Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Istorie, legende și cele mai frumoase locuri de vizitat în împrejurimi

alba carolina
Shutterstock

Cu siguranță ai auzit de Cetatea Alba Carolina. Fortăreața se află în orașul medieval Alba Iulia și a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea pentru a apăra Imperiul Habsburgic de Imperiul Otoman.

Cetatea din Alba are statutul legal de monument istoric și trecutul ei este impresionant. Are bastioane de tip Vauban și se află pe Dealul Citadelei.

Cetatea Alba Carolina – istorie

Cetatea de la Alba Iulia are o suprafață de peste 70 de hectare și este cea mai mare din România. Ea este în picioare de mai bine de 300 de ani. Istoria ei este impresionantă și se întinde de-a lungul a două milenii. Trei fortificații au fost construite în trei epoci diferite, iar fiecare cetate a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

alba carolina

Ultima a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și avea rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic.

Citește și
turisti munte
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară

Înaintea ei a fost Castrul Roman al Legiunii a XII-a Gemina (106 e.n) și Cetatea Medieval Bălgrad (secolele XVI-XVII).

Primul proiect al fortificației Alba Carolina a fost făcut de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. El a murit de ciumă, însă a condus prima fază a lucrărilor.

Piatra de temelie a Cetății a fost pusă în 4 noiembrie 1715. Se crede că anul în care s-au finalizat lucrările a fost 1738, deși au existat lucrări și în anii următori.

Deși sistemul de apărare proiectat inițial avea patru linii de fortificații și una mai îndepărtată pe Dealul Furcilor, construcția finală a Cetății a avut doar trei linii de fortificații.

Deși proiectul îi aparține arhitectului italian, din punct de vedere tehnic, se pare că cel care a inspirat proiectul a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia.

El a introdus sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța în Imperiul Habsburgic.

Planul originar al cetății a fost trimis la Viena și prințul Eugeniu de Savoia l-a aprobat. Terenul de 140 de hectare necesar a fost eliberat dărmând vechiul oraș medieval. El a fost mutat în partea de est a cetății.

Construcția a fost realizată în timpul împăratului Carol al VI-lea.

Zidurile din cărămidă erau prevăzute ca să ricoșeze ghiulelele metalice.

Dar proiectul inițial nu s-a realizat în întregime, pentru că banii au fost folosiți ulterior pentru a construi fortificații mai aproape de granița cu otomanii, de aceea Cetatea are doar trei linii de apărare, în loc de patru.

Porțile Cetății Alba Carolina

alba carolina

Astăzi, Cetatea Alba Carolina este una dintre cele mai mari atracții turistice din Alba Iulia, dar și din țară.

Este cea mai mare fortificație din țară și poate fi vizitată pe tot parcursul anului.

Poarta I se află pe latura de est a fortificației. Poți vedea pe ambele ei fețe basoreliefuri cu scene din mitologia greacă, iar sus se află statuia zeului Marte și a zeiței Venus. Ambele sunt flancate de bombarde, iar frumusețea lor este de necontestat.

Poarta II a fost dărâmată inițial în 1937 pentru a se face Obeliscul dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan, dar a fost reconstituită ulterior după niște fotografii vechi. Aceasta se află pe cea de-a doua linie de apărare, în capătul unui culoar făcut în rampă.

Poarta a III-a reprezintă simbolul orașului, fiind cea mai impunătoare și impresionantă dintre porțile cetății. Se află între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia și Sfântul Capistrano și pe aici este intrarea propriu-zisă în cetate.

Poarta enormă este susținută de patru piloni și opt pilaștri angajați care susțin bolțile deasupra cărora se află postamentul statuii lui Carol al VI-lea.

Poarta a IV-a se află pe latura de vest a cetății, la mijlocul curtinei care leagă bastionul Trinitarienilor de bastionul Sf. Mihail. Este împodobită pe interior și ornamentată, iar intrarea semicirculară este flancată de doi pilaștri cu coloane și atlanți.

Poarta a V-a se află pe colțul de sud-vest și e precedată de un lemn. Are arhitectură simplă, fără sculpturi sau ornamente. Aceasta este una dintre intrările secundare în partea de vest a cetății. Podul face legătura dintre ravelinul Sf. Mihail și a treia linie de apărare a cetății. Pe parcursul anului 2010, poarta a fost reabilitată.

Poarta a VI-a a fost și ea reabilitată în momentul în care zidul de vest al cetății, distrus în 1921, a fost refăcut. Totodată, s-a reconstituit și drumul regal.

Poarta a VII-a este cea care scurtează la jumătate drumul turiștilor care vor să intre în cetate dinspre latura de nord. Este o poartă simplă, fără sculpturi, ce facilitează accesul pietonal în șanțul cetății.

Ce să vizitezi în Alba Iulia

alba carolina

Când ajungi la Alba Carolina, pe lângă cetatea impresionantă, ar trebui să asiști și la schimbul de gardă, una dintre atracțiile principale din Cetate.

Ceremonia este una cu adevărat aparte, în care se folosesc cai negri de rasă pur sânge, iar soldații sunt îmbrăcați în uniforme specifice secolului XVIII.

Ceremonia schimbului de gărzi și salvele de tun au loc în fiecare vineri, sâmbătă și duminică la ora 12:00.

Turiștii pot să facă fotografii cu soldații care participă la ceremonie: 13 infanteriști și cel puțin trei călăreți, iar sâmbăta, sunt 25 de infanteriști și patru călăreți.

De altfel, uniformele purtate de soldați sunt austriece și sunt schimbate în funcție de sezon.

Deși Cetatea este spectaculoasă și poți petrece o zi întreagă vizitând-o fără să îți dai seama, Alba Iulia are o mulțime de alte locuri frumoase și pline de istorie de care să te bucuri.

Poți vizita Muzeul Național al Unirii, înființat în anul 1888. Muzeul are o expoziție etnografică impresionantă cu ajutorul căreia poți arunca o privire la tradițiile românești din zonă, în special din zona Munților Apuseni.

Dacă ești pasionat de istorie, Muzeul Național al Unirii este pe lista obiectivelor turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Alba Iulia.

La o scurtă plimbare vei ajunge la Museikon, primul și singurul muzeu de artă sacră din România.

A luat naștere în 2014, însă a fost inaugurat în 2017. Proiectul Museikon se află într-o clădire monument istoric restaurată din Alba Iulia și valorifică o mulțime de colecții de icoane și cărți vechi deținute de Muzeul național al Unirii și Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Vei găsi periodic expoziții temporare, ateliere de pictură și restaurare și vei vedea peste 5.000 de icoane pe lemn, sticlă, material textil, icoane pe hârtie, veșminte bisericești și diferite obiecte de cult.

Nu rata nici Catedrala Romano-Catolică, cea mai veche catedrală din Transilvania și cea mai veche clădire. A fost ridicată la începutul secolului XIII.

Iubitorii de plimbări și natură pot merge într-o plimbare lungă în Parcul Dendrologic de la marginea orașului. Locul se află în mijlocul unei păduri și este un adevărat refugiu verde de care să profiți dacă vizitezi orașul. Accesul se face pe drumul național 74 în direcția Alba Iulia-Zlatna. Există o zonă de picnic și de relaxare, iar întreg parcul se întinde pe o suprafață de 21 de hectare.

Alba Iulia este un oraș cu adevărat spectaculos, pe care merită să îl vizitezi dacă nu ai făcut-o deja. Este încărcat de istorie, are o atmosferă medievală unică și căldura oamenilor te va face să îți dorești să revii.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară

La munte a sosit primul val de turiști. A nins, iar pârtiile sunt pregătite. Cu toții își doresc o vacanță cu zăpadă pufoasă, mese festive, dar și cu puțină odihnă.

Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%
Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%

În prag de sărbători, sectorul de lux din industria ospitalității este în plin avânt. Se vede cel mai bine în statiunile de la munte unde s-au deschis recent unități de cazare, restaurante, cafenele și cluburi cu meniuri extravagante.

Destinații de schi de Crăciun în România. Unde poți merge să schiezi de sărbători
Destinații de schi de Crăciun în România. Unde poți merge să schiezi de sărbători

Crăciunul este perioada perfectă pentru a petrece timpul în aer liber, înconjurați de peisajele spectaculoase ale munților.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.