Imaginile surprinse din satelit după ce Rusia a început ofensiva majoră în Ucraina. „Putin nu se pregătește pentru pace”

×
Codul embed a fost copiat

"Rusia a început o nouă ofensivă majoră în Ucraina" - avertizează și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a cerut noi contracte cu industria de apărare din țările aliate, în condițiile în care Kievul are nevoie de mai multă muniție de cât pot furniza aliații în acest moment. Miniştrii Apărării din țările aliate discută la Bruxelles despre sprijinirea Ucrainei, inclusiv despre livrarea de avioane de luptă.

Imagini din satelit dezvăluie luptele înverșunate din zona Vulhedar, pe frontul de est, unde forțele ucrainene au respins de mai multe ori asaltul rușilor. Probabil unități militare ruse, cuprinzând tancuri și transportoare blindate pot fi văzute de-a lungul șirurilor de copaci pe câmpuri dar și în zone locuite, uneori în curți sau în spatele unor clădiri.

La scurt timp după ce Evgheni Prigojin, conducătorul mercenarilor Wagner a anunțat că a cucerit o mică localitate la nord de Bahmut, Ministerul rus al Apărării a făcut același anunț, potrivit agenției TASS. Și se pare că presa de stat controlată de Kremlin a primit ordin să nu mai relateze despre acțiunile miliției Wagner.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Voluntarii detașamentelor de asalt, cu sprijin de foc din partea unităților de rachete și artileriei grupului de trupe Sud, au eliberat așezarea Krasna Hora, din Republica Populară Donețk.”

Însă, indiferent cui i-ar reveni meritele, cucerirea satului respectiv, Krasna Hora, pune în pericol flancul stâng al liniei de apărare ucrainene din orașul Bahmut.

În patru zile, frontul s-a mutat cu aproape 2 kilometri spre vest, pretinde ministerul rus al apărării. Totuși, reușitele forțelor invadatoare vin cu prețul unor pierderi foarte grele.

Într-o serie de imagini se vede cum o echipă de asalt rusă e anihilată de un proiectil lansat de o dronă ucraineană, modificată special ca să transporte explozivi. În altă parte, tanchiștii ruși parcă uită că sunt pe un câmp minat, cu rezultate devastatoare pentru blindatele lor.

Potrivit datelor furnizate de ucraineni, doar în ultima săptămână Rusia ar fi pierdut aproape 6.500 de militari și aproape 200 de tancuri și blindate

Kremlinul nu confirmă aceste pierderi. Totuși, câțiva propagandiști ai lui Putin își arată nemulțumirea în legătură cu evoluția situației de pe front.

Yuri și Igor Girkin: „Rusia nu va câștiga. În fiecare zi, Rusia pierde câte 100 de oameni uciși și tot atâția răniți. Ce ar trebui să facem? Să ridicăm problema că puterea a fost capturată de persoane necunoscute care au pus impostori în locul lor. Să vorbim despre faptul că tot ceea ce se întâmplă e o crimă și trebuie pedepsită. Ei bine, asta e dovada că e o crimă. Deputații și senatorii ruși se tem de el (de Putin)."

Şi ministerul britanic al apărării confirma că Rusia a ajuns, în ultimele săptămâni, la un nivel de pierderi de soldați comparabil cu primele zile ale invaziei și de patru ori mai mare decât în vară, cu o medie zilnică de peste 800 de morți

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „La aproape un an de la invazie, președintele Putin nu se pregătește pentru pace. El lansează noi ofensive. Așa că trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga. Este clar că suntem într-o cursă a logisticii. Capabilitățile cheie precum muniția, combustibilul și piesele de schimb trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă. Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniție și epuizează stocurile aliate. Rata actuală în care armata ucraineană folosește muniția depășește de mai multe ori rata noastră actuală de producție.”

Tanchiştii ucraineni sunt instruiți, în Polonia, să lupte pe noile Leopard 2. Cel puțin 300 de tancuri moderne, cele mai multe Leopard 2, au fost promise de aliați pentru armata ucraineană.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Am lansat un apel aliaților noștri, le-am cerut să livreze Ucrainei Leopard 2 și alte tancuri moderne. Dorim ca armata ucraineană să poată forma o întreaga brigadă de tancuri.”

Citește și...
România și alte state din UE vor modificarea legii CO2, convenită anul trecut de Comisie și de Parlamentul European
România și alte state din UE vor modificarea legii CO2, convenită anul trecut de Comisie și de Parlamentul European

Nici Summitul European organizat, joi și vineri, la Bruxelles nu este setat pe consens și armonie.

Un bărbat, traficat de un politician nigerian și soția sa. Voiau să-i preleveze rinichiul pentru fiica lor grav bolnavă
Un bărbat, traficat de un politician nigerian și soția sa. Voiau să-i preleveze rinichiul pentru fiica lor grav bolnavă

Un politician nigerian influent și soția sa au fost condamnați, joi, pentru trafic de persoane, după ce au dus un tânăr în Marea Britanie pentru a-i preleva rinichiul, în mod ilegal. Organul urma să ajungă la fiica lor grav bolnavă.

 

Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023
Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023

Occidentul sprijină Ucraina nu doar prin furnizarea de arme și muniții, ci își consolidează prezența militară în apropierea granițelor Federației Ruse, este de părere expertul militar general-locotenent Iuri Netkachev.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ | Cum ar fi ajuns tabloul cu semnătura lui Nicolae Ceaușescu în posesia traficanților de artă din Bulgaria
ANIMAȚIE GRAFICĂ | Cum ar fi ajuns tabloul cu semnătura lui Nicolae Ceaușescu în posesia traficanților de artă din Bulgaria

O operațiune coordonată de Europol, desfășurată în Bulgaria și Grecia, care a vizat traficul ilegal de artă, a dus la descoperirea unei picturi, semnată, se pare, de celebrul artist american, Jackson Pollock.

Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen:
Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen: "E complicat! Austria se opune din motive electorale"

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, că decizia extinderii spațiului Schengen aparține Austriei, care se opune din motive electorale interne.

Franța, zguduită iarăși de proteste violente împotriva creșterii vârstei de pensionare. Mulțimea e furioasă pe Macron
Franța, zguduită iarăși de proteste violente împotriva creșterii vârstei de pensionare. Mulțimea e furioasă pe Macron

Proteste violente au avut loc și joi în Franța, în urma adoptării legii susținute de președintele Macron de creștere a vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Aeroporturi și gări au fost blocate de mulțimi furioase.