Amnesty International își cere scuze pentru "suferinţa şi furia” cauzate de raportul despre Ucraina

amnesty razboi ucraina
IMAGO

Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferinţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefului biroului de la Kiev.

Organiza'ia pentru drepturile omului a publicat raportul joi, spunând că prezenţa trupelor ucrainene în zonele rezidenţiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei Rusiei, relatează Reuters.

"Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters, citat de News.ro. 

"Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejaţi. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă etapă de cercetare. Deşi ne susţinem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată", spune organizaţia.

Zelenski a acuzat grupul că încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce şefa Amnesty Ucraina, Oksana Pokalciuk, a spus că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova.

Citește și
Oksana Pokalciuk
Responsabilul Amnesty International în Ucraina şi-a anunţat demisia. Acuză organizaţia că a servit "propaganda rusă"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Oficialii ucraineni spun că încearcă să evacueze civilii din zonele din prima linie. Rusia, care neagă că a vizat civili, nu a comentat raportul privind drepturile.

În e-mailul său de duminică, Amnesty a declarat că a găsit forţe ucrainene lângă reşedinţe civile în 19 oraşe şi sate pe care le-a vizitat, expunându-le la riscul de fi atacate..

"Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forţele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie adecvate în altă parte a ţării”, se arată în comunicat.

"Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti", spune organizaţia..

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 165. Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne

zaporojie
AIEA: Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din ce în ce mai alarmantă. Există „risc real de dezastru nuclear”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere.

nava cargou
VIDEO O navă cargou a ajuns în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru prima dată de la invazia rusă

O navă cargou a ajuns sâmbătă în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca cereale, pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene.

soldati, Rusia, rusi,
Zelenski: Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor şi mizează pe artilerie şi bombardamente

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul zilnic către naţiune, că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia.

razboi
Războiul, pe cale să intre într-o nouă fază: rușii dislocă trupele în sud, pentru a face față unei contraofensive

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Vitali Gura
Un funcţionar numit de ruși în Herson a murit în urma unui atentat

Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, potrivit AFP.

general de armata rusia
Şase generali ruşi au fost demişi din cauza performanței slabe a armatei, conform serviciilor de informaţii britanice

Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

cargo ucraina
Alte patru cargouri cu grâu și semințe au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră

Cresc speranțele că acordul privind exportul cerealelor ucrainene chiar funcționează. Alte patru nave încărcate cu grâu și seminţe de floarea soarelui au plecat din două porturi de la Marea Neagră, aflate în sudul Ucrainei.

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 164. Amnesty International, acuzată de partea ucraineană că servește „propaganda rusă”
Război în Ucraina, ziua 164. Amnesty International, acuzată de partea ucraineană că servește „propaganda rusă”

Știrile PRO TV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Responsabilul Amnesty International în Ucraina şi-a anunţat demisia. Acuză organizaţia că a servit
Responsabilul Amnesty International în Ucraina şi-a anunţat demisia. Acuză organizaţia că a servit "propaganda rusă"

Responsabilul Amnesty International în Ucraina, Oksana Pokalciuk, şi-a anunţat demisia, acuzând organizaţia că a servit "propaganda rusă".

Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”
Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă „să amnistieze statul terorist” Rusia, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova.

 

 

Amnesty International acuză armata ucraineană, după o anchetă pe teren, că pune în pericol civili. Reacția Kievului
Amnesty International acuză armata ucraineană, după o anchetă pe teren, că pune în pericol civili. Reacția Kievului

Armata ucraineană a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, acuză joi Amnesty International (AI).

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.