Rușii au tras în Ucraina cu flechette, un proiectil folosit din Primul Război Mondial, dar interzis în zonele locuite
La peste o lună după ce armata ucraineană a preluat controlul orașului Irpin de la ruși, Volodimir Klimashevskyi încă găsește flechette, micile proiectile care seamănă cu niște cuie, împrăștiate în grădina lui și înfipte adânc în pereții casei sale.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
„Nu le poți scoate cu mâinile, trebuie să folosești un clește”, a spus Klimashevskyi, pentru CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Irpin, o suburbie a Kievului, nu este singurul loc unde au apărut aceste proiectile. În satul Andriivka, la aproximativ 20 de kilometri vest de Irpin, fermierul Vadim Bozhko a spus că a găsit flechette împrăștiate de-a lungul drumului care duce către casa lui. Bozhko și soția sa s-au ascuns în subsol, în timp ce casa lui a fost bombardată, fiind aproape complet distrusă de un obuz.
Săgețile au fost găsite și în cadavre găsite în Bucea, potrivit Liudmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului.
Numite flechette, cuvânt provenit din franceză și care înseamnă săgeți mici, aceste proiectile ascuțite de câțiva centimetri sunt folosite încă din timpul Primului Război Mondial, când Aliații le-au folosit pentru a lovi cât mai mulți soldați inamici. Sunt puse în obuze care sunt trase de tancuri. Când obuzul este tras câteva mii de proiectile sunt împrăștiate pe o zonă mare. Obuzele de acest tip nu sunt interzise, dar utilizarea lor în zone civile este interzisă.
Statele Unite le-au folosit în timpul războiului din Vietnam, iar Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a acuzat armata israeliană că le-a folosit împotriva civililor în 2010 în Gaza, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA. Dar, în afară de asta, au fost rar folosite în războiul modern.