În estul Ucrainei, tactica rușilor e pe cât de simplă, pe atât de distrugătoare.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

După pierderile uriașe înregistrate până acum, aproximativ 29.000 de soldați morți, potrivit ucrainenilor, rușii distrug sistematic, cu tunuri și rachete, localitățile din calea lor.

Scopul: să cucerească întregul teritoriu al regiunilor Donețk și Luhansk. În calea lor stau orașele Severodonețk și Lyman.

Artileria rusă bombardează, noapte şi zi, oraşul Lyman, aflat la marginea regiunii Luhansk şi controlat, încă, de unităţi ale armatei ucrainene. Ruşii au concentrat aici lansatoare multiple de rachete, mortiere, tunuri grele şi artilerie autopropulsată.

Rușii atacă neîncetat zonele locuite din orașul Lyman

Ruşii atacă fără discriminare zonele locuite, aşa cum se vede în aceste imagini. Potrivit oficialilor ucraineni, inamicul vrea să distrugă oraşul şi abia apoi să declanşeze o operaţiune terestră ca să-l ocupe. Localnicii care au apucat să fugă nu şi-au revenit încă din şoc.

Mai spre est, în Severodoneţk, ruşii au intrat deja în suburbiile oraşului, unde se dau lupte grele.

Soarta apărătorilor ucraineni atârnă de un fir de aţă. Un singur drum mai este sub controlul Kievului, iar ruşii îl bombardează continuu, pentru a împiedica retragerea militarilor din oraş, dar şi ajutoarele care ar putea sosi din vestul Ucrainei. Pentru moment, ucrainenii şi-au fortificat poziţiile în zona industrială, aşa cum s-a întâmplat şi în Mariupol.

Pentru a arăta că deţine controlul în Mariupol, armata rusă a difuzat imagini cu deminarea combinatului siderurgic Azovstal, unde a fost ultima redută a apărătorilor ucraineni, acum prizonieri în mâinile ruşilor.

"Prizonierii din Azovstal sunt reținuți pe teritoriul Repubicii Populare Dionețk. Este planificat să fie organizat și un tribunal internațional pe teritoriul republicii, pentru judecarea lor", a declarat şeful autoproclamatei republici, Denis Pușilin.

Primul soldat rus condamnat pentru crime de război

Pe de altă parte, un tribunal din Kiev a dat verdictul în primul proces pentru crime de război în Ucraina.

Serhiy Agafonov, judecător: „Vadim Yevgenevech Shishimarin, născut la 17 octombrie 2000, a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă”.

Tânărul comandant de tanc a recunoscut că a împuşcat în cap, mortal, un civil neînarmat, care mergea pe bicicletă, în primele zile ale războiului. Avocatul susţine că soldatul a urmat ordinele şi a făcut recurs la această sentinţă.

Redactor-şef Russia Today: „Confruntarea noastră cu Vestul va dura toată viaţa”

La Moscova, propagandiştii Kremlinului susţin că, dacă Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina, omenirea întreagă va avea de suferit.

Margarita Simonyan, redactor-şef Russia Today: „Toţi cred că noi vom pierde şi că Vestul va câştiga. Ei nu înţeleg că e imposibil. E pur şi simplu imposibil, nu se va întâmpla niciodată. Ori câştigăm noi, ori totul se va termina rău pentru întreaga umanitate. Nu contează ce se va întâmpla şi cum ne purtăm, confruntarea noastră cu Vestul va dura toată viaţa”.

La finalul unei reuniuni online coordonate de Statele Unite, mai multe state au anunţat noi ajutoare militare pentru Ucraina. Printre ele este şi un sistem anti-navă Harpoon oferit de Danemarca şi care ar putea să-i ajute pe ucraineni să spargă blocada navală impusă de ruşi în largul Mării Negre.

Localnicii se reîntorc în Harkov

În spatele frontului, ucrainenii încearcă să revină la normalitate, atât cât se poate. Localnicii evacuaţi din Harkov la începutul războiului au început să revină acasă. Şi, după trei luni, unul dintre cele mai cunoscute târguri de vechituri din oraş şi-a deschis din nou porţile.

Vadim, localnic din Harkov: „Se întorc vremurile paşnice, ne bucurăm cu toţii că toată prostia asta de război încetează în regiunea noastră”.

Viktor Don, comerciant din Harkov: „Mă bucur că luptele s-au mai liniştit şi că oamenii se întorc acasă. Încetul cu încetul, oraşul revine la viaţă, transportul public a fost reluat, lucrurile revin la normal”.