Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial

ucraina, razboi, soldati
AFP

Sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar alte câteva milioane au fugit din calea celui mai crunt conflict armat de după Al Doilea Război Mondial. Cifrele seci ale războiului pe care Rusia lui Putin îl duce deja de un an sunt înfiorătoare.  

Kremlinul neagă și acum, la un an de la declanșarea celui mai mare și sângeros conflict armat de după al Al Doilea Război Mondial, că a vizat vreodată civili și chiar că duce vreun război în Ucraina.

Moscova ne-a obișnuit însă cu discursurile sale care contrazic flagrant realitatea și spun, de cele mai multe ori, exact opusul.

Cifrele seci de după un an de război sunt însă înfiorătoare.

Știrile PRO TV vă prezintă, succint, câteva din datele edificatoare ale acestui conflict care prezintă, pentru mulți, cel mai mare risc din zilele noastre pentru declanșarea unui Al Treilea Război Mondial. Probabil, ultimul.

Citește și
Volodimir Zelenski
Joe Biden, vizită-surpriză la Kiev. Președintele SUA anunță un nou ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Peste 310.000 de morți sau răniți

Rusia a pierdut circa 180.000 de oameni în perioada februarie 2022- februarie 2023, soldați morți și răniți pe frontul din Ucraina, potrivit unei estimări făcute recent de șeful armatei norvegiene. Spre comparație, Kremlinul a pierdut 14.500 de soldați în cei 10 ani de război în Afganistan.

La rândul său, Ucraina a înregistrat peste 100.000 de soldați morți și răniți, la care se adaugă peste 30.000 de civili uciși până acum de trupele invadatoare ruse.

Numărul real de morți, civili și militari, este însă imposibil de determinat. Chiar și așa, din estimările părților neimplicate direct în război numărul total al decedaților este în mod clar de ordinul sutelor de mii.  

70.000 de crime de război

Ucraina a înregistrat într-un an peste 70.000 de crime de război comise pe teritoriul său de trupele ruse.

Într-un demers de un cinism extrem, Kremlinul a anunțat recent că urmărește penal 680 de oficiali ucraineni, din care 118 membri ai forțelor armate, pentru crime de război.

Peste 1,2 milioane de soldați participanți

La un an de la declanșarea războiului, sunt implicați direct în conflictul armat peste 1,2 milioane de soldați ruși și ucraineni.

Moscova a invadat inițial Ucraina cu circa 190.000 de militari, cărora li s-au adăugat ulterior 300.000 de oameni, pe care i-au mobilizat începând cu septembrie 2022. Trupelor regulate li se alătura aproximativ 50.000 de mercenari, majoritatea grupați în cadrul Wagner, o miliție finanțată de Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin.

Ucraina s-a apărat în primele zile ale invaziei cu trupele sale regulate de la acea vreme, adică 200.000 de militari, la care s-au alăturat în scurt timp peste 100.000 de voluntari, din toate colțurile lumii. Ulterior, efectivele militare active ale Ucrainei au depășit 700.000, iar Kievul intenționează să le mărească până la un milion.

10 milioane de oameni au fugit de frica războiului

Peste 10 milioane de oameni au fugit din cauza războiului rus din Ucraina, în cea mai mare criză a refugiaților de după Al Doilea Război Mondial.

În martie 2022, cifrele oficiale vorbeau despre 10 milioane de ucraineni care și-au părăsit casele de frica războiului, imediat după invazie. Ulterior, mulți s-au întors acasă.

În decembrie 2022, din datele oficiale ale Uniunii Europene, 4,8 milioane de ucraineni erau fugiți din calea războiului și au devenit refugiați în țările UE. Acestora li se adaugă un număr imposibil de stabilit de ruși care au fugit din țară după mobilizarea dictată de Vladimir Putin.

Din estimările făcute pe baza cifrelor raportate de țările vecine cu Rusia, precum și de diferite organizații, peste 500.000 de bărbați ruși au fugit din țară doar după mobilizarea din septembrie 2022.  

1.500 de kilometri de linie de front

Linia activă a frontului se întinde pe 1.500 de km, de la nord la sud, în estul Ucrainei. Câteva mii de civili încă mai locuiesc în oraşele bombardate, ascunşi în beciuri, fără apă sau electricitate, dependenţi de ajutorul umanitar oferit de voluntari curajoşi.

18% din teritoriul Ucrainei a fost ocupat de Rusia

Trupele Kremlinului ocupă în prezent 18% din teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, armata Kievului a reușit până acum să recucerească 40% din teritoriile ocupate prin invazia din 24 februarie 2022.

Pagube de 172 de miliarde de euro suferite de Ucraina

Ucraina a raportat până în ianuarie 2023 pagube totale de 138 de miliarde de euro, în urma războiului declanșat de ruși, la care se adaugă 34 de miliarde de euro pierderi pentru agricultură.

După un an de război, economia Ucrainei s-a prăbușit cu 35%, potrivit Băncii Mondiale. Jumătate din infrastructura energetică a țării a fost distrusă sau avariată de atacurile Moscovei, care vizează în special obiectivele civile, urmărind astfel să facă cât mai mulți oameni să sufere.

100 de miliarde de euro a cheltuit Rusia cu războiul său

În noiembrie 2022, Rusia cheltuise 82 de miliarde de euro pentru războiul său din Ucraina, astfel încât este rezonabilă estimarea a 100 de miliarde de euro reprezentând costurile nemijlocite ale Kremlinului legate de invadarea Ucrainei. Asta în condițiile în care toate veniturile bugetare ale Rusiei pentru 2021 se cifrau la 340 de miliarde de euro.

300 de miliarde de euro este valoarea rezervelor valutare ale Rusiei înghețate de Occident

Rusia avea în februarie 2022 rezerve valutare internaționale de 579 de miliarde de euro. În urma sancțiunilor fără precedent impuse de Occident după invadarea Ucrainei, se estimează că mai mult de jumătate din acestea au fost înghețate, în bănci din toată lumea.

Este doar o parte din sancțiunile impuse Moscovei; peste 1.000 de companii străine au părăsit piața din Rusia după declanșarea războiului, băncile rusești și belaruse au fost excluse din SWIFT, sistemul internațional bancar; importurile ruse de petrol, gaze și alte bunuri și servicii a fost interzis în aproape toată lumea civilizată; accesul rușilor a fost, de asemenea, interzis în tot Occidentul; Rusia și Belarus nu mai pot participa la nicio competiție sportivă internațională. 

12 miliarde de euro este valoare ajutorului militar oferit de Uniunea Europeană

Sprijinul militar oferit de Uniunea Europeană Ucrainei se ridică, după un an de război, la 12 miliarde de euro. potrivit datelor oficiale ale UE. La acesta se adaugă 535 milioane de euro oferiți prin mecanismul de protecție civilă al UE.

30 miliarde de euro este valoarea ajutorului militar oferit Ucrainei de către SUA

După un an de război, valoarea ajutorului militar american oferit direct Ucrainei se ridică la 30 de miliarde de euro. SUA sunt, de departe, cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul de apărare dus împotriva Rusiei invadatoare.

Câte tancuri, avioane și rachete a pierdut Rusia

În decembrie 2022, Rusia pierduse pe frontul din Ucraina un număr uriaș de tancuri, avioane, elicoptere, rachete etc.

Iată bilanțul pierderilor lor, așa cum erau prezentate de Kiev, cu precizarea că astfel de cifre sunt în continuă creștere:

2.995 tancuri;

5.974 vehicule blindate de luptă;

1.960 sisteme de artilerie;

410 sisteme de rachete cu lansare multiplă;

212 sisteme de apărare aeriană;

281 avioane de vânătoare;

266 elicoptere;

1.680 drone operațional-tactice;

653 rachete de croazieră;

16 nave/ambarcațiuni;

4.599 vehicule și avioane-cisternă;

177 vehicule speciale și alte echipamente.

Patru țări susțin Rusia în războiul din Ucraina

Coreea de Nord, Siria, Eritreea și Belarus sunt singurele țări care susțin Rusia în războiul din Ucraina. Acestea au votat împotriva rezoluției ONU de condamnare a agresiunii militare rusești contra Ucrainei.

345 de milioane de oameni suferă de insecuritate alimentară

Rusia a declanșat o criză alimentară globală prin războiul pornit pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, în condițiile în care cele două state beligerante reprezintă împreună cel mai mare exportator mondial de cereale.

ONU estimează la 345 de milioane de oameni din întreaga lume care suferă acum din cauza insecurității alimentare acute cauzate de exporturile blocate sau limitate de alimente. 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Un an de război în Ucraina. Care sunt cele mai grele pierderi suferite de Rusia în rândul generalilor și comandanților
Un an de război în Ucraina. Care sunt cele mai grele pierderi suferite de Rusia în rândul generalilor și comandanților

După un an de război în Ucraina, bilanțul victimelor este unul îngrozitor. Sute de mii de oameni au murit, iar distrugerile în orașele din Ucraina sunt acum imposibil de centralizat.  

Joe Biden, vizită-surpriză la Kiev. Președintele SUA anunță un nou ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina
Joe Biden, vizită-surpriză la Kiev. Președintele SUA anunță un nou ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Joe Biden a efectuat o vizită oficială la Kiev. Președintele american a ajuns în capitala Ucrainei luni dimineață, chiar dacă, duminică, oficiali de la Casa Albă au negat faptul că liderul SUA ar intenționa să viziteze Ucraina.

Ucraina anunţă că a provocat Rusiei pierderi ”extraordinar de grele” în Vuledar: ”Îi zdrobim pe invadatori”
Ucraina anunţă că a provocat Rusiei pierderi ”extraordinar de grele” în Vuledar: ”Îi zdrobim pe invadatori”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că Rusia a suferit pierderi "extraordinar de grele" în apropierea oraşului Vuledar, în estul regiunii Donbas, pe care Moscova a anunţat că a anexat-o în septembrie.

Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei
Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei

Două rachete rusești au trecut periculos de aproape de reactorul unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, anunță operatorul centralei.

SUA avertizează: China este gata să ofere ”sprijin letal Rusiei
SUA avertizează: China este gata să ofere ”sprijin letal Rusiei" în războiul din Ucraina, ”în principal arme”

Beijingul ia în considerare furnizarea de "arme" Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, a avertizat duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său chinez, Wang Yi.  

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.