Condițiile impuse de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Ce trebuie să îndeplinească Occidentul

serghei lavrov, nato
Getty

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis că Moscova ar putea fi pregătită să negocieze încheierea războiului din Ucraina atât timp cât Occidentul îndeplinește anumite condiții.

La mai bine de opt luni de când președintele rus Vladimir Putin a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie, Kremlinul a transmis, prin vocea lui Serghei Lavrov (foto articol), că este dispus că negocieze pentru încetarea focului în țara vecină.

Deși Moscova a sperat inițial la o victorie rapidă, invazia a scos la iveală slăbiciuni în armata lui Putin care au estompat câștigurile Kremlinului. În plus, Ucraina a primit sprijin din partea Occidentului, sprijinind eforturile de apărare și permițând armatei sale să lanseze o contraofensivă puternică pentru a recupera teritoriul ocupat.

În timp ce luptele continuă, negocierile dintre cele două națiuni est-europene au intrat în impas. Ucraina, care a înregistrat un succes surprinzător, a sugerat că armata sa va continua să lupte până când Rusia va fi complet alungată de pe teritoriul său. Între timp, Rusia a semnalat un interes scăzut pentru a pune capăt războiului, în ciuda faptului că se confruntă cu pierderi tot mai mari.

Cu toate acestea, Lavrov a discutat despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Occident în timpul unui interviu la televiziunea de stat rusă, a relatat RIA Novosti, citată de Newsweek.com. Astfel, ministrul rus de Externe a declarat că Rusia este "întotdeauna pregătită să îi asculte pe colegii noștri occidentali dacă aceștia vor mai face o cerere pentru a organiza un dialog".

Citește și
macron si scholz
Kremlinul spune că Franța și Germania nu au ”nicio dorință” să medieze o negociere de pace în Ucraina
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Condițiile Rusiei pentru Occident

El a numit două condiții pe care Occidentul ar trebui să le accepte pentru ca negocierile să aibă succes.

Lavrov a spus că Occidentul ar trebui să "țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa". Rusia, de ani de zile, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe care Kremlinul o consideră o amenințare la adresa intereselor sale de securitate.

Putin ar cere probabil neutralitatea Ucrainei în timpul negocierilor. De-a lungul conflictului, mai multe națiuni est-europene, inclusiv Finlanda - care are o graniță comună cu Rusia - au făcut eforturi pentru a adera la NATO, consolidând organizația și dând o lovitură sferei de influență a Rusiei. Statele Unite au semnalat reticența de a permite aderarea Ucrainei în condițiile actuale.

În al doilea rând, Occidentul ar trebui "să ne ofere niște abordări serioase care să ajute la dezamorsarea tensiunilor", a declarat Lavrov. El nu a oferit detalii cu privire la modul exact în care Occidentul ar putea face acest lucru, deși Rusia a acuzat anterior "adversarii" că au adâncit tensiunile prin sprijinul acordat Ucrainei și prin sancțiunile care au slăbit economia Moscovei.

"Dacă vom fi abordați cu propuneri realiste bazate pe principiile egalității și respectului reciproc al intereselor, care vizează găsirea unor compromisuri și un echilibru al intereselor tuturor țărilor din această regiune, nu va fi cazul, așa cum a fost întotdeauna în trecut", a spus Lavrov.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a mai declarat sâmbătă că orice negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar trebui să aibă loc mai întâi cu SUA, despre care a spus că are un "vot decisiv", potrivit TASS.

"Kievul are un președinte, un președinte ucrainean legitim, domnul Zelenski, și este teoretic posibil să se ajungă la orice acord cu el, dar, ținând cont de experiența din martie, aceste acorduri nu înseamnă nimic, deoarece pot fi imediat anulate la dictatul din exterior", a spus Peskov.

Ce au spus liderii ucraineni și americani despre negocieri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a expus, de asemenea, cerințele sale de a sta la masă cu liderii ruși pentru a pune capăt războiului care face ravagii în țara sa.

Zelenski a declarat în septembrie că condițiile sale necesită o pedeapsă pentru Rusia. El a spus că aceasta ar include mai multe sancțiuni și eliminarea sa din Consiliul de Securitate al ONU, protejarea vieților ucrainenilor, recunoașterea granițelor Ucrainei și noi garanții de securitate pentru Ucraina.

Administrația Biden a declarat că interesele Ucrainei ar trebui să se afle în centrul oricăror negocieri pentru a pune capăt războiului. Într-o scrisoare trimisă la începutul lunii octombrie, Biden și alți lideri mondiali și-au reafirmat angajamentul de a "oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a-și susține suveranitatea și integritatea teritorială".

"În vederea unui acord de pace postbelic viabil, rămânem pregătiți să ajungem la înțelegeri împreună cu țările și instituțiile interesate și cu Ucraina cu privire la securitatea susținută și la alte angajamente pentru a ajuta Ucraina să se apere, să își asigure viitorul liber și democratic și să descurajeze viitoarele agresiuni rusești", se arată în scrisoare - semnată și de liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Moscova acuză Ucraina că s-a retras de la negocieri de pace „din ordinul” SUA. Peskov: „Textul era deja pregătit”
Moscova acuză Ucraina că s-a retras de la negocieri de pace „din ordinul” SUA. Peskov: „Textul era deja pregătit”

Kremlinul acuză Ucraina de faptul că s-a retras din negocieri de pace, în martie, cu Rusia, „din ordinul” Statelor Unite, în contextul în care „un echilibru foarte, foarte dificil a fost atins” între Kiev şi Moscova atunci.

Kremlinul spune că Franța și Germania nu au ”nicio dorință” să medieze o negociere de pace în Ucraina
Kremlinul spune că Franța și Germania nu au ”nicio dorință” să medieze o negociere de pace în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz nu au ”nicio dorinţă” să participe la o mediere în negocieri de pace în Războiul rus din Ucraina, denunţă luni Kremlinul.

 

Erdogan: Putin a devenit mai deschis la negocieri cu Zelenski
Erdogan: Putin a devenit mai deschis la negocieri cu Zelenski

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că nu își pierde speranța că va putea organiza o întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a pune capăt războiului, potrivit Ukrainska Pravda.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.