Război în Ucraina, ziua 73. Kiev: Toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din uzina Azovstal

Americanii acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 150 de milioane de doalri, în timp ce Pentagonul anunță că informațiile furnizate Kievului, care au dus la uciderea a numeroși generali ruși, au fost legitime, legale și limitate.

azovstal, civili, ucraina
Colaj foto: Getty/Imago

Știrile PRO TV v-au prezentat, sâmbătă, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

07-05-2022 22:06

Comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhiy Volyna, a transmis un mesaj de ajutor către liderii de la Kiev.

07-05-2022 22:05

OMS a înregistrat 200 de atacuri asupra unor unități sanitare din Ucraina

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a spus ucrainenilor că OMS este alături de ei în conflictul cu Rusia și a îndemnat Moscova să înceteze războiul împotriva vecinului său.

"Mesajul meu pentru toți locuitorii Ucrainei este următorul. OMS este alături de voi", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbind de la centrul media al guvernului din capitala Kiev, potrivit Al Jazeera.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că organizația a documentat deja 200 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina și că va transmite constatările sale celor care pot evalua dacă au fost comise crime.

07-05-2022 21:16

Autorităţile germane au întărit măsurile de securitate în ţară în contextul în care a fost anunţate peste 50 de mitinguri pentru duminică şi luni, de ziua capitulării celui de-al treilea Reich.

07-05-2022 21:04

Statul Major General: Ucraina a eliberat un sat din regiunea Harkov

Eliberarea satului Tsyrkuny este cea mai recentă mișcare în cadrul ofensivei în curs de desfășurare a Ucrainei în apropiere de Harkov, a declarat Statul Major General al Ucrainei, notează The Kyiv Independent.

07-05-2022 21:01

CIA: Nu există "dovezi practice" că Rusia intenționează să folosească bombe nucleare tactice

Agenția Centrală de Informații a SUA nu vede niciun indiciu că Rusia se pregătește să desfășoare arme nucleare tactice în războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă directorul CIA, Bill Burns.

"Nu vedem, în calitate de comunitate de informații, dovezi practice în acest moment că Rusia plănuiește desfășurarea sau chiar o potențială utilizare a armelor nucleare tactice", a declarat Burns în cadrul unei conferințe, citat de France 24.

07-05-2022 20:59

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, a avertizat că Vladimir Putin "dublează" războiul din Ucraina, în ciuda condamnării globale cu care se confruntă.

În cadrul unui eveniment organizat de Financial Times la Washington, Burns a declarat: „El se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă. Cred că este convins în acest moment că dublarea eforturilor îi va permite în continuare să facă progrese”.

Burns și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că rapoartele recente despre informațiile pe care SUA le-au împărtășit cu Ucraina sunt "iresponsabile" și "foarte riscante", deoarece ar putea inflama și mai mult tensiunile cu Rusia, potrivit The Guardian.

07-05-2022 20:02

Kiev: Toți civilii de la uzina Azovstal au fost evacuați

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

Vereshchuk a declarat: "Această parte a operațiunii umanitare de la Mariupol a fost finalizată".

Orașul-port din sudul Ucrainei, aflat sub asediu, a fost vizat de Rusia încă de la începutul războiului.

În ultimele două săptămâni au avut loc mai multe încercări de creare a unui coridor umanitar, dar în ultimele zile oficialii ucraineni au raportat progrese în ceea ce privește evacuarea.

Eforturile de evacuare de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol sunt coordonate de Națiunile Unite și Crucea Roșie.

Însă acestea nu au comentat încă anunțul făcut de vicepremierul ucrainean Iryna Vershchuk, transmite BBC.

07-05-2022 19:58

Retragerea rușilor pe pozițiile de dinainte de 24 februarie este o condiție obligatorie pentru a încheia pacea, spune președintele Zelenski.

07-05-2022 18:35

152 de persoane au fost evacuate sâmbătă din Mariupol, afirmă pro-rușii

Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) a declarat că "la 7 mai, între orele 08:00 și 16:00, 152 de persoane, inclusiv 32 de copii, au fost evacuate din Mariupol către Bezimenne, districtul Novoazovsk".

"În prezent, acestea se află în punctul de asistență pentru evacuare, care a fost desfășurat de Ministerul pentru Situații de Urgență al DNR", au transmis pro-rușii.

Nu a existat niciun comentariu din partea părții ucrainene sau a Națiunilor Unite cu privire la ultimele evacuări, realtează CNN

07-05-2022 18:12

Autoritățile din trei regiuni ucrainene raportează, sâmbătă, atacuri rusești

Atacuri cu rachete au lovit ținte ucrainene pe tot parcursul zilei. Autoritățile locale din Harkov, Odesa și Poltava au raportat atacuri cu rachete rusești.

Un civil în vârstă de 28 de ani a fost ucis când un bombardament puternic i-a lovit locuința din Korobochkyne, raportează administrația militară regională din Harkov.

Agenția de știri Interfax-Ucraina raportează că o rachetă de croazieră din regiunea Poltava a fost doborâtă.

Însă, o altă rachetă a lovit o instalație de infrastructură din Karlivka (în regiunea Poltava), provocând incendii și pagube la clădirile din apropiere. Nimeni nu a fost ucis sau rănit, relatează agenția.

Între timp, regiunea care înconjoară Odesa a fost lovită de bombardamente mai devreme în cursul zilei, iar orașul însuși a fost lovit de rachete în ultima oră sau cam așa ceva, informează BBC.

07-05-2022 18:09

Rusia acuză Washingtonul de coordonarea operațiunilor militare din Ucraina

Cel mai important deputat rus a acuzat Washingtonul de coordonarea operațiunilor militare din Ucraina, ceea ce, în opinia sa, echivalează cu "participarea directă a SUA la acțiuni militare" împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Oficialii americani au declarat că Statele Unite au furnizat informații Ucrainei pentru a ajuta la contracararea asaltului rusesc, dar au negat că aceste informații includ date precise de țintire, transmite The Guardian.

Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului, Duma, a scris pe canalul său Telegram: „În esență, Washingtonul coordonează și dezvoltă operațiuni militare, participând astfel în mod direct la acțiuni militare împotriva țării noastre”.

07-05-2022 18:03

Șase rachete au lovit orașul Odesa

Șase rachete au lovit orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar din sudul Ucrainei pentru televiziunea publică a țării.

Purtătoarea de cuvânt Natalia Humeniuk a declarat că patru rachete au lovit o fabrică de mobilă dintr-o zonă rezidențială, în timp ce celelalte două au lovit o pistă de aterizare deja avariată. Ea a adăugat că informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare, potrivit Al Jazeera.

07-05-2022 17:59

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit în cadrul discursului său de învestire de sâmbătă despre războiul din Ucraina.

07-05-2022 17:13

Blinken: Putin încearcă să răstălmăcească istoria pentru a justifica războiul din Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Putin încearcă să "răstălmăcească istoria" în contextul comemorării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial "pentru a-și justifica războiul brutal și neprovocat împotriva Ucrainei".

"În timp ce războiul face din nou ravagii în Europa, trebuie să ne sporim hotărârea de a le rezista celor care încearcă acum să manipuleze memoria istorică pentru a-și promova propriile ambiții", a spus Blinken într-o declarație cu ocazia celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra naziștilor.

"În timp ce comemorăm sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, avem o datorie sacră față de cei căzuți: să spunem adevărul despre trecut și să îi susținem pe toți cei care, în timpul nostru, se ridică pentru libertate", a mai spus Blinken, conform Al Jazeera.

07-05-2022 16:34

Steagurile Rusiei și Ucrainei, interzise la Berlin, de Ziua Victoriei

Poliția din Berlin a interzis arborarea steagurilor rusești și ucrainene la locurile de comemorare a celui de-al Doilea Război Mondial în timpul evenimentelor care marchează aniversarea sfârșitului războiului în capitala germană.

Autoritățile au declarat că steagurile autoproclamatelor republici populare Donețk și Luhansk și simbolurile de război rusești "V" și "Z" vor fi, de asemenea, interzise în timpul ceremoniilor de luni și marți, informează BBC.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, și-a exprimat indignarea față de această interdicție, despre care a spus că echivalează cu acordarea aceluiași tratament victimei și agresorului în invazia Rusiei în Ucraina.

"Suntem șocați de faptul că poliția din Berlin a interzis steagurile legate de Ucraina pe 8 și 9 mai. Aceasta este o palmă dată Ucrainei și poporului ucrainean", a declarat el.

Rușii sărbătoresc victoria asupra Germaniei naziste pe 9 mai, în timp ce în Europa de Vest sfârșitul războiului pe acest continent este comemorat pe 8 mai.

07-05-2022 16:22

Locuitorii din Kiev, capitala Ucrainei, se pot întoarce în oraș după 9 mai, însă pericolul nu a trecut, anunță primarul Vitali Klitschko

07-05-2022 15:47

Forțele Kremlinului au lansat un atac masiv cu rachete asupra orașului Odesa

Rușii au pus în scenă un atac masiv cu rachete asupra Odesei, iar fumul s-a ridicat deasupra orașului.

Cu ajutorul aviației strategice, trupele Kremlinului au lansat patru rachete de croazieră asupra așezărilor pașnice din regiune, informează publicația ucraineană Obozrevatel.

Atatcul a fost raportat în Comandamentul Operațional "Sud".

"Regiunea Odesa a fost lovită de patru rachete de croazieră cu ajutorul aviației strategice. Inamicul continuă nu numai distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci și presiunea psihologică asupra populației civile", a declarat armata ucraineană.

07-05-2022 15:19

Rusia susține că a distrus stocul de arme occidentale din Ucraina

Rusia a afirmat că a distrus o mare "concentrație de echipamente militare din SUA și din țările europene" în apropierea unei gări din regiunea Harkov.

Ministerul rus al Apărării a declarat că echipamentul a fost distrus "în apropierea gării Bogodukhov", care se află la nord-vest de orașul Harkov.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmația. Partea ucraineană nu a raportat lovitura, dar Bogodukhov a fost bombardat în mod repetat de ruși.

De asemenea, rușii au afirmat că a fost lovit un depozit de muniții în Bakhmut, o bază din spate a operațiunilor militare ucrainene din est.

Ucraina a declarat că sâmbătă dimineața devreme a avut loc un raid aerian asupra Bakhmut, în regiunea Donețk, care a avariat o fabrică și a ucis două persoane.

07-05-2022 15:15

Guvernul ucrainean susține că a distrus o altă navă rusească

Ministerul ucrainean al Apărării a susținut că drona ucraineană Bayraktar TB2 a lovit ambarcațiunea de debarcare din cadrul proiectului Serna, precizând pe Twitter: "Parada tradițională a flotei rusești din Marea Neagră de pe 9 mai anul acesta va avea loc lângă Insula Șerpilor - pe fundul mării".

07-05-2022 15:10

Consiliul Europei: Încălcare uluitoare a drepturilor în Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a calificat drept "uluitoare" amploarea și gravitatea "încălcărilor drepturilor și a dreptului umanitar internațional" comise de forțele rusești în Ucraina.

Dunja Mijatovic a vorbit la finalul unei călătorii de patru zile la Kiev și în regiunea înconjurătoare. Ea a evidențiat dovezile tot mai numeroase de omoruri arbitrare, tortură, dispariții forțate și violență sexuală din partea soldaților ruși.

Mijatovic a declarat că este imperativ să se facă dreptate și să se sprijine victimele și rudele acestora, dar a descris această sarcină ca fiind "incredibil de dificilă", potrivit BBC.

07-05-2022 13:40

Atac din dronă asupra Insulei Șerpilor

Forțele ucrainene au lovit, vineri, poziții ale armatei ruse de pe Insula Șerpilor. Atacul a fost efectuat din dronă, scrie The Guardian.

Associated Press a precizat că a analizat fotografii din satelit care arată consecințele atacului, fără a oferi detalii suplimentare.

07-05-2022 12:31

Teste ADN pentru identificarea cadavrelor din Bucea

Pentru a identifica cadavrele din Bucea, ucrainenii au început să facă teste ADN, informează The Guardian.

După săptămâni de exhumări, la o morgă din Bucea se găsesc peste 200 de trupuri neînsuflețite care nu au fost identificate.

Unele cadavre au fost îngropate fără documente și așteaptă să fie revendicate, iar altele sunt într-o stare care face imposibilă identificarea cu ochiul liber.

Doar testele ADN îi ajută pe ucrainenii din Bucea să-și identifice rudele ucise de forțele ruse și să le înmormânteze creștinește.

07-05-2022 12:04

Transnistria: Patru dispozitive explozibile au fost eliberate dintr-o dronă

Patru explozii au avut loc, vineri, 6 mai, în apropierea satului Voronkovo, raionul Rîbnița, din Transnistria, în zona unui fost aerodrom, potrivit Ministerului de Interne din regiune separistă din Republica Moldova.

În jurul orei 21:40, au fost aruncate din dronă două dispozitive explozive. O oră mai târziu, atacul s-a repetat.

Exploziile au lăsat în urma lor cratere de aproximativ 1 metru. 

07-05-2022 11:51

Repetiții pentru parada de Ziua Victoriei, la Moscova. Sute de soldați și vehicule militare sunt pe străzi

 Repetițiile pentru parada de luni, 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, sunt în plină desfășurare la Moscova.

Sute de soldați, tancurile și alte vehicule militare se află pe străzi.

Marele eveniment din acest an va căpăta o semnificație specială. Dpearte de a fi un eliberator, Rusia poartă, din 24 februarie, un război împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin și aliații săi vor încerca să prezinte, din nou, invazia rusă din Ucraina ca pe o nouă luptă împotriva fascismului, acuzând guvernul ucrainean de legături neonaziste - acuzație pe care Kievul și aliații săi occidentali o neagă ferm - scrie BBC.

07-05-2022 10:37

Autoritățile ucrainene investighează peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele ruse

Până acum, potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, au fost înregistrate 10.257 de cazuri de presupuse crime de război.

223 de copii au fost uciși în Ucraina de când Rusia a început invazia, la 24 februarie, informează The Guardian.

Alți 633 de copii au fost răniți.

07-05-2022 10:19

Ucraina spune că rușii au aruncat în aer poduri pentru a preveni contraatacuri

Pentru prima dată, armata ucraineană a spus că forțele ruse au început să arunce în aer poduri pentru a încetini o contraofensivă ucraineană în nord-est, informează CNN.

În cea mai recentă actualizare de pe front, Statul Major General a declarat sâmbătă că la est de Harkov, "ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare".

CNN nu a putut să verifice independent afirmația.

În ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au reluat controlul asupra unei mai multor sate la nord și la est de Harkov, ceea ce îngreunează caacitatea rușilor de a folosi artileria împotriva orașului și amenință cu blocarea liniilor de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Lugansk.

07-05-2022 10:05

Rusia a publicat o listă cu bunurile care pot fi aduse din Occident prin ”importuri paralele”

Rusia a publicat, vineri, o listă detaliată de bunuri de la producători de maşini, companii de tehnologie şi mărci de consum străine, pe care guvernul le-a inclus într-o aşa-numită schemă de ”importuri paralele” menită să protejeze consumatorii de izolarea afacerilor de către Occident.

Pe această listă figurează și produse de Apple. Detalii, AICI.

07-05-2022 09:10

Zelenski: "Lucrăm la soluții diplomatice pentru a salva soldații de la Azovstal"

Într-un mesaj transmis noaptea trecută, Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina a reușit să evacueze femei și copii din combinatul Azovstal din Mariupol, cu ajutorul ONU și a Crucii Roșii, informează CNN.

Președintele ucrainean a mai spus de asemenea că lucrează la opțiunile diplomatice pentru a ajuta evacuarea militarilor rămași în Azovstal.

"Continuăm misiunea de evacuare din Mariupol, anume din Azovstal, cu medierea ONU și a Comisiei Internaționale a Crucii Roșii. În timpul zilei, echipa noastră a organizat operațiuni de salvare pentru mai mult de 40 de civili, toți femei și copii", a spus Zelenski.

"Sperăm că în curând vor putea să meargă într-o zonă sigură după două luni de bombardamente în care au rămas la adăpost în subsol. Lucrăm de asemenea și la opțiuni diplomatice pentru a salva armata noastră, care a rămas la Azovstal. Mediatori influenți sunt implicați, inclusiv state influente", a adăugat el.

07-05-2022 08:53

Locuitorii Kievului, sfătuiți să stea în case duminică și să fie atenți la alertele antiaeriene

Locuitorii Kievului au fost avertizați să rămână în casă duminică, când rușii se pregătesc să sărbătorească a doua zi Ziua Victoriei, existând un risc ridicat de atacuri sau provocări înainte de ziua în care este marcată cu pompă la Moscova capitularea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentele vor fi anulate, patrulele în oraș vor fi întărite și, deși nu va exista o stare de asediu oficială, primarul Vitali Klitciko a declarat că riscul unor bombardament este mare.

Edilul i-a avertizat pe locuitorii capitalei Ucrainei să respecte "regulile de securitate pe timp de război" și să nu ignore semnalele de alarmă aeriană. 

"În zilele următoare, există o probabilitate ridicată de bombardamente cu rachete în toate regiunile Ucrainei. Fiți conștienți și aveți grijă de propria siguranță", a spus Vitali Klitciko, potrivit The Guardian.

 


07-05-2022 06:42

Autorităţile italiene au confiscat un iaht care ar avea legătură cu Putin

Autorităţile italiene au confiscat iahtul Scheherazade care ar avea legătură cu preşedintele rus Vladimir Putin, scrie dpa, potrivit News.

Poliţia financiară a legat nava de 140 de metri lungime de cineva care are legături cu persoane din guvernul rus şi altele de pe lista de sancţiuni a UE, a spus guvernul italian vineri seară.

Înscrisă în Insulele Cayman, nava a fost ancorată ultima dată în portul toscan Marina di Carrara.

Se pare că ministrul de Finanţe Daniele Franco a anticipat plecarea navei prin decizia sa de a o confisca.

The New York Times a scris că iahtul a fost lansat marţi după mai multe zile staţionat în doc. Membrii echipajului au fost văzuţi grăbindu-se să încarce nava, iar iahtul a fost alimentat săptămâna precedentă.

Autorităţile italiene estimează că Scheherazada valorează în jur de 650 milioane de euro (687 de milioane de dolari).

Potrivit echipei lui Alxei Navalnîi, adversarul Kremlinului, care este închis în Rusia, vasul ar aparţine lui Putin.


07-05-2022 06:20

Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk şi-au numit ambasadori la Moscova

La aproximativ două luni şi jumătate de la recunoaşterea lor de către Rusia, autoproclamatele republici populare din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi-au numit ambasadori la Moscova, transmite sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

Separatiştii pro-ruşi din Doneţk au anunţat că interesele lor la Moscova vor fi reprezentate în viitor de politiciana Olga Makeieva.

Autoproclamata republică separatistă Lugansk îl trimite în capitala Rusiei pe fostul jurnalist Rodion Miroşnik, care a lucrat cu ani în urmă pentru preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

La trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste, preşedintele Vladimir Putin a ordonat atacul asupra Ucrainei.

După eşecul cuceririi capitalei Kiev, efortul de război al Rusiei se concentrează în prezent pe susţinerea şi extinderea zonelor separatiste ruse din estul Ucrainei. 

07-05-2022 06:09

Statele Unite anunţă un alt ajutor militar pentru Ucraina de 150 de milioane de dolari

Cel mai recent ajutor militar american pentru Ucraina, anunţat de preşedintele Joe Biden vineri, valorează 150 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken, potrivit News.

"Am autorizat 150 de milioane de dolari în arme, echipamente şi provizii suplimentare SUA pentru Ucraina, pentru a-şi consolida apărarea şi pentru a contracara ofensiva Rusiei în Est", a spus Blinken, scrie The Guardian.

Cea mai recentă tranşă de asistenţă include 25.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, precum şi radare de contraartilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de câmp şi piese de schimb.

"Anunţ un alt pachet de asistenţă de securitate care va furniza muniţie suplimentară de artilerie, radare şi alte echipamente Ucrainei”, a afirmat Biden într-un comunicat.

"Sprijinul SUA, împreună cu contribuţiile aliaţilor şi partenerilor noştri, a fost esenţial pentru a ajuta Ucraina să câştige bătălia de la Kiev şi să împiedice obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina”, a adăugat el.

Cu cel mai recent pachet de ajutor de securitate de 150 de milioane de dolari SUA pentru Ucraina, asistenţa militară acordată de Washington la Kiev de la începutul invaziei ruse a ajuns la aproximativ 3,8 miliarde de dolari, a spus Blinken.

07-05-2022 06:05

Preşedintele Zelenski îl invită la Kiev pe cancelarul german Olaf Scholz

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că l-a invitat luni la Kiev pe cancelarul german Olaf Scholz, transmite dpa, conform Agerpres.

Cancelarul Scholz ar putea face un "pas politic foarte puternic" şi ar putea veni în capitala Ucrainei, a afirmat preşedintele Zelenski la un eveniment video găzduit de grupul de reflecţie londonez Chatham House.

Invitaţia este valabilă de ceva vreme, a adăugat liderul de la Kiev.

În aceeaşi zi, 9 mai, Rusia va organiza o paradă militară care celebrează, în mod tradiţional, victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste.

Guvernul german a anunţat joi că ministrul de externe Annalena Baerbock se va deplasa la Kiev, dar nu au fost dezvăluite alte detalii.

În prezent, relaţiile dintre Kiev şi Berlin sunt tensionate după ce, la mijlocul lunii aprilie, preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier i s-a comunicat să nu se deranjeze să vină la Kiev.

07-05-2022 06:02

Informaţiile furnizate de SUA Ucrainei sunt "legitime", "legale", "limitate", a spus Pentagonul

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Apărare, John Kirby, a susţinut o conferinţă de presă în care a fost întrebat despre rapoartele conform cărora Pentagonul le-a furnizat informaţii liderilor ucraineni pentru a-i ajuta să vizeze şi să omoare generali ruşi, scrie The Guardian, potrivit News.

Kirby a afirmat că Ucraina „ia deciziile” când vine vorba de modul în care utilizează informaţiile americane şi a subliniat importanţa de a fi atent atunci când se discută despre schimbul de informaţii cu alte ţări.

Kirby le-a spus reporterilor: "Noi furnizăm (ucrainenilor) ceea ce credem că este relevant, informaţii oportune despre unităţile ruse în aşa fel încât să le permită să-şi ajusteze şi să-şi execute autoapărarea cât mai bine".

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat, de asemenea, că şi alte ţări au furnizat Ucrainei informaţii despre mişcările trupelor ruse.

"Nu suntem unica sursă de informaţie pentru ucraineni. Primesc informaţii şi de la alte naţiuni. Şi au o capacitate proprie de colectare a informaţiilor destul de robustă. Tipul de informaţii pe care le oferim - legitime, legale şi limitate".

Kirby a subliniat, de asemenea, că Ucraina combină informaţii din multe ţări, iar SUA "nu este singura sursă de informaţie pentru ucraineni”.


Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”
Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”

Statele Unite ar fi împărtășit Ucrainei informații despre despre locul crucişătorului „Moskva”, înainte de lovitura care a scufundat luna trecută nava amiral a Flotei Mării Negre. Incidentul a fost o umilință pentru armata lui Vladimir Putin.

Continuă asaltul rusesc asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol
Continuă asaltul rusesc asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol

Ucraina acuză forțele ruse că au tras în timpul evacuării civililor de la Mariupol și că o mașină ar fi fost lovită. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite.

Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”
Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”

Moldova a refuzat să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale invocând, oficial, ”statutul de neutralitate” și, neoficial, grija de a ”nu irita Rusia”.

 

Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”
Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”

Statele Unite ar fi împărtășit Ucrainei informații despre despre locul crucişătorului „Moskva”, înainte de lovitura care a scufundat luna trecută nava amiral a Flotei Mării Negre. Incidentul a fost o umilință pentru armata lui Vladimir Putin.

Continuă asaltul rusesc asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol
Continuă asaltul rusesc asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol

Ucraina acuză forțele ruse că au tras în timpul evacuării civililor de la Mariupol și că o mașină ar fi fost lovită. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite.

Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”
Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”

Moldova a refuzat să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale invocând, oficial, ”statutul de neutralitate” și, neoficial, grija de a ”nu irita Rusia”.

 

Recomandări
Una dintre victimele lui Gregorian Bivolaru face mărturii șocante: „Ni s-a spus că actul sexual era autorizat de Dumnezeu”
Una dintre victimele lui Gregorian Bivolaru face mărturii șocante: „Ni s-a spus că actul sexual era autorizat de Dumnezeu”

Una dintre victimele lui Gregorian Bivolaru face mărturii tulburătoare. Femeia de cetățenie portugheză, care avea doar 15 ani când l-a cunoscut pe „Guru MISA”, a povestit pentru AFP calvarul prin care a trecut.

IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, pentru că ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri. 

Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere
Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere "implicarea comunității internaționale"

În cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis.