Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

SUMAR

28-05-2022 09:01
28-05-2022 21:46

Peste 50 de sportivi ucraineni au murit în război

Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi, informează interfax.com.ua.

“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit.

Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice şi neolimpice apără ţara cu arma în mână, conform News.ro.

“Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alţii în Forţele Armate, alţii în estul Ucrainei. Vreau să le mulţumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a precizat Vadim Gutzeit.

28-05-2022 21:37

Lituanienii au donat bani pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Sute de oameni din Lituania au donat bani în ultimele zile, într-un efort comun pentru a cumpăra o dronă militară avansată Bayraktar pentru Ucraina. Aproximativ 4,4 milioane de euro au fost strânși în doar trei zile, suma necesară fiind de 5 milioane de euro, conform Reuters.

„Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu credea că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie făcut ceva pentru ca lumea să fie un loc mai bun”, a spus Agne Belickaite, 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat după ce strângerea de fonduri a fost lansată miercuri.

„Acesta este primul caz din istorie când oamenii obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra ceva precum un Bayraktar. Este fără precedent, este de necrezut”, a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV, citat de Reuters.

28-05-2022 21:27

SUA elimină taxele de 25% la importurile de oțel din Ucraina. Perioada de grație pentru această industrie, care a suferit foarte mult ca urmare a războiului cu Rusia, este introdusă pentru un an. Înainte de război, Ucraina era al 13-lea cel mai mare producător de oțel din lume. În 2021, numai SUA au importat aproape jumătate de milion de tone de produse din oțel din Ucraina.

28-05-2022 20:48

„Am primit atât de multe rachete antinavă Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă a Rusiei din Marea Negră”, a declarat Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odessa, conform Nexta.  

28-05-2022 20:37

Ucrainenii anunță că au ucis încă un comandant rus

Ucrainenii anunță că au ucis încă un comandant rus. Ar fi vorba despre comandantul rus al batalionului de asalt al regimentului 104 de asalt, locotenent-colonelul Oleksandr Dosyagaev, conform Ukraine Today.

„Alexandru a devenit cel mai bun la nominalizarea Infanterie înaripată la festivalul „Armata Rusiei-2021”, dar când s-a întâlnit cu soldații ucraineni nu i-a fost de folos. Crede în forțele armate ale Ucrainei! Vom învinge!”, este mesajul transmis pagina de Facebook a Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

28-05-2022 20:22

Un ucrainean a reușit să fugă cu bicicleta din Severodonețk, în care se bombardează puternic.

Arif Bagirov, 45 de ani, a spus, pentru BBC, că fuga aceasta a fost „cea mai nebunească călătorie” pe care a întreprins-o vreodată.

„S-au tras multe focuri și au fost cel puțin două lovituri aeriene în apropierea mea”, a spus el, despre aventura pe bicicletă pe o distanță de 70 de km până în orașul Bakhmut.

El a menționat că știa că dacă un obuz a aterizat aproape, atunci este puțin probabil ca trupele ruse să tragă din nou în acea zonă. Folosind aceste tactici, a ajuns nevătămat la Bakhmut.

„Erau gropi pe drum, totul era distrus, inclusiv mașini”, a povestit Bagirov.

"Și era moloz peste tot. E un drum de primă linie, la urma urmei. Slavă Domnului, nu erau cadavre,  dar se știe că au murit oameni acolo", a punctat el

28-05-2022 20:16

Rusia recrutează bărbați pentru război în piața principală din Sankt Peterburg, susține Nexta.

28-05-2022 19:46

Un ucrainean a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru trădare după ce a ajutat trupele rusești în Donețk

Un tribunal din Ucraina a condamnat un bărbat la 15 ani de închisoare pentru că a ajutat trupele rusești în regiunea Donețk.

Bărbatul 40 de ani a fost găsit vinovat că le-a furnizat informații despre amplasarea instalațiilor militare ucrainene din orașul Harkov, care au fost ulterior bombardat.

El a fost reținut la Ujhorod, aproape de granița cu Slovacia, conform BBC. 

28-05-2022 19:44

 Cel puțin o persoană a murit după bombardarea orașului Nikolaev, din sud-estul Ucrainei, a anunțat sâmbătă administrația regională de stat.

Nikolaev se află sub controlul guvernului ucrainean, dar nu este departe de primele linii ale luptei dintre forțele ucrainene și ruse. Se află la aproximativ 60 de kilometri (37 de mile) distanță de Herson, care e sub controlul Rusiei, notează CNN. 

28-05-2022 19:40

Schisma Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost cerută de credincioşi, inclusiv din Donbas, afirmă episcopul Clement, un purtător de cuvânt al Bisericii

Aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene - care tocmai şi-a întrerupt legăturile cu Rusia - nu mai putea să păstreze tăcerea faţă de susţinerea patriarhului rus Chiril a Kremlinului în invazia rusă a Ucrainei, afrmă sâmbătă un purtător de cuvânt al acestei aripi, episcopul Clement, relatează AFP.

Episcopul Clement a primit AFP la Lavra Peşterilor din Kiev, o mănăstire impozantă cu ziduri albe şi cupole în formă de bulbi auriţi, în care domnea un mare calm, în pofida unei adevărate revoluţii care agită Biserica Ortodoxă Ucraineană, conform News.ro. 

Aripa moscovită a Bisericii a decis să-şi rupă definitiv toate legăturile cu Rusia, după secole de istorie comună, din cauza unui dezacord profund cu patriarhul rus, din cauza Războiului rus din Ucraina.

”Condamnăm şi ne disociem de comentariile despre agresiunea rusă în Ucraina ale patriarhului Chiril”, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, declară prelatul ucrainean, care poartă o robă neagră lungă şi o barbă.


28-05-2022 17:43

Biserica Ortodoxă Rusă neagă faptul că Biserica Ortodoxă Ucraineană a pornit demersul pentru a deveni independentă, transmite The Kyiv Independent. 

28-05-2022 17:39

Macron şi Scholz îi cer lui Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de soldați luați prizonieri de la Azovstal

”Preşedintele Republicii (Emmanuel Macon - n.res.) şi cancelarul german (Olaf Scholz) au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de apărători de la Azovstal, luaţi prizonieri de război de către forţe ruse”, a transmis preşedinţia franceză, după discuția dintre cei trei. 

28-05-2022 17:02

Jurnalistul militar ucrainean Andriy Tsaplienko transmite pe Telegram că ruta Lysychansk-Bakhmut sub controlul Ucrainei.

28-05-2022 16:32

Peste 150 de orașe din întreaga lume au rupt protocolul de înfrățire cu localități din Rusia.  În peste 20 de țări din întreaga lume, relațiile de înfrățire au fost deja rupte cu peste 160 de orașe din Rusia, conform Centrului pentru Comunicații Strategice din Ucraina.   

28-05-2022 16:23

Guvernul german a transmis, la rândul său, un punct de vedere, după discuția cu Vladimir Putin. 

„Cancelarul german și președintele francez au cerut o încetare imediată a focului și o retragere a trupelor ruse. Ei i-au cerut președintelui rus să se angajeze în negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și să găsească o soluție diplomatică a conflictului”, se arată în comunicatul de presă al guvernului german, citat de CNN. 


28-05-2022 15:47

BBC: Putin avertizează Franța și Germania cu privire la înarmarea Ucrainei

Agenția de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin, transmite, pe Telegram, că Vladimir Putin a discutat la telefon cu Emmanuel Macron și cu Olaf Scholz.

BBC trasmite Putin le-a spus celor doi lideri că furnizarea de arme Ucrainei este „periculoasă”, avertizând în legătură cu „riscurile de destabilizare în continuare a situației și agravarea crizei umanitare”, a spus Kremlinul.

Putin a mai spus că este gata să caute modalități de a transporta cereale blocate în porturile ucrainene în timpul campaniei militare a Moscovei, a adăugat acesta.

„Rusia este pregătită să ajute la găsirea de variante pentru exportul cerealelor, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”, a spus Kremlinul.

„O atenție deosebită” a fost acordată negocierilor dintre Ucraina și Rusia, „care sunt înghețate din vina Kievului”, a mai spus Kremlinul.

„Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse față de reluarea dialogului”, a punctat Kremlinul.

28-05-2022 15:42

Noi imagini din Borodeanka, "practic șters de pe fața pământului de ocupanții ruși", notează Nexta. 

28-05-2022 15:33

Lupte de stradă, în Sievierodonețk

În Severodonetsk, au loc lupte de stradă, în timp ce rușii încearcă să preia controlul orașului, a transmis guvernatorul regional.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a postat pe Telegram că forțele ruse „au suferit pierderi semnificative și au fost forțate să se retragă” în Severodonețk și în zonele din apropiere.

Cu toate acestea, trupele ruse continuă să atace orașul din spate, a spus el.

„Inamicul a tras asupra Severodonețk de mai multe ori, de cel puțin trei ori – foarte puternic, iar în unele locuri au izbucnit lupte de stradă”, a spus el, adăugând că 14 clădiri înalte au fost avariate.

Satul din apropiere Sinetsky a fost, de asemenea, bombardat, a spus el.

BBC transmite că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.

28-05-2022 14:12

Ucraina a început să primească rachete anti-navă din partea Danemarcei

Ucraina a început să primească rachete anti-navă din partea Danemarcei, potrivit ministerului ucrainean al Apărării.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu va fi consolidată doar de rachetele Harpoon, ci vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a spus acesta.

Rachetele Harpoon vor fi operate alături de cele ucrainene Neptun în apărarea coastei, inclusiv a portului Odesa.

28-05-2022 13:13

Volodimir Zelenski și Boris Johnson, nouă convorbire telefonică

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson despre „consolidarea sprijinului de apărare” pentru Ucraina și despre „deblocarea porturilor”.

„Ca parte a obișnuitului dialog, am avut o altă conversație telefonică cu Boris Johnson. Am vorbit despre consolidarea sprijinului apărare, despre intensificarea lucrărilor privind garanțiile de securitate, furnizarea de combustibil pentru Ucraina. Trebuie să colaborăm pentru a preveni o criză alimentară și pentru a debloca porturile”, a spus Zelenski.

28-05-2022 13:09

Fostul preşedinte ucranean Petro Poroşenko, un rival al actualului preşedinte Volodimir Zelenski, anunţă sâmbătă că i s-a refuzat ieşirea din ţară într-o călătorie în Lituania şi denunţă o decizie care rupe ”armistiţiul politic” în toiul invaziei ruse, relatează AFP.

Lui Poroşenko ”i s-a refuzat să treacă frontiera Ucrainei”, în pofida faptului că urma să ia parte la o Adunare Parlamentară a NATO, la Vilnius, anunţă serviciul său de presă.

Fostul şef de stat a primit, cu toate acestea, ”toate permisiunile oficiale de a părăsi ţara”, în calitate de membru permanent al delegaţiei ucrainene.

28-05-2022 13:02

O navă a intrat în portul din Mariupol pentru prima dată de când trupele Kremlinului au capturat regiunea sudică

O navă a intrat în portul din Mariupol pentru prima dată de când trupele Kremlinului au capturat regiunea sudică, potrivit agenției de propagandă rusă TASS.

Un purtătorul de cuvânt al portului a declarat că vasul va fi încărcat cu 2.700 de tone de metal înainte de a porni către orașul rusesc Rostov-on-Don, luni.

Avocatul Poporului pe drepturile omului din Ucraina a transmis că acesta este de fapt un jaf.

„Jafurile din teritoriile ocupate ale Ucrainei continuă. După furturile de cereale, ocupanții au ajuns la exportul de produse metalice din Mariupol”, a spus oficialul.

28-05-2022 12:17

Armata rusă a cucerit orațul ucrainean Lîman

Armata rusă a confirmat sâmbătă cucerirea localităţii cheie Lîman din estul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

"În urma acţiunilor comune ale unităţilor de miliţie ale Republicii populare din Doneţk şi forţelor armate ruse, oraşul Liman a fost eliberat integral de naţionalişti ucraineni", a afirmat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

28-05-2022 12:15

Un băiat de 6 ani i-a scris o scrisoare premierului britanic: Vreau să mă joc fotbal acasă în Mariupol

Un copil de 6 ani din Mariupol, ai cărui părinți au murit într-un atac, i-a scris o scrisoare premierului britanic Boris Johnson.

„Dragă Boris Johnson! Vreau ca războiul să se termine curând ca oamenii să nu mai moară. Vreau să mă joc fotbal acasă în Mariupol. Aș vrea ca toți copiii din lume să nu mai aibă război. Salutări tuturor copiilor din Marea Britanie, vă mulțumim că ne ajutați. Vom câștiga! Am o pisică Frosya. Vă trimit steagul Ucrainei pe care l-am desenat eu. Vă îmbrățișez cu drag”, a scris băiatul.

Cel mic a fost salvat de voluntari, ulterior fiind luat în grijă de o familie din Sloviansk.

28-05-2022 11:52

Rusia a testat cu succes racheta hipersonică de croazieră Zircon

Rusia a testat cu succes racheta hipersonică de croazieră Zircon pe o distanță de aproximativ 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Racheta a fost lansată din Marea Barents și a atins o țintă din Marea Albă.

28-05-2022 11:15

Oficial ucrainean: Orice acord cu Rusia nu face nici doi bani

Consilierul prezidenţial şi negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a afirmat sâmbătă că un acord cu Rusia este nedemn de încredere şi Moscova poate fi determinată să oprească invazia doar prin forţă, relatează Reuters.

"Orice acord cu Rusia nu face nici doi bani", a scris Podoliak pe Telegram. "Este posibil să negociezi cu o ţară care minte întotdeauna cu cinism şi în scop propagandistic?", a transmis acesta pe reţeaua de mesagerie.

"Rusia a dovedit că este o ţară barbară care ameninţă securitatea lumii. Un barbar poate fi oprit doar cu forţa", a adăugat consilierul lui Volodimir Zelenski.

28-05-2022 10:11

Forțele ucrainene susțin că au omorât peste 30.000 de soldați ruși de la începutul războiului

Forțele ucrainene susțin că au omorât peste 30.000 de soldați ruși de la începutul războiului.

De asemenea, ar mai fi distrus 207 aeronave, 180 de elicoptere, peste 1.330 de tancuri, aproximativ 3.300 de transportoare blindate, 13 bărci militare, 93 de sisteme antiaeriene și 200 de sisteme de lansare multiplă de rachete precum și mii de alte vehicule și rezervoare de combustibil, drone și sisteme de artilerie.

28-05-2022 10:03

Regiunea Herson și-a închis granițele cu zonele ucrainene din jur

Regiunea Herson, ocupată de Rusia, și-a închis granițele cu zonele ucrainene din jur, a declarat șeful adjunct al administrației instalate de Rusia, potrivit presei rusă de stat RIA-Novosti.

„Granița este închisă acum din motive de siguranță...Nu încurajăm călătoriile în Ucraina, indiferent de pretext”, a spus acesta.

Granița din Herson către regiunile Nikolaev și Dnipropetrovsk sunt închise, în timp ce călătoriile din Herson în Crimeea sau Zaporojie sunt posibile, mai spune oficialul.

28-05-2022 09:05

Guvernatorul regiunii Luhansk estimează că în zonă există aproximativ 10.000 de soldați ruși.

„Acestea sunt unitățile care sunt permanent în regiunea Luhansk, care încearcă să ia cu asalt și vor să obțină câștiguri în orice direcție”, a declarat acesta.

28-05-2022 08:59

Marea Britanie: Forțele ruse, cel mai probabil, au capturat mare parte din orașul Lîman

Ministrul britanic al Apărării spune că forțele ruse, cel mai probabil, au capturat mare parte din orașul Lîman, într-o operațiune preliminară următoarei faze a ofensivei din Donbas.

Ministrul a explicat că Lîman este un important nod feroviar strategic ce are acces la poduri feroviare și rutiere peste râul Seversky Doneț.

28-05-2022 08:40

Un deputat al Partidului Comunist Rusia i-a cerut lui Putin să pună capăt războiului

Un deputat al Partidului Comunist din estul Rusiei i-a cerut lui Vladimir Putin să pună capăt războiului și să retragă forțele ruse din Ucraina.

„Înțelegem că dacă Rusia nu oprește operațiunea militară, vom avea mai mulți orfani în țara noastră”, a spus acesta.

28-05-2022 08:32

Analist militar: Rusia a rămas fără echipament modern

Un analist militar ucrainean susține că Rusia a scos la înaintare tancurile T-62, vechi de 50 de ani, „ceea ce înseamnă că a doua cea mai mare armată a lumii a rămas fără echipament modern”.

28-05-2022 07:53

Departamentul de Apărare al SUA a transmis că este la curent cu cererea Ucrainei de a primi sisteme de rachete cu lansare multiplă, dar că „încă nu a fost luată o decizie”.

„Scopul nostru încă de la început a fost să încercăm să-i ajutăm în lupta în care sunt astăzi. Nu o să spun că este prea târziu pentru a trimite Ucrainei orice sistem de care ar avea nevoie pentru că sunt foarte activi în luptă și au îndepărtat rușii din zona Harkov”, a spus secretarul de presă al Pentagonului.

28-05-2022 07:50

Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou al Ucrainei”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou al Ucrainei” în timp ce forțele ruse continuă să câștige teren în regiune.

„Din această cauză trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbas va fi din nou al Ucrainei. Chiar dacă Rusia va aduce suferință și dezastru în Donbas, noi vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu avem o altă alternativă reală”, a spus Zelenski.

28-05-2022 07:18

Procurorul Curţii Penale Internaţionale cere Rusiei să coopereze în ancheta privind Ucraina

Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan.

" Invitaţia există. Uşa mea este deschisă şi, de asemenea, voi continua să bat la uşa Federaţiei Ruse", a declarat Karim Khan.

"Dacă există acuzaţii din partea Federaţiei Ruse, dacă există informaţii pe care le deţin, dacă îşi desfăşoară propriile investigaţii sau urmăriri penale sau dacă au informaţii relevante, vă rugăm să ni le împărtăşiţi", a adăugat el.

Avocatul britanic a insistat, de asemenea, că cei vinovaţi de crime de război ar putea fi aduşi în faţa justiţiei, deşi a refuzat să spună dacă preşedintele Vladimir Putin s-ar putea număra, într-o bună zi, printre suspecţi.

28-05-2022 07:11

Zelenski: Situaţia din Donbas este „foarte dificilă”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că situaţia din Donbas este „foarte dificilă”. Într-un scurt discurs video, el a spus că forţele ruse sunt concentrate în regiunea de coastă a Ucrainei şi folosesc la maximum artileria.

28-05-2022 07:11

Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă”

Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă” şi ar putea încerca din nou să cucerească capitala Kiev, potrivit sursei independente de ştiri Meduza, citată de The Guardian.

28-05-2022 07:10

Guvernatorul regiunii Lugansk: Trupele ucrainene ar putea fi forţate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea

Guvernatorul regiunii Luhansk a spus că trupele ucrainene ar putea fi forţate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea. „Ruşii nu vor putea captura regiunea Luhansk în zilele următoare, aşa cum au estimat analiştii”, a postat Haidai pe Telegram, adăugând: „Totuşi este posibil ca, pentru a nu fi înconjuraţi, să fim nevoiţi să ne retragem”, a precizat el.

28-05-2022 07:09

Guvernatorul regiunii Luhansk: „Ruşii atacă necruţător în cartierele rezidenţiale”

Oraşul ucrainean asediat Severodonețk pare să fie aproape complet înconjurat de forţele ruse. „Ruşii atacă necruţător în cartierele rezidenţiale”, a scris guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, Serhiy Haidai, într-o postare Telegram vineri. Kremlinul a continuat să obţină câştiguri progresive în ofensiva sa din regiunea Donbas.

28-05-2022 07:07

Biden: Putin, din greşeală, „a NATO-izat toată Europa”

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin că a încercat să „şteargă” cultura şi identitatea ucraineană. Biden a mai spus că Putin, din greşeală, „a NATO-izat toată Europa” după ce Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la alianţă după invazia Rusiei în Ucraina.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: razboi, ucraina, rusia,

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO