Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Istorie, legende și cele mai frumoase locuri de vizitat în împrejurimi

alba carolina
Shutterstock

Cu siguranță ai auzit de Cetatea Alba Carolina. Fortăreața se află în orașul medieval Alba Iulia și a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea pentru a apăra Imperiul Habsburgic de Imperiul Otoman.

Cetatea are statutul legal de monument istoric și trecutul ei este impresionant. Are bastioane de tip Vauban și se află pe Dealul Citadelei.

Cetatea Alba Carolina – istorie

Cetatea de la Alba Iulia are o suprafață de peste 70 de hectare și este cea mai mare din România. Ea este în picioare de mai bine de 300 de ani. Istoria ei este impresionantă și se întinde de-a lungul a două milenii. Trei fortificații au fost construite în trei epoci diferite, iar fiecare cetate a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

alba carolina

Ultima a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și avea rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic.

Înaintea ei a fost Castrul Roman al Legiunii a XII-a Gemina (106 e.n) și Cetatea Medieval Bălgrad (secolele XVI-XVII).

Primul proiect al fortificației Alba Carolina a fost făcut de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. El a murit de ciumă, însă a condus prima fază a lucrărilor.

Piatra de temelie a Cetății a fost pusă în 4 noiembrie 1715. Se crede că anul în care s-au finalizat lucrările a fost 1738, deși au existat lucrări și în anii următori.

Deși sistemul de apărare proiectat inițial avea patru linii de fortificații și una mai îndepărtată pe Dealul Furcilor, construcția finală a Cetății a avut doar trei linii de fortificații.

Deși proiectul îi aparține arhitectului italian, din punct de vedere tehnic, se pare că cel care a inspirat proiectul a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia.

El a introdus sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța în Imperiul Habsburgic.

Planul originar al cetății a fost trimis la Viena și prințul Eugeniu de Savoia l-a aprobat. Terenul de 140 de hectare necesar a fost eliberat dărmând vechiul oraș medieval. El a fost mutat în partea de est a cetății.

Construcția a fost realizată în timpul împăratului Carol al VI-lea.

Zidurile din cărămidă erau prevăzute ca să ricoșeze ghiulelele metalice.

Dar proiectul inițial nu s-a realizat în întregime, pentru că banii au fost folosiți ulterior pentru a construi fortificații mai aproape de granița cu otomanii, de aceea Cetatea are doar trei linii de apărare, în loc de patru.

Porțile Cetății Alba Carolina

alba carolina

Astăzi, Cetatea Alba Carolina este una dintre cele mai mari atracții turistice din Alba Iulia, dar și din țară.

Este cea mai mare fortificație din țară și poate fi vizitată pe tot parcursul anului.

Poarta I se află pe latura de est a fortificației. Poți vedea pe ambele ei fețe basoreliefuri cu scene din mitologia greacă, iar sus se află statuia zeului Marte și a zeiței Venus. Ambele sunt flancate de bombarde, iar frumusețea lor este de necontestat.

Poarta II a fost dărâmată inițial în 1937 pentru a se face Obeliscul dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan, dar a fost reconstituită ulterior după niște fotografii vechi. Aceasta se află pe cea de-a doua linie de apărare, în capătul unui culoar făcut în rampă.

Poarta a III-a reprezintă simbolul orașului, fiind cea mai impunătoare și impresionantă dintre porțile cetății. Se află între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia și Sfântul Capistrano și pe aici este intrarea propriu-zisă în cetate.

Poarta enormă este susținută de patru piloni și opt pilaștri angajați care susțin bolțile deasupra cărora se află postamentul statuii lui Carol al VI-lea.

Poarta a IV-a se află pe latura de vest a cetății, la mijlocul curtinei care leagă bastionul Trinitarienilor de bastionul Sf. Mihail. Este împodobită pe interior și ornamentată, iar intrarea semicirculară este flancată de doi pilaștri cu coloane și atlanți.

Poarta a V-a se află pe colțul de sud-vest și e precedată de un lemn. Are arhitectură simplă, fără sculpturi sau ornamente. Aceasta este una dintre intrările secundare în partea de vest a cetății. Podul face legătura dintre ravelinul Sf. Mihail și a treia linie de apărare a cetății. Pe parcursul anului 2010, poarta a fost reabilitată.

Poarta a VI-a a fost și ea reabilitată în momentul în care zidul de vest al cetății, distrus în 1921, a fost refăcut. Totodată, s-a reconstituit și drumul regal.

Poarta a VII-a este cea care scurtează la jumătate drumul turiștilor care vor să intre în cetate dinspre latura de nord. Este o poartă simplă, fără sculpturi, ce facilitează accesul pietonal în șanțul cetății.

Ce să vizitezi în Alba Iulia

alba carolina

Când ajungi la Alba Carolina, pe lângă cetatea impresionantă, ar trebui să asiști și la schimbul de gardă, una dintre atracțiile principale din Cetate.

Ceremonia este una cu adevărat aparte, în care se folosesc cai negri de rasă pur sânge, iar soldații sunt îmbrăcați în uniforme specifice secolului XVIII.

Ceremonia schimbului de gărzi și salvele de tun au loc în fiecare vineri, sâmbătă și duminică la ora 12:00.

Turiștii pot să facă fotografii cu soldații care participă la ceremonie: 13 infanteriști și cel puțin trei călăreți, iar sâmbăta, sunt 25 de infanteriști și patru călăreți.

De altfel, uniformele purtate de soldați sunt austriece și sunt schimbate în funcție de sezon.

Deși Cetatea este spectaculoasă și poți petrece o zi întreagă vizitând-o fără să îți dai seama, Alba Iulia are o mulțime de alte locuri frumoase și pline de istorie de care să te bucuri.

Poți vizita Muzeul Național al Unirii, înființat în anul 1888. Muzeul are o expoziție etnografică impresionantă cu ajutorul căreia poți arunca o privire la tradițiile românești din zonă, în special din zona Munților Apuseni.

Dacă ești pasionat de istorie, Muzeul Național al Unirii este pe lista obiectivelor turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Alba Iulia.

La o scurtă plimbare vei ajunge la Museikon, primul și singurul muzeu de artă sacră din România.

A luat naștere în 2014, însă a fost inaugurat în 2017. Proiectul Museikon se află într-o clădire monument istoric restaurată din Alba Iulia și valorifică o mulțime de colecții de icoane și cărți vechi deținute de Muzeul național al Unirii și Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Vei găsi periodic expoziții temporare, ateliere de pictură și restaurare și vei vedea peste 5.000 de icoane pe lemn, sticlă, material textil, icoane pe hârtie, veșminte bisericești și diferite obiecte de cult.

Nu rata nici Catedrala Romano-Catolică, cea mai veche catedrală din Transilvania și cea mai veche clădire. A fost ridicată la începutul secolului XIII.

Iubitorii de plimbări și natură pot merge într-o plimbare lungă în Parcul Dendrologic de la marginea orașului. Locul se află în mijlocul unei păduri și este un adevărat refugiu verde de care să profiți dacă vizitezi orașul. Accesul se face pe drumul național 74 în direcția Alba Iulia-Zlatna. Există o zonă de picnic și de relaxare, iar întreg parcul se întinde pe o suprafață de 21 de hectare.

Alba Iulia este un oraș cu adevărat spectaculos, pe care merită să îl vizitezi dacă nu ai făcut-o deja. Este încărcat de istorie, are o atmosferă medievală unică și căldura oamenilor te va face să îți dorești să revii.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Targul de Crăciun din Sibiu. Ce nu trebuie să ratezi la spectaculosul târg: de la program la atracții
Targul de Crăciun din Sibiu. Ce nu trebuie să ratezi la spectaculosul târg: de la program la atracții

Târgul de Crăciun din Sibiu 2023 a fost inaugurat pe data de 17 noiembrie. Acesta va fi deschis până pe 2 ianuarie 2024.

"Acesta este un loc magic". Lubango, destinația turistică spectaculoasă de care probabil că nu ai auzit | GALERIE FOTO

În colțul din stânga jos al Africii, chiar înainte ca peisajul să facă loc terenului arid din Namibia, se află o zonă care este, fără îndoială, printre cele mai frumoase de pe continent.

Cele mai spectaculoase zone rurale din România pe care merită să le vizitezi. Cât costă o noapte de cazare
Cele mai spectaculoase zone rurale din România pe care merită să le vizitezi. Cât costă o noapte de cazare

Zonele rurale încep să câștige tot mai mulți turiști curioși să descopere locuri noi, dar mai ales să găsească puțină liniște.  

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.