Imaginile surprinse din satelit după ce Rusia a început ofensiva majoră în Ucraina. „Putin nu se pregătește pentru pace”
"Rusia a început o nouă ofensivă majoră în Ucraina" - avertizează și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a cerut noi contracte cu industria de apărare din țările aliate, în condițiile în care Kievul are nevoie de mai multă muniție de cât pot furniza aliații în acest moment. Miniştrii Apărării din țările aliate discută la Bruxelles despre sprijinirea Ucrainei, inclusiv despre livrarea de avioane de luptă.
Imagini din satelit dezvăluie luptele înverșunate din zona Vulhedar, pe frontul de est, unde forțele ucrainene au respins de mai multe ori asaltul rușilor. Probabil unități militare ruse, cuprinzând tancuri și transportoare blindate pot fi văzute de-a lungul șirurilor de copaci pe câmpuri dar și în zone locuite, uneori în curți sau în spatele unor clădiri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La scurt timp după ce Evgheni Prigojin, conducătorul mercenarilor Wagner a anunțat că a cucerit o mică localitate la nord de Bahmut, Ministerul rus al Apărării a făcut același anunț, potrivit agenției TASS. Și se pare că presa de stat controlată de Kremlin a primit ordin să nu mai relateze despre acțiunile miliției Wagner.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Voluntarii detașamentelor de asalt, cu sprijin de foc din partea unităților de rachete și artileriei grupului de trupe Sud, au eliberat așezarea Krasna Hora, din Republica Populară Donețk.”
Însă, indiferent cui i-ar reveni meritele, cucerirea satului respectiv, Krasna Hora, pune în pericol flancul stâng al liniei de apărare ucrainene din orașul Bahmut.
În patru zile, frontul s-a mutat cu aproape 2 kilometri spre vest, pretinde ministerul rus al apărării. Totuși, reușitele forțelor invadatoare vin cu prețul unor pierderi foarte grele.
Într-o serie de imagini se vede cum o echipă de asalt rusă e anihilată de un proiectil lansat de o dronă ucraineană, modificată special ca să transporte explozivi. În altă parte, tanchiștii ruși parcă uită că sunt pe un câmp minat, cu rezultate devastatoare pentru blindatele lor.
Potrivit datelor furnizate de ucraineni, doar în ultima săptămână Rusia ar fi pierdut aproape 6.500 de militari și aproape 200 de tancuri și blindate
Kremlinul nu confirmă aceste pierderi. Totuși, câțiva propagandiști ai lui Putin își arată nemulțumirea în legătură cu evoluția situației de pe front.
Yuri și Igor Girkin: „Rusia nu va câștiga. În fiecare zi, Rusia pierde câte 100 de oameni uciși și tot atâția răniți. Ce ar trebui să facem? Să ridicăm problema că puterea a fost capturată de persoane necunoscute care au pus impostori în locul lor. Să vorbim despre faptul că tot ceea ce se întâmplă e o crimă și trebuie pedepsită. Ei bine, asta e dovada că e o crimă. Deputații și senatorii ruși se tem de el (de Putin)."
Şi ministerul britanic al apărării confirma că Rusia a ajuns, în ultimele săptămâni, la un nivel de pierderi de soldați comparabil cu primele zile ale invaziei și de patru ori mai mare decât în vară, cu o medie zilnică de peste 800 de morți
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „La aproape un an de la invazie, președintele Putin nu se pregătește pentru pace. El lansează noi ofensive. Așa că trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga. Este clar că suntem într-o cursă a logisticii. Capabilitățile cheie precum muniția, combustibilul și piesele de schimb trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă. Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniție și epuizează stocurile aliate. Rata actuală în care armata ucraineană folosește muniția depășește de mai multe ori rata noastră actuală de producție.”
Tanchiştii ucraineni sunt instruiți, în Polonia, să lupte pe noile Leopard 2. Cel puțin 300 de tancuri moderne, cele mai multe Leopard 2, au fost promise de aliați pentru armata ucraineană.
Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Am lansat un apel aliaților noștri, le-am cerut să livreze Ucrainei Leopard 2 și alte tancuri moderne. Dorim ca armata ucraineană să poată forma o întreaga brigadă de tancuri.”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, Jens Stoltenberg,
Dată publicare:
13-02-2023 19:20