Război în Ucraina, ziua 106. Zelenski impune sancțiuni asupra lui Putin, dar și a altor oficiali ruși

Orașul Sevrerodonețk este acum "în mare parte" sub control rusesc, potrivit guvernatorului regiunii. Volodimir Zelenski: Soarta Donbasului se decide la Severodonețk, în timp ce bătălia feroce continuă.

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

SUMAR

09-06-2022 22:46

Lupte intense se duc în Severodonețk

Forțele ucrainene se țin pe poziții în luptele intense din Severodonețk, unde rușii „mor ca muștele”, spune guvernatorul regiunii, însă duc o lipsă „catastrofală” de artilerie.

09-06-2022 22:45

Ministrul ucrainean de Interne a transmis că nu există niciun pericol iminent ca armata rusă să avanseze în Kiev, însă capitala continuă să fie pe poziții.

„Nu există niciun pericol de atac asupra Kievului azi. Nu există o concentrare a trupelor în apropiere de frontiera cu Belarus, însă înțelegem că există astfel de scenarii posibile pentru mâine”, a spus acesta.

Ministrul a adăugat că atacurile aeriene ale Rusiei pot lovi capitala oricând: „Orice loc din Ucraina poate fi ținta atacurilor aeriene, inclusiv Kievul”.

09-06-2022 22:06

AIEA pregăteşte o vizită la Centrala Nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) ”acţionează activ” în vederea organizării unei vizite la centrala Nucelară Zaporojie (sud), căreia Ucraina i s-a opus din nou joi, atât timp cât instalaţia este ocupată de către Rusia, relatează AFP.

”Nu este vorba despre a vrea sau a dori această misiune. Este o obligaţie atât a Ucrainei, cât şi a AIEA”, a subliniat, în Consiliul Guvernatorilor, reunit săptămâna aceasta la Viena, directorul general al acestei agenţii ONU Rafael Grossi.

”Situaţia actuală nu poate fi susţinută”, în contextul în care lucrări esenţiale de mentenanţă aunt amânate neîncetat, nu este livrat echipament esenţial, iar riscul unui accident nuclear creşte, a subliniat el.

Rafael Grossi şi-a exprimat, de asemenea, ”îngrijorarea profundă faţă de condiţile de muncă extrem de stresante” ale personalului ucrainean.

”Din aceste motive, este necesar ca experţi AIEA să se ducă la faţa locului”, a insistat Rafael Grossi, precizând că ”acţionează activ în vederea aranjăriii unei misiuni”, anunţă într-un cimunicat AIEA.

09-06-2022 21:36

Zelenski impune sancțiuni asupra lui Putin

Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care impune sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor și interdicții de călătorie, asupra lui Vladimir Putin și a altor zeci de oficiali ruși.

Printre persoanele sancționate se numără și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, prim-ministrul Mikhail Mishustin, ministrul de Externe Serghei Lavrov și ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Sancțiunile cel mai probabil nu vor avea un impact practic, ci unul simbolic.

09-06-2022 21:02

Rusia deține „controlul probabil” în orașul Severodonețk și eventual va înconjura forțele ucrainene din zonă, susține un oficial occidental.

Acesta dezimte informațiile potrivit cărora armele livrate de Vest vor ajunge prea târziu.

De asemenea, mai spune că vor mai exista multe lupte în Donbas.

09-06-2022 20:13

Președintele Poloniei a transmis că a discuta cu Vladimir Putin e ca și cum discuți cu Adolf Hitler.

Andrzej Duda i-a criticat pe liderii Franței și Germaniei pentru că au avut apeluri telefonice cu președintele rus, spunând că discuțiile sunt asemănătoare cu un dialog cu dictatorul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit tabloidul german Bild.

09-06-2022 20:11

Un consilier al președintelui Zelenski critică „sancțiunile reduse” aplicate Rusiei în ciuda războiului care continuă în Ucraina.

„Încercările de legalizare a teritoriilor ocupate trebuie să primească sancțiuni dure ca răspuns. Kremlinul trebuie să înțeleagă prețul fiecărui pas însângerat”, a spus acesta.

09-06-2022 20:08

Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina s-ar putea ridica la 20.000

Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina s-ar putea ridica la 20.000, potrivit unui oficial occidental, scrie BBC.

De asemenea, acesta susține că rușii rămân fără muniție, în special arme de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră. 

09-06-2022 20:06

Putin spune că Rusia nu va opri sondele de petrol

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, relatează Reuters.

Putin a apreciat joi că pe parcursul următorilor câţiva ani Occidentul nu va putea să sisteze complet importurile energetice din Rusia. ''În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde'', a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

09-06-2022 20:04
09-06-2022 19:28

Zelenski cere excluderea Rusiei din Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere joi excluderea Rusiei din Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO), în contextul în care Kievul acuză Moscova de faptul că-i blochează cerealele şi de furtul unor cereale ucrainene, relatează AFP.

”Nu încape nicio discuţie să se prelungească aderarea Rusiei la FAO”. a denunţat liderul ucrainean într-un discurs pe care l-a susţinut prin videoconferinţă la o reuniune ministerială a OCDE.

”Care ar fi locul Rusiei, dacă ea provoacă foamete unui număr de cel puţin 400 de milioane de oameni, dacă nu mai mulţi, un miliard?”, a tunat Volodimir Zelenski. 

09-06-2022 18:58

Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie vor forma un district federal încorporat de Rusia

Republicile separatiste Luhansk și Donețk, alături de cele ocupate de ruși - Herson și Zaporojie, urmează să fie unite într-un singur district federal care va fi încorporat de Rusia, scrie Meduza.

Publicația citează trei surse apropiate Kremlinului care susțin că districtul urmează să fie creat după organizarea referendumurilor privind aderarea teritoriilor la Rusia.

Boris Rapoport, șeful adjunct al Departamentului Administrației Prezidențiale pentru Afacerile Consiliului de Stat, ar coordona planurile de creare a noului district.

09-06-2022 18:50

Boris Johnson: Împingerea Ucrainei la un compromis ”prost” cu Rusia ar fi ”dezgustătoare din punct de vedere moral”

Premierul britanic Boris Johnson a avertiat joi împotriva oricărei voinţe a unor occidentali de a încuraja Ucraina să accepte un compromis ”prost” cu Rusia şi consideră că acest lucru ar fi ”dezgustător din punct de vedere moral”, relatează AFP.

”Încurajarea unei păci proaste în Ucraina înseambă încurajarea lui Putin şi încurajarea tuturor celor cred, în lume, că agresiunea merită efortul”, a denunţat şeful Guvernului britanic într-un discurs pe care l-a susţinut la Blackpool, în nprd-vestul Angliei.

”Ar fi o greşeală şi ar dechide uşa altor conflicte, unei instabilităţi mai mari, unei incertitudini maimari în lume şi, astfel şi mai multor dificultăţi economice”, a avertizat Boris Johnson.

Liderul conservator britanic a declarat că ”ştie că unii, nu în această ţară, ci în altă parte, consideră că preţul susţinerii ucrainenilor este de-acum prea mare şi că ar trebui să fie încurajaţi să accepte ceea ce cere Putin”.

”Abandonarea ucrainenilor ar fi dezgustătoare din punct de vedere moral”, a subliniat Boris Johnson.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”nu va reuşi niciodată să supună Ucraina, iar cu cât o va înţelege mai repede, cu atât mai bine. Nu trebuie să-l lăsăm să obţină un succes parţial şi să înghită o parte a ţării, aşa cum a făcut înainte, şi să declare un armistiţiu”, a subliniat premierul britanic.

09-06-2022 17:24

Trei persoane au murit în bombardamentele din Harkov

Trei persoane au murit miercuri, în timpul bombardamentelor din Harkov, au transmis autoritățile ucrainene.

Alte cinci persoane au fost rănite în atacurile care au lovit o cafenea, un supermarket și biblioteca unei școli.

09-06-2022 17:16

Volodimir Zelenski promite că va câștiga războiul cu Rusia

Volodimir Zelenski a promis din nou ucrainenilor că va câștiga conflictul cu Rusia. Acesta a spus că bătălia din Severodonețk va decide soarta Donbasului.

„Războiul continuă. Dar am rezistat unei lovituri puternice. Ne apărăm teritoriul. Și ne îndreptăm spre cel mai mare succes militar al Europei. Vom câștiga acest război”, a spus președintele ucrainean.

09-06-2022 16:05

Rușii plătesc pensiile cu ruble rusești în Mariupol

Forțele ruse din Mariupol au început să plătească pensiile în ruble rusești, folosind bani cash, potrivit unui consilier al președintelui Zelenski.

09-06-2022 15:18

Kremlinul surprinde: SUA nu vor să distrugă Rusia sau China, ci Europa

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat, joi, că Statele Unite vor să distrugă, de fapt, Uniunea Europeană, și nicidecum China sau Rusia.

Zakharova a mai subliniat că SUA sunt motivate în principal de "moneda puternică" a UE, care "a pătruns rapid în ordinea mondială, după ce și-a câștigat un loc în sectorul real al economiei". Ea a adăugat că Washingtonul a dat indirect lovitura UE, convingând-o să interzică produsele energetice rusești.

La începutul acestei săptămâni, Zakharova a acuzat Occidentul că nu caută cu adevărat o soluție pașnică la conflictul dintre Rusia și Ucraina, transmite Baha.com.

09-06-2022 14:44

Kremlinul anunță că s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind exporturile de cereale ucrainene

Purtătorul de cuvânt al lui Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că, deși se lucrează în continuare la transporturile de cereale peste Marea Neagră, nu s-a ajuns încă la niciun acord.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, l-a primit, miercuri, pe omologul său rus, Serghei Lavrov, la Ankara, pentru discuții privind o propunere a Națiunilor Unite de a elibera Odesa și celelalte porturi ucrainene de la Marea Neagră și de a permite expedierea a 22 de milioane de tone de cereale care stau blocate în silozuri.

În timp ce Turcia a făcut presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina în ceea ce privește un plan de reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene, perspectivele unui acord par reduse, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că a perturbat aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, anunță Sky News.

09-06-2022 14:33

Statutul de candidat al Ucrainei la UE va fi examinat pe 17 iunie

Comisia Europeană se va reuni pe 17 iunie pentru a discuta posibilitatea de a acorda Ucrainei statutul de candidat la Uniunea Europeană, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentantul de presă al instituției, Eric Mamer.

Colegiul comisarilor va avea o reuniune specială pe 13 iunie pentru a discuta subiectul și a-l pregăti pentru o prezentare oficială, a mai spus Mamer. Cele două reuniuni vor avea loc înaintea Consiliului European care va avea loc pe 23 și 24 iunie, unde decizia va fi discutată în mod oficial.

La începutul acestei săptămâni, Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat, anunță Baha.com.

09-06-2022 14:29

Circa cinci milioane de ucraineni au fost înregistrați în Europa, de la începutul războiului

Aproape cinci milioane de ucraineni au fost înregistrați în Europa de la începutul războiului, potrivit cifrelor furnizate de agenția ONU pentru refugiați.

O actualizare realizată de UNHCR a arătat că un total de 4.816.923 de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în 44 de țări europene începând cu 24 februarie.

Mult mai mulți au părăsit efectiv țara, datele UNHCR arătând că, până la 7 iunie, au fost înregistrate peste 7,3 milioane de treceri de frontieră din Ucraina. Alte 2,3 milioane de treceri au fost înregistrate la întoarcerea în țară, notează The Guardian.

09-06-2022 13:47

Vicepremierul rus susține că economia este în creștere în ciuda sancțiunilor occidentale

Vicepremierul Rusiei, Alexey Overchuk, susține că economia țării a crescut în ciuda sancțiunilor occidentale, relatează agenția de presă de stat rusă TASS, citată de Al Jazeera.

"Datorită măsurilor luate de președintele Federației Ruse, de guvern și de Banca Rusiei, războiul economic împotriva țării noastre nu s-a desfășurat conform planului celor care l-au declanșat", a declarat, joi, Alexey Overchuk.

El a adăugat că economia Rusiei a crescut cu aproximativ 1,7% în ultimele patru luni și că, "în luna mai, inflația practic s-a oprit, în ultima săptămână a lunii mai nivelul ei a fost de 0%, săptămâna trecută am intrat în deflație".

09-06-2022 13:07

Lavrov: Ucraina ar trebui să renunțe la retorica militantă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat, joi, Ucraina să renunțe la ceea ce el a descris ca fiind retorica sa militantă. De asemenea, Lavrov a mai transmis Kievului să caute, în schimb, soluții pașnice dacă dorește să vadă exportul de cereale din porturile sale.

Vorbind în timpul vizitei sale la Erevan, Lavrov a remarcat că Ucraina ar trebui să înceteze să mai întârzie procesul de export de cereale cerând țărilor occidentale să îi furnizeze mai multe arme. De asemenea, a comentat pe scurt criza diplomatică dintre Armenia și Azerbaidjan, afirmând că el crede că se poate ajunge la o soluție de lungă durată, anunță Baha.com.

La începutul acestei luni, Lavrov a avertizat Occidentul că Rusia se va răzbuna pentru armele pe care le-a trimis în Ucraina, pe fondul operațiunii militare desfășurate de Moscova în această țară.

09-06-2022 12:59

Armele cu rază lungă de acțiune occidentale ar putea ajuta Ucraina să respingă atacul la Severodonețk

Luptele s-au intensificat în Severodonețk, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că bătălia din oraș va determina viitorul regiunii Donbas.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că, dacă Occidentul ar furniza artilerie cu rază lungă de acțiune, Ucraina ar avea puterea necesară pentru a respinge forțele rusești din oraș.

El a declarat că, dacă Ucraina primește arme occidentale cu rază lungă de acțiune, Rusia "va pierde în fața Occidentului, iar apărătorii noștri vor putea curăța orașul în două-trei zile".

Haidai a adăugat că "liniștea din Severodonețk este doar atunci când armele sunt reîncărcate", iar evacuarea din oraș "este încă imposibilă", notează BBC.

09-06-2022 11:55

ONU: Războiul din Ucraina va declanșa un val fără precedent de foamete și sărăcie

Războiul din Ucraina amenință să "declanșeze un val de foamete și sărăcie fără precedent" în întreaga lume, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

"Pentru cei de la fața locului, fiecare zi aduce noi vărsări de sânge și suferințe. Iar pentru oamenii din întreaga lume, războiul, împreună cu celelalte crize, amenință să dezlănțuie un val fără precedent de foamete și sărăcie, lăsând în urma sa haos social și economic", a declarat Antonio Guterres, potrivit CNN.

"Criza din acest an se referă la lipsa de acces. Cea de anul viitor ar putea fi despre lipsa de hrană. Nicio țară sau comunitate nu va fi lăsată neatinsă de această criză a costului vieții", a adăugat Guterres.

09-06-2022 11:35

Zelenski: Milioane de oameni pot muri de foame dacă Ucraina nu poate exporta cereale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat avertismentul său că situația din Ucraina va declanșa o criză alimentară globală.

Zelenski a crede că lumea se află în pragul unei "crize alimentare teribile".

"Acest lucru înseamnă că, din păcate, ar putea exista o penurie fizică de produse în zeci de țări din întreaga lume. Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă din Marea Neagră continuă", a spus el, conform CNN.

Dând vina pe Rusia pentru blocarea exporturilor din porturile ucrainene, Zelenski a declarat că "în timp ce noi căutăm modalități de a proteja libertatea, o altă persoană o distruge. O altă persoană continuă să șantajeze lumea cu foamea".

09-06-2022 11:27

Un oficial ucrainean acuză Rusia de furtul a 600.000 de tone de cereale

Rusia a fost acuzată de vicepreședintele Uniunii Publice a Consiliului Agricol Ucrainean, Denys Marchuk că a furat 600.000 de tone de cereale din Ucraina, despre care a afirmat că au fost ulterior transportate în Orientul Mijlociu, potrivit CNN.

Oifcialul precizează că grânele au fost furate din regiunile ocupate din sudul țării.

El a afirmat că grâul a fost transportat în portul Sevastopol din Crimeea, teritoriu ocupat de Rusia, înainte de a fi trimis mai departe în Orientul Mijlociu.

"Au fost deschise dosare penale pentru a cere prin intermediul instanțelor internaționale de judecată ca Rusia să îi despăgubească pe cei care au fost afectați de aceste acțiuni", a declarat Marchuk, care a calificat acțiunile Rusiei drept "o operațiune bine planificată de către ocupanți".

Rusia nu a răspuns încă la acuzațiile lui Marchuk.

CNN anunță că nu a putut verifica independent aceste informații.

09-06-2022 09:59

Nebenzia: Trupele rusești fac progrese în Donbas

Forțele rusești progresează în estul regiunii Donbas, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia.

Vorbind pentru BBC, acesta a respins comentariile privind faptul că operațiunea Moscovei stagnează sau nu se mișcă așa cum era prevăzut, spunând că "se fac progrese".

"Nimeni nu a promis că va obține victoria în trei sau șapte zile", a transmis diplomatul rus.

La începutul acestei săptămâni, Nebenzia a părăsit furios o ședință a Consiliului de Securitate al ONU după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat invazia Rusiei în Ucraina că a provocat o criză alimentară globală.

09-06-2022 09:53

Zelenski: Rusia se simte încă prea puternică pentru a negocia

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Rusia nu poate negocia pacea acum pentru că "pur și simplu nu este posibil, deoarece încă își simte puterea".

"Trebuie să slăbim Rusia și lumea ar trebui să facă acest lucru", a declarat Zelenski într-o conferiță video susținută în fața liderilor corporațiilor din SUA.

Zelenski a adăugat că Ucraina a cerut sancțiuni și mai dure pentru a slăbi Rusia din punct de vedere economic: "Trebuie să scoatem complet Rusia din sistemul financiar global".

El a mai spus că Ucraina este dispusă să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului, dar "nu în detrimentul independenței noastre", informează Al Jazeera.

09-06-2022 08:47

Referendumul din Herson, planificat pentru 2022

Regiunea ucraineană Herson plănuiește să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia înainte de sfârșitul anului, a declarat, joi, șeful adjunct al administrației militaro-civile din Herson, Kirill Stremousov. La începutul acestei luni, el a declarat că un referendum va fi luat în considerare "după ce situația din regiune va fi complet stabilizată".

Stremousov a declarat pentru Ria Novosti că "decizia în această privință a fost luată". Cu toate acestea, el a subliniat că prioritatea actuală a administrației este bunăstarea cetățenilor din Herson. Oficialii susținuți de Rusia din regiunea Zaporojie s-au pronunțat, de asemenea, în favoarea organizării unui referendum înainte de sfârșitul anului, a relatat agenția rusă RIA, citată de Baha.com.

09-06-2022 07:56

Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii încearcă să scadă moralul soldaților ucraineni

Forțele ruse folosesc tactici psihologice pentru a afecta moralul soldaților ucraineni, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW a citat mai multe surse pentru evaluarea sa, inclusiv Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR), care a declarat că forțele rusești trimit mesaje amenințătoare soldaților de la Kiev "cerându-le să își trădeze jurămintele de serviciu, să depună armele, să se predea sau să dezerteze în Rusia".

Potrivit GUR, mesajele erau trimise pe mai multe platforme, inclusiv SMS, Telegram, Viber, Viber, Signal și WhatsApp.

De asemenea, GUR l-a citat pe expertul militar ucrainean Dmytro Snegirov, care a menționat că propagandiștii ruși încercau în mod similar să scadă moralul ucrainenilor prin difuzarea de informații potrivit cărora bătălia pentru Severodonețk va deveni "următorul Mariupol", informează Al Jazeera.

09-06-2022 07:28

Zelenski: Bătălia pentru Severodonețk este una dintre cele mai grele

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în ultimul său discurs că bătălia pentru Severodonețk, în regiunea Luhansk, este "probabil una dintre cele mai grele" din conflictul cu Rusia de până acum. "În multe privințe, soarta Donbasului nostru se decide acolo", a adăugat el.

Zelensky a mai spus că Severodonețk "rămâne epicentrul confruntării din Donbas", susținând că Ucraina continuă să "ne apărăm pozițiile, să provocăm pierderi semnificative inamicului", notează Baha.com.

09-06-2022 07:16

Oficial ucrainean: Cea mai mare parte a Severodonețkului se află sub control rusesc

Cea mai mare parte a orașului Severodonețk din estul țării este acum controlată de ruși, a anunțat Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale Luhansk, potrivit CNN.

Forțele ucrainene au raportat lupte crâncene care au avut loc în mai multe locații din estul orașului din regiunea ucraineană Luhansk.

"Rușii distrug totul. Trag cu tancurile și artileria în clădirile rezidențiale", a declarat Hayday.

Într-un interviu acordat miercuri postului de știri RBC-Ucraina, Hayday a declarat că, la începutul acestei săptămâni, forțele speciale ucrainene au reușit să preia controlul asupra a aproape jumătate din oraș.

Dar el a spus că, atunci când trupele rusești au văzut înaintarea ucrainenilor, "au început pur și simplu să îi atace cu lovituri aeriene și artilerie".

Hayday a explicat că forțele ucrainene nu au avut de ales decât să facă o retragere tactică temporară din părțile centrale ale orașului din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei.

Oficialul a precizat că, în ciuda retragerii, Ucraina a păstrat controlul asupra zonei industriale din Serverodonețk, o zonă-cheie de la periferia orașului.

Sursa: StirilePROTV

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO