Război în Ucraina. Turnul TV din Kiev a fost lovit de rachete rusești. Bombardamente în Harkov
Este a șasea zi de război in Ucraina, iar violențele sunt departe de a se opri. Au loc în continuare explozii puternice în capitala Kiev, iar orașul Harkov - al doilea ca marime din Ucraina - a fost bombardat de artileria rusă.
Cele mai importante momente de astăzi:
➡ Bombă devastatoare în centrul orașului Harkov
➡ Parlamentul European a acceptat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Ar putea urma o procedură specială de admitere
➡ Ucrainenii spun că trupele belaruse au intrat pe teritoriul lor, deși președintele Lukașenko anunțase că nu va lua parte la invazie
➡ Înalt oficial american al apărării: Rusia are 75% din forțele sale armate pregătite pentru invazie se află în interiorul Ucrainei.
➡ Ucraina, apel către soldații ruși: Cine va depune armele va primi amnistie și 50.000 de dolari
Rezumatul zilei 6 de război în Ucraina
Au fost noi bombardamente la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării a postat imagini cu cu dezastrul lăsat în urmă de forțele aeriene rusești, care au țintit inclusiv blocuri de locuințe.
Alte imagini surprinse de camerele de supraveghere din centrul orașului Harkov arată momentul în care marți dimineață o rachetă lansată de armata rusă cade în apropiere de Piața Libertății și lovește o clădire istorică a administrației locale. Cei care n-au apucat să se refugieze în adăposturi au trecut prin clipe de groază!
Atacurile au provocat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă, în orașul cu peste 1,4 milioane de locuitori. Iar în adăposturile subterane, au fost mutate spitalele și maternitățile.
Conform conform estimărilor Naţiunilor Unite, peste 100 de civili au murit până acum în acest război. Printre ei și 7 copii. Iar cel puțin 300 de oameni au fost răniți.
Sateliţii au surprins un convoi masiv de vehicule militare, apropiindu-se tot mai mult de capitala Kiev. Vorbim despre coloane de transportoare blindate, tancuri şi tunuri autopropulsate.
Potrivit ultimelor informații, convoiul s-ar întinde pe mai bine de 60 de kilometri. Au fost, de asemenea, indentificate desfăşurări de forţe şi unităţi de elicoptere de atac la sol, în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri nord de frontiera cu Ucraina.
Potrivit surselor din ministerul apărării ucrainean, peste 5.700 de soldați ruși ar fi murit în primele cinci zile de război.
Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite spune că rușii au folosit și arme interzise.
Oksana Markarova, ambasadoare Ucraina în SUA:„ Astăzi a fost deosebit de dificilă. Ziua a cincea a acestui război, când au bombardat multe orașe ucrainene, Harkov, Kiev, Jytomyr. Trag cu rachete în noi, cu rachete balistice. Au folosit bomba cu vid, care este de fapt interzisă de Convențiile de la Geneva.”
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, cea de la Zaporoja.
Știrile PRO TV vă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina:
UPDATE 23.55 Acord pentru interzicerea RT şi Sputnik în UE și excluderea unor bănci ruse din sistemul SWIFT
Cei 27 au dat undă verde marţi pentru a interzice difuzarea pe teritoriul UE a media de stat ruse RT şi Sputnik şi pentru a exclude "anumite bănci ruse" din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a anunţat preşedinţia franceză a UE, potrivit AFP.
Reprezentanţii statelor membre la Bruxelles au aprobat, de asemenea, interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF, a precizat aceasta într-un mesaj pe Twitter.
Măsurile din această serie de sancţiuni împotriva Rusiei vor intra în vigoare miercuri după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE, care va preciza numele băncilor vizate.
Aliaţii occidentali anunţaseră sâmbătă că doresc să excludă bănci ruse din SWIFT pentru a provoca Moscovei "costuri care o vor izola şi mai mult de sistemul financiar internaţional şi de economiile noastre".
Sancţiunea este considerată o "armă atomică" financiară: sistemul SWIFT permite operaţiuni precum tranzitul ordinelor de plată şi ordinelor de transfer de fonduri între bănci, iar aproximativ 300 de bănci şi instituţii ruse îl folosesc.
Mai multe ţări europene reticente iniţial în faţa unei astfel de măsuri, începând cu Germania şi Italia, care se temeau să fie sancţionate în represalii pentru livrările lor de gaz rusesc de care sunt foarte dependente, au ajuns să se ralieze la aceasta.
Cei 27 au decis, de asemenea, să interzică conţinutul multimedia al Sputnik şi versiunile în engleză, germană, franceză şi spaniolă ale canalului Russia Today (RT) pe reţelele de televiziune, precum şi pe internet în cadrul UE.
"Vom interzice în UE maşina mediatică a Kremlinului. Media de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu-şi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea Uniunii noastre", a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UPDATE 23.10 Rusia amenință că va bloca Wikipedia
Rusia amenință că va bloca Wikipedia după ce enciclopedia online a publicat un articol despre invadarea Ucrainei de către Rusia.
Russia is also threatening to ban Wikipedia for an article called “Russian invasion of Ukraine in 2022” because of “illegally disseminated information” about Russian military and Ukrainian civilian casualties, as well as bank runs pic.twitter.com/ZsI7iv3b9s
— max seddon (@maxseddon) March 1, 2022
Agenția rusă de monitorizare a presei, Roskomnadzor, a transmis că va interzice site-ul în toată țara pentru un articol intitulat „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”.
UPDATE 22.55 Alte explozii s-au auzit în apropiere de Kiev
O altă serie de explozii s-a auzit în apropiere de Kiev, în jurul orei 22.40, potrivit reporterilor CNN din zonă.
UPDATE 22.50 Presa ucraineană relatează că o școală de tancuri este în flăcări la Harkov
????#Ukrainian media report that a tank school is on fire in #Kharkiv pic.twitter.com/W1t89rIRik
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 22.15 Marea Britanie anunță sancțiuni împotriva Belarusului
Marea Britanie impune sancțiuni Belarusului pentru rolul său în invazia rusă a Ucrainei, a anunțat marți guvernul.
Secretarul de Externe Liz Truss a declarat că sancțiunile sunt lansate împotriva persoanelor și organizațiilor din cauza rolului pe care îl joacă țara în invazia Ucrainei de către Rusia.
„Regimul Lukașenko ajută și susține în mod activ invazia ilegală a Rusiei și va fi făcut să simtă consecințele economice pentru sprijinul său pentru Putin”, a transmis secretarul de Externe Liz Truss.
UPDATE 20.51 Mai multe clădiri rezidențiale din Borodianka, lovite de bombe
În mediul online au apărut imagini cu mai multe clădiri rezidențiale din Borodianka, Ucraina, bombardate de trupele rusești.
Videoclipurile au fost verificate de BBC.
Borodyanka, in Kyiv oblast, reduced to rubble. Russian MoD still insists they're not targeting civilians. pic.twitter.com/YaEHShKSWm
— Michael Weiss ???? (@michaeldweiss) March 1, 2022
UPDATE 20.47 Mexic nu va impune sancțiuni economice Rusiei
„Nu vom recurge la represalii economice pentru că vrem să avem relații bune cu toate guvernele din lume și vrem să putem vorbi cu părțile aflate în conflict”, a declarat președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez.
„Nu considerăm că ni se potrivește și credem că cel mai bun lucru este să promovăm dialogul pentru a ajunge la pace”, a spus el.
UPDATE 20.45 Putin îşi reiterează condiţiile pentru a pune capăt „operaţiunii speciale” în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea "operaţiunii speciale" în Ucraina, potrivit Kremlinului, citat de DPA.
Kievul trebuie de asemenea să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul.
În plus, Ucraina - prietenă cu Occidentul - trebuie să se demilitarizeze şi să adopte un statut neutru.
UPDATE 20.40 Oficial ucrainean: Forțele ruse au intrat în orașul Herson
Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale, a declarat marţi la televiziune un consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, potrivit Reuters.
UPDATE 20.27 Zelenski, după o convorbire cu Biden: „Trebuie să oprim agresorul rus cât mai repede”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marţi la ”oprirea agresorului” rus ”cât mairepede”, într-o convorbire la telefon cu omologul său american Joe Biden.
UPDATE 20.15 Rusia ar pregăti o provocare pentru a atrage trupele belaruse în războiul din Ucraina
"Rusia pregăteşte o provocare deliberată pentru a justifica atragerea trupelor belaruse" în ostilităţi, a declarat Comandamentul general al Forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 20.07 Trupele ruse par să-şi regândească tactica după ce ofensiva împotriva Ucrainei nu a decurs conform planului
Bombardarea de către Rusia a unor infrastructuri guvernamentale ucrainene, cum a fost atacul cu rachete asupra unui turn al televiziunii din Kiev, este un indiciu al schimbării de tactică, mai remarcă oficialul citat.
UPDATE 19:10 Noi bombardamente în Harkov
Kharkiv right now. Residential area. Putin at work. Busy-busy-busy… pic.twitter.com/Q42LdtQLzP
— olexander scherba???????? (@olex_scherba) March 1, 2022
UPDATE 18.35 Turnul de comunicații din Kiev a fost lovit de un proiectil
În urmă cu puțin timp a pornit deja ofensivă Rusiei în Ucraina. Turnul de comunicații din Kiev a fost lovit de un proiectil.
Russians are destroying the Kyiv TV Tower.
— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) March 1, 2022
They are trying to cut us off from communications. pic.twitter.com/ppi264K5Jf
Circulă deja imagini pe rețelele de socializare cu acest turn fumegând, care ar fi fost atins, dar nu dărâmat.
Kyiv right now.
— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) March 1, 2022
The city authorities have promised to fix the damage asap and resume TV broadcasting pic.twitter.com/quEvGvx4fb
UPDATE 18:00 Avioane ruse lansează atacuri din zona centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie
Avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 poziţionate în zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie efectuează tiruri asupra unor obiective de infrastructură civilă şi militară, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, citat de LB.ua.
UPDATE 17.42 Un spital din Harkov a fost bombardat
Spitalul orășenesc din Harkiv a fost distrus în timpul unui bombordament, potrivit mai multor publicații locale.
A hospital in Harkov that was destroyed by Russian artillery. A Hospital.
Russian Warship Go Fuck Yourself pic.twitter.com/hlQoiof3ow
— Renata ???????????????? (@rxs318) March 1, 2022
UPDATE 17.38 Cel puţin opt morţi şi şase răniţi într-un atac aerian vizând o zonă rezidenţială la Harkov
Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite, marţi, în Ucraina, într-un atac aerian vizând o zonă rezidenţială în oraşul Harkov, luat cu asalt de către forţe ruse, relatează AFP.
”Opt persoane au fost ucise, şase au fost rănite, iar 38 de persoane au fost salvate” în urma unui ”atac aerian”, anunţă pe Facebook Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.
UPDATE 17.15 Rusia: Meta, Google ar trebui să fie făcute responsabile pentru „incitare la război”
Ministerul de Externe rus a declarat că un sistem ar trebui creat pentru a face responsabili giganţii tehnologiei occidentali, inclusiv Meta Platforms Inc şi Google al grupului Alphabet, pentru ceea ce a numit "incitare la război", a relatat agenţia de presă Interfax.
UPDATE 17.12 Vitali Kliciko: Serviciile esenţiale funcţionează la Kiev, dar trupele ruse se apropie de oraş
„Pe măsură ce inamicul se apropie, situaţia la Kiev devine tot mai periculoasă. Combatanţii noştri, unităţile de Apărare Teritorială luptă eroic pentru pământul nostru. Ne consolidăm apărarea. Se instalează fortificaţii şi posturi de control la intrările în oraş. Şi vă îndemn pe toţi să rămâneţi calmi. Vă rog, nu ieşiţi decât dacă auziţi sirena de raid aerian″, a transmis Vitali Kliciko, primarul Kievului, într-un mesaj adresat locuitorilor capitalei ucrainene.
UPDATE 17.00 Atac cu rachete ruseşti asupra unei staţii de radiolocaţie de lângă Ismail
Un atac cu rachete ruseşti asupra unei unităţi militare de lângă Ismail, regiunea Odesa, a avut loc în cursul dimineţii, a anunţat primarul din Ismail.
Tirurile ruseşti au vizat staţia de radiolocaţie din Loşcinovka, circa 20 de km de Ismail, potrivit primarului.
UPDATE 16.00 O nouă rundă de discuţii Rusia-Ucraina, programată pentru 2 martie
O nouă rundă de discuţii între delegaţiile rusă şi ucraineană este programată pentru 2 martie, a anunţat marţi publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.
O altă media ucraineană, Glavkom, citând surse din delegaţia ucraineană, a dezvăluit termenii avansaţi de părţi în timpul primei întâlniri. Potrivit acesteia, Rusia i-ar fi cerut Ucrainei să aprobe în parlament statutul de neutralitate al ţării şi să organizeze un referendum pe această chestiune. În afară de aceasta, partea rusă a cerut Ucrainei să recunoască republicile populare (autoproclamate n.r.) Doneţk şi Lugansk în graniţele administrative ale regiunilor corespunzătoare şi să renunţe la cererea ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Ucraina, potrivit Glavkom, a cerut încetarea focului şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.
UPDATE 15.35 Rusia anunţă că va lovi ţinte militare la Kiev
Rusia va lovi la Kiev locaţii aparţinând serviciului de securitate al Ucrainei şi unei unităţi de operaţiuni speciale, a avertizat marţi Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor TASS şi RIA, citate de Reuters.
Obiectivul raidurilor este de a preveni ''atacuri informaţionale'' la adresa Rusiei, adaugă ministerul rus, îndemnându-i pe cei aflaţi în apropierea respectivelor locaţii să părăsească zona.
UPDATE 15.30 Rusia a tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov
Forţele ruse au tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagră, a informat marţi agenţia de presă TASS, potrivit Agerpres.
Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei "au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de agenţia RIA Novosti.
UPDATE 15:25 - Borrell: Putin şi guvernul său vor trebui să răspundă pentru războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi membrii guvernului său trebuie traşi la răspundere şi trebuie să plătească pentru acţiunile lor belicoase în Ucraina pe care încearcă să le justifice prin "camuflarea faptelor", a declarat marţi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, potrivit EFE, citată de Agerpres.
UPDATE 15:10 - O petiție online lansată în Rusia împotriva războiului din Ucraina a strâns peste un milion de semnături în câteva ore
UPDATE 14:50 - Marți, Volodimir Zelenski a vorbit prin intermediul unei conferințe în Parlamentul European. După discursul său, președintele Ucrainei a fost aplaudat și ovaționat în picioare.
❗️Today, Volodymyr Zelensky spoke via conference in the European Parliament. After his speech in the #European Parliament, everyone gave a standing ovation. pic.twitter.com/VovbPFZYAh
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 14:41 - Parlamentul European a acceptat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Va urma, cel mai probabil, o procedură specială de admitere, transmite Nexta. De precizat că Parlamentul European nu are, propriu-zis, competențe juridice în aceste faze ale aderării unui stat, fiind vorba despre un semnal politic și o recomandare.
⚡️⚡️⚡️The European Parliament has accepted Ukraine's application to join the European Union. A special admission procedure has begun.
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 14:25 Zelenski i-a rechemat pe ambasadorii din Kârgâzstan și Georgia pentru consultări
Potrivit acestuia, Kârgâzstanul susține agresiunea rusă, iar autoritățile georgiene împiedică voluntarii care vor să ajute Ucraina.
Zelensky recalled ambassadors from #Kyrgyzstan and #Georgia for consultations
According to him, Kyrgyzstan supports Russian aggression, and the Georgian authorities prevent volunteers who want to help Ukraine. pic.twitter.com/Del2b49rTK
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 14:00 - Războiul din Ucraina devine din ce în ce mai dur. Rușii forțează ocuparea Kievului, localnicii rezistă eroic
UPDATE 13:56 - Noi sancțiuni au fost adoptate de Uniunea Europeană și de Statele Unite, după refuzul Rusiei de a opri războiul din Ucraina. Detalii AICI
UPDATE 13:42 - UE pune pe lista neagră alți 26 de ruși, inclusiv pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cine sunt aceștia? (INFO AICI)
UPDATE 13:36 - Oamenii din Kupeansk sunt adevărați eroi. Cu mâinile goale, ucrainenii au atacat o mașină a rușilor
Cu mâinile goale, localnicii s-au năpustit asupra mașinii cu invadatori și au încercat să nu o lase să treacă.
People in #Kupyansk are real heroes
With their bare hands, they rush at the car with the invaders and do not let it pass. pic.twitter.com/FZzGAnJpXL
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 13:20 - Secretarul general al NATO cere Rusiei să înceteze imediat războiul împotriva Ucrainei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat, marţi, pe preşedintele rus Vladimir Putin că a încălcat pacea în Europa şi a cerut Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres. „Atacul Rusiei este complet inacceptabil şi este sprijinit de Belarus", a mai declarat Stoltenberg după întâlnirea cu şeful statului polonez.
UPDATE: 12:52 - Liderul cecen recunoaşte primele pierderi în războiul din Ucraina. ”Naziștii și teroriștii ucraineni trebuie distruși”
UPDATE 12:30 - Lavrov: „Rusia ia toate măsurile pentru a împiedica prezenţa armelor nucleare în Ucraina”. Cere dialog cu SUA
UPDATE 12:10 - Trupele externe din Belarus au intrat în Ucraina
Potrivit canalului oficial al parlamentului ucrainean, citată de Kyiv Independent, trupele belaruse au intrat în regiunea ucraineană Cernigău (Cernihiv) pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Informația a fost confirmată de Vitaliy Kyrylov, șeful direcției regionale a forțelor de apărare regionale Pivnich.
UPDATE 11:50 - Așa arată dezastrul! O bombă a căzut în mijlocul unui apartament din Harkov. Apa curge şiroaie din tavan.
Apartments of civilians in #Kharkov pic.twitter.com/e62ibQKDZz
— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2022
UPDATE 11:40 - „O fotografie pe care trebuie să o vadă toată lumea”
"Acesta este un adăpost într-un orfelinat din Kropyvnytskyi. Toți copiii sunt orfani. Mulți pacienți. Ei cer ajutor cu mâncare, medicamente, haine, jucării! În plus, copiii au nevoie de saltele calde, biberoane, scutece”, se arată pe Twitter.
This is what a quiet hour looks like for #Ukrainian children. The "liberators" did their best. pic.twitter.com/ymxVKs6a3Q
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 11:36 Sportivii ruși și belaruși au fost suspendați de la toate competițiile internaționale de patinaj pe gheață
Patinatorilor li se va interzice participarea la campionatele Uniunii Internaționale de Patinaj și la alte evenimente, se arată într-un comunicat.
UPDATE 11:12 - Lukașenko: Belarus nu se va alătura invaziei rusești în Ucraina
Lukașenko, care este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că "armata belarusă nu participă la acțiuni militare și nu a participat niciodată".
"Putem dovedi acest lucru oricui. Mai mult decât atât, conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi - implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm în viitor la această operațiune specială în Ucraina. Nu este nevoie de așa ceva", a spus liderul de la Minsk.
Luni au apărut temeri că Lukașenko se pregătește să trimită o forță militară care să se alăture atacului asupra Kievului.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că Rusia și-a "bătut joc" de suveranitatea Belarusului prin lansarea invaziei în Ucraina de pe teritoriul belarus, potrivit BBC.
UPDATE 11:09 - Cel puțin 6 persoane au fost rănite în Harkov, după ce o rachetă lansată de forțele ruse a distrus sediul Administrației Regionale. din Harkov, a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei, citat de CNN.
„Rusia duce acest război încălcând dreptul internațional umanitar. Ucide civili, distruge infrastructura civilă. Principala țintă a Rusiei sunt orașele mari, care sunt acum asediate de rachetele sale”, a transmis, marți, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
Central streets in #Kharkiv. Six people were injured in the shelling, including one child, says the Ukrainian Emergencies Ministry. pic.twitter.com/P5q5QTWtwY
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE: 11:00 - Primarul din Mariupol afirmă că ruşii bombardează continuu oraşul-port din sudul Ucrainei
„Avem cartiere rezidenţiale bombardate de cinci zile. Ne pisează cu artileria, ne bombardează cu GRAD (rachete de croazieră - n. red.), ne lovesc cu forţele aeriene", a spus Vadim Boicenko într-o transmisiune în direct la televiziunea ucraineană. "Avem infrastructură civilă deteriorată - şcoli, case. Sunt mulţi răniţi. Sunt femei, copii ucişi", a adăugat el.
UPDATE 10:56 - Parlamentul Finlandei dezbate o petiţie civilă privind aderarea la NATO. Rusia o amenință cu „repercusiuni militare grave”
Parlamentul Finlandei urmează să dezbată marţi o petiţie civilă pentru organizarea unui referendum privind aderarea ţării la NATO, a informat luni seara prim-ministrul Sanna Marin, citată de AFP.
UPDATE 10:47 - Civilii din regiunea Cernigău (Chernihiv) blochează calea pentru vehiculele armatei ruse.
Civilians in #Chernihiv region block the way for #Russian vehicles. They sing the #Ukrainian #anthem.
And they thought to conquer this nation in a couple of days? pic.twitter.com/J5U8Z5wKqC
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 10:25 - Forțele ucrainene au ucis un israelian, după ce l-au confundat cu un cecen. Familia victimei dă vina pe Putin - Detalii AICI
UPDATE 10:10 - Rusia are 75% din forțele sale armate pregătite pentru invazie se află în interiorul Ucrainei.
Anunțul a fost făcut de un înalt oficial american al apărării, informează BBC.
Dr. Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestru și al științelor militare la Royal United Services Institute, a afirmat că un număr mare de trupe rusești înaintează spre sudul Ucrainei din Belarus și încep să stabilească condițiile pentru a putea efectua un asalt în Kiev.
UPDATE 9:31 - China a început să-şi evacueze cetăţenii din Ucraina (presă)
China a început să-şi evacueze cetăţenii blocaţi de invazia rusă în Ucraina, a anunţat marţi un cotidian chinez, într-un context de tensiuni legat de bunele relaţii între Beijing şi Moscova, informează AFP, citată de Agerpres.
Circa 600 de studenţi chinezi au fost evacuaţi luni din Kiev şi Odesa în direcţia Republicii Moldova, a precizat Global Times, citând ambasada Chinei din capitala ucraineană.
UPDATE 9:46 - Liderul cecen recunoaşte primele pierderi în rândul luptătorilor săi din Ucraina
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care sâmbătă a confirmat trimiterea de combatanţi din republica rusă în Ucraina, a recunoscut marţi că doi luptători ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine, transmite EFE, citată de Agerpres.
"Despre victime. Din nefericire, s-au înregistrat pierderi între cei născuţi în Republica Cecenia. Doi au murit, şase au fost răniţi", a scris Kadîrov pe contul său de pe Telegram, şi a adăugat că orice ordin al Kremlinului "va fi dus la îndeplinire de băieţii noştri, oricare ar fi el". "Trupele Gărzii Ruse din Republica Cecenia, înarmate cu echipament de ultimă generaţie, uniforme, pregătite fizic, sunt decise să îndeplinească ordine, indiferent cât de complexe", a adăugat el.
UPDATE 9:22 - Ungaria nu trimite arme sau militari în zona de conflict, în război se cere luciditate, insistă Viktor Orban
Menţinerea Ungariei în afara războiului din Ucraina este în interesul ungurilor, aşa că această ţară nu va trimite arme ori militari în zona de război, subliniază premierul ungar Viktor Orban, transmite MTI, citată de Agerpres.
UPDATE 9:06 - Ucraina, apel către soldații ruși: Cine va depune armele va primi amnistie și 50.000 de dolari
UPDATE 8:54 - Momentul în care o rachetă lansată de armata rusă cade în piața centrală din Harkov
Se pare că racheta a vizat Administrația regională din Harkov, Sumska 64. Bombardamente au țintit și zonele rezidențiale, se precizează pe rețelele de socializare.
#Ukraine #StopWarInUkraine #StopPutin Russian occupiers detonated a bomb on the central square of Kharkov. who will stop the aggressor? pic.twitter.com/LET7Z4Co5w
— Nes (@NSamarets) March 1, 2022
UPDATE 8:35 - Piloții ucraineni au ajuns în Polonia pentru a prelua avioanele de luptă donate
Parlamentul ucrainean a scris, luni, pe Twitter, că Europa trimite 70 de avioane de luptă Ucrainei.
Potențialul transfer de avioane mai vechi de producție rusă care să fie folosite în lupta împotriva forțelor rusești ar putea fi cel mai important moment de până acum într-un val de transferuri de arme promise în ultimele 24 de ore, care include mii de rachete antiblindate, mitraliere, artilerie și alte echipamente, potrivit POLITICO.
NEW: Ukrainian pilots have arrived in Poland to take delivery of used fighter jets from EU countries, a major new step: https://t.co/8QCHPM763X
— Paul McLeary (@paulmcleary) February 28, 2022
UPDATE - 8:20 - Iohannis: România susține pe deplin integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în UE
Romania???????? fully supports the integration of Ukraine????????, as well as of the Republic of Moldova???????? and Georgia????????, with the European Union????????. The place of these partners of the EU is within the European family, and Romania will do its best for this to become reality.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) March 1, 2022
UPDATE 8:15 - Armata rusă a ajuns la porţile oraşului ucrainean Herson, în sudul ţării şi la nord de Crimeea, a declarat primarul acestui oraş, în noaptea de luni spre marţi.
"La porţile Hersonului, armata rusă a instalat puncte de control. Este dificil de spus cum va evolua situaţia", a scris pe pagina sa de Facebook primarul Hersonului, Igor Kolihaev, adăugând că "Hersonul este şi rămâne ucrainean". "Hersonul rezistă!", a declarat el, informează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE 7:55 - Coreea de Sud va oferi Ucrainei asistență umanitară în valoare de 10 milioane de dolari, a anunțat Ministerul de Externe de la Seul.
„Sperăm ca sprijinul guvernului nostru să ajute efectiv poporul și refugiații ucraineni”, a anunțat Ministerul, potrivit CNN.
Decizia a fost luată după ce președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a ordonat, luni, guvernului să vină rapid cu sprijin umanitar pentru Ucraina.
UPDATE 7:50 - Peste 6.400 de persoane au fost arestate în Rusia după protestele împotriva războiului din Ucraina
UPDATE 7:37 - Bombardamentul rusesc asupra unei unități militare din Ohtîrka a ucis cel puțin 70 de soldați ucraineni, a declarat șeful administrației regionale de stat din Sumy, Dmytro Zhyvytskyi.
⚡️Russian shelling of a military unit in Okhtyrka killed at least 70 Ukrainian soldiers, the head of Sumy Regional State Administration Dmytro Zhyvytskyi said.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 1, 2022
⚡️Russian shelling of a military unit in Okhtyrka killed at least 70 Ukrainian soldiers, the head of Sumy Regional State Administration Dmytro Zhyvytskyi said.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 1, 2022
UPDATE 7:25 - Ucraina va primi 70 de avioane de luptă de la UE. Forțele aeriene ucrainene au declarat la 1 martie.
⚡️Ukraine to receive 70 fighter jets from the EU. Ukraine’s Air Force said on March 1.
Bulgaria will provide 16 MiG-29s and 14 Su-25s, Poland will provide 28 MiG-29 units, and Slovakia – 12 MiG-29s.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 1, 2022
Bulgaria va furniza 16 MiG-29 și 14 Su-25, Polonia va furniza 28 de unități MiG-29, iar Slovacia - 12 MiG-29.
UPDATE 7:10 - Zelenski cere Occidentului să impună o zonă de interdicţie de zbor şi să excludă Rusia din Consiliul de Securitate
UPDATE 6:30. Atacurile armatei ruse asupra Kievului şi Harkovului au continuat în timpul nopţii
Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, transmite marţi dpa, scrie Agerpres.
La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform.
Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.
Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.
Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.
În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.
Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei.
❗️A current map of hostilities in #Ukraine according to @TheStudyofWar pic.twitter.com/d7NxaU2qAh
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE 5:55. ONU: Peste 100 de civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina
Peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Naţiunilor Unite, transmite dpa, scrie Agerpres.
În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet.
Printre civilii care şi-au pierdut viaţa se numără cel puţin şapte copii.
"Majoritatea acestor victime au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea, MLRS3 şi atacuri aeriene", conform sursei citate.
Potrivit guvernului ucrainean, numărul deceselor civile de până acum se ridică la peste 150.
UPDATE 5:30. Taiwanul anunţă blocarea băncilor ruseşti din SWIFT şi trimite ajutoare medicale Ucrainei.
Guvernul de la Taipei a anunţat că Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi că a trimis ajutor umanitar Ucrainei în semn de sprijin pentru "tabăra democratică" a comunităţii internaţionale, transmite Reuters.
Taiwanul susţine astfel sancţiunile impuse Moscovei îşi exprimă simpatia pentru poporul ucrainean, văzând asemănări între ce se întâmplă cu Ucraina şi ceea ce Taipei consideră că sunt ameninţări din partea Beijingului la adresa sa.
Premierul Su Tseng-chang a declarat reporterilor că Taiwanul este în pas cu partenerii săi democraţi din întreaga lume în ceea ce priveşte decizia de a sancţiona Rusia.
O decizie în mare parte simbolică, deoarece comerţul Taiwanului cu Rusia este minim.
Comisia de supraveghere financiară din Taiwan a informat luni că orice transfer către Rusia utilizează sistemul SWIFT, dar se efectuează prin bănci intermediare.
Totodată, guvernul de la Taipei a anunţat că a trimis la Kiev 27 de tone de echipamente medicale.
"Republica Chineză, Taiwan, în calitate de membru al taberei democratice a comunităţii internaţionale, este dispusă să acţioneze în spiritul 'Taiwanul poate ajuta' şi, pe baza consideraţiilor de natură umanitară, ţara noastră va furniza Ucrainei în timp util materiale de asistenţă medicală", a anunţat ministerul de externe de la Taipei.
China, care revendică Taiwanul drept teritoriu propriu, nu a anunţat până acum acordarea de ajutor umanitar pentru Ucraina.
Luni, un înalt oficial al Casei Albe a anunţat că o delegaţie neoficială formată din foşti oficiali militari şi guvernamentali vizitează Taiwanul.
Această iniţiativă "trimite un semnal important cu privire la angajamentul celor două partide americane faţă de Taiwan şi democraţia sa şi demonstrează că sprijinul administraţiei Biden şi al Statelor Unite pentru Taiwan rămâne foarte puternic", a spus ea, conform AFP.
UPDATE 5:15. Convoi de tancuri ruseşti pe 64 de kilometri se îndreaptă spre Kiev.
Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei. Se crede că ar veni dinspre aeroport. Imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate pe 64 de kilometri care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC, scrie News.ro.
Un oraş-port care se întinde pe râul Nipru, Herson se află la nord de peninsula Crimeea.
Duminică, Moscova a spus că forţele sale au "blocat complet" oraşul.
Compania de tehnologie prin satelit Maxar Technology spune că imaginile care indicau că o coloana cu blindate şi tancuri ruseşti, care avansa către Kiev pe o lungime de 27 de km, sunt inexacte.
Convoiul se întinde de fapt pe aproximativ 64 de kilometri, potrivit Maxar. Imaginile arată coloana în apropierea oraşului Ivankiv, chiar la nord de capitala Ucrainei.
Compania a adăugat că noi imagini arată, de asemenea, trupe terestre şi elicoptere de atac în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
UPDATE 4:45. Ministrul ucrainean de Externe a spus că SUA au promis mai mult ajutor pentru ca Ucraina să reziste Rusiei.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat marţi dimineaţă că secretarul de stat american Antony Blinken a oferit ţării sale, care este atacată de Rusia, mai mult sprijin sub formă de sancţiuni şi arme, potrivit Reuters.
"În timpul convorbirii noastre, secretarul de stat Blinken a afirmat că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit", a scris Kuleba pe Twitter.
"Am subliniat că Ucraina vrea pace, dar atâta timp cât suntem sub asaltul Rusiei avem nevoie de mai multe sancţiuni şi arme. Secretarul m-a asigurat de ambele. Am coordonat paşii următori", a mai spus el.
UPDATE 4:15. ONU: Cel puţin 406 victime în rândul civililor în Ucraina. ”Cifra reală ar putea fi considerabil mai mare”
Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a raportat cel puţin 406 victime civili, inclusiv cel puţin 102 morţi, conform The Guardian.
"Cifra reală ar putea fi considerabil mai mare, deoarece multe victime raportate nu au fost încă confirmate", a declarat Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă, informând Consiliul de Securitate de la Geneva.
Cel puţin 160.000 de persoane au fost strămutate în interior, iar cifra reală ar putea fi substanţial mai mare.
Cei 102 morţi includ şapte copii, a declarat mai devreme Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.
"Atacul militar asupra Ucrainei pune în pericol nenumărate vieţi. Între joi dimineaţa şi noaptea trecută, biroul nostru a înregistrat 406 victime civile", a afirmat ea.
UPDATE 3:30. Boris Johnson: "Putin trebuie să eşueze"
Premierul britanic Boris Johnson a promis că Regatul Unit va „continua să exercite presiune maximă” asupra Rusiei, scrie BBC.
Acţiunile Regatului Unit şi ale aliaţilor săi occidentali vor asigura că Vladimir Putin "simte consecinţele acţiunilor sale", a spus Johnson.
"Vorbim cu o singură voce când spunem că Putin trebuie să eşueze”.
Johnson a făcut aceste observaţii înaintea unei vizite oficiale în Polonia şi Estonia, unde se va întâlni cu liderii NATO şi va vizita trupele britanice.
El a spus că ambele ţări au fost „grav afectate” de invazia rusă.
"Am împărtăşit valori care sunt mai importante ca niciodată de protejat, pe măsură ce situaţia umanitară se înrăutăţeşte", a spus el reporterilor.
Perspectivele unei crize umanitare cresc în Europa de Est, deoarece refugiaţii ucraineni continuă să treacă peste graniţele acesteia.
UPDATE 2:30. Statele Unite resping apelul preşedintelui Zelenski la instituirea unei zone de interdicţie aeriană
Washingtonul a respins apelul preşedintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, explicând că acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia, informează marţi dpa şi Reuters.
"Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
"Şi cred că ceea ce este important de remarcat aici este că, în esenţă, aceasta ar fi un pas spre (un război), pentru că o zonă de interdicţie aeriană ar necesita o punere în aplicare", a spus Psaki.
"Ar necesita desfăşurarea armatei americane pentru a o pune în aplicare, ceea ce ar fi un conflict direct, un potenţial conflict direct şi un potenţial război cu Rusia, ceva la care nu intenţionăm să luăm parte".
Întrebată separat despre o zonă de interdicţie aeriană pentru zborurile ruseşti deasupra Statelor Unite, Psaki a spus că nu este exclus nimic, dar a remarcat că multe companii aeriene americane zboară deasupra Rusiei pentru a ajunge în Asia şi în alte părţi ale lumii. Acesta este probabil un alt motiv pentru reticenţa SUA, notează Reuters.
"Nicio opţiune nu este exclusă", a spus Psaki."Luăm în considerare o serie de factori".
Într-o intervenţia video, preşedintele Zelenski nu a precizat cum şi de către cine să fie aplicată o astfel de măsură.
UPDATE 1:45. Ucraina şi Rusia raportează pierderi semnificative în rândurile inamicului
Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului, transmite dpa.
Armata ucraineană a raportat uciderea a peste 5.000 de soldaţi ruşi şi distrugerea a 191 de tancuri de la începutul războiului.
Potrivit surselor ucrainene, au fost distruse 29 de elicoptere şi 29 de avioane ruseşti.
La rândul său, ministerul rus al apărării a anunţat că trupele sale au înaintat încă 16 kilometri în interiorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei.
De la începutul "operaţiunii speciale", aşa cum denumeşte Moscova invadarea Ucrainei, au fost distruse peste 1.000 de obiective ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv peste 300 de tancuri.
Cifrele furnizate de ambele părţi nu au putut fi verificate în mod independent.
Deşi Rusia a recunoscut că a pierdut soldaţi în timpul luptelor din Ucraina, nu a comunicat un bilanţ.
UPDATE 00:50. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere interzicerea accesului Rusiei în "toate porturile şi aeroporturile din lume"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, marţi, interzicerea accesului Rusiei în "toate porturile" şi "aeroporturile din lume" ca represalii la invazia rusă în Ucraina, informează AFP.
"Trebuie închisă intrarea pentru un astfel de stat în toate porturile, toate canalele şi toate aeroportuirle din lume", a declarat Zelenski într-un videoclip publicat pe Facebook, cerând în egală măsură comunităţii internaţionale să "ia în considerare o închidere totală a căilor aeriene pentru rachete, avioane şi elicoptere ruseşti".
"Răul înarmat cu rachete, bombe şi artilerie trebuie oprit imediat. Distruge economia. Pentru a arăta că omenirea ştie să se apere", a spus preşedintele ucrainean.
UPDATE 00:41. Presa ucraineană: Mâncare trimisă trupelor rusesți pe front este veche de 7 ani
Soldații ucraineni susțin că au găsit mai multe pachete cu mâncare expirată de 7 ani care sunt distribuite soldaților ruși pe frontul din Ucraina.
The #Ukrainian military showed what the #Russian ration consists of
Its expiration date was seven years ago pic.twitter.com/3xhQlCY0Cf
— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2022
UPDATE 00:00. Franţa: Uniunea Europeană şi aliaţii săi sunt pregătiţi să adopte sancţiuni suplimentare la adresa Rusiei
Europenii şi aliaţii lor sunt gata să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a indicat luni Palatul Elysée, după o videoconferinţă care a reunit liderii Franţei, SUA, Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Poloniei şi României, precum şi reprezentanţi ai UE şi NATO, transmite AFP.
"Se vor adopta şi alte sancţiuni, este o prioritate" şi ar putea fi adoptate "în următoarele zile" pentru că "urgenţa este să se ridice costul războiului pentru preşedintele Putin", a indicat preşedinţia franceză, considerând că sancţiunile deja adoptate "dor mai rău decât anticipase preşedintele Putin".
Măsurile despre care s-a discutat la această întâlnire vor fi "de o importanţă variată", precum posibilitatea de a viza noi bănci, alţi oligarhi sau chiar fondul suveran rusesc.
"Sunt rezerve, avem încă mult spaţiu de manevră", au comentat consilierii administraţiei prezidenţiale franceze, după videoconferinţa la care au participat Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Mario Draghi, Boris Johnson, Justin Trudeau, Andrzej Duda, Fumio Kishida, Klaus Iohannis, Ursula von der Leyen, Charles Michel şi Jens Stoltenberg.
"Toate acestea dăunează intereselor ruseşti şi au un cost pentru economiile europene, dar având în vedere gravitatea a ceea ce face Vladimir Putin, alegerea este clară şi fără echivoc de a creşte costul războiului pentru el","astfel încât să îşi dea seama că este exorbitant costul şi să îşi schimbă socoteala"."Vom adopta sancţiunile necesare pentru acest obiectiv", a adăugat Palatul Elysée.
Potrivit Parisului, Rusia este deja îngrijorată de scurgerea de capital, iar preşedintele Vladimir Putin nu se aştepta ca sancţiunile să fie atât de dăunătoare".
Aliaţii percep un "potenţial foarte puternic de escaladare", inclusiv riscuri pentru civili şi preluarea controlului asupra întregului teritoriu ucrainean de către Rusia.
"Nu este imposibil să vedem o debarcare a forţelor ruseşti în sudul Ucrainei, având motive întemeiate să ne temem că vor fi vizaţi civilii, aşa cum este deja cazul la Kiev", potrivit Palatului Elysée.
"Europa va trebui să îşi revizuiască perspectivele pentru a învăţa lecţiile unei crize care riscă să separe definitiv Rusia de restul continentului european", potrivit preşedinţiei franceze.
Cu toate acestea, Franţa rămâne precaută cu privire la posibilitatea aderării Ucrainei la UE."Trebuie să fim atenţi să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta", au avertizat consilierii francezi, referindu-se la dilema care s-ar crea "dacă Ucraina ar fi cucerită de Rusia".
Pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova, Balcani sau chiar Georgia,"răspunsul nu este neapărat apartenenţa la UE, care nu este dotată pentru a se putea extinde fără riscuri. Ceea ce este necesar este să ne consolidăm solidaritatea şi să răspundem aspiraţiilor acestor ţări", a spus Palatul Elysée.
Referitor la dialogul telefonic pe care anterior preşedintele Emmanuel Macron l-a avut cu omologul rus, preşedinţia franceză a comentat că acesta a fost unul "franc, robust, fără compromisuri", aşa cum "aliaţii noştri ne încurajează să avem".
"Avem de-a face cu un lider foarte hotărât, dar şi blocat într-o logică a confruntării (...) Este important să-i spunem că, la fiecare etapă, există opţiuni", a adăugat preşedinţia franceză, calificând acest dialog ca dificil, dar necesar.
-----
Departamentul de Apărare al SUA afirmă, luni, că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării, transmite BBC.
Cea mai mare parte a trupelor se află în prezent la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km faţă de duminică.
În ciuda luptelor acerbe care s-au dus în ultimele zile, soldaţii nu au capturat încă două oraşe cheie - Harkov şi Mariupol.
Potrivit oficialilor occidentali, trupele ruseşti nu fac progresele pe care le-au planificat din cauza problemelor logistice şi a rezistenţei acerbe a luptătorilor ucraineni.
”Ei folosesc aproape tot ce au în arsenalul lor, de la arme de calibru mic (...) până la rachete aeriene, pentru a încerca să-i încetinească pe ruşi”, a spus un înalt oficial al Pentagonului.
Acesta a precizat că SUA nu au văzut încă mişcări specifice după anunţul preşedintelui Putin cu privire la plasarea în alertă a forţei nucleare ruse.
De asemenea, Pentagonul nu a văzut încă forţele din Belarus deplasându-se pentru a oferi sprijin ruşilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina, atac kiev, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
01-03-2022 15:15