Analiști: Putin a făcut o invitație unor state să participe la împărțirea Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

Rusia, deși este singură, este un pericol uriaș, pentru securitatea Europei și, implicit, a României, şi putem vorbi despre un lider care şi-a pierdut uzul raţiunii.  

Aceasta este părerea analiştilor politici, care văd în atacul furibund al Rusiei, îndreptat împotriva Ucrainei, drept o încercare bine pregătită de Vladimir Putin, prin care vrea să refacă Rusia de odinioară.

Prof. univ. Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Acest război este pregătit de multă vreme. Toată acea piesă de teatru diplomatică a fost făcută numai pentru spectacol. Nu a existat nicio clipă vreo intenţie a lui Vladimir Putin să nu atace Ucraina. De altfel, să ştiţi că multă lume s-a pregătit. Inclusiv România. Nu întâmplător preşedintele Iohannis a propus un general în retragere care are experienţă militară de teren ca prim-ministru.

Acest război a fost pregătit minuţios, de altfel avertizările au fost permanente, operaţiunile se desfăşoară pe cele trei linii de atac.

Singura necunoscută este rezistenţa armatei ucrainene, de altfel Kremlinul spunea că aceste operaţiuni militare care ar viza demilitarizarea Ucrainei vor dura atâta vreme cât este necesar, deci ar putea să dureze mai mult decât câteva zile.

Dacă îmi permiteţi o comparaţie istorică. Vladimir Putin este în situaţia lui Adolf Hitler în 1938-1939. Cred că există o fascinaţie pentru mulţi ruşi a lui Adolf Hitler.

Este inacceptabilă, este o agresiune asupra unui stat independent”.

”Putem vorbi despre un lider care și-a pierdut uzul rațiunii”

Cristian Pîrvulescu: ”Rusia este singură, dar este ameninţatoare şi eu cred ca putem vorbi despre un lider care şi-a pierdut uzul raţiunii, care este în momentul de faţă transportat de o ideologie, dar se pare şi de misticism religios, pentru că se vede ca fiind cel care restaurează măreţia Rusiei dintotdeauna.

Ucraina nu este membră NATO şi NATO nu va intra în jocurile Rusiei. Pe de altă parte, dacă planul lui Putin se pune în aplicare şi zona de sud a Ucrainei va fi ocupată de armata rusă până la gurile Dunării, vom fi într-o situaţie cât se poate de specială noi în România, pentru că vom avea o graniţă cu Rusia, un stat agresor care nu îşi ascunde în niciun fel intenţiile”.

”Nu se pune problema exercitării unui atac în legătură cu România”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”Pe fundal de violenţă, trebuie să o spunem foarte clar, nu există negociere. Deci nu se poate spera că la masa dialogului bilateral, multilateral, direct sau indirect se mai poate obţine ceva. Câtă vreme se trage, câtă vreme vorbeşte dimensiunea militară, dimensiunea politică, diplomatică nu mai are nimic de spus.

Moscova, se pare, nu şi-ar dori un război generalizat. Costurile ar fi enorme.

Fie că ne dorim, fie că nu, evident în situaţia dată nu se pune problema să avem aşteptări pozitive. Suntem în ochiul vulcanului, deci din această perspectivă pot să vă spun cu o notă foarte mare de certitudine că România nu va fi atacată sub nicio formă de Federaţia Rusă.

Beneficiază de garanţii atât de serioase, atât de importante din partea NATO, încât nu se pune problema exercitarii unui atac în legătură cu România. Dar în vecinătatea României, dezvoltările, mai ales în legătură cu Republica Moldova, trebuie foarte atent urmărite”.

Armand Goșu: ”Eu nu aș dormi deloc liniștit, suntem foarte aproape”

Conf. univ. dr. Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic: ”E clar că ruşii mizează pe o lovitură puternică, de tip blitzkrieg. O lovitură care să scoată din funcţiune aviaţia. Ruşii spun încă de dimineaţă că aviaţia şi trupele antiaeriene au fost anihilate pe teritoriul Ucrainei.

Dacă ucrainenii rezistă trei, cinci, şapte zile, eu cred că deja ruşii sigur vor avea probleme mai mari decât se aşteptau. Acum abia o să înceapă, din seara asta, mâine, să intre masiv în Ucraina pe teren şi atunci o să vedem ce o să urmeze. S-ar putea să urmeze lupte de stradă foarte dure. Și s-ar putea să asistăm la un război de partizani.

Evoluţia lucrurilor nu e influenţată doar de Rusia. Sunt mai mulţi factori aici. Depinde de ponderea şi gravitatea sancţiunilo reconomice. Noi nu ştim în momentul ăsta. Nu au apărut marile pachete.

Europenii e clar că pot să facă mai mult. Nu trebuie să te duci pe front, să tragi cu puşca în paraşutiştii ruşi, ci poti să ajuţi altfel Ucraina. Pentru că aici e onoarea Occidentului în joc, obrazul Occidentului în joc.

Eu nu aş dormi deloc liniştit, suntem foarte aproape, dacă Rusiei îi reuşeşte această mişcare, ăsta este un scenariu de coşmar. Mai rău de atât nu se poate imagina.

România care e ţară la frontiera NATO nu are de ce să doarmă liniştită dacă se instalează un astfel de regim la Kiev”.

Ovidiu Oanță: ”Eu cred că se va termina cu ofensiva, după ce ei vor ajunge la concluzia că au anihilat toate sistemele şi toată infrastructura militară a Ucrainei. Probabil vor împinge frontierele celor două autoproclamate republici până la limitele geografice ale regiunilor, cum funcţioneaza ele în cadrul Ucrainei. Probabil că vor lăsa un sistem de pază şi de asigurare a rebelilor în cele două republici, ca să fie siguri că nu va intra armata ucraineană peste ei în timp. Și se opresc aici. Nu cred că au interes să meargă mai departe”.

Pîrvulescu: ”Putin a făcut o invitație implicită unor state să participe la împărțirea Ucrainei”

Cristian Pîrvulescu: ”Vladimir Putin îşi urmăreşte planul. În iulie anul trecut, a publicat un aşa zis articol istoric în care nega dreptul Ucrainei la existenţă, pentru că el susţine că singura bază pe care pot exista statele este o bază naţională, etnică, folosind o definiţie a naţiunii de tip stalinist, unde Stalin într-o celebră broşură despre naţionalităţi făcea legătura între limbă şi naţiune.

Vladimir Putin nu recunoaşte existenţa Ucrainei pentru că Ucraina nu are o cultură, nu are o naţiune, ca urmare, urmăreşte să încorporeze Ucraina în ceea ce el consideră a fi în mod natural statul rus. Pentru asta foloseşte decupaje din istorie pe care le interpretează într-o manieră proprie. Deci nu este o surpriză. Este o surpriză pentru cei care au vrut să fie surprinşi.

Apropo de declaraţia sa prezentată azi dimineaţă, la ora 6, ora Moscovei, ora 5, ora României, ea pare să fi fost înregistrată luni pentru că avea aceeaşi cămaşă şi aceeaşi cravată pe care a avut-o în timpul spectacolului din celebrul Consiliu de Aparare rusesc. Deci nici măcar nu s-a trezit în mod special pentru a anunţa acest lucru.

De ce spun asta? În egală măsură suntem la Munchen, dar şi la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Se comprimă cele două evenimente la Munchen pentru că Hitler cere arbitrajul Franţei şi Angliei, iar Chamberlain cedează în regiunea sudetă şi vorbim despre dreptul la autodeterminare al poporului german din regiunea sudetă, care era deţinută de Ceholsovacia la acea vreme, iar ulterior, după această cedare în care vede că occidentalii nu rezistă, începe operaţiunea împotriva coloniei, justificând-o prin aceea că polonezii, împreună cu francezii şi englezii, pregătesc un atac împotriva Germaniei şi pentru că populaţiile germanofone din Polonia sunt supuse unui genocid. Este exact discursul de astăzi al lui Vladimir Putin. Nu este nicio diferenţă, este aceeaşi justificare.

Orice discuţie istorică este neavenită aici. Vedem că Rusia, care pare putere militară regională, este izolată pe plan internaţional, având sprijin din Venezuela, eventual din Iran şi oarecum ambiguu dinspre China, ceea ce nu este deloc surprinzător.

Nu va exista un pas militar şi Putin ştie acest lucru şi este şi motivul pentru care acţionează în acest fel. Mai mult decât atât, şi pentru că se aştepta la sancţiuni dure, şi-a luat şi măsuri.

Există un buffer de aproape o mie de miliarde de dolari; mai mult decât atât, pentru că sancţiunile ample, în special cele financiare au fost anunţate, foarte multe bănci, întreprinderi ruseşti care acţionează în străinatate, inclusiv în România, au trimis banii către Rusia. Deci sancţiunile vor limita la maxim accesul Rusiei pe pieţele financiare, dar Rusia este pregătită să reziste.

Ştiţi că luni a făcut o invitaţie implicită unor state să participe la împărţirea Ucrainei. Nu explicită. Spunând că Ucraina este o creaţie artificială din împărţirea teritoriilor poloneze, române şi maghiare”.

Pîrvulescu: ”Eu nu cred că Rusia poate rezista o perioadă nelimitată”

Cristian Pîrvulescu: ”Nu cred însă că economic şi militar, dar şi administrativ, Rusia îşi poate permite să ocupe un spaţiu foarte mare, pentru că acesta trebuie administrat. Cred că intenţiile lor sunt să meargă până la Nipru şi să ocupe toată zona până la Odessa, inclusiv gurile Dunării din sudul Ucrainei, să lase Ucraina fără sens.

Vladimir Putin speră să spargă solidaritatea europeană şi să ia statele europene unul câte unul. Dacă vom pierde această solidaritate, vom fi cu toţii expuși, iar Putin vizează acest lucru. Eu nu cred că Rusia poate rezista o perioadă nelimitată la sancţiuni, dar ceea ce speră Putin este că destul de repede din cauza crizei gazului, din cauza crizei grâului...

Vom avea nenumărate costuri, unele le bănuim, altele, nu şi atunci s-ar putea ca solidaritatea noastră să nu mai fie atât de evidentă cum este în acest prim moment. Dar dacă suntem raţionali şi comunicăm cu societăţile noastre în mod clar transparent şi explicăm ce se întâmplă, sunt absolut convins că vom rezista acestei agresiuni ruseşti. Nu doar în Ucraina. Ea este deja împotriva noastră. Noi resimţim deja consecinţele economice. Sunt aici, sunt în România, sunt în Europa şi mai mult decât atât se resimt şi la nivel mondial”.

Ilina: ”Ne place sau nu ne place, Rusia are o politică externă foarte inteligentă”

Decebal Ilina: ”Bineînţeles că a contat şi o anumită teamă a militarilor şi pe o anume complicitate... Dacă vă aduceţi aminte când au anexat Crimeea, armata Ucrainei nu numai că nu a tras şi nu s-a luptat cu omuleţii verzi, cum zice lumea că apăruseră pe acolo oameni fără însemne, dar s-au predat şi au trecut de partea agresorului.

Ne place sau nu ne place, Rusia are o politică externă foarte inteligentă. Ei îşi calculează nu următoarea mişcare, îşi calculează întotdeauna următoarele două-trei mişcări, deci îşi dă seama că nu se poate, nu poate trăi federaţia asta rusă cu opoziţia întregii planete. Pentru că atacul ăsta care l-a declanşat el nu a făcut altceva decât să sensibilizeze opinia publică internaţională mai mult decât era până acum. Trebuie să recunoaştem că şi ucrainenii sunt extrem de naţionalişti şi există cicatrici destul de adânci între popoarele astea, deşi fac parte din aceeaşi ramură de slavi. Inclusiv ofensiva asta acuma, a ruşilor, adânceşte ura, multiplică suferinţa, îndepărtează speranţa şi lasă moştenire generaţiilor viitoare dorinţa de răzbunare.

Ce şi-a dorit Federaţia Rusă prin acest demers a fost o reîmpărţire a zonelor de influenţă, un fel de Yalta 2, concluzie care rezultă foarte clar din solicitările maximale ce nici măcar nu puteau face obiectul negocierilor şi anume retragerea NATO pe aliniamentul din 1997 sau aceasta Alianţă Nord Atlantică să îşi asume obligaţii negative, adică să nu se extindă.

Ne aflăm într-un moment în care dezescaladarea a fost înlocuită cu escaladarea.

Cristian Diaconescu: ”Ideea ocupării Ucrainei nu ar avea niciun fel de rezonanţă tactică, strategică, nu mai vorbesc economică. Ar fi vorba despre un război de durată, cu o insurgenţă evidentă şi cu o rezistență din partea ucrainenilor mult diferită de situaţia din 2014 când a apărut prima intervenţie în Ucraina. Deocamdată, trebuie avută răbdare şi bineînţeles Moscova aşteaptă răspunsul Occidentului care nu va întârzia. Inclusiv cel politic.

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Ucrainenii din Odessa cer ajutor Republicii Moldova. „Nu știm ce să facem, suntem speriați!”
Ucrainenii din Odessa cer ajutor Republicii Moldova. „Nu știm ce să facem, suntem speriați!”

Ucrainenii din sud, adică din zona Odessa, au cerut ajutor în Republica Moldova, unde autoritățile au deschis toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru refugiați.

Regiunea Herson, parţial cucerită de ruși. Zelenski, mesaj către UE:
Regiunea Herson, parţial cucerită de ruși. Zelenski, mesaj către UE: "Dacă nu ne ajutaţi, războiul va fi la porţile voastre"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut, joi, liderilor europeni să ajute urgent ţara sa, care este atacată de Rusia, ale cărei forţe au preluat controlul mai multor părţi din sud, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.

Războiul din Ucraina. Mărturiile cutremurătoare ale localnicilor. „Ne ia cu forța să mergem să luptăm.
Războiul din Ucraina. Mărturiile cutremurătoare ale localnicilor. „Ne ia cu forța să mergem să luptăm.

Agresiunea armată din această dimineață ar putea declanșa o nouă criză a refugiaților.

Odată cu primele explozii, în orașele atacate de Rusia s-a instalat panica și a urmat haosul
Odată cu primele explozii, în orașele atacate de Rusia s-a instalat panica și a urmat haosul

Groaza și incertitudinea au pus stăpânire pe ucraineni. Odată cu primele explozii, în orașele atacate de Rusia s-a instalat panica și a urmat haosul.

Piețele financiare din lume, în declin. Acțiunile giganților ruși Gazprom și Lukoil s-au prăbușit
Piețele financiare din lume, în declin. Acțiunile giganților ruși Gazprom și Lukoil s-au prăbușit

Piețele financiare din toată lumea, au reacționat în lanț, după invazia Ucrainei. Au fost în declin, toate bursele europene, care au deschis astăzi pe roșu, la fel, ca cele din Statele Unite, și din Asia.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride
Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.