Război în Ucraina, 24 februarie. Rușii au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, R. Moldova a decretat stare de urgență

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Știrile PRO TV vă prezintă ultimele informații despre desfășurarea evenimentelor în Ucraina:

UPDATE 22.40: Rusia insistă chiar și în timp ce invadează Ucraina că, de fapt, ”nu a comis niciun fel de agresiune”. 

”Războiul din Ucraina a început acum 8 ani, Rusia doar îi pune capăt”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. 

Citește și
Vasile Dincu
Dîncu: Un război pe teritoriul României e exclus. Probabilitatea unui atac tinde spre zero
"Îmi e frică. Gata! Acum mi-au demonstrat ce putere au”. Gigi Becali, prima reacție după anularea alegerilor prezidențiale

UPDATE 22.00: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a identificat deja site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală şi parte din conţinutul agenției de presă News.ro şi a publicației Capital și care sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare.

”Acestea sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare. În cazurile prezentate, domeniile nici măcar nu au în adresă numele publicaţiilor impersonate!”, a transmis joi instituţia, în contextul unui avertisment referitor la riscul ca infractorii cibernetici să profite de conflictul din Ucraina.

UPDATE ora 21:57 Ministrul ucrainean al sănătăţii Oleh Liaşko a declarat joi că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei.

UPDATE ora 21:28 Cel puțin 735 de persoane au fost arestate astăzi la proteste în toată Rusia, inclusiv peste 330 la Moscova, potrivit OVD-Info, care urmărește arestările la mitingurile opoziției.

UPDATE ora 21:21 Președintele american Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru atacul Ucrainei și a spus că Rusia se va confrunta cu consecințele din cauza acesteia.

 

Sancțiunile pe care le-a anunțat președintele SUA

 

- limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni pentru a face parte din economia globală;


- oprirea capacității de a finanța și de a crește armata rusă;


- deteriorarea capacității lor de a concura în economia high-tech a secolului 21;

- SUA au sancționat băncile rusești care dețin împreună în jur de 1 trilion de dolari în active;

Blocăm și alte patru bănci importante. Asta înseamnă că fiecare activ pe care îl au în America va fi înghețat”, a mai adăugat Joe Biden.

UPDATE 21.10: Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Starea de urgență a fost instaurată pentru 60 de zile, începând de joi, în paralel cu cea în care Moldova se află în sectorul energetic.

UPDATE 20.50: Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat într-o discuţie telefonică de joi cu premierul indian Narendra Modi “acţiunile agresive ale Kievului faţă de populaţia paşnică din Donbas”, “anii îndelungaţi de politică distructivă îndreptaţi spre zădărnicirea Acordurilor de la Minsk”, precum şi “paşii inadmisibili ai NATO”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de TASS.

UPDATE 20.40: Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe Twitter că liderii ţărilor din G7, în reuniunea lor virtuală de joi, s-au pus de acord asupra unui pachet de sancţiuni ″devastatoare″⁣ contra Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei de forţele armate ruse.

UPDATE ora 20:30 OSCE, singurul organism internaţional prezent în Ucraina, a ordonat joi seara evacuarea de urgenţă a misiunii sale de monitorizare din această ţară, din cauza luptelor în curs de desfăşurare.

UPDATE 20:30: Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse. Vedeți AICI reacția oficială a ucrainenilor. 

UPDATE 20.20: Rusia a estimat joi că şi-a atins cu ″succes″⁣ toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei, unde conform autorităţilor acesteia bombardamentele au făcut zeci de morţi.

″Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes″⁣, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Conform acestuia, în urma bombardamentelor efectuate începând din zorii zilei cu aviaţia şi cu rachete de înaltă precizie au fost distruse 83 de ţinte terestre ale armatei ucrainene.

UPDATE 20.00: Rusiei “nu i-au lăsat altă şansă” decât să declanşeze “operaţiunea militară” în Donbas, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin joi, în timpul unei întâlniri cu mediul rus de afaceri.

"Cel mai important lucru, ca să fie clar: ceea ce se întâmplă este o măsură la care am fost nevoiţi să recurgem. Pur şi simplu nu ne-au lăsat nicio şansă să procedăm altfel", a afirmat Putin.

Potrivit lui Vladimir Putin, pentru Rusia au fost create asemenea riscuri în domeniul securităţii, încât "cu alte mijloace nu se putea reacţiona".

Putin şi-a exprimat uimirea că Occidentul "nu şi-a schimbat nici cu un milimetru poziţiile în negocierile cu Federaţia Rusă în problemele de securitate europeană".
 

UPDATE ORA 19.00. Sancțiuni economice dure anunțate de Boris Johnson. Toate băncile din Rusia prezente în Marea Britanie vor avea activele înghețate, iar săptămâna viitoare se va interzice prin lege companiilor rusești să obțină finanțare în Regatul Unit.

Companiei aeriene Aeroflot i se va interzice aterizarea în Marea Britanie.

Va exista o suspendare a licenţelor de export cu dublă utilizare pentru a acoperi mărfurile care pot fi utilizate în scopuri militare.
În câteva zile, Marea Britanie va opri exporturile produselor de înaltă tehnologie şi echipamente de rafinare a petrolului.
Va exista o limită a depozitelor pe care ruşii le pot face în conturile bancare din Marea Britanie.

Marea Britanie intenţionează să „colaboreze cu aliaţii” pentru a opri plăţile Swift, dar acest aspect „este o provocare”, a spus Johnson.

UPDATE ora 17:00 Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean.

UPDATE 17.20: Este avertizare de atac aerian în Kiev, unde sirenele sună joi pe tot parcursul zilei.

Cei 2,8 milioane de locuitori ai capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte către adăposturi antiaeriene dacă este posibil, pe fondul invaziei ruseşti a Ucrainei.

Autoritățile au anunțat 7 morți și 17 răniți după un atac cu rachetă în nord-estul orașului.

 

UPDATE 16.35. Un elicopter rusesc a fost doborât de armata ucraineană în apropierea capitalei Kiev, informează BBC, care a verificat o înregistrare video în care aparatul de zbor apare la pământ. S-a întâmplat în timpul luptelor pe care ucrainenii și rușii le duc pe aeroportul Hostomel.

Comandantul șef ucrainean, general-locotenent Valerii Zaluzhnyi, a confirmat că armata țării sale luptă cu forțele ruse pentru controlul aeroportului aflat în regiunea Kiev, relatează Reuters.

Hostomel este cel mai important aeroport internațional de marfă al Ucrainei, precum și o bază aeriană militară cheie.

UPDATE ora 16:00 Comandamentul militar al Ucrainei spune că patru oameni au fost uciși, iar alți 10 au fost răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se pate că ar fi șase doctori, relatează The Guardian.

UPDATE ora 16.00. Slovacia a anunțat că menține deschisă granița pentru refugiații din Ucraina, care sunt primiți chiar și fără pașaport, urmând ca situația fiecăruia în parte să fie analizată de autorități, transmite postul Visegrad 24.

UPDATE ora 15:59 Poliţia ucraineană a anunţat joi că Rusia a efectuat 203 atacuri împotriva Ucrainei de la începutul zilei, confruntări având loc aproape pe întregul teritoriu ucrainean, transmite Reuters.

Poliţia de frontieră ucraineană a declarat că armata luptă împotriva forţelor ruse în apropiere de oraşul Sumî, din estul ţării.

UPDATE ora 15:48 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut aliaţilor săi să rupă legăturile diplomatice cu Rusia, după ce forţele ruse au invadat Ucraina, a relatat joi agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE ora 15:32 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat pentru CNN că „un război cu drepturi depline la scară largă a început în Europa”.

UPDATE ora 15.30. Atacarea Ucrainei este contestată chiar de către unii dintre cetățenii ruși. O femeie a avut curajul să protesteze în public, chiar lângă zidurile Kremlinului., iar fotografia acesteia a devenit virală pe Twitter și restul reâelelor sociale. Femeia poartă o panncartă pe care scrie „Război în Ucraina. Rușine Rusiei”

 

UPDATE ora 15:07 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

 

UPDATE 15.00 Avion militar ucrainean, prăbuşit în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord

 

Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit joi în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord, a anunţat serviciul pentru situaţii de urgenţă.

Avionul s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Trîpillea, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, a precizat aceeaşi sursă.

UPDATE 14.48 Optsprezece oameni, ucişi în ”atacuri militare” într-un sat din Odesa

 

Optsprezece persoane au fost ucise în ”atacuri militare” într-un sat din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, la primele ore ale invaziei ruse, joi, anunţă autorităţile regonale.

”Opt bărbaţi şi zece femei au fost ucişi” în satul Lipetske, anunţă într-un comunicat administraţia regională Odesa.

UPDATE 14.26 Forţele ruse au pătruns în regiunea Kievului

 

Forţe ruse au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat.

Un jurnalist al France Presse a constatat prezenţa mai multor elicoptere fără însemne de identificare zburând în grup la joasă altitudine deasupra unei suburbii a Kievului, capitala ucraineană.

UPDATE 14.14 Zelenski îndeamnă rușii să protesteze față de război

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski compară invazia rusă a Ucrainei cu acţiunile ”Germaniei naziste” în al Doilea Război Mondial.

”Rusia a atacat Ucraina în mod laş şi sinucigaş, aşa cum a făcut Germania nazistă în al Doilea Război Mondial”, declară şeful statului ucrainean într-un briefing transmis în drect pe Facebook.

Zelenski îi îndeamnă pe ruşi ”să iasă” în stardă şi ”să protesteze faţă de acest război”

UPDATE 13.35 NATO va activa pentru prima dată planurile de apărare pentru Europa de Est

 

NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi „va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei”, după atacul Rusiei în Ucraina, şi va organiza vineri un summit de urgenţă.

„Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice”, a transmis NATO la finalul unei reuniuni a ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre.

UPDATE 13.29 Kremlinul avertizează că operaţiunea militară rusă din Ucraina va dura cât timp este nevoie

 

Kremlinul a transmis joi că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie, în funcţie de "rezultatele" sale şi de "pertinenţa" sa, considerând că cetăţenii ruşi susţin această ofensivă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai spus jurnaliştilor că Moscova are ca obiectiv să impună un "statut neutru" Ucrainei, demilitarizarea acesteia şi eliminarea "naziştilor" care în opinia sa se află în această ţară.

El a mai afirmat că nimeni nu vorbeşte de ocuparea Ucrainei şi că este "inacceptabil" să se folosească acest cuvânt în legătură cu operaţiunea militară a Rusiei.

Peskov a declarat de asemenea că este imposibil ca Rusia să fie închisă în spatele unei cortine de fier.

El a adăugat că Kremlinul "a prevăzut" că pieţele ruse vor suferi de pe urma unei "reacţii emoţionale" după ofensiva asupra Ucrainei, dând asigurări că este o perioadă "trecătoare".

"Pentru ca această perioadă emoţională să fie cât mai scurtă posibil, au fost luate toate măsurile necesare", a declarat Peskov.

UPDATE 13.20 Rusia vrea demilitarizarea totală a Ucrainei

Moscova urmăreşte demilitarizarea completă a Ucrainei, a declarat joi preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Volodin, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, susţine într-o postare pe Telegram că demilitarizarea Ucrainei este singura modalitate de a evita războiul în Europa.

"Deputaţii Dumei de Stat susţin decizia preşedintelui Vladimir Vladimirovici Putin privind desfăşurarea unei operaţiuni speciale de menţinere a păcii", declară liderul Dumei, afirmând că "scopul acesteia este de a proteja populaţia care trăieşte în Ucraina".

El le-a cerut ucrainenilor să depună armele şi să nu participe la niciun fel de mobilizare.
 

UPDATE 13.00 Europa Centrală se pregăteşte pentru a primi refugiaţi din Ucraina
 

Ţări din Europa Centrală se pregăteau joi pentru a primi refugiaţi din Ucraina, Polonia anunţând înfiinţarea unor puncte de primire la frontieră, iar Ungaria plănuind să trimită trupe pentru a crea un coridor dedicat, transmite Reuters.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, foste componente ale Pactului de la Varşovia şi acum membre ale NATO, au toate graniţe terestre cu Ucraina.

Atacul declanşat joi dimineaţă de Rusia a alimentat temeri privind un val uriaş de refugiaţi din Ucraina, o ţară cu 44 milioane de locuitori.

'În următoarele ore vor fi create puncte de primire pentru refugiaţi din Ucraina', a declarat ministrul adjunct de interne al Poloniei, Pawel Szefernaker, citat de agenţia PAP.

Opt astfel de puncte vor fi înfiinţate într-o primă etapă în apropierea graniţei cu Ucraina, pentru a le oferi alimente, asistenţă medicală şi informaţii eventualilor refugiaţi, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a spus că misiunile diplomatice ale ţării sale în Ucraina vor rămâne deschise 'cât de mult posibil', dar Ministerul de Externe le-a cerut tuturor polonezilor să părăsească această ţară.

Şi Ungaria a declarat că ambasada sa la Kiev va rămâne deschisă. În schimb, Cehia a închis ambasada, dar menţine deschis consulatul de la Lvov, în vestul Ucrainei.

Ungaria a declarat că va trimite un număr nespecificat de militari în zona de frontieră cu Ucraina, în scop de securitate şi umanitar, însă joi dimineaţa nu erau vizibile desfăşurări de trupe.

Ungaria trebuie să se pregătească să primească zeci de mii de refugiaţi dacă va fi necesar, dar şi pentru posibilitatea ca soldaţi implicaţi în lupte să 'treacă peste' frontieră, aşa cum s-a întâmplat în timpul războiului din Iugoslavia în anii 1999, a declarat miercuri seară ministrul apărării Tibor Benko.

Căile ferate slovace au suspendat serviciile spre Ucraina, iar compania aviatică low-cost Wizz a oprit toate cursele spre şi dinspre Ucraina.

Joi dimineaţa, la frontierele vestice ale Ucrainei era relativă linişte, dar autorităţile şi martori oculari au spus că traficul s-a intensificat uşor.

'Vedem o creştere moderată a traficului la punctele de frontieră cu Ucraina, presupunem că se va intensifica pe parcursul zilei', a spus un oficial din Ministerul de Interne slovac.

'Slovacia este pregătită să ajute, am putea să permitem accesul unor persoane care nu au la ele toate documentele necesare', a adăugat el.

La rândul său, ambasadorul ucrainean la Praga, Perebyjnis Jevhen, a afirmat într-o conferinţă de presă că nu poate 'exclude unele valuri de persoane'. 'Dar mai degrabă vor fi spre părţile vestice ale Ucrainei decât în afara ţării', a apreciat el.

În jur de 260.000 de ucraineni trăiesc în Cehia, iar zeci de mii muncesc în Ungaria, care are o numeroasă minoritate de circa 140.000 de persoane exact dincolo de frontiera comună.

În Bulgaria, preşedintele Rumen Radev a declarat că autorităţile sunt pregătite să-i evacueze pe cale terestră pe cei peste 4.000 de etnici bulgari din Ucraina şi sunt gata să găzduiască şi alţi refugiaţi ucraineni.

Prim-ministrul Kiril Petkov a precizat că Bulgaria va pregăti în acest scop hoteluri şi alte baze turistice.

UPDATE 12.55 Lituania va declara stare de urgenţă după atacul Rusiei împotriva Ucrainei

 

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat joi că va institui starea de urgenţă pe teritoriul Lituaniei după atacul aerian şi terestru al armatei ruse împotriva Ucrainei.

"Astăzi, voi semna un decret care va impune starea de urgenţă", a declarat şeful statului lituanian, după o reuniune a Consiliului Apărării Naţionale, adăugând că "Lituania va cere activarea Articolului 4 al NATO", care prevede consultări de urgenţă dacă un membru al Alianţei este ameninţat.

O cerere similară a fost făcută oficial joi dimineaţa de Polonia.

UPDATE 12.54 Ucraina spune că este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă

 

Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Autorităţile de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi dimineaţă o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia desfăşoară o ofensivă de amploare, din mai multe direcţii, şi că forţele ucrainene rezistă atacului.

"Nu, nu este o invazie rusă doar în estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe direcţii", a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 12.20 Rusia a desfășurat exerciții militare în Transnistria

 

Armata rusă a anunțat desfășurarea unui exercițiu militar planificat al trupelor de menținere a păcii în Transnistria, regiunea separatistă situată la granița dintre Ucraina și Moldova, scrie interfax.com

Ministrul rus al Apărării a declarat că este vorba despre exerciții „planificate”, însă analiștii militari spun să anunță, de fapt, un atac asupra Odesei.

UPDATE 12.15 Corespondent CNN în Ucraina: Tancurile rusești sunt în Harkiv

 

Un corespondent CNN susține că un oficial ucrainean a confirmat că tancurile rusești se află deja în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Există rapoarte, aparent confirmate de un oficial ucrainean, că tancuri rusești se află deja în Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Toate acestea se întâmplă atât de repede”, a transmis acesta.

UPDATE 12.10 Boris Johnson: „Este o catastrofă pentru continentul nostru”

 

Invazia Rusiei în Ucraina „este o catastrofă pentru continentul nostru”, a trasmis Boris Johnson pe contul său de Twitter.

Acesta a confirmat că va avea o întâlnire cu liderii G7 cât de curând.

Este o catastrofă pentru continentul nostru. Voi face o declarație astăzi despre invazia Rusiei în Ucraina. Voi vorbi, de asemenea, cu liderii G7 cât de curând posibil”, a scris Boris Johnson pe Twitter. 

UPDATE 11.45 Preşedintele Ucrainei anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Zelenski a anunţat totodată că "duşmanul a suferit pierderi severe" şi le-a cerut cetăţenilor ruşi să iasă în stradă şi să protesteze împotriva războiului.

Totodată, Zelenski le-a transmis propriilor săi cetăţeni că va împărţi arme tuturor celor care le doresc şi că va anula sancţiunile împotriva tuturor cetăţenilor ucraineni care sunt gata să-şi apere ţara cu arma în mână.

Şeful statului ucrainean a încurajat totodată mediul de afaceri din ţară să pună la dispoziţia populaţiei bunuri şi servicii.

UPDATE 11.38 Armata ucraineană anunţă că a ucis aproximativ 50 de ”ocupanţi ruşi” în regiunea Lugansk

Armata ucraineană anunţă joi că a ucis aproxmativ 50 de ”ocupanţi ruşi” în regiunea Lugansk, după ce Rusia a lansat un atac în Ucraina.

Aproape 50 de ocupanţi ruşi au fost lichidaţi în apropiere de localitatea Şciastia”, în estul Ucrainei, anunţă într-un comunicat Statul Major al armatei ucrainene.

Expresia ”ocupant rus” poate desemna atât militari ruşi, cât şi combaranţi separatşti proruşi din estul Ucrainei.

UPDATE 11.12 Lider separatist ucrainean: "Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede"

"Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede", a declarat joi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, la câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei cu scopul de a ajuta regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul acestei ţări să îşi revendice independenţa, informează DPA.

"Pot să spun că totul se va încheia în curând", a afirmat Puşilin, precizând că operaţiunea militară este una de amploare şi că toate oraşele şi satele din regiune "vor fi eliberate" în scurt timp.

Rusia a lansat joi dimineaţă o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele din estul Ucrainei de "abuzuri" şi "genocid" din partea guvernului ucrainean.

UPDATE 11.07 MAE a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea cetăţenilor români din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe continuă monitorizarea situaţiei cetăţenilor români din Ucraina şi a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina, se arată într-un comunicat al Executivului privind convocarea de către prim-ministrul Nicolae Ciucă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit comunicatului, structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite să asigure măsurile necesare pentru o preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiaţi.

Totodată, Guvernul monitorizează şi evaluează intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate rutele din ţară, pentru a putea lua, în funcţie de evoluţia situaţiei, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

În comunicat se subliniază că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece.

Principalele responsabilităţi ale task-force-ului privind gestionarea consecinţelor generate de agresiunea rusă în Ucraina sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.

UPDATE 11.06 Rusia anunţă închiderea a zece aeroporturi

 

Rusia a închis temporar peste zece aeroporturi din sud şi din peninsula Crimeea din Marea Neagră, anexată de la Ucraina.

Aerodromurile din oraşele Rostov, Krasnodar, Kursk, Voronej şi Simferopol, printre altele, îşi vor înceta operaţiunile până la 2 martie, a anunţat joi autoritatea aviatică rusă, Rosaviaţia.

Oamenii au fost sfătuiţi "insistent" să nu se deplaseze la aeroporturile menţionate.

Cu toate acestea, operaţiunile de zbor continuă la Soci, de asemenea oraş de la Marea Neagră.

La Moscova, aproape 200 de zboruri au fost anulate sau întârziate joi, conform site-urilor de călătorie.

UPDATE 11.05 Forţele belaruse nu sunt implicate în atacul asupra Ucrainei, declară Lukaşenko

 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că forţele armate din Belarus nu iau parte la operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, a informat agenţia de presă Belta.

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a anunţat mai devreme că trupele ruse au atacat Ucraina din Belarus, precum şi din Rusia cu asistenţă belarusă în jurul orei locale 5 dimineaţa.

"Trupele noastre nu iau parte la această operaţiune", a precizat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu şefii armatei sale.

UPDATE 10.50 Momentul când o rachetă rusească lovește Ivano-Frankivsk, aflat la 150 de km de România

Explozii au avut loc și în orașul Ivano-Frankivsk, aflat la aproximativ 150 de km de granița României. Aeroportul din oraș a fost lovit de rachete, a anunțat ministerul de Interne ucrainean. Imagini cu momentul bombardamentului au apărut pe rețelele de socializare.

 

UPDATE 10.32 Zelenski a ordonat trupelor ucrainene să le producă pierderi maxime forţelor ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni.

"Comandantul suprem al forţelor armate (preşedintele Volodimir Zelenski - n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi", a precizat generalul.

El a mai dat asigurări că armata ucraineană "contracarează cu demnitate" atacurile inamice.

UPDATE 10.25 „Putin este un Hitler modern”

 

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko a spus că „azi este o zi tragică”.

Acesta a vorbit din afara parlamentului, în timp ce parlamentarii țin discuții de criză la Kiev.

Poroșenko, care a fost în funcție între 2014 și 2019, l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un Hitler modern.

Situația din parlamentul Ucrainei este tensionată, iar înăuntru sunt mulți oameni înarmați, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean aflat în clădire.

UPDATE 10.05 Stațiile de metrou din Kiev se transformă în buncăre

 

În Kiev, stațiile de metrou au devenit buncăre improvizate. Martorii din oraș au declarat pentru CNN că stațiile sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri.

Gările sunt pline -- dar nu și trenurile în sine, care încă merg fără probleme.

UPDATE 10.00 Ucraina cere Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Neagră pentru navele ruse

 

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra ţării vecine.

Turcia, ţară membră a NATO care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile. Conform unui pact din 1936, Ankara are control asupra celor două strâmtori şi poate limita trecerea navelor de război dacă este ameninţată sau în timpul unui conflict.

"Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens", a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.

"În acelaşi timp, vrem să se impună sancţiuni împotriva părţii ruse", a adăugat el.

UPDATE 9.55 Trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean prin Crimeea

 

Trupele ruse au pătruns în regiunea ucraineană Herson, limitrofă peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014, a informat joi Paza de Frontieră a Ucrainei.

"În prezent, se observă mişcări de echipament militar în peninsulă de la frontiera administrativă", a anunţat instituţia ucraineană într-un comunicat.

UPDATE 9.52 O femeie și copilul ei, răniți în urma unui atac. Un băiat de 17 ani a murit

 

Consilierul ministrului Afacerilor Interne din Ucraina a declarat că o persoană a murit, iar alte patru, între care o femeie și un copil, au fost rănite în urma unui atac asupra unei mașini. 

De asemenea, un adolescent de 17 ani și-a pierdut viața în urma unui bombardament.

UPDATE 9.46 Șapte persoane din Ucraina au murit în urma bombardamentelor

 

Șapte persoane au murit în urma bombardamentelor din partea forțelor ruse, a spus poliția ucraineană.

Oficialii spun că un atac asupra unei unități militare din Podilsk, în afara Odesei, a ucis șase persoane și a rănit șapte.

De asemenea, 19 persoane sunt date dispărute.

O persoană a murit în orașul Mariupol, au adăugat aceștia.

UPDATE 9.42 Secretarul general al ONU îl imploră pe Putin să oprească atacul împotriva Ucrainei

 

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat un apel puternic adresat preşedintelui rus Vladimr Putin, implorându-l să-şi recheme trupele şi ”să oprească” imediat atacul lansat împotriva Ucrainei.

Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, chemaţi-vă trupele în Rusia!”, a tunat şeful ONU, vizibil emoţionat de anunţarea unei operaţiuni militare ruse în Ucraina în toiul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind criza ruso-ucraineană.

Este cel mai trist moment al mandatului meu de secretar general al ONU”, a declarat el.

În numele umanităţii, să nu permitem declanşarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai grav război de la începutul secolului”, a insistat Antonio Guterres.
 

UPDATE 9:40 MApN: Armata României a activat punctele militare de comandă

Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

"Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

UPDATE 9.35 Rusia a suspendat circulaţia navelor comerciale în Marea Azov până la noi ordine.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, îşi expediază în principal cerealele din porturile de la Marea Neagră.

Marea Azov găzduieşte porturi cu apă puţin adâncă pentru nave cu capacitate mai mică.

„Toate navele sunt pe stop (în marea Azov)”, a spus una dintre surse.

UPDATE 9.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a încercat să-l sune pe președintele rus Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns.

„Astăzi am inițiat un apel către președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost tăcerea. Dar tăcerea ar trebui să fie în Donbass”, a spus Zelensky.

UPDATE 9.00 Armata rusă a declarat că serviciul de frontieră al Ucrainei „nu a opus rezistență” trupelor ruse care invadează teritoriul ucrainean.

Declarația a susținut, de asemenea, că armata rusă a „neutralizat” apărarea antiaeriană a Ucrainei.

În aceeași declarație, armata rusă a negat afirmațiile forțelor ucrainene conform cărora ar fi doborât mai multe avioane rusești, spunând că rapoartele „nu corespund realității”.

UPDATE 8.55 Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei.

Sirenele de avertisment antibombardament au răsunat joi dimineaţă la ora locală 07:00 în centrul Kievului, capitala Ucrainei.

În metroul din Kiev, zeci de locuitori încercau să se pună la adăpost sau să ia un tren, cu bagaje în mână pentru a părăsi oraşul, a constatat un fotograf al AFP.

În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului la primele ore ale dimineţii, urmate de sunetele sirenelor de ambulanţă.

Explozii au fost auzite şi la 600 de kilometri distanţă, în sudul Ucrainei, în oraşul-port Odessa, la Marea Neagră.

Harkov, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de frontiera rusă, a fost de asemenea atacat.

În oraşul-port Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean din apropierea zonei frontului, cu aproape jumătate de milion de locuitori, mai multe persoane au declarat pentru AFP că au auzit bombardamente de artilerie dinspre cartierul situat în estul oraşului.

Mai aproape de frontul conflictului din Est, unde se luptă de opt ani separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, la Kramatorsk, oraş care serveşte de asemenea drept cartier general al armatei ucrainene, cel puţin patru explozii puternice au fost de asemenea auzite de jurnalişti ai AFP.

UPDATE 8.50 Preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe omologul său belarus, aliatul său Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în Ucraina.

Către ora (locală) 5.00 (6.00, ora României), o conversaţie la telefon a avut loc între preşedinţii belarus şi rus”, anunţă într-un comunicat preşedinţia balarusă.

În ciursul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe colegul său belarus cu privire la situaţia de la frontiera cu Ucraina şi în Donbas”, precizează preşedinţia belarusă.

Kremlinul nu a publicat nicio informaţie despre această convorbire telefonică.

UPDATE 8:45 Un avion militar Suhoi 27 din Ucraina a aterizat în regim de urgenţă la Bacău

„Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național”, a transmis Ministerul român al Apărării. DETALII AICI

UPDATE 8:40 CTP, despre începerea operațiunilor militare în Ucraina: ”Putin nu a dorit nici un moment să negocieze. Ucraina este singură”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a menționat pentru ȘtirileProTv că anunțul prin care Vladimir Putin a început războiul în Ucraina a fost unul premeditat, iar Putin nu a dorit nici un moment să negocieze. DETALII AICI

UPDATE 8:30 Sirenele de război răsună la Kiev. Rusia atacă Ucraina din toate direcțiile. 

Sirenele de alertă pentru bombardamente au răsunat, joi dimineață, în capitala ucraineană Kiev și în al doilea oraș ca mărime al țării, Liov, potrivit CNN.

Mai multe explozii au avut loc încă de la primele ore, iar pe rețelele de socialziare au apărut imagini cu oaemni care fug din Kiev. GALERIE FOTO/VIDEO aici

UPDATE 8:20 Zelenski: „Rachetele ruseşti lovesc infrastructura ucraineană şi poliţia de frontieră”. Explozii în mai multe orașe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.

El a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden. DETALII AICI

UPDATE 8:00 Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei şi susţine că nu caută să ocupe ţara vecină

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse “provocări” din partea Kievului, transmite EFE, scrie Agerpres.

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei “operaţiuni speciale” este de “a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de “a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare. Detalii AICI

UPDATE 7:45 Rusia transmite că vizează infrastructura militară a Ucrainei 

Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

Printre altele, Ucraina şi-a închis întreg spaţiul aerian ca răspuns la operaţiunea militară rusă din Donbas, a informat televiziunea publică joi dimineaţă devreme, citată de agenţia DPA.

UPDATE 7.30 Ministrul ucrainean de Externe: Lumea trebuie şi poate să îl oprească pe Putin

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a scris joi pe Twitter că preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a lansat ”o invazie pe scară largă în Ucraina”.

"Oraşe paşnice ucrainene sunt atacate. Este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este momentul pentru a acţiona”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 7.20 Orașele în care au fost auzite explozii

CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la afţa locului şi a martorilor oculari.

- Kiev: Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.

- Harkov: O echipă CNN a auzit o serie de explozii puternice.
Kramatorsk: Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.

- Nipru: Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii

- Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.

- Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute

- Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă

UPDATE 7.20 Rusia a închis spaţiul aerian pentru aeronavele civile începând de joi la frontiera sa de vest cu Ucraina şi Belarus, potrivit unui anunţ emis de autorităţile aviatice ruse.

Aceasta decizie a fost luată din cauza gravei ameninţări la adresa siguranţei zborurilor civile după ce Rusia a ordonat o operaţiune militară specială în Ucraina. Potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, spaţiul aerian deasupra regiunii Rostov, situată lângă frontiera ucraineană, va fi închis până în data de 2 martie.

Zborurile au fost anulate joi de pe aeroporturile marilor oraşe din sudul Rusiei, în Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci şi Anapa, toate situate în apropierea Ucrainei sau pe litoralul Marii Negre, conform agenţiilor de presă ruse

UPDATE 7.15 Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina

UPDATE 7.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

"Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge", a afirmat şeful statului ucrainean.

UPDATE ora 6.50 Trupele ruse au ajuns în oraşul Odessa şi trec graniţa în oraşul Harkov

Un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat jurnaliştilor, pe un grup oficial de WhatsApp, că trupele ruse au ajuns în oraşul Odessa şi trec graniţa în oraşul Harkov.

Gerashchenko a adăugat că au avut loc atacuri cu rachete pe aerodromul Vasilkovsky de lângă Kiev, potrivit CNN.

El a mai spus că Borys Filatov, primarul Niproului, tocmai a sunat pentru a spune că aude explozii.

UPDATE ora 6.40 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul 'în numele umanităţii', după ce liderul rus a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei.

''Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia și opriți ceea ce ar putea fi cel mai rău război din acest secol'', a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina.

Consecinţele unui război ar fi devastatoare pentru Ucraina şi de anvergură pentru economia mondială, a adăugat el.

Ucraina și-a închis spațiul aerian

UPDATE ora 06:30 Ucraina a anunţat joi închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, transmite AFP.

UPDATE ora 06:29 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi „atacul nesăbuit şi neprovocat" al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol „nenumărate" vieţi.

UPDATE ora 06:23 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o „invazie la scară largă a Ucrainei'' şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmit DPA şi Reuters.

UPDATE ora 06:23 Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

UPDATE ora 06:19 Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.

UPDATE 06:08 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate joi atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi de civili, transmite Reuters.

El a spus că aliaţii se vor întâlni pentru a aborda noua agresiune a Rusiei.

Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii''', a mai declarat Stoltenberg.

Explozii puternice în estul Ucrainei

UPDATE ora 06:00 Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.

Portul este cel mai mare oraş ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori. Explozii au fost auzite şi la Kiev, în capitală, la scurt timp după ora 03:00 GMT.

UPDATE ora 05:58 Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.

Preşedintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale", a spus Biden într-un comunicat.

Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac", a insistat liderul de la Casa Albă.

El a promis că „lumea va cere socoteală Rusiei".

 

UPDATE ora 05:35 Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters, citată de Agerpres.

 

 

UPDATE ora 05:28 Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina. 

 

 

UPDATE ora 05:21 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

Am luat decizia pentru o operaţiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice" Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
„Eu niciodată n-am făcut asta” Simona Halep s-a destăinuit în premieră despre chestiunea momentului
„Eu niciodată n-am făcut asta” Simona Halep s-a destăinuit în premieră despre chestiunea momentului
Citește și...
Analiști: Putin a făcut o invitație unor state să participe la împărțirea Ucrainei
Analiști: Putin a făcut o invitație unor state să participe la împărțirea Ucrainei

Rusia, deși este singură, este un pericol uriaș, pentru securitatea Europei și, implicit, a României, şi putem vorbi despre un lider care şi-a pierdut uzul raţiunii.  

Dîncu: Un război pe teritoriul României e exclus. Probabilitatea unui atac tinde spre zero
Dîncu: Un război pe teritoriul României e exclus. Probabilitatea unui atac tinde spre zero

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmă că un război pe teritoriul României este, în acest moment, exclus, aşa cum o arată toate analizele NATO, iar probabilitatea unui atac asupra ţării noastre "tinde spre zero".

Ucraina: Biden anunţă sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2
Ucraina: Biden anunţă sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2

Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat miercuri sancţiuni împotriva companiei responsabile cu exploatarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, relatează AFP, citată de Agerpres.

Două convoaie de echipamente militare se îndreaptă spre Doneţk (Reuters)
Două convoaie de echipamente militare se îndreaptă spre Doneţk (Reuters)

Un reporter al agenţiei Reuters a observat miercuri două convoaie distincte de echipamente militare care se îndreptau pe rute diferite spre oraşul Doneţk din estul Ucrainei, relatează Agerpres.

Viktor Orban: Ungaria trebuie să rămână în afara conflictului ucrainean
Viktor Orban: Ungaria trebuie să rămână în afara conflictului ucrainean

Ungaria trebuie să rămână în afara conflictului militar din estul Ucrainei, unde situaţia se menţine ''serioasă şi tensionată'' şi trebuie făcut totul pentru evitarea unui război, a declarat, miercuri, premierul ungar Viktor Orban.

Recomandări
Agitatori care instigau la violență pe TikTok, săltați de mascați. Descinderi în toată țara la cei care au promovat ura
Agitatori care instigau la violență pe TikTok, săltați de mascați. Descinderi în toată țara la cei care au promovat ura

Procurorii și polițiștii au descins sâmbătă dimineață la mai multe adrese din cinci județe și din București, în dosare privind promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război, dar și instigarea online la ură în campanie.  

Misiune grea pentru justiție. Cine sunt rușii care au atacat, din 33 de țări, de 85.000 de ori, site-urile noastre de alegeri
Misiune grea pentru justiție. Cine sunt rușii care au atacat, din 33 de țări, de 85.000 de ori, site-urile noastre de alegeri

Au fost demarate anchete in rem după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT. DIICOT a deschis un dosar penal după ce ofițerii de informatii au identificat activități suspecte în mediul online, menite să influențeze alegătorii.

Reacția SUA după anularea alegerilor: ”Poporul român este cel care alege pe cine alege. Nici o altă ţară nu are acest drept”
Reacția SUA după anularea alegerilor: ”Poporul român este cel care alege pe cine alege. Nici o altă ţară nu are acest drept”

Statele Unite au transmis că ”sunt alături de poporul român” și își reafirmă încrederea în investigațiile privind ”influența străină malefică” în alegeri, reamintind de ”democrația greu câștigată de români”.