Dialogul purtat de grănicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor și rușii care i-au somat să se predea
Treisprezece poliţişti de frontieră ucraineni au murit, joi, apărând Insula Şerpilor, capturată de forţele armate ale Rusiei.
Dialogul dintre atacatorii ruşi şi militarii ucraineni care au înfruntat cu eroism situaţia, este tulburător!
"Suntem o navă militară rusă. Repet: suntem o navă militară rusă. Vă sugerez să lăsați armele jos imediat pentru a evita o vărsare de sânge și decese nejustificate. Dacă nu, veți fi bombardați. Repet: suntem o navă miltară rusă și vă propun să lăsați armele jos. Dacă nu, veți fi atacați. Ați înțeles? Să vă ia .. (dracu)!
Lua-v-ar ... (dracu!) cu nava voastră rusă."
Este ultima replică a grănicerilor ucraineni care apărau Insula Șerpilor. Înregistrarea audio a fost postată apoi de CNN. Chiar dacă era inferiori din punct de vedere militar, grănicerii ucraineni nu s-au lăsat deloc intimidaţi de inamici lor ruşi. Toţi cei 13 au fost ucişi în bombardamente, iar
Insula Şerpilor a fost ocupată de forţele navale ruse.
"Absolut toți soldații care păzeau Insula Șerpilor, din Marea Neagră, au murit", a confirmat şi preşedintele Ucrainei Volodomir Yelenski, care a declarat că îi va decora postmortem pe cei căzuţi la datorie.
Insula Şerpilor este în acest moment, pentru România, cel mai apropiat punct ocupat de Armata Rusă, în această invazie îndreptată împotriva Ucrainei. Practic, mai puţin de 45 de kilometri despart ocupanții ruși, de oraşul Sulina.
Insula Şerpilor a devenit teritoriu ucrainean în 2009, odată cu decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, prin care România a câştigat procesul pentru platformă continentală a Mării Negre.
România a renunţat atunci - în favoarea Ucrainei, la insula de 17 hectare, pentru că era considerată doar o stâncă fără resurse proprii de apă care să susţină viaţa.
În schimb, România şi-a adjudecat 9700 de hectare din platoul continental, în imediata vecinătate a Insulei Şerpilor. Ceea ce permite ţării noastre să exploreze importante zăcăminte de gaze.
Din punct de vedere strategic, faptul că, de ieri după-amiază, Insula Şerpilor este ocupată de Rusia, înseamnă că armata federaţiei ruse va putea de-acum să controleze accesul în Marea Neagră, şi implicit să supravegheze flancul estic al NATO.