Satul Rimetea din județul Alba, o așezare cochetă aflată în patrimoniul european. Cum arată casele monument
Se spune că soarele răsare de două ori înainte de a binecuvânta din plin cu lumina și căldura sa satul Rimetea, din judeţul Alba.
La adăpostul Munţilor Trascău, așezarea te cucerește încă de la primii pași pe uliţele ei cochete.
Fațadele caselor sunt de un alb impecabil, iar estetica lor capătă sens cu ajutorul obloanelor verzi și a mușcatelor roșii, aşezate cu grijă la ferestre chiar şi acum, în plină toamnă.
La mai puțin de 20 de kilometri de Aiud, după ce parcurgem un drum mărginit de coloși de piatră, ce șerpuieste prin Cheile Vălişoarei, ajungem la Rimetea.
În urmă cu un secol şi jumătate, casele din centru au fost distruse într-un incendiu, însă locul a renăscut. La pas, descoperim crâmpeie dintr-o așezare cu nimic mai prejos decât cele din Elveția.
În fiecare an, proprietarii primesc bani de la Budapesta, chiar de la administrația locală, pentru a păstra autenticitatea construcțiilor.
Agneta Lassel, custodele muzeului: „Un sat european, este în patrimoniul european din 1999 şi din 1996 a început protecția acestor case. Casele s-au considerat case monument”.
Francis Kiraly, proprietar de casă: „Putem vedea că niciuna nu e ca cealaltă, şi totuşi e o armonie”.
Rimetea nu este însă doar poezie. Iubitorii sporturilor extreme vin în zonă pentru zboruri cu parapanta, la peste 2.000 de metri altitudine, peste crestele Pietrii Secuiului.
Aurelian, turist din Cluj: „Este un micro-climatic prielnic zborului cu parapanta. Cine vine în Transilvania şi vrea să zboare cu parapanta, Rimetea e locul cel mai bun şi mai frumos”.
Piatra Secuiului, un perete stâncos spectaculos, ce seamănă cu un uriaş culcat, are o înălţime de peste 1.100 de metri. Se poate acoperi și la pas, și în escaladă.
Mioara, turistă din Timişoara: „Am ajuns o dată cu pandemia să vin mai des la Rimetea, la căţărat. Mi se pare foarte ofertantă”.
Iar ca oferta să fie completă, aşezat în mijlocul naturii stă conacul de la Colțesti, construit acum 13 ani, după modelul celor boiereşti din secolul al XVIII-lea.
Eliza Teglas, responsabil de conac: „Are deosebit camerele cu care vă găzduim, moblierul pictat, broderiile, cusăturile populare, care îmbina tradiţiile satelor Rimetea şi Colțești aduse în prezent”.
Pe dealul din apropiere se află și ruinele cetăţii cu acelaşi nume, cu o istorie de peste 700 de ani.
Cristian Ciobatarescu, ghid turistic: „A fost fondată şi construită în 1296 în urma invaziei tătare din 1241”.
Iar pe înserate, după ce explorează zona, turiștii pot admira împrejurimile, probabil cum făceau bunicii, în momentele... romantice: direct din ciubăr.
Melinda Kiraly, proprietar de pensiune: „Noi avem un ciubăr cu apa caldă, care se încălzeşte la 38-39 de grade, şi ei admiră, cei care fac baie în ciubăr, Piatra Secuiului în timpul după-amiezii”.
60 de pensiuni autentice oferă cazare în zona Rimetea. Gazdele țin deschis indiferent de anotimp.