Palatul Culturii din Iași. Istoria fascinantă a clădirii și ce alte muzee să vizitezi în oraș

Palatul culturii din iasi
Shutterstock

Palatul Culturii din Iași este una dintre cele mai impresionante și emblematice clădiri din România.

Construită în perioada 1906 - 1925, această clădire impresionantă se ridică în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul unde pe vremuri se înălța palatul domnesc. Palatul Culturii este o comoară culturală și istorică înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Istoria Palatului Culturii din Iași

În anul 1906, când construcția Palatului Culturii din Iași a început, orașul respira încă aerul vechilor curți domnești medievale. Arhitectul Ion D. Berindey s-a inspirat din palatele comunale ale Europei de Vest pentru a crea acest monument impresionant, care îmbină elemente neogotice, romantice și neobaroce.

Legenda spune că palatul ar fi trebuit să aibă 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului, dar planurile au fost ulterior modificate. Cu toate acestea, chiar și cu numărul lor redus, fiecare cameră păstrează o poveste și o amintire a vremurilor trecute.

În momentul inaugurării sale în 1925, Palatul Culturii a fost dotat cu cele mai moderne facilități ale timpului, precum iluminatul electric și încălzirea prin sistem pneumatic.

Citește și
VIDEO. Momentul în care Diana Șoșoacă e dată afară din plenul PE. „Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români

Materialele moderne și tehnologiile revoluționare, precum bois-cimentul, au fost folosite pentru a da clădirii un aer de eleganță și rafinament.

De la inaugurare și până în 1955, Palatul a servit drept sediu al Administrației și Justiției. Ulterior, clădirea a fost dedicată găzduirii unora dintre cele mai importante instituții culturale din Iași, devenind un simbol al înțelepciunii și creativității umane într-o lume mereu în schimbare.

Complexul Muzeal Național Moldova 

În prezent, Palatul Culturii cuprinde Complexul Muzeal Național Moldova, care include Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. Aceste instituții au fost incluse în incinta palatului începând cu perioada de după 1955.

Complexul Muzeal Național Moldova adăpostește mai multe instituții culturale.

Muzeul Etnografic al Moldovei prezintă o colecție vastă de peste 13.000 de piese ce acoperă diverse aspecte ale vieții tradiționale, de la agricultură și meșteșuguri la port popular și obiceiuri locale. Expozițiile temporare oferă vizitatorilor șansa de a vedea tradițiile străvechi și arta poporului moldovean.

Muzeul de Istorie a Moldovei impresionează prin peste 50.000 de exponate care ilustrează evoluția comunităților din zona est-carpatică de-a lungul timpului. Colecțiile includ artefacte arheologice, documente istorice și piese numismatice și medalistice.

Muzeul de Artă expune o colecție de peste 10.000 de artefacte, inclusiv opere semnate de artiști renumiți, atât români, cât și străini. Expoziția permanentă oferă o panoramă a diversității genurilor artistice, de la pictură și sculptură la grafică și artă decorativă.

Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” prezintă realizările și inovațiile din domeniile științei și tehnologiei printr-o serie de expoziții interactive și experimente educative.

Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural este dedicat conservării și restaurării obiectelor de patrimoniu, oferind expertiză în restaurarea diverselor materiale și tehnici.

Program și tarife

Muzeul de Artă

· Bilet întreg: 20 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 10 LEI

· Bilet redus 75%: 5 LEI

Biletele pot fi achiziționate direct de la Palatul Culturii sau online.

Muzeul de Istorie a Moldovei

· Bilet întreg: 20 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 10 LEI

· Bilet redus 75%: 5 LEI

Muzeul Etnografic al Moldovei

· Bilet întreg: 20 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 10 LEI

· Bilet redus 75%: 5 LEI

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

· Bilet întreg: 20 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 10 LEI

· Bilet redus 75%: 5 LEI

Palatul Culturii

· Bilet întreg: 60 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 30 LEI

· Bilet redus 75%: 15 LEI

Complex Muzeal Național Moldova Iași

(Include Palatul Culturii + 3 muzee din orașul Iași)

· Bilet întreg: 76 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 38 LEI

· Bilet redus 75%: 19 LEI

Turnul cu Ceas

· Bilet întreg: 16 LEI/persoană adultă

· Bilet redus 50%: 8 LEI

· Bilet redus 75%: 4 LEI

Prețuri pentru alte muzee din cadrul Complexului Muzeal National MOLDOVA Iași:

(Muzeul Unirii, Muzeul Memorial “Mihail Kogalniceanu”, Muzeul “Poni-Cernatescu”, Palatul “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, Muzeul de Sit Arheologic din Cucuteni)

Prețurile variază între 12 lei/persoană adultă și 20 lei/persoană adultă, în funcție de muzeu și de tipul de reducere aplicabilă.

Accesul este gratuit pentru diverse categorii, inclusiv copii preșcolari, profesori însoțitori, delegații oficiale, copiii în vârstă de până la 18 ani cu nevoi speciale sau handicap și pentru posesorii de carduri Euro 26 cu vârsta de până la 30 de ani.

Program:

· Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet la 16:30)

· Luni și Marți Închis

· Sărbători legale Închis

Program Turnul cu Ceas

· Miercuri – Duminică:

· Orele: 10.45, 11.45 și 12.45

Turnul cu Ceas poate fi vizitat doar în cadrul tururilor ghidate ce se desfășoară de două ori pe zi.

Poți cumpăra biletele online pentru a vizita un singur muzeu, întregul complex sau doar Turnul cu Ceas.

În fața palatului există o parcare cu plată pentru mașini, dar și o parcare pentru biciclete.

Alte muzee pe care le poți vizita în Iași

Dacă ești pasionat de cultură, istorie și arhitectură, iată ce alte muzee poți vizita dacă te afli în Iași:

Bojdeuca lui Ion Creangă

Construită înainte de 1850, în mahala Ticău, această casă a devenit muzeu memorial în 1918. Căsuța se află pe strada Ticăul de Sus nr.4 și l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, după ce acesta a fost răspopit. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise aici, autorul trăind vreme de jumătate de an în acest loc.

Clădirea adăpostește Expoziția documentară Viața și opta lui Creangă, biblioteca și fondul documentar. Pețul unui bilet este de 5 lei.

Casa Memorială Constantin Negruzzi

Casa memorială Constantin Negruzzi este muzeu orășenesc înființat în casa în care s-a născut și a trăit scriitorul, în satul Hermeziu, comuna Trifești. Ansamblul curții familiei Negruzzi este pe lista monumentelor istorice din județul Iași.

Casa Memorială Mihail Sadoveanu

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași este o secție a Muzeului Literaturii Române din oraș, găzduită în casa în care a locuit celebrul scriitor Mihail Sadoveanu, situată pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12.

Construită de Mihail Kogălniceanu în 1842, clădirea a fost locuită de George Enescu în timpul Primului Război Mondial, iar apoi, între 1918 și 1936, de Mihail Sadoveanu însuși.

În 1950, proprietatea lui Sadoveanu a fost confiscată de statul român, iar în 1954, Ministerul Agriculturii a încredințat clădirea și terenul asociat Institutului Agronomic Iași. Casa a servit diverse scopuri, inclusiv ca sediu pentru institutele de lingvistică, istorie literară și antropologie. A fost restaurată în perioada 1978-1980.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și sub numele de Palatul Sturdza, este o construcție în stil neogotic ridicată între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, situat la aproximativ 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași.

În prezent, castelul este deținut de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași începând cu anul 2015, fiind parte a ansamblului Mănăstirii Miclăușeni.

Ansamblul este compus din trei elemente:

· Biserica „Sf. Voievozi”, „Buna Vestire” – construită în anul 1787.

· Castelul Sturza – construit inițial în secolul al XVII-lea, reconstruit în 1752 și în secolul al XIX-lea în stil neogotic.

· Parcul – amenajat în secolul al XIX-lea.

Acestea sunt doar câteva dintre minunățiile arhitecturale și istorice pe care le poți vedea în Iași. Întregul orașul este superb și merită explorat pas cu pas.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Citește și...
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO
Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO

Există poduri peste tot în lume, unele vechi, unele bine construite, altele improvizate. Toate au însă același scop, acela de a conecta două puncte deasupra unei ape sau unei prăpastii.  

Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Topul locurilor unde turiștii lasă cei mai mulți bani
Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Topul locurilor unde turiștii lasă cei mai mulți bani

Vacanțele pe litoralul românesc devin din ce în ce mai costisitoare, iar turiștii care aleg să-și petreacă concediul pe plajele din România se confruntă cu prețuri surprinzător de mari.

Recomandări
Promisiunile electorale ale Ursulei von der Leyen. Energie verde „ieftină”, scut aerian și cibernetic, bunăstare pentru toți
Promisiunile electorale ale Ursulei von der Leyen. Energie verde „ieftină”, scut aerian și cibernetic, bunăstare pentru toți

Ursula von der Leyen promite un scut aerian european și altul cibernetic, dar și continuarea politicilor verzi „pentru o energie mai ieftină”. Totul pentru bunăstarea europenilor, dacă va fi aleasă în continuare șefa Comisiei Europene.

România, criticată pentru legăturile cu China. Academia militară „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, dată ca exemplu negativ de SUA
România, criticată pentru legăturile cu China. Academia militară „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, dată ca exemplu negativ de SUA

România este criticată, într-un Raport prezentat în Comisia de Politică Externă a Senatului american, pentru legăturile unei instituţii de învăţământ militar cu o instituţie similară din China şi pentru cooperarea pe linie poliţienească cu Beijingul.

Diana Șoșoacă a fost dată afară cu escortă din Parlamentul European: „Am fost votată de români” | VIDEO
Diana Șoșoacă a fost dată afară cu escortă din Parlamentul European: „Am fost votată de români” | VIDEO

Diana Șoșoacă a fost escortată din plenul Parlamentului European după ce a întrerupt discursurile a trei alți europarlamentari.