serviciilor de informaţii britanice Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

Amnesty International își cere scuze pentru "suferinţa şi furia” cauzate de raportul despre Ucraina.

Organizația pentru drepturile omului a publicat raportul, spunând că prezenţa trupelor ucrainene în zonele rezidenţiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei Rusiei, relatează Reuters.

„Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters

8 august. 2022. Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită.

24 august 2022. Rusia anunță încetinirea ofensivei din Ucraina. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat, că încetinirea campaniei militare ruse în Ucraina este rezultatul unei decizii “deliberate” a Moscovei pentru a reduce pierderile civile. Totuși, el a asigurat că "operaţiunea militară specială" se derulează conform planului şi că „toate obiectivele vor fi atinse", declaraţia sa intervenind chiar în ziua în care se împlinesc şase luni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters şi EFE.

12 septembrie 2022. Putin anunță că războiul va continua până la „atingerea obiectivelor stabilite”.

15 septembrie 2022. „Rușii au transformat teritoriile ocupate în toalete”, a afirmat Zelenski. „Ei doar au distrus, doar au lipsit, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, iar în unele dintre ele nu există nici măcar o singură casă nedeteriorată. Ocupanții au lăsat școlile transformate în gropi de gunoi, iar bisericile - distruse, transformate literalmente în toalete"

Evgheni Prigojin a început recrutările din închisori

16 septembrie 2022. Evgheni Prigojin, „Bucătarul lui Putin” a început recrutarea prizonierilor din Rusia pentru războiul din Ucraina. Zelenski a anunțat că o „groapă comună” cu peste 400 de cadavre a fost descoperită la Izium.

evgheni prigojin

20 septembrie 2022. „Păpușa lui Putin" susține că Rusia ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor Elisabetei a II-a. Olga Skabeieva, o celebră prezentatoare de televiziune din Rusia, a declarat, în timpul unui talk-show, că țara sa ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor reginei Elisabetei a II-a.

22 septembrie 2022. Rușii nu vor războiul lui Putin. Proteste în peste 30 de orașe din Rusia, după anunțul de mobilizare. Peste 1.400 de protestatari au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției.

Manifestaţiile sunt primele de o asemenea amploare din ultimele 6 luni.

23 septembrie 2022. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, le transmite rușilor să nu se teamă de moarte pe fondul mobilizării generale, proces care a indus panică în rândul populației din Rusia: „Dacă vă dați viața pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa" .

30 septembrie 2022. Volodimir Zelenski a semnat vineri o cerere de „aderare accelerată” a Ucrainei la NATO, la aproximativ o oră după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski imploră NATO să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial prin cererea de aderare a Ucrainei.

Anexarea parțială a Ucrainei

2 octombrie 2022. Rusia a anexat oficial patru regiuni ucrainene. „Anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, anunțată vineri de președintele Vladimir Putin, nu va afecta hotărârea Kievului de a le elibera cu forța militară”, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy. „Pentru planurile noatre, anexarea făcută de Rusia nu contează”, a declarat Mykhailo Podolyak pentru Politico, înainte de ceremonia semnării documentelor de către Vladimir Putin.

14 octombrie 2022. Ucraina a învins Rusia în prima luptă cu drone de război.

15 octombrie 2022. Vladimir Putin declară că "nu mai este nevoie de atacuri masive în Ucraina”. ”Nu mai e nevoie de bombardamente masive, cel puțin nu acum. În viitor, mai vedem. Pentru moment, avem alte obiective”. Experţii militari cred că motivul real ar fi împuţinarea dramatică a arsenalului.

17 octombrie 2022. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că aproape 65.000 de ruşi au fost ucişi de la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, pe 24 februarie.

Gafa dronelor iraniene

20 octombrie 2022. Gafă de proporții în Rusia. Un expert militar s-a dat de gol la TV că țara sa folosește drone iraniene în Ucraina. Expertul militar Ruslan Pukhov (foto articol) a recunoscut, probabil din greșeală, la postul de televiziune RBC, că Rusia folosește drone iraniene în războiul din Ucraina. Oficial, atât Moscova, cât și Teheranul neagă furnizarea acestor aeronave.

30 octombrie 2022. Șeful spionajului militar de la Kiev: Este puțin probabil ca Putin să supraviețuiască până la finalul războiului. În Rusia au loc „discuții active” privind înlăturarea lui Putin de la putere, pe măsură ce oficialii de top de la Moscova devin tot mai nemulțumiți de invazia din Ucraina, iar președintele rus pare un lider din ce în ce mai slab, a spus Kirilo Budanov, șeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina.

31 octombrie 2022. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis că Moscova ar putea fi pregătită să negocieze încheierea războiului din Ucraina atât timp cât Occidentul îndeplinește anumite condiții. Lavrov a spus că Occidentul ar trebui să "țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa". Rusia, de ani de zile, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe care Kremlinul o consideră o amenințare la adresa intereselor sale de securitate.

3 noiembrie 2022. Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei

18 noiembrie 2022. Un rus care a luptat în Ucraina vrea să depună mărturie la un tribunal internaţional: „Fac tot ce pot pentru a opri războiul”. „Nu am nimic de ascuns”, susţine el. „Acesta este un război criminal, pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri”, a declarat Nikita Cibrin.

24 noiembrie 2022. Rusia pregăteşte de o manieră iminentă comiterea unui „act provocator” pe teritoriul belarus pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, a comunicat joi Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

29 noiembrie 2022. 82 de miliarde de dolari a cheltuit Rusia în cele nouă luni de război în Ucraina. 200 de dolari pe zi pentru un soldat. În octombrie, Rusia a crescut brusc numărul trupelor sale datorită aşa-zisei mobilizări "parţiale". Astfel, cei 300.000 de mobilizaţi vor costa bugetul rus încă 1,8 miliarde de dolari pe lună. În plus, autorităţile ruse vor trebui să majoreze cheltuielile pentru aprovizionare şi muniţii.

Costul total al salariilor militarilor implicaţi în ostilităţile din Ucraina este de aproximativ 2,7 miliarde de dolari după mobilizare.

30 noiembrie 2022. Șeful Apărării din Rusia face apel la folosirea armelor de "ultimă generație" în Ucraina. Serghei Șoigu nu a precizat la ce tipuri de sisteme de arme de ultimă generație se referea sau dacă acest lucru a marcat o schimbare strategică în războiul Rusiei în Ucraina. Însă, afirmațiile sale vin după luni de eșecuri pe câmpul de luptă care au forțat trupele rusești să se retragă din teritoriile pe care le deținea în cel puțin trei regiuni ucrainene.

2 decembrie 2022. Joe Biden: Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina. „Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina - ca Putin să se retragă din ţară. Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnagiu incredibil, incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face"

Ucraina folosește cu succes  drone sovietice modificate

8 decembrie 2022. Ucraina a folosit drone sovietice pe care le-a modificat pentru a ataca baze ruseşti. Dronele folosite în atac, potrivit a două persoane familiarizate cu operaţiunea care au discutat cu Politico sub rezerva anonimatului, erau avioane de supraveghere Tu-141 modificate, rămase din epoca sovietică.

9 decembrie 2022. Putin acuză statele occidentale că "exploatează" Ucraina. „Potenţialul de conflict în lume este în creştere, iar aceasta este o consecinţă directă a încercărilor elitelor occidentale de a-şi păstra dominaţia politică, financiară, militară şi ideologică prin orice mijloace”, a afirmat Vladimir Putin.

12 decembrie 2022. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre etapa care ar aduce sfârșitul războiului cu Rusia. „Pentru noi, sfârșitul războiului, indiferent cum sună, indiferent dacă cineva crede sau nu acest lucru. ... Sfârșitul este atunci când ne recâștigăm pământul și ne aflăm la granițele noastre", a declarat Zelenski.

15 decembrie 2022. Rușii au adus la doar câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina una dintre cele mai puternice rachete. Canalele media de la Moscova au prezentat imagini cu o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars, adusă la o bază militară la doar câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina. Racheta este una dintre cele mai puternice din arsenalul rusesc și a fost creată ca răspuns direct la scutul anti-rachetă desfășurat de americani în mai multe state europene, inclusiv în România

17 decembrie 2022. Preşedintele Vladimir Putin a solicitat propuneri de la comandanţii forţelor sale armate cu privire la modul în care cred aceştia că ar trebui să se desfăşoare campania militară a Rusiei în Ucraina, în timpul unei vizite la sediul operaţiunilor.

27 decembrie 2022. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba: Ucraina vrea un summit pentru încheirea războiului, organizat la ONU până la finalul lunii februarie. „ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru că nu este vorba despre a face o favoare unei anumite țări”, a declarat Kuleba

31 decembrie 2022. Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, cu puţin timp înainte de trecerea într-un nou an, transmite dpa. Şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, a precizat într-un comunicat distribuit pe Telegram că 140 de soldaţi s-au întors acasă. Agenţia de ştiri rusă TASS a transmis la rândul ei că armata rusă şi-a recuperat 82 de combatanţi.

5 ianuarie 2023. Vladimir Putin: „Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina”. În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Vladimir Putin „a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, transmite AFP și Reuters.

9 ianuarie 2023. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev: Moscova nu este în război cu Kievul. Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova și Kiev, aceasta este o confruntare militară între NATO și, mai ales, Statele Unite și Anglia, cu Rusia. De teamă de contactul direct, liderii NATO îi conduc pe ucraineni la moarte sigură", a declarat Patrushev, conform TASS.

16 ianuarie 2023. ISW: Rusia trece de la „operațiune militară specială” la război convențional. „Kremlinul se pregătește probabil să desfășoare o acțiune strategică decisivă în următoarele șase luni, menită să recâștige inițiativa și să pună capăt șirului actual de succese operaționale ale Ucrainei. Rusia nu a reușit să atingă majoritatea obiectivelor sale operaționale majore în Ucraina, în ultimele 11 luni. Forțele ruse nu au reușit să cucerească Kievul, și nici regiunile Donețk și Lugansk și să mențină controlul în regiunea Harkov și în orașul strategic Herson”, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului.

18 ianuarie 2023. Vladimir Putin a anunțat un nou obiectiv în războiul din Ucraina. „Victoria Rusiei este inevitabilă”. Într-un discurs ținut în fața veteranilor ruși, liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia încearcă să pună capăt „ostilităților” din Donbas, pornite în 2014.

De fapt, ostilitățile pe scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014 - cu utilizarea de echipamente grele, artilerie, tancuri și avioane... Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv într-o operațiune militară specială, este o încercare de a opri acest război. Acesta este sensul operațiunii noastre și să ne protejăm oamenii care trăiesc acolo, în aceste teritorii”, a declarat Putin, conform Interfax.

23 ianuarie 2023. Medvedev admite că Ucraina are suficiente arme pentru a încerca să distrugă Rusia: „Este o situație foarte dificilă”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei își exprimase îngrijorarea față de sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina, postând că furnizarea de arme de către aceasta „nu lasă nicio îndoială că dușmanii noștri vor încerca la nesfârșit să ne epuizeze, sau mai degrabă să ne distrugă. Iar ei au suficiente arme. Dacă va fi necesar, vor începe să producă altele noi", a scris Medvedev, pe canalul său de Telegram.

El a concluzionat din această situație "foarte dificilă" pentru Rusia că, dacă ar exista un "conflict prelungit în Ucraina, la un moment dat se va forma o nouă alianță militară".

24 ianuarie 2023. Sisteme antirachetă au fost amplasate și lângă palatul lui Putin. Liderul rus se teme de un atac direct din partea Ucrainei. Sisteme de apărare aeriană Panțir-S1 au fost recent instalate în apropierea palatului preferat al lui Putin, la câteva zile după același sistem a fost amplasat și aproape de locuința sa de lângă Moscova.

29 ianuarie 2023. Analist politic rus: Armata lui Putin, îngrozită de noua ofensivă în Ucraina. Rușii se tem să nu fie „măcelăriți în masă”. Valery Solovei, fost profesor și analist rus, susține că planurile lui Putin în ceea ce privește un atac pe „mai multe fronturi”, au provocat diviziuni profunde în rândul comandanților săi de top. „Nu exagerez. Sunt îngroziți. Le este frică să piardă forțele armate rămase în măcelul în care sunt târâți din ordinul lui [Putin]. Cu toate acestea, ei se vor supune lui Putin, chiar dacă comandanții superiori au renunțat la speranța de „a câștiga” războiul. Ei bine, ei au salutat ‘După cum doriți, Alteța Voastră, sunteți geniu, știți mai bine decât noi, ați început totul și treaba noastră este să rezolvăm totul acum”, a spus analistul politic rus.

Croația se declară de partea Rusiei

31 ianuarie 2023. Preşedintele Croaţiei, ţară membră NATO, a criticat luni statele occidentale pentru că vor furniza Ucrainei tancuri grele şi alte arme în campania împotriva forţelor ruse de ocupaţie, spunând că aceste livrări nu vor face decât să prelungească războiul.

Zoran Milanovic, care a mai făcut în trecut astfel de comentarii proruse, a declarat reporterilor din capitala croată că este o "nebunie" să crezi că Rusia poate fi învinsă într-un război convenţional, relatează The Guardian. „Sunt împotriva trimiterii de arme letale acolo", a spus Milanovic. "Aceasta prelungeşte războiul", a arătat el. „Care este obiectivul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Se vorbeşte, de asemenea, de ruperea Rusiei. Este o nebunie", a adăugat Milanovic.

2 februarie 2023. Serviciile britanice de informații susțin că Rusia a pierdut 190.000 de soldați.

8 februarie 2022. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze Ucraina. Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”. Ambasadorul susţine că Ucraina a fost „sacrificată” pe altarul NATO, iar rezultatul este o depopulare masivă a ţării, astfel că fosta republică sovietică a ajuns în prezent „o ţară relativ mică”.

13 februarie 2023. Imaginile surprinse din satelit după ce Rusia a început ofensiva majoră în Ucraina. Imagini din satelit dezvăluie luptele înverșunate din zona Vulhedar, pe frontul de est, unde forțele ucrainene au respins de mai multe ori asaltul rușilor. Probabil unități militare ruse, cuprinzând tancuri și transportoare blindate pot fi văzute de-a lungul șirurilor de copaci pe câmpuri dar și în zone locuite, uneori în curți sau în spatele unor clădiri.

15 februarie 2023. Dezertorii ruși întorc armele împotriva lui Vladimir Putin. Sute de membri ai Legiunii Rusia Liberă luptă deja împotriva Rusiei în zona Bahmut, iar un alt grup se apropie de sfârșitul perioadei de trei luni de instrucție, urmând ca în curând să fie trimis pe front.

Legiunea Rusia Liberă este văzută drept „o forță obscură, care a stat tot timpul în umbră, chiar dacă unele batalioane au participat deja la unele dintre cele mai intense lupte ale conflictului".

 16 februarie 2023. Jens Stoltenberg, liderul NATO, mesaj pentru Vladimir Putin: „Suntem aici pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest război”. "Trebuie să fim pregătiţi pentru un termen îndelungat, asta poate dura mulţi ani", a estimat Stoltenberg.

 

19 februarie 2023. Rusia, la un pas să provoace un dezastru nuclear. 2 rachete rusești au zburat ”periculos de aproape” pe lângă centrala nucleară din regiunea Mikolaiv, aflată la circa 130 de kilometri nord de coasta ucraineană a Mării Negre.

 20 februarie 2023. Rusia anunţă că a început urmărirea penală pentru crime de război în cazul a 680 de oficiali ucraineni. Potrivit agenţiei oficiale ruse, care îl citează pe principalul procuror public al Rusiei, oficialii ucraineni sunt acuzaţi de "utilizarea mijloacelor şi metodelor de război interzise".

Volodimir Zelenski: ”Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial”. 

Știrileprotv.ro vă prezintă retrospectiva primului an de război în Ucraina, într-un film de 14 minute, așa cum a fost relatat în jurnalele de știri ale PRO TV.

Oameni bombardați în propriile case, vieți curmate într-o clipă, distrugeri masive și masacre înfiorătoare comise de trupele ruse – toate aceste imagini și detalii șocante vă sunt dezvăluite într-o cronologie video care marchează momentele cheie ale unuia dintre cele mai sângeroase și mai brutale conflicte de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial
Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial

Sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar alte câteva milioane au fugit din calea celui mai crunt conflict armat de după Al Doilea Război Mondial. Cifrele seci ale războiului pe care Rusia lui Putin îl duce deja de un an sunt înfiorătoare.  

Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei
Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei

Două rachete rusești au trecut periculos de aproape de reactorul unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, anunță operatorul centralei.

Un război între Rusia și Ucraina a fost prevăzut acum 30 de ani, în SUA.
Un război între Rusia și Ucraina a fost prevăzut acum 30 de ani, în SUA. "Cea mai periculoasă posibilitate"

La 5 ianuarie 1993, cu doar câteva zile înainte ca Bill Clinton să fie investit președinte al SUA, secretarul de stat demisionar, Lawrence Eagleburger, tocmai încheiase un memoriu de 23 de pagini adresat succesorului său, Warren Christopher.

63 de ruși, prizonieri de război în Ucraina, au fost eliberați
63 de ruși, prizonieri de război în Ucraina, au fost eliberați

Şaizeci şi trei de prizonieri de război ruşi au fost eliberaţi ca urmare a unui proces complex de negocieri cu Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Comandantul suprem al lui Putin în Ucraina poartă propriul război cu bloggerii militari ruși. Ce îl deranjează pe Gherasimov
Comandantul suprem al lui Putin în Ucraina poartă propriul război cu bloggerii militari ruși. Ce îl deranjează pe Gherasimov

Valeri Gherasimov, noul comandat al armatei ruse pentru războiul din Ucraina, i-a luat la țintă pe bloggerii din armata sa, care îi contestă tacticile folosite pe frontul din țara vecină.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.