Obiective turistice în Harghita, unul dintre cele mai spectaculoase județe din România

Harghita - obiective turistice
Shutterstock

Situat în estul Transilvaniei, în zona centrală a țării, Harghita este, cu siguranță, unul dintre cele mai spectaculoase județe din România.  

Cu o mulțime de obiective turistice și naturale, județul este plin de turiști români și străini, în special în zilele de vară, când se pot face drumeții și se poate explora la pas întregul ținut. Dacă nu ai fost până acum în Harghita, o vacanță aici te poate convinge că turismul în România este o experiență spectaculoasă.

Județul Harghita obiective turistice

Județul Harghita îți arată cu fiecare colțișor cât de frumoasă este România. Dacă nu ai mai fost niciodată aici, trebuie să știi că dacă vrei să vezi toate locurile frumoase ai nevoie de măcar o săptămână la dispoziție.

Județul a fost înființat în anul 1968, iar regiunea făcea parte, înainte de 1876, din Scaunele Secuiești Ciuc și Odorhei. Are un relief predominant muntos, ideal pentru drumeții și plimbări în natură.

Harghita este cel de-al 13 județ ca mărime, are o populație de etnie predominant maghiară și reședința este municipiul Miercurea Ciuc.

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Iată ce să vizitezi în județul Harghita:

Cheile Bicazului și Lacul Roșu

Printre cele mai frumoase chei montane din România, acestea fac parte din parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, și s-au format prin eroziunea provocată de râul Bicaz. Cheile se întind între Lacul Roșu și Bicazul Ardelean, iar drumul este unul spectaculos.

Lacul Roșu este de neratat. Este un lac de baraj natural care s-a format după prăbușirea unui versant al muntelui Ghilcoș. Uneori are o culoare roșiatică datorită oxizilor de fier aduși de Pârâul Roșu, care se varsă în el. Acesta este unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, s-a format în urmă cu aproximativ 30.000 sau 40.000 de ani prin acumularea de apă în craterul vulcanului Ciomatu Mare. Are o adâncime de 7 metri și o suprafață de 19 hectare.

Peisajul de aici este spectaculos, iar puritatea apei atrage vizitatori din întreaga lume.

Printre obiectivele turistice din zona se numără și Tinovul Mohoș, Parcul Mini Transilvania, Galeria Porților Secuiești, Muzeul Apelor Minerale, Statuia Inima lui Isus – Dealul Gordon, Dealul Melcului, Casa Fluturilor, Canionul de sare din Praid, Salina Praid, Muzeul Pălăriilor de Paie sau Barajul Zetea.

Harghita - obiective turistice

Borsec Harghita - obiective turistice

Orașul Borsec din județul Harghita este cu adevărat spectaculos. Dacă ajungi aici, nu rata câteva obiective turistice foarte importante.

Șapte Izvoare este locul în care trebuie neapărat să ajungi. Principalele izvoare din Borsec sunt: Izvorul Central, Izvoarele Horea, Cloșca, Crișan, Izvorul Pierre Currie, Izvorul Boldizsar sau Izvorul Lazar.

Harghita - obiective turistice

Vizitează Grota Urșilor, o formațiune carstică reprezentantă de un ansamblu de coridoare adânci care s-au format prin eroziunea naturală a calcarelor. Este un loc cu adevărat unic. În apropiere este o formațiune carstică numită Cerdacul Iadului, unde poți găsi mici peșteri accesibile. Traseul nu este greu, iar distanțele sunt relativ mici, așa că oricine le poate parcurge.

Mofeta Borsec este locul ideal de relaxare. De-a lungul aleilor sunt bănci și mese, iar în poiană sunt locuri speciale pentru foc.

Peștera de gheață s-a format într-o grotă a masivului de travertin și aici infiltrațiile de apă îngheață iarna sub forma unor stalactite și stalagmite. Sunt impresionante în sezonul rece, iar pe timp de vară se topesc.

Munții Harghita - obiective turistice

Iubitorii de munte, drumeții și plimbări în natură vor avea la dispoziție o mulțime de lucruri de făcut și de văzut aici.

Munții Harghita sunt o grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani și fac parte din lanțul Carpaților Orientali. Cel mai înalt este vârful Harghita Mădăraș, cu 1.800 de metri.

Pe traseele din Munții Harghita vei întâlni câteva obiective turistice unice. Satul Izvoare, de exemplu, se află la altitudini de 700-800 de metri. Casele și întreg peisajul din acest sat sunt cu adevărat impresionante și unice.

Dacă vrei să ajungi spre vârful Harghita-Mădăraș, trebuie să știi că traseul este unul scurt și ușor.

Dacă ajungi în zonă, găsești Lacul Zetea, Cascada Vărșag, Mlaștina Budos, Pârâul Minei, Cheile Vârghisului, Mlaștina După Luncă și multe alte locuri frumoase.

Pentru traseele turistice din Munții Harghita, toate localitățile din jur și bifurcațiile marilor tronsoane rutiere sunt puncte de acces. În zona turistică a munților există multe locuri de popas și ai acces la cabane precum Bradet, Harghita, Homorod, Chirui sau Selters.

Gheorgheni

Municipiul Gheorgheni este un loc important din Harghita. Este format din localitățile Covacipeter, Gheorgheni, Lacu Roșu, Vargatac și Visafolio. Are o populație de 18.377 de locuitori, după ultimul recensământ din 2011.

Orașul se află în partea de est a depresiunii Gheorgheni, prima depresiune străbătută de râul Mureș și este poziționată la o altitudine de 810 metri.

Dacă ajungi aici, trebuie neapărat să vizitezi câteva obiective și atracții turistice populare.

Lacul Roșu este cea mai cunoscută dintre aceste atracții. Poți face plimbări cu barca sau te poți plimba prin natură, admirând frumusețea locului.

În Gheorgheni poți vedea Biserica Armeană de rit Catolic, biserica Reformată, biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae, Capela Sfânta Ana, Muzeul Tarisznyás Márton, Parcul Dendrologic Grădina Csiky, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, Piața Libertății și Strada Marton Aron, Castelul Lazăr, Peștera Șugău, Casa de Cultură sau Casa Memorială Borsos Miklos.

Harghita - obiective turistice

Lupeni

Localitatea Lupeni este în partea de sud a județului Harghita. În perioada interbelică, satul a făcut parte din județul Odorhei, iar odată cu desființarea Regiunii Autonome Maghiare, a trecut în administrarea județului Harghita.

Dacă ajungi aici, vizitează biserica romano-catolică. Se află în partea de vest a satului, pe dealurile Bisericii, la o altitudine de 581 de metri. A fost construită între anii 1842 și 1848.

Nu rata Statuia Inima lui Iisus, un obiectiv turistic celebru. Este cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est, cu o înălțime de aproximativ 22 de metri și construită din fier și oțet inoxidabil. În interiorul statuii sunt scări metalice în spirală, pe care poți urca pentru o priveliște unică.

Harghita - obiective turistice

Casa Memorială Tamasi Aron este locul natal al marelui scriitor al secuimii. Este și un monument dedicat lui, iar casa este o construcție veche de peste 150 de ani. Aici sunt piese de mobilier, obiecte personale, scrisori, fotografii și opere ale acestuia.

Toplița

Municipiul Toplița din Harghita este format din localitățile Călimănel, Luncani, Măgheruș, Moglănești, Secu, reședința Toplița, Vale, Vâgani și Zecani.

Se află în nordul Depresiunii Gheorgheni și în apropiere este Izvorul Bradul.

Toplița înseamnă în limba slavă izvor de apă caldă. Este un loc de merită vizitat. Lacul artificial oferă oportunități de pescuit și merită vizitat doar pentru priveliștea pe care o oferă.

În plus, Mănăstirea Sfântul Ilie, este considerată monument istoric, așa că nu o rata.

Harghita - obiective turistice

Alte mănăstiri de vizitat sunt Mănăstirea Doamnei și biserica schitului cu hramul Tuturor Sfinților de la Gura Izvor.

În zonă sunt și câteva trasee turistice montane către vârfurile Munților Căliman și Gurghiu. Iarna, poți face schi, pentru că ai la dispoziție trei pârtii.

Remetea Harghita

Una dintre localitățile mari ale județului, Remetea se află la o altitudine de 750 de metri, în nord-estul Depresiunii Gheorgheni.

Printre obiectivele turistice din Remetea se numără Biserica Sf. Leonard, crucifixul sculptat din lemn, Capela Sf. Margareta, Monumentul războaielor mondiale, Monumentul Tibor Cseres, Clădirea Saska, Clădirea Melik, Casa rustică și colecția etnografică sau baia balneoclimaterică.

Mini Transilvania Park

Mini Transilvania Park este locul în care poți vedea machetele a peste 90 de localități istorice și cetăți medievale din Transilvania.

Parcul tematic este distractiv pentru copii și adulți. Poți să te plimbi cu mocănița trasă de o locomotivă cu aburi și poți vedea miniaturi ale celor mai interesante locuri din Transilvania.

Aici vei vedea Cetatea Székelytámadt, Odorheiu-Secuiesc, în miniatură.

Cetatea Székelytámadt este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Odorheiu Secuiesc.

Există date conform cărora în acest loc a existat deja o cetate pe vremea romanilor. Înainte de invazia tătară, pe locul cetății au fost înființate o biserică și o mănăstire, unde au trăit călugări până în secolul al XVI-lea. Aceștia au fost alungați de către domnitorul János Zsigmond în timpul construcției cetății.

Miercurea Ciuc – obiective turistice

Este cea mai mică reședință de județ din România și are o mulțime de atracții și obiective turistice.

Printre ele se numără mănăstirea franciscană Șumuleu Ciuc, care datează din prima jumătate a secolului XV. Este în stil gotic și a fost transformată și reconstruită de mai multe ori. Actuala biserică este făcută în stil baroc și este deosebit de frumoasă, atât pe exterior cât și pe interior.

Liceul Marton Aron este un edificiu impresionant cu ferestre uriașe decorate și un stil impunător.

Piața Libertății este înconjurată de o mulțime de clădiri și are un aer aparte.

Teatrul Municipal Miercurea Ciuc este o altă clădire superbă, la fel ca Primăria, construită în 1888 în stil ecletic.

Nu rata Cetatea Miko, cea mai importantă din Miercurea Ciuc. A fost începută în 1623 de către Francisc Miko de Hidveg. Aici se află Muzeul Secuiesc al Ciucului, iar curtea este un loc care amintește de vremuri de altădată.

Harghita - obiective turistice

Biserica Milenară este spectaculoasă prin unicitatea sa. Construită în 2003, în stil baroc, biserica atrage privirile tuturor celor care o văd pentru prima oară.

Dacă vrei să vizitezi Harghita, ia-ți măcar o săptămână pentru a vedea cele mai importante obiective turistice și pentru a te plimba în întreg județul. Dacă nu ai terminat de vizitat totul de pe listă, fă-ți un obiectiv din a te întoarce. Vei găsi de fiecare dată lucruri, locuri și povești noi.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Italian, despre un oraș în România: O mică bijuterie. Lăsați ce spun alții, m-am simțit mai în siguranță decât în alte locuri
Italian, despre un oraș în România: O mică bijuterie. Lăsați ce spun alții, m-am simțit mai în siguranță decât în alte locuri

Un cunoscut bloger italian de călătorii s-a arătat entuziasmat de București, despre care spune că este ”o mică bijuterie”, unde s-a simțit mai în siguranță ”decât în alte locuri mai blazonate”, îndemnând oamenii ”să lase ce spune lumea” și să-l viziteze.

Top cinci destinații care merită vizitate anul acesta. Lista țărilor pe care nu trebuie să le ratezi
Top cinci destinații care merită vizitate anul acesta. Lista țărilor pe care nu trebuie să le ratezi

Cele mai bune planuri de vacanță se fac primăvara, atunci când majoritatea agențiilor de turism pun la dispoziție pachete la prețuri speciale. Cei pasionați de călătorii pot alege destinații mai puțin populare, pentru a evita aglomerația.

S-a deschis sezonul turistic la Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România. ”Oază de energie pentru suflet”
S-a deschis sezonul turistic la Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România. ”Oază de energie pentru suflet”

La Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, s-a deschis sezonul turistic. Așezarea de la poalele Munţilor Trascău, unde se spune că soarele răsare de două ori, atrage zeci de mii de turiști, în fiecare an. Vin și de peste ocean.  

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.