Nu rata cele mai noi știri și informații de ultimă oră. Activați notificările
Nu rata cele mai noi știri și informații de ultimă oră!
Război în Ucraina, ziua 105. Peste șapte milioane de oameni au plecat din Ucraina de la începutul invaziei
Trupele ucrainene sunt angajate în lupte crâncene de stradă cu soldații ruși în orașul industrial Severodonetsk, într-o bătălie crucială pentru controlul regiunii Donbas din estul Ucrainei.
Jurnalistul de investigație rus Andrei Soldatov a postat miercuri, pe contul său de Twitter, că a fost pus pe lista națională și internațională de urmăriți a Rusiei.
Soldatov este redactorul-șef al site-ului Agentura.ru care se bazează pe activitățile secrete ale serviciilor ruse. El este acuzat că a dezinformat în legătură cu armata rusă.
Potrivit ministrului rus de Interne, jurnalistul „este căutat pentru violarea unui articol din Codul Penal”.
Now I know a bit more about my case. It was launched by the Investigative committee bc of my interview to @politica_media “FSB generals arrested because of the war” so I have a pretty good idea who is behind it. And I’m on Russia’s national but also international wanted list. pic.twitter.com/EMStlehJJN
Un britanic aflat pe mâna separatiştilor proruşi riscă pedeapsa cu moartea
Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei (LIDU) denunţă miercuri procesul, anunţat în presa ucraineană, al unuia dintre membrii săi, de origine britanică, Andrew Hill, luat prizonier de către separatişti proruşi, relatează AFP.
”S-a anunţat în presa ucraineană că ruşii au terminat o anchetă penală împotriva a trei străini, pe care se pregătesc să-i judece, şi că aceştia riscă pedepasa cu moartea”, declară AFP un purtător de cuvânt al LIDU, Damien Magrou.
”Unul dintre cele trei nume care este menţionat în articol, Andrew Hill, este al unui legiionar care are un contract cu armata ucrainană”, precizează el.
”Potrivit Articolului 4 al celei de a Treia Convenţii de la Geneva, el este considerat de drept un combatant legal şi prizonier de război”, subliniază Damien Magrou.
Potrivit LIDU, Andrew Hill este ţinut ”în captivitate de câteva săptămâni” de către separatişti proruşi, în estul Ucrainei.
”Execuţia unor prizonieri constituie o crimă de război”, subliniază el.
08-06-2022 21:44
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întâlnit cu filantropul american Howard Buffet, fiul miliardarului Warren Buffet, în Kiev pentru a discuta despre reconstruirea orașului.
„Am discutat despre asistența care ar fi valoroasă pentru statul nostru. I-am oferit șansa de a se alătura proiectelor de restaurare a sistemelor de irigații din regiunea Odesa, de a ajuta oamenii noștri și de curățare a minelor”, a spus Zelenski.
Glad to meet #HowardGBuffett in Kyiv. We appreciate this signal of solidarity with ????????. Expressed gratitude for the humanitarian support to ????????. Invited him to join projects on restoring irrigation systems in the Odesa region, supporting IDPs, demining and school nutrition reform.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 8, 2022
Un jurnalist ucrainean a profitat miercuri de vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov la Ankara pentru a-l provoca să răspundă la o întrebare la care acesta nu se aşteptase în cursul unei conferinţe de presă.
08-06-2022 21:20
Un post de radio rusesc, atacat de hackeri, a difuzat imnul național al Ucrainei
Un post de radio rusesc, atacat de hackeri, a difuzat imnul național al Ucrainei.
Радиостанцию «Коммерсантъ FM» взломали, там играют антивоенные песни и гимн Украины
Forțele Kremlinului atacă ținte din domeniul alimentar și cel al agriculturii din Ucraina în încercarea de a speria lumea pentru a ajunge la un acord de redeschidere a Mării Negre în condițiile Moscovei, susține guvernatorul regiunii Nikolaev.
08-06-2022 19:43
08-06-2022 19:47
O elevă din Ucraina s-a întors la școala unde a învățat, bombardată de forțele ruse, pentru a imortaliza momentul absolvirii.
08-06-2022 19:46
SURSA: Getty
08-06-2022 19:43
O înregistrare realizată dintr-o dronă arată cum se văd din aer lansările de rachete asupra pozițiilor rusești de către avioane Suhoi-25 ucrainene.
Remarkable drone footage showing a pair of Ukrainian Su-25 aircrafts from the 16th Separate Army Aviation Brigade launching rockets toward their Russian targets.#Russia#Ukrainepic.twitter.com/N5laaZ9Vpf
Preşedintele Vladimir Putin nu va susţine tradiţionalul său dialog anual televizat denumit "Linia directă" cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări din partea publicului, în luna iunie, aşa cum a făcut-o în decursul mai multor ani.
08-06-2022 19:12
Încă un comandant rus a murit în timpul luptei din Ucraina
Un alt comandant rus a murit în timpul luptei, transmit autoritățile din Ucrina.
„Coloneul Ruslan Shirin a fost oficial identificat și demilitarizat”, a transmit Departamentul de Comunicare Strategică din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Начальник штаба 336 бригады морской пехоты Балтийского флота полковник Руслан Ширин официально денацифицирован и демилитаризован. Слава Нації ???????? Смерть ворогам???? Telegram - https://t.co/GLExONwd4upic.twitter.com/NrCgvilxR6
— Анатолій Штефан (Штірліц) (@Shtirlitz53) June 7, 2022
08-06-2022 19:09
Ministerul ucrainean de Externe a distribuit o imagine emoționantă ce prezintă doi soldați care dorm înghesuiți într-un șanț.
„Dorm în șanțuri reci ca noi să putem dormi în casele noastre”, a transmis ministerul.
These are #Ukrainian defenders in their positions. They sleep in cold trenches, so we can sleep in our homes ????.
Brave men and women are defending the Ukrainian borders, also making Europe a safe place to live.
Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean.
08-06-2022 18:46
Kremlinul susţine că ''nu există motive pentru intrarea Rusiei în incapacitate de plată''
Kremlinul a susţinut miercuri că nu există motive ca Rusia să nu-şi poată achita datoriile, în condiţiile în care se luptă să plătească dobânzile deţinătorilor de bonduri, în contextul efectelor sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a dat vina pe sancţiuni, în urma cărora aproape jumătate din rezervele valutare ale ţării au fost îngheţate, pentru că "au împins Rusia într-o incapacitate artificială de plată a datoriei".
08-06-2022 18:45
Trupele ruse controlează din nou o mare parte a oraşului Severodoneţk
Forţele ucrainene au fost miercuri împinse înapoi către periferiile oraşului industrial Severodoneţk, în faţa unui puternic asalt al trupelor ruse, a anunţat guvernatorul regional ucrainean, o nouă întorsătură majoră în evoluţia uneia dintre cele mai sângeroase bătălii în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters.
Rusia a concentrat efective importante şi o mare putere de foc în asaltul asupra acestui oraş din estul Ucrainei pe care Kievul a promis că-l va apăra cât mai mult posibil, considerând că ar putea fi o bătălie hotărâtoare pentru cursul ulterior al războiului.
08-06-2022 18:44
Un fost ofițer britanic de informații spune că „nu crede” că președintele rus Vladimir Putin va mai fi la putere în următoarele „trei până la șase luni”.
Acesta a spus că odată ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei - în special măsurile energetice - vor începe să intre în vigoare, zilele lui Putin vor fi „numărate”.
De asemenea, el a făcut referire și la starea de sănătate a președintelui rus despre care spune că este în continuă degradare.
08-06-2022 18:09
Kievul nu este convins de justificările Angelei Merkel
Kievul s-a declarat miercuri puţin convins de explicaţiile fostului cancelar german Angela Merkel, care a apărat marţi, într-un interviu pentru Der Spiegel, politica sa de apropiere faţă de Rusia, pe fondul invadării Ucrainei de către forţele Moscovei, relatează AFP.
Mihailo Podoleak, consilier al preşedinţiei ucrainene, i-a reproşat miercuri fostei şefe a guvernului german că a susţinut proiectul gazoductului controversat Nord Stream 2, menit să transporte gaz rusesc în Europa prin Germania.
"Dacă dna cancelar Merkel a ştiut mereu că Rusia pregătea un război şi că obiectivul lui Putin este de a distruge UE, atunci de ce să construieşti Nord Stream 2?", a scris el pe Twitter.
El a acuzat-o pe Angela Merkel că a favorizat dependenţa europeană de gazul şi petrolul ruseşti.
08-06-2022 16:40
Rusia ar putea organiza un referendum de aderare în Zaporojie
Un oficial rus instalat în Zaporojie de către Kremlin a declarat, pentru agenția de presă rusă TASS, că se intenționează organizarea unui referendum pentru aderarea regiunii menționate la Rusia. Acesta nu a dat o dată pentru acest vot, însă spune că sondajul ar fi valabil dacă va exista o prezență de 50%.
08-06-2022 16:36
Cadavrele a încă 50 de luptători au fost predate Ucrainei de către Rusia.
Schimbul a avut loc în regiunea Zaporojie, potrivit unei declarații guvernamentale.
37 dintre cadavre sunt ale soldaților care au apărat combinatul Azovstal.
08-06-2022 16:20
Kuleba:Ucraina nu acceptă alternative la aderarea la UE
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că ţara sa nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, referindu-se la propunerile de creare a unei noi organizaţii care să includă şi Ucraina, relatează Agerpres.
''Nu vom accepta substitute sau alternative la statutul de candidat, oricare ar fi ele'', a spus Kuleba la o întâlnire cu presa desfăşurată la Kiev.
Miniștrii de Externe turc și rus, Mevlut Cavusoglu și Serghei Lavrov, nu au ajuns la un acord care să permită reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin crearea unui coridor navigabil sigur în Marea Neagră.
08-06-2022 15:11
Kremlin: Sancțiunile trebuie ridicate pentru a livra cereale rusești în lume
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că sancțiunile împotriva Moscovei trebuie să fie ridicate pentru ca grânele rusești să fie livrate pe piețele internaționale, întrucât comercianții se confruntă cu "un zid de restricții".
Dimtri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Occidentul ar trebui să ridice sancțiunile aplicate Rusiei pentru ca grânele rusești să fie livrate pe piețele internaționale, întrucât comercianții se confruntă cu "un perete de restricții".
De asemenea, Peskov a subliniat că Occidentul nu ar trebui să exagereze importanța rezervelor de cereale ucrainene pentru lume, adăugând că acestea reprezintă o parte mai mică din oferta globală decât susțin autoritățile de la Kiev.
Peskov a mai ținut să precizeze că această criză alimentară globală a început înainte de conflictul dintre Rusia și Ucraina, fiind precedată de o serie de evenimente și greșeli făcute de guvernele din întreaga lume, anunță Baha.com.
08-06-2022 15:03
Alimentele fac acum parte din "arsenalul de teroare" al Rusiei, susține șeful UE
Alimentele au devenit parte din "arsenalul de teroare" al Rusiei, a declarat, miercuri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Într-un discurs în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Von der Leyen a subliniat necesitatea urgentă de a restabili porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca remediu la criza alimentară globală iminentă.
"Acesta este un asediu rece, insensibil și calculat al lui Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile țări și oameni din lume. Și, prin urmare, onorabili deputați, alimentele au devenit acum parte din arsenalul de teroare al Kremlinului și nu putem tolera acest lucru", a declarat Von der Leyen în fața legislatorilor UE.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei "nu se referă la produsele alimentare de bază", a subliniat șefa Comisiei Europene.
"Ele nu afectează comerțul cu cereale sau alte alimente între Rusia și țările terțe. Iar embargoul portuar are în mod specific o scutire totală asupra bunurilor agricole", a adăugat ea, subliniind necesitatea de a combate dezinformarea rusă cu privire la criza alimentară, notează CNN.
08-06-2022 14:52
Ucraina se bazează pe colaborarea cu ONU pentru deblocarea porturilor
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat că țara sa negociază problema cerealelor în principal prin intermediul ONU, și a reiterat că orice acord pentru deblocarea porturilor sale nu trebuie să împiedice securitatea țării.
El a afirmat că are încredere în marina turcă pentru a proteja orice viitoare rută sigură pentru ca navele să părăsească Ucraina.
Există o alarmă internațională cu privire la milioanele de tone de cereale produse de Ucraina, care nu pot fi trimise în prezent în străinătate în timpul invaziei. Rusia neagă că ar fi de vină pentru orice criză alimentară iminentă, notează BBC.
08-06-2022 14:26
Blocarea exporturilor de cereale din Ucraina "pune milioane de oameni în pericol", susține Italia
Roma a emis, miercuri, un avertisment potrivit căruia blocajul impus de Rusia porturilor ucrainene, care împiedică exporturile de grâu, ar putea duce la moartea a milioane de oameni.
"Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru deblocarea situației. Așteptăm semnale clare și concrete din partea Rusiei, deoarece blocarea exporturilor de grâu înseamnă să ții ostatici și să condamni la moarte milioane de copii, femei și bărbați", a declarat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio.
Șeful diplomației italiene a vorbit la finalul unei conferințe privind securitatea alimentară în țările mediteraneene.
La conferința ministerială au participat reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură ( FAO) și Germania, actualul președinte al G7, potrivit BBC.
08-06-2022 14:14
Rusia afirmă că ține evidența crimelor de război comise de forțele ucrainene
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a precizat, miercuri, că Moscova înregistrează și monitorizează ceea ce ea a descris drept crime de război pe care forțele ucrainene le comit în conflictul cu țara sa și că cei responsabili vor fi trași la răspundere pentru acestea.
Mai mult, Kremlinul acuză Kievul că se pregătește să provoace provocări prin extragerea de containere cu substanțe chimice toxice la o uzină din Severodonețk, notează Baha.com.
08-06-2022 13:44
Lavrov, din Ankara: Ucraina trebuie să rezolve problema exporturilor de cereale
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că revine Ucrainei sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale.
Vorbind la Ankara, unde se afla în vizită la omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, Lavrov a precizat că nu este nevoie de nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece aceasta și-a luat deja angajamentele necesare.
"Noi declarăm zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă spre golful Bosfor. Suntem pregătiți să facem acest lucru în cooperare cu colegii noștri turci. Pentru a rezolva problema, singurul lucru de care este nevoie este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminare, fie prin marcarea unor coridoare sigure, nu este necesar nimic mai mult", a transmis Serghei Lavrov, conform The Guardian.
Mai mult, Kievul a acuzat Rusia de furtul cerealelor sale, pe care a început să le exporte din porturile care au căzut sub ocupație de când Rusia a început ultima sa invazie în Ucraina în februarie.
08-06-2022 12:32
Moscova anunță că orașul-port Herson va fi, în curând, anexat complet de Rusia
În sudul Ucrainei, în orașul-port Kherson - primul care a căzut în război - unde un oficial de la Kremlin a declarat că planul este de a anexa regiunea la Rusia cât mai curând posibil.
"Includerea regiunii Kherson în Federația Rusă va fi una cu drepturi depline, similară cu aderarea Crimeei", a declarat Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului administrației de la Moscova, citat într-un raport distribuit de deputatul rus Igor Kastyukevich.
Kiriyenko a mai spus că distribuirea pașapoartelor rusești va începe foarte curând în oraș și va fi oferită "fiecărui locuitor din Herson care dorește" cetățenia rusă.
S-a vorbit despre un referendum în Herson de când a căzut în mâinile forțelor rusești la începutul lunii martie, dar oficialii britanici din domeniul apărării au avertizat luna trecută că acesta va fi "aproape sigur" fraudat, astfel încât Moscova să își poată legitima controlul.
În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ucrainene au continuat să își apere orașul și că "au obținut recent unele succese prin contraatacuri, inclusiv prin recâștigarea unui punct de sprijin pe malul estic al râului Ingulets", precizează BBC.
08-06-2022 12:14
800 de civili s-ar adăposti în fabrica din Severodonețk
Aproximativ 800 de civili s-ar fi adăpostit de atacurile rusești în buncărele fabricii de produse chimice Azot, din Severodonețk.
Din acest grup fac parte 200 de muncitori ai fabricii, se arată într-o declarație emisă în numele proprietarului fabricii, informează BBC.
08-06-2022 11:19
Ucraina va lansa "Cartea călăilor", cu referire la crimele de război comise de ruși
Ucraina lansează "Cartea călăilor", un sistem de colectare a dovezilor privind crimele de război care, potrivit Kievului, au fost comise în timpul ocupației rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Procurorii ucraineni spun că au înregistrat peste 12.000 de presupuse crime de război, implicând peste 600 de suspecți, de când Kremlinul și-a început invazia la 24 februarie.
"Săptămâna viitoare va fi lansată o publicație specială - 'Cartea călăilor' - un sistem de informații pentru a colecta confirmarea datelor despre criminalii de război, criminalii din armata rusă", a adăugat Zelenski.
Zelenski a spus că acest lucru va fi un element -cheie pentru a-i trage la răspundere pe militarii ruși care au comis ceea ce autoritățile ucrainene au descris ca fiind crime, violuri și jafuri, potrivit The Guardian.
08-06-2022 10:18
Raport: Peste 1.000 de luptători ucraineni de la uzina Azovstal au fost transferați în Rusia
Mai mult de o mie de luptători ucraineri care s-au predat după căderea Mariupolului au fost transferați în Rusia pentru a fi anchetați, anunță presa rusă, citată de The Guardian.
Deși pentru Ucraina, luptătorii care au apărat vreme de 80 de zile combinatul siderurgic Azovstal (Mariupol) sunt considerați eroi naționali, Kremlinul are o imagine diferită față de aceștia, în special pentru soldații din Batalionul Azov, o unitate care a avut cândva legături cu extrema dreaptă.
După capturarea lor, au existat apeluri din partea politicienilor ruși pentru ca aceștia să fie tratați nu ca prizonieri de război, ci ca teroriști și criminali de război.
Există temeri că transferul lor pentru "anchetă" ar putea fi începutul acestui proces și sfârșitul speranțelor ucrainenilor că vor fi returnați prin schimburi de prizonieri.
Între timp, Rusia și Ucraina au reușit să efectueze un schimb de morți - inclusiv cei uciși în apărarea Mariupolului. Fiecare parte a predat 160 de cadavre - un moment rar de armistițiu în acest conflict dintre cele mai sângeroase.
08-06-2022 09:43
Detectoarele de radiații de la Cernobîl transmit date pentru prima oară de la începutul războiului
Zeci de detectoare de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiații pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
AIEA precizează că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zonă a încetat să mai funcționeze atunci când forțele rusești au ocupat situl de la Cernobîl în februarie și l-au ținut timp de cinci săptămâni înainte de a se retrage la 31 martie.
Nivelul de radiații în zona din jurul centralei nucleare ucrainene de la Cernobîl a revenit la normal după ce detectoarele au fost repuse în funcțiune, miercuri, potrivit organismului de supraveghere nucleară al ONU.
„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (n.r. - Sistemul Internațional de Monitorizare a Radiațiilor). Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict”, a transmis organismul de supraveghere nucleară al ONU , notează The Guardian.
Radiation detectors from the area around the #Chornobyl Power Plant, for the first time since 24 February, are transmitting data to the IAEA monitoring system. Measurements received so far indicate levels in line with those before the conflict. https://t.co/HxfPphlLO1pic.twitter.com/zfNoGQw3q5
— IAEA - International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) June 7, 2022
08-06-2022 09:38
Norvegia a donat echipament militar Kievului
Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv piese de schimb, muniție și alte echipamente, a anunțat Ministerul norvegian al Apărării, potrivit The Guardian.
"Guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația din motive de securitate. Este posibil ca viitoarele donații să nu fie anunțate sau comentate", a precizat instituția.
08-06-2022 08:33
Rusia a predat Kievului trupurile a 210 luptători ucraineni din Mariupol
Rusia a predat Kievului cadavrele a 210 luptători ucraineni, majoritatea morți în apărarea orașului Mariupol de forțele rusești la o vastă oțelărie, a confirmat armata ucraineană.
„Procesul de returnare a trupurilor apărătorilor căzuți la datorie din Mariupol este în curs de desfășurare. Până în prezent, 210 dintre soldații noștri au fost înapoiați - cei mai mulți dintre ei sunt eroi apărători ai Azovstal. Se lucrează în continuare la aducerea acasă a tuturor apărătorilor ucraineni capturați”, precizează Direcția de Informații a Apărării din Ucraina, conform The Guardian.
08-06-2022 08:06
Ofensiva rusă în apropiere de Toshkivka nu a avut succes, afirmă un oficial local
Avansările trupelor rusești în apropierea satului Toshkivka din Severodonețk nu au avut succes, susține șefului Administrației militare civile regionale, Serhiy Haidai.
"Inamicul a încercat, de asemenea, să avanseze în direcția Ustynivka. Unsprezece atacuri inamice au fost respinse în trecut, au fost distruse trei tancuri, cinci sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă, treisprezece vehicule și trei depozite de muniții inamice", a notat Haidai pe canalul său Telegram, explicând că armata ucraineană a reușit să se apere împotriva trupelor rusești din regiune, informează Baha.com.
08-06-2022 07:28
Pagubele și distrugerile din orașele Severodonețk și Rubijne, arătate din satelit
Imaginile din satelit colectate, luni, de Maxar Technologies arată pagube și distrugeri semnificative în orașele ucrainene Severodonețk și Rubijne.
"Lansatoare de rachete multiple rusești, artilerie autopropulsată și tractată sunt desfășurate spre nord-est și orientate în poziții de tragere spre orașe", a precizat compania americană într-un comunicat.
Trupele rusești încearcă neîncetat să taie drumul principal spre Severodonetsk și spre Lisichansk, notează Al Jazeera.
Armata rusă și-a intesificat asaltul asupra orașului industrial Severodonețk
Trupele Kremlinului bombardează pozițiile ucrainene din orașul Severodonețk, cu baraje intense de artilerie, lovituri aeriene și lupte non-stop de stradă, potrivit guvernatorului provinciei Luhansk.
După un contraatac ucrainean în weekend, soldații ruși încercau să recâștige inițiativa. Aceștia încercau să avanseze pentru a-i alunga pe luptătorii ucraineni din ultima lor fortăreață dintr-o zonă industrială. Între 10.000 și 11.000 de civili au rămas în oraș.
Guvernatorul regional, Serhiy Haidai, a declarat că luptele dure de stradă continuau, cu diferite grade de succes. "Situația se schimbă în mod constant, dar ucrainenii resping atacurile", a declarat el, potrivit The Guardian.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Se întâmplă lucruri cumplite în Ucraina vecina. În Mariupol orașul-port de la Marea Azov, distrus complet de ruși ar fi izbucnit un focar de holeră din cauza cadavrelor putrezite pe străzi.
Fostul președinte al Rusiei a făcut declarații dure la adresa „degeneraților” care își doresc „moartea” țării sale, amenințând că va face tot posibilul ca aceștia „să dispară” cât timp este în viață.
În estul Ucrainei, lupta pentru orașul Severodonețk continuă. Rușii au trimis în prima linie noi unități din rezervă, iar ucrainenii s-au retras din centrul localității.
Se întâmplă lucruri cumplite în Ucraina vecina. În Mariupol orașul-port de la Marea Azov, distrus complet de ruși ar fi izbucnit un focar de holeră din cauza cadavrelor putrezite pe străzi.
Fostul președinte al Rusiei a făcut declarații dure la adresa „degeneraților” care își doresc „moartea” țării sale, amenințând că va face tot posibilul ca aceștia „să dispară” cât timp este în viață.
În estul Ucrainei, lupta pentru orașul Severodonețk continuă. Rușii au trimis în prima linie noi unități din rezervă, iar ucrainenii s-au retras din centrul localității.
Trenurile din România ajung tot mai greu și mai târziu la destinație. Garniturile circulă cu o viteză mai mică de 50 de kilometri pe oră în unele zone, iar pentru pasageri călătoria este de multe ori o loterie.