Locuri de vizitat toamna în România. Cele mai frumoase destinații din țara noastră

Vacanta in Romania
Shutterstock

Toamna este perioada ideală pentru a vizita România. Soarele s-a mai domolit, iar natura ne oferă peisaje minunate, îmbrăcate într-o paletă de culori calde.

Chiar dacă perioada concediilor s-a încheiat, toamna este, fără doar și poate, anotimpul perfect pentru a ne bucura de o vacanță pe meleagurile țării noastre.

Toamna: locuri frumoase de vizitat la munte

Zonele montane devin principala atracție în perioada de toamnă. Temperaturile mai scăzute și coloritul specific anotimpului oferă un farmec aparte fiecărei zone.

Parcul Național Cheile Nerei, Beușnița

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este situat în sud–vestul României, în județul Caraș-Severin. Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este destinația perfectă pentru drumeții.

Cheile Nerei se întind pe o distanță de 22 de km și sunt cele mai lungi din țară. În Parcul Național Cheile Nerei, turiștii mai pot admira: Cascada Beușnița, Lacul carstic Ochiul Beiului, Lacul Dracului și cascada Bigăr.

Citește și
Obiective turistice din Arad - 13
Obiective turistice în Arad. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și împrejurimi
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Vacanța de toamnă în România

Tot în județul Caraș-Severin, mai exact pe șoseaua care leagă Baia de Aramă de Turnu Severin, se află Podul lui Dumnezeu. Acesta este cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa. Podul are 30 de metri lungime, 13m lățime, 22m înălțime și 9m grosime.

Hațeg

Țara Hațegului este un ținut încărcat de istorie, aflat în partea de sud-vest a Transilvaniei, în județul Hunedoara. Printre atracțiile principale din zonă menționăm: Castelul Kendeffy, Rezervația de zimbri, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmisegetusa sau Cetatea Mălăiești.

Vacanța de toamnă în România

Cetăţeanul german Pop Zeno, acuzat că a deţinut şi vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei - Sarmizegetusa Regia, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare.

Lacul Roșu

Lacul Roșu este cel mai mare lac de baraj natural din România. Lacul se se află în județul Harghita, în Carpații Orientali, la o distanță de 26 km de orașul Gheorgheni.

Vacanța de toamnă în România

Lacul Colibița

Toamna este un anotimp potrivit pentru a vizita lacul Colibița și a te bucura de peisajele spectaculoase, desprinse parcă dintr-un tablou de toamnă. 

Situat la aproximativ 7 Km de Bistrița Bârgăului, Colibița este un lac artificial de acumulare, cu o suprafața de 270 ha și o lungime de 13 km. Pe malurile lacului s-a dezvoltat stațiunea turistică Colibița, care este vizitată anual de mii de turiști. 

Vacanța de toamnă în România

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Lacul Sfânta Ana, aflat în apropiere de Băile Tușnad, în județul Harghita, este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din România.

Lacul Sf. Ana, singurul lac vulcanic de pe teritoriul României și din Europa Central-Estică, s-a format pe fundul unui crater al vulcanului Ciomatu Mare.

La 2 km de Lacul Sfânta Ana se află Tinovul Mohoș, cu o suprafață mult mai mare decât cea a Lacului Sfânta Ana, însă o mare parte este acoperită de mușchi.

Vacanța de toamnă în România

Vacanța de toamnă în România

Cazanele Dunării-Dubova

Cazanele Dunării sunt situate în Parcul Național Porțile de Fier și reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din România. Turiștii pot vizita o serie de atracții inedite, unele naturale, altele create de mâna omului. Printre cele mai apreciate obiective turistice din zonă sunt Chipul lui Decebal, Peștera Ponicova sau Tabula Traiana, cea din urmă aflată pe malul sârbesc al Dunării.

Vacanța de toamnă în România

Vacanța de toamnă în România

Parcul Național Retezat

Parcul Național Retezat este o adevărată comoară a naturii, care găzduiește locuri de o frumusețe rară. Parcul Național Retezat este cunoscut datorită celor 80 de lacuri glaciare, unul dintre acesta fiind Lacul Bucura.

Vacanța de toamnă în România

Castele din România

În România se află mai multe castele, iar toamna este un anotimp potrivit pentru vizitarea acestora. Cele mai multe sunt situate în zone încărcate de istorie și de cultură, dar și înconjurate de peisaje de vis. 

Castelul Peleș

Castelul Peleș se află pe Valea Prahovei, în Sinaia, și este unul dintre cele mai cunoscute castele din România.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centralizată. Printre atracțiile principale ale Castelului Peleș menționăm: Sălile de arme, Biblioteca Regală, Sălile de teatru și de concerte și dormitorul regal.

Cetatea Poenari

Fortăreața medievală Cetatea Poenari se află pe vârful muntelui Cetățuia, în județul Argeș, la 25 de kilometri de municipiul Curtea de Argeș. Până la cetatea Poenari se urcă 1.480 de trepte.

Cetatea Poenari, obiectiv turistic

Castelul Bran

Situat la 30 km de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate castele din România, mai ales de către turiștii străini, care sunt curioși să afle legenda lui Dracula.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor surprinde prin arhitectura gotică spectaculoasă. În 2019, European Best Destinations a nominalizat Castelul Corvinilor drept unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.

Vacanța de toamnă în România

Castelul Banffy-Bonțida

Castelul Banffy de la Bonțida este situat în comuna cu același nume și este considerat unul dintre din cele mai populare obiective turistice din județul Cluj. În ultimii ani, locul a cunoscut o dezvoltare rapidă datorită festivalului de muzică electronică, Electric Castle, la care participă mii de persoane.

Castelul Banffy-Bonțida

Cetatea Făgăraș

Cetatea Făgărașului este situată în municipiul Făgăraș, în județul Brașov. Cetatea surprinde prin frumusețea aparte, iar de când a fost restaurată îi face pe turiști să se transpună în alte timpuri.

În trecut, Cetatea Făgăraș a servit ca cetate de apărare, închisoare, și loc de desfășurare a balurilor grandioase organizate de Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu, pentru nobilii din Transilvania.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Prahovei. Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea acesteia în 1948. Ulterior, castelul a devenit sanatoriul Ministerului de Interne, iar în ultimii ani a revenit moștenitorilor familiei, care l-au restaurat și l-au introdus în circuitul turistic.

Orașe din România

România este o țară frumoasă care se mândrește cu orașe superbe, încărcate de istorie, și cu peisaje de basm. Descoperă în rândurile de mai jos, cele mai frumoase orașe pe care să le vizitezi toamna.

Brașov 

Orașul Brașov este unul dintre orașele cel mai des vizitate de către turiștii români și străini. De la clădirile pline de istorie și până la muzeele inedite, toate fac ca Brașovul să fie o destinație ideală de vacanță. Printre atracțiile turistice principale din Brașov menționăm: Biserica Neagră, Piața Sfatului, strada Sforii și Poiana Brașov.

Sibiu

Sibiul, cunoscut si sub denumirea germana Hermannstadt, este unul dintre cele mai reprezentative orașe din România, atât din punct de vedere turistic, cultural, cât și economic. Principalele atracții turistice din Sibiu sunt: Podul Minciunilor, Palatul Brukenthal și Biserica Evanghelică.

Vacanța de toamnă în România

Alba Iulia

Aflat în inima Transilvaniei, oraşul Alba Iulia se mândreşte cu o tradiţie urbană de aproape 2000 de ani. În prezent, orașul Alba Iulia găzduiește cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina. De asemenea, tot în orașul Alba Iulia se află Catedrala Romano-Catolică, în care au fost încoronați Ferdinand și Maria drept regi ai României Mari.

Obiective turistice Alba Iulia

Obiective turistice Alba Iulia

Târgu Jiu

Târgu Jiu este unul dintre principalele orașe ale regiunii istorice Oltenia. Situat pe malul râului Jiu, orașul datează din anul 1400, când a fost atestat documentar, în timpul lui Mircea cel Bătrân.

Târgu Jiu este orașul în care s-au născut personalități importante din cultura română, precum Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu. Obiectivele turistice principale din Târgu Jiu sunt: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.

Masa Tăcerii, obiectiv turistic din Târgu-Jiu

Iași

Iașiul este cunoscut pentru numărul mare de mănăstiri, muzee, case memoriale și pentru pelerinajul Sfintei Parascheva

Printre cele mai vizitate atracții turistice din Iași se numără: Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Palatul Cultural Iași, Esplanada Elisabeta, cunoscută și ca Râpa Galbenă, Catedrala Romano-Catolică și Bojdeuca lui Ion Creangă.

Palatul Cultural din Iași

Oradea

Oradea este municipiul reşedinţă de judeţ al Bihorului și unul dintre cele mai dezvoltate orașe din punct de vedere economic, social și cultural, din România.

Pe lângă clădirile reprezentative în stil baroc, clasic, secession sau eclectic, turiștii mai pot vizita Cetatea Oradea, care datează de aproape 1.000 de ani, Turnul cu ceas, Palatul episcopal romano-catolic și Pasajul Vulturul Negru.

Vacanța de toamnă în România

Vacanța de toamnă în România

Timișoara

Timișoara este unul dintre cele mai elegante orașe ale României. Cu numeroase clădiri construite în stil baroc, bizantin și modernist, Timișoara este, după București și Cluj-Napoca, al treilea pol cultural din țară. Printre cele mai apreciate obiective turistice din orașul Timișoara menționăm: Cetatea Timișoarei, Piața Victoriei, Piața Operei, Castelul Huniade și Domul romano-catolic.

Piata Operei din Timișoara

Locuri inedite de văzut în țara noastră

România este o țară în care se găsesc obiective turistice care merită vizitate cel puțin o dată în viață. Mai jos, prezentăm unele dintre cele mai inedite locuri din România.

Salina Turda

Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, județul Cluj, și a fost transformată într-un muzeu al mineritului în sare și un loc de agrement.  Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani.

Vulcanii Noroioși

În partea centrală a Subcarpaților de Curbură, pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, natura a creat un fenomen inedit, cunoscut sub numele de Vulcanii Noroioși.

Aceștia sunt grupați în patru areale: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu. 

Vacanța de toamnă în România

Băile Herculane

Băile Herculane este o stațiune balneoclimaterică din județul Caraș-Severin.

Considerată un important centru de sănătate, stațiunea Băile Herculane oferă turiștilor un tratament deosebit, modern, ce are la bază proprietățile apelor minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice.

Pietrele Vii

Babele de la Ulmet sau „pietrele vii”, cum mai sunt cunoscute, se află în zona Ulmet-Bozioru, în Munţii Buzăului. 

Trovanţii de la Buzău sunt una dintre atracţiile turistice spectaculoase din țara noastră, datorită faptului că „se măresc după ploaie”.

Despre acești trovanți se spune că au un miez de piatră cu o coajă exterioară de nisip, iar după ploaie se formează mici pietre pe rocile deja existente, explică cei cei de la Geology In.

Rîmetea

Satul Rîmetea se numără printre atracțiile principale din județul Alba. Rîmetea este un sat secuiesc de la poalele stâncilor Colții Trascăului. Satul Rîmetea este cunoscut drept singurul loc din România unde soarele răsare de două ori.

Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rîmetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. Ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua, urmând apoi să răsară din nou, ceea ce generează acest fenomen care uimește pe toată lumea.

Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Peștera Scărișoara atrage anual mii de turiști, majoritatea dintre ei fiind străini care sunt curioși să vadă minunea subterană. La peștera Scărișoara se pot vizita Sala Biserica, Rezervația Mare, Rezervaţia Mică, Palatul Sânzianei și Catedrala.

Focurile Vii

Vulcanii Noroioși nu sunt singura atracție reprezentativă din județul Buzău. Focurile vii impresionează de asemenea prin autenticitate. Fenomenul Focurile Vii are loc în comuna Lopătari și se produce datorită emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre, iar în contact cu oxigenul se aprind. 

Focurile ard continuu, dar adevăratul spectacol începe după lăsarea nopții, când flăcările capătă diverse nuanțe. Focurile variază între 20 de centimetri și 1.5 metri înălțime, lucru care depinde de presiunea gazelor, sau de vânt.
 

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Obiective turistice în Pitești. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și în județul Argeș
Obiective turistice în Pitești. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și în județul Argeș

Pitești este unul dintre marile orașe ale României, iar turiștii care ajung aici au posibilitatea să vadă o serie de obiective interesante și atractive.

Obiective turistice în Arad. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și împrejurimi
Obiective turistice în Arad. Cele mai interesante lucruri de văzut în oraș și împrejurimi

Orașul Arad este situat în partea de vest a României și este reședința județului cu același nume. Aradul este cel mai important nod al rețelelor feroviare de transport naționale și transeuropene, din vestul țării.

Obiective turistice în Alba Iulia. Ce poți face și ce e de vizitat în oraș și împrejurimi
Obiective turistice în Alba Iulia. Ce poți face și ce e de vizitat în oraș și împrejurimi

Orașul Alba Iulia, situat în inima Transilvaniei, este locuit de peste 2.000 de ani și a fost întotdeauna un important centru urban. 

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.