Imaginile din satelit arată că forțele ruse au părăsit şi aeroportul Antonov din Hostomel, acolo unde ruşii au obţinut una dintre primele victorii la început de război.
În schimb, au fost reluate atacurile în sud și în est, unde - a admis președintele Zelenskzi - situaţia rămâne foarte dificilă. Tot ieri a avut loc un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Peste 80 de militari ucraineni ar fi fost eliberaţi, conform oficialilor de la Kiev.
Dar evacuarea civililor din Mariupol - oraşul port distrus în totalitate - a eşuat din nou, iar peste 150.000 de oameni sunt în continuare captivi acolo, fără hrană, apă şi medicamente.
Totuşi, târziu în noapte, o coloană de autobuze cu persoane strămutate recent din Mariupol
a reuşit să iasă din Berdiansk. Oamenii au fost duși în orașul Zaporojie.
Salvatorii ucraineni îi ajută pe bătrânii care s-au ascuns în adăposturi în săptămânile de bombardamente înverşunate din Irpin.
Oraşul de importanță strategică de la porţile Kievului a revenit sub controlul forţelor ucrainene, dar nu a fost complet securizat.
Soldaţii ucraineni sunt încă în alertă maximă de teama unor mine plantate de ruşi sau proiectiele nexplodate.
Alex Crawford, Sky News: „Aici oamenii se pregăteau să fugă de război, cu mașinile, când a început bombardamentul. Vedeți bunurile lor împrăștiate peste tot. Proiectilele au lovit chiar mașinile cu care localnicii încercau să scape.”
Este greu de estimat câţi civili au fost ucişi la Irpin, probabil că sunt sute. Exista mai multe mărturii de la supravieţuitori care spun că şi-au îngropat rudele în parcuri sau în locuri de joacă, în săptămânile de bombardamente nesfârşite.
Până acum, bătălia pentru Irpin poate fi considerată unul dintre momentele de cotitură de la declanşarea războiului. Dar... cu un preţ enorm.
Evgheni Ienin, ministrul afacerilor interne: „Vedeți cât de multe victime avem. Forțele ruse au comis atrocități, au folosit și arme interzise împotriva populației civile. Poliția noastră națională colectează orice probă, pentru a-i aduce pe agresori în fața justiției.”
E aproape miraculos că au mai rămas supravieţuitori la Irpin.
Cea mai mare parte a infrastructurii a fost distrusă. Aşa că localnicii n-au avut electricitate şi prea puţină apă şi mâncare.
„Este teribil... Tot ce s-a întâmplat aici... Este barbar... Este opera unui om care nu este sănătos la cap”, spune un bărbat.
La marginea Kievului. O coloană de tancuri și transportoare blindate rusești a fost distrusă complet într-un atac al soldaților ucraineni, ajutați de voluntari din trupele teritoriale de apărare.
Însă pericolul e departe să fi trecut.
Vitali Klitschko, primarul Kievului: „Riscul de a muri este destul de mare și, de aceea, sfatul meu pentru toți cei care doresc să se întoarcă: vă rog să mai aşteptaţi o vreme. Să vedem cum va evolua această situație în următoarele două săptămâni.”
Ucraina a anunţat vineri că 86 dintre militarii săi au fost eliberaţi într-un schimb cu forţele ruse. Printre ei şi 15 femei. Pe de altă parte, salvatorii de la Crucea Roşie, care se îndreptau spre oraşul Mariupol, aflat sub asediu, au fost nevoiţi să-şi oprească din nou misiunea. Aşa că evacuarea celor peste 100.000 de civili a fost amânată. Crucea Roşie a anunţat că va încerca şi astăzi să-i scoată din iadul provocat de asaltul ruşilor.
Pacea pare să fie un deziderat greu de atins, în ciuda negocierilor. Vineri, Rusia a acuzat Ucraina de bombardarea unui depozit de carburant din orașul Belgorod, aflat nu departe de frontiera dintre cele două state.
Reporter: Credeţi că acest eveniment va duce la escaladarea conflictului?
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Putin: Cu siguranță nu poate fi perceput ca un lucru ce creează condiții confortabile pentru continuarea discuțiilor.
Kievul nu a confirmat atacul, dar pe reţele sociale au apărut imagini neverificate ce par să arate momentul în care două elicoptere lansează rachete. În orice caz, rezervoarele de combustibil au luat foc.
Oleksandr Motuzyanyk, purtător de cuvânt al Ministerului apărării din Ucraina: „Ucraina desfășoară o operațiune defensivă de contracarare a agresiunii armate rusești pe teritoriul ucrainean. Nu înseamnă că Ucraina ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru fiecare gafă, pentru fiecare dezastru și fiecare eveniment care se întâmplă pe teritoriul Rusiei. Nu este prima dată când vedem aceste afirmații. Nu voi confirma și nici nu voi infirma această informație.”
Vineri, Agenţia Naţională pentru Energie Nucleară a anunţat că Cernobîlul este din nou sub control ucrainean, însă autorităţile din zonă au declarat că aproximativ 200 de membri ai Gărzii naționale ucrainene au fost luați prizonieri de ruşi în timp ce se întorceau spre case, de la centrala nucleară.