Locuri de vizitat toamna în România. Cele mai spectaculoase destinații din țara noastră
Toamna este perioada ideală pentru a vizita România. Soarele s-a mai domolit, iar natura ne oferă peisaje minunate, îmbrăcate într-o paletă de culori calde.
Chiar dacă perioada concediilor s-a încheiat, toamna este, fără doar și poate, anotimpul perfect pentru a ne bucura de o vacanță pe meleagurile țării noastre.
Toamna: locuri frumoase de vizitat la munte
Zonele montane devin principala atracție în perioada de toamnă. Temperaturile mai scăzute și coloritul specific anotimpului oferă un farmec aparte fiecărei zone.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Parcul Național Cheile Nerei, Beușnița
Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este situat în sud–vestul României, în județul Caraș-Severin. Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este destinația perfectă pentru drumeții.
Cheile Nerei se întind pe o distanță de 22 de km și sunt cele mai lungi din țară. În Parcul Național Cheile Nerei, turiștii mai pot admira: Cascada Beușnița, Lacul carstic Ochiul Beiului, Lacul Dracului și cascada Bigăr.
Tot în județul Caraș-Severin, mai exact pe șoseaua care leagă Baia de Aramă de Turnu Severin, se află Podul lui Dumnezeu. Acesta este cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa. Podul are 30 de metri lungime, 13m lățime, 22m înălțime și 9m grosime.
Hațeg
Țara Hațegului este un ținut încărcat de istorie, aflat în partea de sud-vest a Transilvaniei, în județul Hunedoara. Printre atracțiile principale din zonă menționăm: Castelul Kendeffy, Rezervația de zimbri, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmisegetusa sau Cetatea Mălăiești din Hunedoara.
Lacul Roșu
Lacul Roșu este cel mai mare lac de baraj natural din România. Lacul se se află în județul Harghita, în Carpații Orientali, la o distanță de 26 km de orașul Gheorgheni.
Lacul Colibița
Toamna este un anotimp potrivit pentru a vizita lacul Colibița și a te bucura de peisajele spectaculoase, desprinse parcă dintr-un tablou de toamnă.
Situat la aproximativ 7 Km de Bistrița Bârgăului, Colibița este un lac artificial de acumulare, cu o suprafața de 270 ha și o lungime de 13 km. Pe malurile lacului s-a dezvoltat stațiunea turistică Colibița, care este vizitată anual de mii de turiști.
Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș
Lacul Sfânta Ana, aflat în apropiere de Băile Tușnad, în județul Harghita, este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din România.
Lacul Sf. Ana, singurul lac vulcanic de pe teritoriul României și din Europa Central-Estică, s-a format pe fundul unui crater al vulcanului Ciomatu Mare.
La 2 km de Lacul Sfânta Ana se află Tinovul Mohoș, cu o suprafață mult mai mare decât cea a Lacului Sfânta Ana, însă o mare parte este acoperită de mușchi.
Cazanele Dunării-Dubova
Cazanele Dunării sunt situate în Parcul Național Porțile de Fier și reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din România. Turiștii pot vizita o serie de atracții inedite, unele naturale, altele create de mâna omului. Printre cele mai apreciate obiective turistice din zonă sunt Chipul lui Decebal, Peștera Ponicova sau Tabula Traiana, cea din urmă aflată pe malul sârbesc al Dunării.
Parcul Național Retezat
Parcul Național Retezat este o adevărată comoară a naturii, care găzduiește locuri de o frumusețe rară. Parcul Național Retezat este cunoscut datorită celor 80 de lacuri glaciare, unul dintre acesta fiind Lacul Bucura.
Castele din România
În România se află mai multe castele, iar toamna este un anotimp potrivit pentru vizitarea acestora. Cele mai multe sunt situate în zone încărcate de istorie și de cultură, dar și înconjurate de peisaje de vis.
Castelul Peleș
Castelul Peleș se află pe Valea Prahovei, în Sinaia, și este unul dintre cele mai cunoscute castele din România.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centralizată. Printre atracțiile principale ale Castelului Peleș menționăm: Sălile de arme, Biblioteca Regală, Sălile de teatru și de concerte și dormitorul regal.
Cetatea Poenari
Fortăreața medievală Cetatea Poenari se află pe vârful muntelui Cetățuia, în județul Argeș, la 25 de kilometri de municipiul Curtea de Argeș. Până la cetatea Poenari se urcă 1.480 de trepte.
Castelul Bran
Situat în județul Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate castele din România, mai ales de către turiștii străini, care sunt curioși să afle legenda lui Dracula.
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor surprinde prin arhitectura gotică spectaculoasă. În 2019, European Best Destinations a nominalizat Castelul Corvinilor drept unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.
Castelul Banffy-Bonțida
Castelul Banffy de la Bonțida este situat în comuna cu același nume și este considerat unul dintre din cele mai populare obiective turistice din județul Cluj. În ultimii ani, locul a cunoscut o dezvoltare rapidă datorită festivalului de muzică electronică, Electric Castle, la care participă mii de persoane.
Cetatea Făgăraș
Cetatea Făgărașului este situată în municipiul Făgăraș, în județul Brașov. Cetatea surprinde prin frumusețea aparte, iar de când a fost restaurată îi face pe turiști să se transpună în alte timpuri.
În trecut, Cetatea Făgăraș a servit ca cetate de apărare, închisoare, și loc de desfășurare a balurilor grandioase organizate de Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu, pentru nobilii din Transilvania.
Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Prahovei. Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea acesteia în 1948. Ulterior, castelul a devenit sanatoriul Ministerului de Interne, iar în ultimii ani a revenit moștenitorilor familiei, care l-au restaurat și l-au introdus în circuitul turistic.
Orașe din România
România este o țară frumoasă care se mândrește cu orașe superbe, încărcate de istorie, și cu peisaje de basm. Descoperă în rândurile de mai jos, cele mai frumoase orașe pe care să le vizitezi toamna.
Brașov
Orașul Brașov este unul dintre orașele cel mai des vizitate de către turiștii români și străini. De la clădirile pline de istorie și până la muzeele inedite, toate fac ca Brașovul să fie o destinație ideală de vacanță. Printre atracțiile turistice principale din Brașov menționăm: Biserica Neagră, Piața Sfatului, strada Sforii și Poiana Brașov.
Sibiu
Sibiul, cunoscut si sub denumirea germana Hermannstadt, este unul dintre cele mai reprezentative orașe din România, atât din punct de vedere turistic, cultural, cât și economic. Principalele atracții turistice din Sibiu sunt: Podul Minciunilor, Palatul Brukenthal și Biserica Evanghelică.
Alba Iulia
Aflat în inima Transilvaniei, oraşul Alba Iulia se mândreşte cu o tradiţie urbană de aproape 2000 de ani. În prezent, orașul Alba Iulia găzduiește cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina. De asemenea, tot în orașul Alba Iulia se află Catedrala Romano-Catolică, în care au fost încoronați Ferdinand și Maria drept regi ai României Mari.
Târgu Jiu
Târgu Jiu este unul dintre principalele orașe ale regiunii istorice Oltenia. Situat pe malul râului Jiu, orașul datează din anul 1400, când a fost atestat documentar, în timpul lui Mircea cel Bătrân.
Târgu Jiu este orașul în care s-au născut personalități importante din cultura română, precum Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu. Obiectivele turistice principale din Târgu Jiu sunt: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.
Iași
Iașiul este cunoscut pentru numărul mare de mănăstiri, muzee, case memoriale și pentru pelerinajul Sfintei Parascheva.
Printre cele mai vizitate atracții turistice din Iași se numără: Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Palatul Cultural Iași, Esplanada Elisabeta, cunoscută și ca Râpa Galbenă, Catedrala Romano-Catolică și Bojdeuca lui Ion Creangă.
Oradea
Oradea este municipiul reşedinţă de judeţ al Bihorului și unul dintre cele mai dezvoltate orașe din punct de vedere economic, social și cultural, din România.
Pe lângă clădirile reprezentative în stil baroc, clasic, secession sau eclectic, turiștii mai pot vizita Cetatea Oradea, care datează de aproape 1.000 de ani, Turnul cu ceas, Palatul episcopal romano-catolic și Pasajul Vulturul Negru.
Timișoara
Timișoara este unul dintre cele mai elegante orașe ale României. Cu numeroase clădiri construite în stil baroc, bizantin și modernist, Timișoara este, după București și Cluj-Napoca, al treilea pol cultural din țară. Printre cele mai apreciate obiective turistice din orașul Timișoara menționăm: Cetatea Timișoarei, Piața Victoriei, Piața Operei, Castelul Huniade și Domul romano-catolic.
Locuri inedite de văzut în țara noastră
România este o țară în care se găsesc obiective turistice care merită vizitate cel puțin o dată în viață. Mai jos, prezentăm unele dintre cele mai inedite locuri din România.
Salina Turda
Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, județul Cluj, și a fost transformată într-un muzeu al mineritului în sare și un loc de agrement. Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani.
Vulcanii Noroioși
În partea centrală a Subcarpaților de Curbură, pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, natura a creat un fenomen inedit, cunoscut sub numele de Vulcanii Noroioși din Buzău.
Aceștia sunt grupați în patru areale: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Băile Herculane
Băile Herculane este o stațiune balneoclimaterică din județul Caraș-Severin.
Considerată un important centru de sănătate, stațiunea Băile Herculane oferă turiștilor un tratament deosebit, modern, ce are la bază proprietățile apelor minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice.
Pietrele Vii
Babele de la Ulmet sau „pietrele vii”, cum mai sunt cunoscute, se află în zona Ulmet-Bozioru, în Munţii Buzăului.
Trovanţii de la Buzău sunt una dintre atracţiile turistice spectaculoase din țara noastră, datorită faptului că „se măresc după ploaie”.
Despre acești trovanți se spune că au un miez de piatră cu o coajă exterioară de nisip, iar după ploaie se formează mici pietre pe rocile deja existente, explică cei cei de la Geology In.
Rîmetea
Satul Rîmetea se numără printre atracțiile principale din județul Alba. Rîmetea este un sat secuiesc de la poalele stâncilor Colții Trascăului. Satul Rîmetea este cunoscut drept singurul loc din România unde soarele răsare de două ori.
Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rîmetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. Ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua, urmând apoi să răsară din nou, ceea ce generează acest fenomen care uimește pe toată lumea.
Peștera Scărișoara
Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Peștera Scărișoara atrage anual mii de turiști, majoritatea dintre ei fiind străini care sunt curioși să vadă minunea subterană. La peștera Scărișoara se pot vizita Sala Biserica, Rezervația Mare, Rezervaţia Mică, Palatul Sânzianei și Catedrala.
Focurile Vii
Vulcanii Noroioși nu sunt singura atracție reprezentativă din județul Buzău. Focurile vii impresionează de asemenea prin autenticitate. Fenomenul Focurile Vii are loc în comuna Lopătari și se produce datorită emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre, iar în contact cu oxigenul se aprind.
Focurile ard continuu, dar adevăratul spectacol începe după lăsarea nopții, când flăcările capătă diverse nuanțe. Focurile variază între 20 de centimetri și 1.5 metri înălțime, lucru care depinde de presiunea gazelor, sau de vânt.
Sate pitorești de vizitat toamna în România
România este un adevărat tezaur de sate pitorești, fiecare cu farmecul său aparte, în special în sezonul de toamnă, când peisajele devin de-a dreptul feerice.
Viscri, județul Brașov - Viscri este unul dintre cele mai faimoase sate săsești din România, inclus în patrimoniul UNESCO datorită bisericii sale fortificate. Toamna, satul se îmbracă în culori calde, iar peisajele din jur devin de poveste. Străduțele pietruite, casele tradiționale și atmosfera rurală te vor transporta într-o altă epocă. În plus, poți explora dealurile din împrejurimi sau poți vizita atelierele meșteșugărești locale.
Biertan, județul Sibiu – Situat în inima Transilvaniei, la aproape 70 de kilometri de orașul Sibiu, Biertan este o adevărată bijuterie arhitecturală, cunoscut pentru biserica sa fortificată, inclusă în patrimoniul UNESCO. Acest sat se numără, cu siguranță, printre obiective turistice din județul Sibiu pe care nu trebuie să le ratezi.
Acest sat medieval a câștigat titlul de „Sat de poveste” în cadrul competiției Destinația Anului în România 2024, datorită atmosferei sale autentice și a peisajului de poveste. Toamna, Biertan devine și mai spectaculos, cu dealurile sale acoperite de o explozie de culori. Printre activitățile recomandate se numără o vizită la biserica fortificată, unde poți explora istoria și legendele locului, și o plimbare pe dealurile din împrejurimi pentru a admira peisajele colorate și a savura un picnic în aer liber.
Ciocănești, județul Suceava - Ciocănești, un sat situat în nordul României, în Bucovina, este cunoscut pentru casele sale pictate manual, care transformă localitatea într-un veritabil muzeu în aer liber. În fiecare toamnă, satul își arată farmecul autentic, cu culorile sale vibrante și aerul curat de munte. O activitate deosebită de toamnă este explorarea traseelor montane din împrejurimi, care oferă priveliști spectaculoase asupra pădurilor colorate și a văilor adânci. De asemenea, poți vizita Muzeul Ouălor Încondeiate, o atracție locală ce reflectă tradițiile și meșteșugurile bucovinene.
Vama Buzăului – Vama Buzăului este printre principalele atracții turistice din județul Brașov, la poalele Munților Ciucaș, este un loc perfect pentru cei care caută liniștea naturii și peisaje deosebite. Toamna, pădurile din jurul satului capătă nuanțe aurii și roșiatice, oferind un spectacol vizual de neuitat. Printre activitățile recomandate aici se numără o vizită la Rezervația de Zimbri, unde poți observa aceste animale impresionante în habitatul lor natural, și o drumeție pe traseele din Munții Ciucaș, care oferă panorame spectaculoase și aer curat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vacanta, romania, obiective turistice,
Dată publicare:
18-10-2024 12:16