A început războiul în Ucraina, filmul invaziei. Vladimir Putin și-a înregistrat discursul încă din 21 februarie
A început războiul în Ucraina. Confirmând cele mai sumbre temeri, Vladimir Putin a ordonat în zori invadarea Ucrainei, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas.
În declaraţia prin care a anunţat iniţierea unei operaţiuni militare în Donbas, Putin a denunțat încă o dată un "genocid" orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia, al cărei instrument ar fi Ucraina. Vladimir Putin a declarat și că nu vrea o "ocupare" a Ucrainei, ci o "demilitarizare" a acesteia.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Odată cu primele explozii, în oraşele ucrainene s-a instalat panica, iar oamenii s-au repezit către graniţe, ca să plece din ţară.
Președintele american şi liderii europeni au anunţat că vor impune Rusie cel mai dur pachet de sancţiuni care au existat vreodată. Preşedinta Comisiei Europene a declarat că vor fi îngheţate toate activele Rusiei din ţările blocului comunitar. De asemenea, vor fi blocate accesul la tehnologii de vârf şi accesul băncilor ruseşti pe pieţele finaciare europene.
Vladimir Putin: „Împrejurările cer un răspuns ferm și imediat din partea noastră. Republicile din Donbas au cerut ajutorul Rusiei. Așa cum prevede Articolul 51, paragraful 7 din, Carta Națiunilor Unite, în conformitate cu aprobarea data de Consiliul Federatiei Ruse și cu acordul de prietenie și asistență pentru Republicile Populare Donețz și Luhansk, am decis lansarea unei operațiuni militare speciale. Obiectivul acesteia este protejarea celor care timp de 8 ani au suferit abuzuri și genocid din partea regimului de la Kiev. Pentru a facea asta, vom viza demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei şi îi vom pune sub acuzare pe cei care au comis numeroase masacre, inclusiv împotriva cetăţenilor ruşi. Cer soldaților ucraineni să depună imediat armele și să plece acasă. Toti membrii armatei ucrainene care se supun acestei cereri pot părăsi liberi zona conflictului și se pot întoarce la familiile lor. Oricine ar încerca să se amestece și să creeze noi amenințări pentru țara și poporul nostru, ar trebui să știe că riposta Rusiei va fi imediată și va antrena consecințe cum n-ați mai cunoscut în istoria voastră. Suntem pregătiți pentru orice deznodământ.”
Potrivit ziarului rus independent Novaya Gazeta, discursul difuzat cu puțin înainte de ora 6 dimineața, ora Moscovei, a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie, imediat după ce Putin a anunțat recunoașterea independenței republicilor separtiste Donețz și Lugansk.
Câteva minute mai tarziu, în multiple puncte ale Ucrainei răsunau primele explozii.
Internetul a fost inundat de o imensă cantitate de informaţii despre bombardamente, inclusiv lângă Kiev, Harkov şi Odessa. Cele mai multe însă NU sunt confirmate oficial şi este probabil ca relatări de bună credinţă să fie amestecate cu elemente de dezinformare ori simple zvonuri.
Imagini postate pe internet arată trupe și vehicule militare care intră în Ucraina dinspre Belarus. De asemenea, au fost observate echipamente miliare pătrunzând în Ucraina dinspre peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
În prima sa adresare către popor, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a anunţat decretarea legii marţiale.
Zelenski: „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efctuat deja lovituri asupra infrastructurii noastre militare și asupra posturilor de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe ale Ucrainei. Astăzi trebuie să rămânem calmi. Stați acasă în măsura în care este posibil. Armata își face treaba. Toți oamenii din apărare și securitate sunt la posturi. Nu vă panicați! Suntem puternici. Suntem gata pentru orice scenariu. Vom câştiga în fața oricui pentru că noi suntem Ucraina!”
Ministerul rus al Apărării susține că ar fi neutralizat apărarea anti-aeriană a Ucrainei, în timp ce Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat că cinci avioane și un elicopter rusești au fost doborâte de armata ucraineană,
În acest timp, sirenele răsunau în marile oraşe ale Ucrainei, nu doar în est, în Harkov ori Mariopol, ci şi în capitala Kiev.
Clariss Ward, corespondent CNN: „Mi se pare că aceste imagini vorbesc de la sine despre disperarea acestui moment. E un grup mic de oameni adunaţi în piaţa centrală, stau în genunchi şi se roagă, pentru ca nimeni nu ştie ce urmează pentru ucraineni în orele şi zilele următoare.”
Ucrainenii s-au repezit în adăposturile din marile oraşe, în general staţii de metrou, dar foarte mulţi au căutat să plece din oraşe. Iată cum arată traficul în Kiev pe una dintre arterele de ieşire din oraş.
Liderii lumii au condamnat la unison Rusia pentru că a ales calea vărsării de sânge şi a distrugerii, după cum a spus premierul britanic Boris Johnson.
Preşedintele Statelor Unite l-a acuzat pe omologul sau rus că a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieţi omeneşti. Biden avertizează Rusia că aliaţii din NATO vor răspunde într-un mod unit şi decisiv pentru a trage Rusia la răspundere.
Ursula Von der Leyen: „Bărbați și femei mor, se tem pentru viețile lor. Condamn acest atac barbar și argumentele cinice cu care Rusia îl justifică. Președintele Putin a adur războiul înapoi, în Europa. Nu este doar Donbas-ul, ținta nu este doar Ucraina. Ținta este stabilitatea în Europa și întreaga ordine pașnică internațională.”
Josep Borrell, reprezentantul UE pentru politică externă: „Aceste evenimente sunt unele dintre cele mai întunecate pentru Europa de la sfârşitul celui de al doilea război mondial. O putere nucleară majoră şi-a atacat ţara vecină şi ameninţă cu represalii orice ţară care ar putea veni în ajutorul ei. Vom răspunde în cei mai duri termeni cu putinţă, impunând cel mai puternic şi mai dur pachet de sancţiuni pe care le-am implementat vreodată.”
Anthony Blinken: Am spus foarte clar că dacă Rusia continuă să escaldeze, la fel vom face și noi. Vor fi consecințe masive, un preț pe care Rusia va trebui să-l plătească mult, mult timp. Vom consolida NATO. Le vom asigura securitatea tuturor aliaților și partenerilor noștri prin poziționarea forțelor noastre pe flancul estic.”
Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a formulat şi o listă de solicitări pentru occidentali, între care - sancțiuni devastatoare pentru Rusia, izolarea completă a Rusiei, arme şi echipamente militare pentru Ucraina, precum şi asistență financiară.
Reprezentanul Ucrainei la ONU a avut a avut un schimb dur de declarații cu ambasadorul rus, care, culmea, asigură preşedinţia Consiliului de securitate al ONU.
Vassily Nebenzia, reprezentantul Rusiei la ONU: „Colegii noștri ucraineni, recent înarmați și încurajați de o mulțime de state, încă își mai fac iluzia că vor putea ajunge la o soluție militară la chestiunea Donbasului, cu binecuvântarea colegilor lor occidentali. Așa se pare. Altfel, este greu de explicat intensificarea substanțială a bombardamentelor și actelor de diversiune pe teritoriul acestor republici.”
Sergiy Kyslytsya, reprezentantul Ucrainei la ONU: „Nu există purgatoriu pentru criminalii de război. Se duc direct în iad, domnule ambasador!”
Ambasadorii celor 30 de ţări membre NATO s-au reunit de urgenţă la Bruxelles, iar pentru joi seară este anunţat un summit extraordinar al şefilor de stat ori de guvern din Uniunea Europeană.